Російська армія підірвала Каховську ГЕС, триває евакуація мешканців прилеглих регіонів. 468 день війни

Російська армія підірвала Каховську ГЕС, триває евакуація мешканців прилеглих регіонів. 468 день війни

Оновлюється
Ракети, які Росія запускає по Україні з Бєлгородщини 4 червня 2023 року
. Російські війська завдають ударів по Україні з території Бєлгородської області. Як летять запущені ракети видно з Харкова. 4 червня 2023. Фото: AP

6 червня — 468 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Російські військові підірвали машинну залу Каховської ГЕС. В Укргідроенерго повідомили, що станція не підлягає відновленню. Триває підтоплення десятків населених пунктів та Херсона та евакуація з населених пунктів.
  • Поблизу Бахмута українські військові просунулись на кількох напрямках: у напрямку Оріхово-Василівки та Парасковіївки — на 200 — 1600 метрів, у напрямку Іванівського та Кліщіївки — на 100 — 700 метрів. Заступниця міністра оборони Маляр також повідомила, що Сили оборони на деяких напрямках переходять до наступальних дій.
  • Російський добровольчий корпус заявив, що повністю контролює село Нова Таволжанка у Шебекинському районі Бєлгородської області РФ за 3 кілометри від українського кордону. Пізніше губернатор області Гладков це підтвердив.
  • У Міноборони Росії заявили про початок контрнаступу ЗСУ на п'яти ділянках фронту на Південно-Донецькому напрямку. Водночас росіяни заявили, що українські війська не мали успіху. При цьому в управлінні стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України повідомили про активізацію російських фейків щодо контрнаступу та закликали довіряти перевіреній інформації.

Протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля — гендиректор "Укргідроенерго"

Протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля. Про це в ефірі регіонального телемарафону Суспільного розповів гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

“Якщо підірвана водозливна гребля нижня частина, то протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля, тобто ми побачимо дно водосховища. Якщо нижня частина не взірвана залишилася, то може бути таке, але це малоймовірно, що водосховище буде мати ще десь приблизно три метри води, яка не зійде. Але ми все таки бачимо, що, скоріше за все, цей розмив, який йде, що це перший варіант, що я сказав”, — пояснив Сирота.

За його словами, на сьогоднішній день від 15 до 20 сантиметрів іде спрацювання води і водосховище на 15-20 сантиметрів опускається нижче, прорив і розмив збільшується, і може збільшитися водоскид води. З таким пропуском води, як сьогодні, буквально 3-4 доби, і Каховське водосховище буде спрацьовано.

На цьому Суспільне завершує онлайн. Далі новини читайте тут.

Росіяни перешкоджають евакуації з Олешок людей без російських паспортів — волонтери

Правозахисний центр ZMINA повідомив, що на окупованій території лівобережної частини Херсонської області росіяни зупиняють автівки, в яких евакують людей без російських паспортів. Про це їм повідомили волонтери, які вивозять людей з населених пунктів, затоплених через підрив Каховської ГЕС.

“Ми зробили точки збору в Олешках, Каховці, Новій Каховці, а Гола Пристань вже не має шансів. З цих точок люди намагалися забрати перевізників та поїхати до Криму. Проте окупанти почали зупиняти легкові автомобілі з Олешок та перевіряти паспорти громадян РФ. Наразі вже немає можливості евакуювати багатьох людей”, – повідомили волонтери ZMINA.

За їхніми словами, станом на зараз в Олешках вода підходить під дахи. Люди не евакуйовані, чекають на дахах. Виїзду не має, дорогі вже підтоплені.

Евакуація з Херсона триватиме і вночі

Голова Херсонської МВА Роман Мрочко повідомив, що евакуація постраждалих в Херсоні триватиме і вночі, попри те, що рівень води підвищується.

Голова МАГАТЕ прибуде наступного тижня на Запорізьку АЕС

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що наступного тижня очолить місію з ротації експертів агентства на Запорізькій АЕС. Він зазначив, що присутність МАГАТЕ буде посилена у зв'язку із ситуацією на Каховській ГЕС. Точної дати посадовець не назвав.

"Окупанти вже усвідомили, що і з Криму їм доведеться втекти": Зеленський про підрив росіянами Каховської ГЕС

Факт навмисного підриву росіянами Каховської ГЕС свідчить про те, що у РФ вже усвідомили, що втратять контроль над Кримом.

Про це під час вечірнього звернення 6 червня заявив президент України Володимир Зеленський.

