"Це не підлягає обговоренню": Сполучені Штати заявили, що Україна вступить у НАТО

"Це не підлягає обговоренню": Сполучені Штати заявили, що Україна вступить у НАТО

"Це не підлягає обговоренню": Сполучені Штати заявили, що Україна вступить у НАТО
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван під час брифінгу 7 липня 2023 рік. AP

У майбутньому Україна обов’язково має стати членом Північноатлантичного альянсу, що підтримують усі країни-члени НАТО.

Про це в інтерв'ю CBS News заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

За його словами, українські військові "сміливо та відважно" протистоять російським окупантам на півдні та на сході країни, при цьому західні союзники продовжують послаблювати російську економіку

"Вони (Сили оборони України — ред.) завдають величезної шкоди російським військам. Захід працює над продовженням посилення наших санкцій, руйнуючи оборонно-промислову базу Росії, послаблюючи її здатність виробляти передові технології. Ми будемо продовжувати економічний тиск на Росію, а українці – військовий тиск на Росію", — підкреслив посадовець.

На переконання Саллівана, продовження війни коштуватиме для Росії дорого.

"Я думаю, що врешті-решт, якщо Росія вирішить продовжувати боротьбу у цій війні, це обійдеться їй серйозною ціною. І Україна продовжить досягати успіхів на полі бою", — сказав він.

За його словами, при цьому НАТО продовжить надавати допомогу українській стороні. Окрім того, всі члени Альянсу підтримують приєднання до нього України, додав посадовець.

"Ми збираємося переконатися, що Україна має необхідну підтримку стільки, скільки це буде потрібно, і це — меседж, який прозвучав на саміті НАТО. І, нарешті, так, ми сказали дуже просто — майбутнє України в НАТО. Ми це мали на увазі. Це не підлягає обговоренню. Це те, до чого зараз зобов’язалися всі 31 союзники", — підсумував Салліван.

Що отримала Україна під час саміту НАТО у Вільнюсі

За результатами саміту 11-12 липня у Вільнюсі країни НАТО прийняли пакет із трьох частин, щоб наблизити Україну до Альянсу, і відмовилися від Плану дій щодо членства (ПДЧ), проте Україна так і не отримала повного запрошення.

Українська делегація вернулася додому з саміту НАТО у Вільнюсі із безпековими гарантіями для України на шляху до Альянсу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна зможе приєднатися, коли "союзники погодяться і умови будуть виконані".

Що відомо про перспективи вступу України в НАТО

30 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії і Швеції. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30-ти союзників.

Президенти низки країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО. Серед них — лідери Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини. Також про підтримку вступу України до Альянсу заявила Канада. У Білому домі вважають, що вступ України в НАТО "не на часі".

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував подану Україною заявку на вступ до НАТО, заявивши, що євроатлантичний курс української влади став причиною російської агресії проти України.

На початок