Україна ще ніколи не була ближчою до членства в НАТО, ніж зараз — Столтенберг

Україна ще ніколи не була ближчою до членства в НАТО, ніж зараз — Столтенберг

Столтенберг
. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на саміті НАТО у Вільнюсі 11 липня 2023 р. Фото: REUTERS/Ints Kalnins

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна ще ніколи не була ближчою до членства у Північноатлантичному Альянсі, ніж зараз.

Про це він сказав виступаючи у Європарламенті.

"На Вільнюському саміті ми сказали, що нема потреби в Плані дій щодо членства, тому що Україна вже наблизилася до НАТО. Тому зараз ми перетворюємо процес членства з двоетапного на одноетапний. І ці три речі: оперативна сумісність, Рада Україна — НАТО і скасування вимоги щодо ПДЧ для України — демонструють, що Україна ще ніколи не була ближчою до членства в НАТО, ніж зараз", — сказав генсек НАТО.

Столтенберг знову наголосив, що лише Україна має право обирати свій шлях.

"Це відображає політичну реальність, яка полягає в тому, що нації є суверенними, нації вирішують самі, і Україна, звичайно, має право вирішувати свій власний шлях, і це справа України і союзників по НАТО - вирішувати, коли Україна стане членом НАТО. Росія не може накласти вето на членство жодної суверенної незалежної держави в Європі", — сказав він.

Що отримала Україна під час саміту НАТО у Вільнюсі

За результатами саміту 11-12 липня у Вільнюсі країни НАТО прийняли пакет із трьох частин, щоб наблизити Україну до Альянсу, і відмовилися від Плану дій щодо членства (ПДЧ), проте Україна так і не отримала повного запрошення.

Українська делегація вернулася додому з саміту НАТО у Вільнюсі із безпековими гарантіями для України на шляху до Альянсу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна зможе приєднатися, коли "союзники погодяться і умови будуть виконані".

Що відомо про перспективи вступу України в НАТО

30 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії і Швеції. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30-ти союзників.

Президенти низки країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО. Серед них — лідери Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини. Також про підтримку вступу України до Альянсу заявила Канада. У Білому домі вважають, що вступ України в НАТО "не на часі".

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував подану Україною заявку на вступ до НАТО, заявивши, що євроатлантичний курс української влади став причиною російської агресії проти України.

На початок