Каховська ГЕС: Китай готовий надати гуманітарну допомогу Україні

Каховська ГЕС: Китай готовий надати гуманітарну допомогу Україні

Речник МЗС Китаю Ван Веньбінь
. Речник МЗС Китаю Ван Веньбінь. Фото: АР

Китай готовий направити в Україну гуманітарну допомогу постраждалим від затоплення внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь на брифінгу 8 червня.

“Ми серйозно стурбовані руйнуванням відповідних об'єктів і глибоко стурбовані його гуманітарними, економічними та екологічними наслідками. Ми закликаємо всі сторони конфлікту поважати міжнародне гуманітарне право і робити все можливе для захисту цивільного населення та збереження цивільних об'єктів”, — сказав Веньбінь.

Він додав, що найнагальнішим пріоритетом для всіх зацікавлених сторін є докладання зусиль для полегшення ситуації на місцях та спільне реагування на катастрофу.

“Китай відіграє конструктивну роль у полегшенні гуманітарної ситуації в Україні. Ми висунули китайські пропозиції, включаючи ініціативу з шести пунктів щодо гуманітарної ситуації в Україні, і направили до країни численні партії гуманітарних вантажів. Ми готові і надалі докладати зусиль у цьому напрямку”, — заявив Веньбінь.

Водночас він не уточнив, яку саме гуманітарну допомогу планує надати КНР.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російські війська підірвали Каховську ГЕС. Масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення наразі уточнюються, повідомив в Telegram речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС на Херсонщині евакуюють людей з потенційних зонзатоплення на правобережній частині Херсонщини — з сіл Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон.

За повідомленням Енергоатому, стрімке зниження рівня води в Каховському водосховищі є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Наразі ситуація на станції під контролем, український персонал моніторить усі показники.

Китай і війна Росії проти України

Китай не засудив Росію за повномасштабне вторгнення в Україну.

Китайська влада обережно коментує війну: з одного боку, вони не підтримали Росію, коли ООН голосувала за резолюцію із засудженням вторгнення РФ в Україну, але з іншого — не стали виступати проти вторгнення. Також Китай неодноразово закликав влади України та РФ до мирного врегулювання конфлікту.

На річницю вторгнення РФ в Україну 24 лютого у Китаї оприлюднили "мирний план" щодо війни в Україні. КНР закликає поважати суверенітет всіх країн, відмовитися від “менталітету холодної війни”, припинити воєнні дії та сісти за стіл переговорів. Також там виступили за припинення "односторонніх санкцій". Всього до китайського мирного плану увійшли 12 пунктів.

25 лютого CNN із посиланням на джерела, пов’язані з американською розвідкою повідомив, що Китай розглядає можливість відправлення зброї до Росії для використання у війні проти України.

У березні Сі Цзіньпін здійснив офіційний візит в Росію, де зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним.

5 квітня представниця Держдепу Андреа Калан у коментарі Суспільному повідомила, що США не бачать ознак, що Китай надсилає зброю Росії.

26 квітня президент України Володимир Зеленський мав телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. За її підсумками сторони призначили дипломатичних представників: Павло Рябікін став послом України в КНР, а Китай відправить спеціального представника китайського уряду з питань Євразії.

16-17 травня спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей відвідав Україну. Він зустрівся із міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Під час зустрічі Лі і Кулеба обговорили актуальні питання взаємодії України та Китаю як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних організацій, а також шляхи припинення російської агресії.

На початок