"Той факт, що Росія свідомо знищила Каховське водосховище, яке критично важливе, зокрема, для забезпечення водою Криму, свідчить про те, що російські окупанти вже усвідомили, що і з Криму їм доведеться втекти. Що ж, Україна поверне все своє. І примусить Росію заплатити за скоєне", — наголосив він.

При цьому Зеленський зазначив, що свідоме знищення росіянами дамби та інших споруд ГЕС є екологічною бомбою масового ураження, і такий терор "не має зійти Росії з рук".

"Ми знайдемо спосіб відновити нормальне життя на нашій землі після вигнання рашистів. Це стосується як води, так і всього іншого. Це стосується всіх наших регіонів – від Херсонщини до Дніпровщини, від Миколаївщини й до Криму", — додав президент.

Російські військові залишили берегову частину Нової Каховки до підриву ГЕС — міський голова

Військові РФ практично залишили берегову територію Нової Каховки до підриву Каховської ГЕС, повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" міський голова Володимир Коваленко.

"Вони були на березі, нікого не пускали. Там були траншеї, окопи та залізобетонні споруди. Вони вийшли звідти. На ранок і до півдня більшість їх зосереджена на третій вулиці паралелі, Героїв України. Там стоїть їх транспорт і особовий склад", — розповів міський голова.

Також за його словами, відсутня інформація постраждалих жителів. За словами Коваленко, місцеві повідомили, що російські військові вивозили з колишнього приміщення інтернату награбоване майно. Зокрема, пральні машинки та вантажили на КамАЗи.

"Ніякої організованої евакуації не було. Люди самотужки перемістились у мікрорайон Сокіл, який розташований десь на два метри вище старої частини міста, де розмістились у рідних та близьких", — сказав Коваленко.

Зараз у Новій Каховці не спостерігається різке підвищення води. Між проспектом Дніпровським та вулицею Історичною підтоплені будинки, вода знаходиться в підвалах, там відключена електрика. В цій частині міста затоплені водозабори, які подавали воду у стару частину міста. Також частина води попала у каналізаційні стоки.

США незабаром оголосять нові пакети безпекової допомоги для України

Сполучені Штати планують найближчими днями та тижнями оголосити нові пакети безпекової допомоги для України.

Про це під час брифінгу 6 червня сказав координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

"Подивіться на все, що ми зробили упродовж останніх 15 місяців і я гарантую, що ви побачите додаткові пакети безпекової допомоги у найближчі дні та тижні. Ми будемо продовжувати впевнюватися, що Україна може досягнути успіху на полі бою", — сказав він.

Зеленський поговорив з гендиректором МАГАТЕ

Президент Володимир Зеленський поговорив телефоном з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі: зокрема обговорили шляхи мінімізації ризиків для Запорізької АЕС через підрив Каховської гідроелектростанції. Зеленський додав, що Гроссі приїде в Україну з візитом.

Найкращу зброю віддають оборонцям Бахмута — Зеленський

Для оборони Бахмута військове командування України направляло найкращу західну зброю та велику кількість боєприпасів. Про це на пресконференції сказав президент України Володимир Зеленський.

"Не хочу говорити про деталі, але все найкраще, все новітнє люди отримали на цьому напрямку. Найкращі системи, найкращу артилерію, все найкраще. Я думаю, що це найпотужніший був захист, який тільки можна було спланувати. Всі розуміли, що Бахмут буде тримати сотні тисяч людей, не десятки, а сотні. Паркан — це не стіна і не бетон, паркан — це серйозна зброя", — сказав він.

Зеленський додав, що захистити будівлі у Бахмуті від обстрілів з артилерії було не можливо. За його інформацією, російська армія випускала по Бахмуту до 50 тисяч снарядів щодня.

"Бахмут не готували до повномасштабної війни. Бахмут — це одне містечко. Але зрозуміло. що там зустрілись такі сили. І зрозуміло було, що Бахмут візьме на себе функцію магніту", — додав Зеленський.

Російські окупанти вдруге обстріляли аміакопровід у Куп'янському районі Харківщини

Військові РФ вдруге вдарили по аміакопровіду в Куп'янському районі, повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Йдеться про шість влучань в район насосної станції біля села Масютівка. Станом на зараз аміаку в повітрі не зафіксовано.

"Ситуація контрольована", — інформує Синєгубов.

Уряд виділив чотирьом областям майже 846 млн грн на забезпечення питною водою

Прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що уряд виділив кошти з Фонду відновлення у розмірі 1,5 млрд гривень для будівництва двох нових магістральних водогонів, аби забезпечити Кривий Ріг, Нікополь та Марганець питною водою. Також Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областям виділять майже 846 млн грн на забезпечення потреб регіонів у питній воді.

У Токмаку пролунало 9 вибухів — голова МВА

Сьогодні, 6 червня, у тимчасово окупованому Токмаку Запорізької області пролунало 9 вибухів, — українські захисники влучили по позиціях росіян.

Про це Суспільному повідомив очільник Токмацької міської військової адміністрації Олександр Чуб.

"Ми знаємо, що було 9 прильотів. Вчора було та сьогодні 9. На центральній вулиці міста здригнулись стіни, попадали дзеркала та картини у людей. Є інформація, що рашисти сідають в авто та покидають навколишні села, але у який бік їдуть — невідомо".

США досліджують повідомлення про те, що Росія відповідальна за підрив Каховської ГЕС

Координатор Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі під час брифінгу повідомив, що США досліджують повідомлення про те, що Росія відповідальна за підрив Каховської ГЕС, однак.

"Ми бачили повідомлення, що Росія відповідальна за вибухи на греблі, яку, як я нагадаю, російські сили зайняли незаконно минулого року і, яка відтоді була окупована. Ми робимо все, що від нас залежить, щоб дослідити ці повідомлення і ми працюємо спільно з українцями, щоб зібрати більше інформації. На цей час ми не можемо сказати ствердно, що саме сталося", — сказав він.

"Кількість потужна": Зеленський про домовленість з партнерами щодо постачання F-16

Володимир Зеленський заявив, що вже отримав від деяких європейських партнерів розуміння щодо кількості винищувачів F-16, які отримає Україна. За словами президента, ця кількість буде "потужною".

Про це він сказав під час зустрічі з журналістами у Києві 6 червня, передає кореспондент Суспільного.

"Я дуже радий, що я отримав інформацію, в мене був день щастя. Доводиться домовлятися по одному, по два, а тут була потужна пропозиція", — зазначив Зеленський.

Водночас він зауважив, що для постачання літаків F-16 Україні потрібне спільне погодження разом США, і жодні деталі чи конкретика наразі не розголошуються.

"Важливо, щоб коаліція ця була домовленістю на папері, це може бути на Рамштайні або на іншій платформі, дай Бог ми це дотиснемо, щодо винищувачів і тоді розпочнеться підготовка всієї інфраструктури, і це не швидко. Розуміння як це робити є", — додав президент.

Сили оборони завдали 57 ударів по позиціях військ РФ — Генштаб

Війська РФ і надалі зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби відбулось 28 бойових зіткнень. Сили оборони завдали 57 ударів по позиціях військ РФ, йдеться у вечірньому зведення Генштабу ЗСУ.

Протягом доби війська РФ завдали 35 ракетних ударів, із застосуванням крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555. Усі ракети було знищили сили ППО Повітряних сил ЗСУ. Також росіяни завдали 30 авіаударів та здійснили 43 обстріли з РСЗВ по позиціях наших військ та населеним пунктам.

"На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджено житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки", — йдеться у повідомленні.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

"Крім того, цієї ночі російські терористи здійснили черговий воєнний злочин — з метою недопущення просування наших військ підірвали внутрішні конструкції Каховської ГЕС. Внаслідок теракту близько 80 населених пунктів знаходяться в зоні підтоплення", — зазначили у ЗСУ.

"Наслідки трагедії будуть зрозумілі десь за тиждень" — Зеленський про Каховську ГЕС

​​Наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС будуть зрозумілі приблизно за тиждень. Про це сказав президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з журналістами у Києві 6 червня, передає кореспондент Суспільного.

“Дуже складна ситуація. Ви знаєте, що там є відповідна пляма, з якою будуть боротися. Нам зрозуміло що буде затоплено від 35 до 80 населених пунктів. Ми розуміємо, що будуть великі проблеми, тому ми готувалися, з питною водою навіть там, де не затоплено”,  — сказав президент.

За його словами, йдеться про  увесь регіон  — Дніпропетровщину, Запоріжжя, Херсонщину.

“Наслідки трагедії будуть зрозумілі десь за тиждень, коли піде вода простою мовою. Буде зрозуміло, що там залишилось і що буде далі. Паралельно всі команди працюють, всі на місці”, — наголосив Зеленський.

Він додав, що Україна підключає міжнародну спільноту на рівні голів держав та урядів, щоб зафіксувати цей воєнний злочин Росії.

“Тут ми розуміємо, що це тероризм. Вони заздалегідь замінували і зробили це власноруч. Ми розуміємо, що це зовсім інша класифікація. Розмовляли з ЄС, з НАТО, з ОБСЄ, також скликаємо Раду безпеки. Також буде звертатися до представників Міжнародного кримінального суду. На наш погляд, це відповідний злочин”, — сказав Зеленський.

У ГУР підтвердили, що Каховську ГЕС зруйнували вибухівкою

Речник ГУР МО Андрій Юсов у коментарі Суспільному повідомив, що розвідка має докази підриву Каховської ГЕС вибухівкою.

"Сценарії можуть бути різні. Але висновки попередні: фахівці не бачать причин думати, що дамба стомилася. Є й інші чинники. Була задіяна вибухівка", — зазначив він.

Київщина прихистить постраждалих від підриву Каховської ГЕС

Київщина готова прийняти жителів із затоплених територій Херсонщини. Про це заявив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

Наразі в області вже готово понад 3000 місць для компактного перебування населення, зокрема, маломобільних груп та людей з інвалідністю.

Голова КОВА розповів, що вже підготовлені продукти, спальники, термоковдри, постільна білизна, посуд тощо. Також домовились із міжнародними партнерами про надання продуктових наборів.

"Підрозділи ДСНС у Київській області вже готові за першої вимоги виїхати до постраждалих територій", – повідомив Кравченко.

РФ скличе засідання Радбезу ООН через руйнацію Каховської ГЕС — Небензя

Постпред Росії в ООН Небензя заявив, що РФ скличе засідання Радбезу ООН через руйнацію Каховської ГЕС, передають "РИА Новости".

Раніше МЗС України повідомило, що Україна скликає засідання Радбезу ООН через підрив росіянами Каховської ГЕС вночі 6 червня.

Зоопарку "Казкова діброва" більше не існує, врятуватися могли лише лебеді та качки — UAnimals

Зоозахисна організація UAnimals поспілкувалася з керівництвом зоопарку "Казкова діброва", що в окупованій Новій Каховці. Там підтвердили, що зоопарк повністю затоплено і врятуватися могли лише лебеді та качки.

"Людина, з якою ми говорили (не називаємо ім'я з міркувань безпеки), сказала: "Ми всіма силами намагалися зберегти зоопарк в окупації. Тепер його більше не існує", — йдеться у повідомленні.

Зеленський зустрівся зі спеціальним представником Папи Римського Франциска

Президент України Володимир Зеленський зустрівся зі спеціальним представником Папи Римського Франциска кардиналом Маттео Дзуппі. Як повідомив Зеленський у Телеграм, обговорили ситуацію в Україні та гуманітарну взаємодію у межах реалізації української формули миру.

"Лише об’єднання зусиль, дипломатична ізоляція й тиск на Росію здатні вплинути на агресора та принести справедливий мир на українську землю", — зазначив глава держави.

Він закликав Святий Престол зробити свій внесок в імплементацію українського мирного плану.

"Україна вітає готовність інших держав та партнерів у пошуку шляхів до миру, але, оскільки війна йде на нашій території, алгоритм щодо досягнення миру може бути лише українським", — наголосив президент.

Підрив Каховської ГЕС: правозахисники закликають світ зупинити Росію

Коаліція “Україна. П’ята ранку” вбачає у підриві Каховської гідроелектростанції, що стався у ніч на 6 червня 2023 року, ознаки воєнного злочину, всі обставини якого ще мають бути з’ясовані.

"Проте вже сьогодні очевидно, що ті, хто вчинили цей злочин, не могли не усвідомлювати руйнівних наслідків такого кроку", — йдеться у заяві, оприлюденій на сайті ZMINA.

Доступні фото- та відеоматеріали, що засвідчують масштабність пошкодження греблі, підтверджують версію про підрив греблі з використанням вибухівки, відзначили правозахисники. Ракетний обстріл не міг спричинити подібного одномоментного ефекту та утворення значної за розмірами пробоїни. Враховуючи контроль Росії над гідроелектростанцією та датовані ще жовтнем 2022 року повідомлення про її мінування, наразі виглядає дуже ймовірним, що вибух став наслідком умисного підриву закладеної РФ вибухівки.

Дамби та греблі належать до об’єктів, щодо яких в міжнародному гуманітарному праві (МГП) існує один із найбільш високих рівнів правового захисту. Такі об’єкти разом з АЕС називаються установками і спорудами, що містять небезпечні сили.

Підрив водозливної греблі Каховської ГЕС є серйозним порушенням заборони, встановленої ст. 56 Першого Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів. Ця норма забороняє здійснювати напади на установки і споруди, що містять небезпечні сили (греблі, дамби, атомні електростанції) навіть у тих випадках, коли такі споруди є військовими об’єктами, якщо такий напад може викликати вивільнення небезпечних сил і подальші тяжкі втрати серед цивільного населення, йдеться у заяві.

Що відбувається на окупованих територіях після підриву Каховської ГЕС

У різних населених пунктах на окупованій території лівобережжя Херсонщини поступово починає прибувати вода у звʼязку з підривом греблі на Каховській ГЕС. Про це повідомляють місцеві мешканці.

У місцевих групах Нової Каховки люди повідомляють, що вода поступово прибуває в різні райони міста. Поки що найбільше страждають будинки, які знаходяться на першій лінії берега Дніпра, зокрема Дніпровський проспект, Робоче поселення. Частково в Новій Каховці обмежений звʼязок.

Проблеми зі звʼязком є також у Голій Пристані, Кринках, Старій Збурʼївці. Люди, яким вдалося звʼязатися зі своїми родичами на окупованих територіях, повідомили Суспільному, що станом на ранок вода піднімалася поступово.

У Кринках місцеві мешканці на умовах анонімності розповіли, що вода почала підніматися ще вранці. Близько десятої ранку перший поверх їхнього будинку затопило і вода продовжує прибувати. Люди перебувають вдома, на другому поверсі будинку. Також вони розповіли, що вранці приїхали російські військові, які відстрілювали собак на вулиці. Стосовно евакуації чи допомоги мешканцям інформації не було.

Мешканці Старої Збурʼївки повідомляли, що станом на 12 годину вода піднялася приблизно на 20 сантиметрів і ситуація некритична. Місцева окупаційна влада оголосила про добровільну евакуацію з села. Мешканці не погоджуються на виїзд. Наразі звʼязок з селом також нестабільний.

"Поки підтоплення вулиць і будинків не має, рівень почав підніматися десь з 12 години. Евакуацію пропонують до Залізного Порту, охочих практично немає", — розповідають місцеві.

Журналісти повинні мати безперешкодний доступ до зони підтоплення на Херсонщині — ІМІ

Українські та міжнародні журналісти повинні мати безперешкодний доступ до Херсона та інших населених пунктів області, щоб висвітлювати затоплення міст і сіл області внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

З таким закликом до керівниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталі Гуменюк звернулася директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк.

ДСНС оприлюднило відео евакуації людей на Херсонщині, евакуювали біля 1300 людей

ДСНС оприлюднило відео евакуації людей на Херсонщині.

"На даний час органи місцевої влади спільно з рятувальниками та Нацполіцією проводять евакозаходи в зонах підтоплення. Станом на 15 год. евакуйовано близько 1 тис. 300 осіб", — повідомили надзвичайники.

За попередньою інформацією, наразі підтоплено 13 населених пунктів на правому березі р. Дніпра та понад 260 будинків. У пунктах надання допомоги населенню працюють психологи Служби порятунку. Створено резерв сил і засобів ДСНС для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля — гендиректор "Укргідроенерго"

Протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля. Про це в ефірі регіонального телемарафону Суспільного розповів гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

“Якщо підірвана водозливна гребля нижня частина, то протягом 4-х діб Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля, тобто ми побачимо дно водосховища. Якщо нижня частина не взірвана залишилася, то може бути таке, але це малоймовірно, що водосховище буде мати ще десь приблизно три метри води, яка не зійде. Але ми все таки бачимо, що, скоріше за все, цей розмив, який йде, що це перший варіант, що я сказав”, — пояснив Сирота.

За його словами, на сьогоднішній день від 15 до 20 сантиметрів іде спрацювання води і водосховище на 15-20 сантиметрів опускається нижче, прорив і розмив збільшується, і може збільшитися водоскид води. З таким пропуском води, як сьогодні, буквально 3-4 доби, і Каховське водосховище буде спрацьовано.

Івано-Франківськ готовий приймати евакуйованих людей з Херсонщини

Про це на брифінгу повідомив міський голова Руслан Марцінків.

"За потреби ми також готові приймати переселенців, як й інші міста, які погодилися. Паралельно зараз проводиться засідання державної комісії з надзвичайних ситуацій, яка буде ухвалювати рішення про евакуацію. Івано-Франківськ теж виявив бажання приймати людей", — каже міський голова.

ООН відреагувало на підрив росіянами Каховської ГЕС

"Цивільні особи та цивільна інфраструктура - це не ціль. Вони повинні бути захищені. Завжди", — йдеться в заяві ООН у Twitter.

Африканська місія збирається вирушити в Росію та Україну в середині червня — президент ПАР

Лідери шести африканських країн домовилися відрядити посередницьку місію в Росію та Україну вже в середині червня. Про це повідомив президент ПАР Сиріл Рамафоса.

Напередодні лідери ПАР, Конго, Єгипту, Сенегалу, Уганди та Замбії провели зустріч відеозв'язком і домовилися підготувати для України та Росії пропозиції "для припинення вогню і сталого миру в регіоні", йдеться в заяві офісу президента ПАР.

"Глави (африканських - ред.) держав підтвердили свою готовність відвідати Україну і Росію в середині червня", — наголошується в ній.

У заяві не вказана конкретна дата або маршрут візиту. Міністри закордонних справ відповідних країн "завершать роботу над елементами дорожньої карти до миру", заявили в офісі президента ПАР.

До складу делегації, яку Рамафоса представив минулого місяця, входять президенти Республіки Конго, Єгипту, Сенегалу, Південної Африки, Уганди і Замбії.

З'явилися перші супутникові знімки зруйнованої Каховської ГЕС

Про це пишуть "Схеми".

На свіжих супутникових фото Planet Labs за 6 червня 2023 року видно наслідки підриву Каховської гідроелектростанції. У порівнянні зі знімком за 4 червня видно, що майже вся споруда гідроелектростанції була зруйнована.

Станом на 13:00 з Херсонщини евакуйовано близько 1000 людей

Про це повідомляє ДСНС.

"Наразі органами місцевої влади із залученням ДСНС проводяться евакозаходи у зонах підтоплення. Також здійснюється оповіщення за допомогою гучномовців. Станом на 13:00: силами ДСНС, Нацполіції та волонтерів евакуйовано близько 1000 людей", — зазначили у ДСНС.

Житель Тягинки на Херсонщині зняв на відео підтоплення у своєму селі

Село Тягинка омиває річка, яка є притокою Дніпра. Під водою опинилися частина траси та приватні будинки, також вода зносить з подвір’їв місцевих жителів домашнє господарство.

Руйнування дамби в Новій Каховці відповідає ескалації насильства в Україні — Шольц

Про це заявив федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц.

"Руйнування дамби в Новій Каховці відповідає ескалації насильства в Україні та стратегії російського президента Володимира Путіна щодо атак на цивільні об'єкти. З цієї причини це те, що має новий вимір, але вписується в те, як Путін веде цю війну", — сказав Шольц.

ЄС засудив руйнування греблі в Новій Каховці

Виступаючи на пресконференції в Брюсселі, речник Єврокомісії Пітер Стано заявив: "Це новий знак ескалації агресії Росії проти України: "Це нова ознака ескалації, яка доводить жахливий і варварський характер російської агресії проти України до безпрецедентного рівня".

У Херсоні триває евакуація людей з зон підтоплення

З мікрорайону Корабел у Херсоні та інших населених пунктів області, які потерпають від підтоплення, вже вивезли понад 800 людей. Про це повідомив керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков у ефірі марафону "Єдині новини".

За його словами, на деокупованій частині області організовані шість тимчасових місць перебування для тих жителів, які не хочуть виїжджати до інших міст.

"У Херсоні три таких шелтери. Також працюють близько 50 автобусів, які постійно курсують по Херсону та тих населених пунктах, які підлягають евакуації. Перш за все працюємо з родинами з дітьми. Люди отримують усю інформацію про автобуси від голів селищних рад, ОСББ", — сказав Толоконніков.

Урядовий уповноважений Чехії про наслідки підриву Каховської ГЕС: матиме довготривалий вплив на життя мільйонів людей

Про можливі наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС розповів Суспільному урядовий уповноважений Чехії з питань відновлення України Томаш Копечний.

"По-перше, це сама загроза сотням, якщо не тисячам людських життів, які можуть бути втрачені через затоплення населених пунктів. Тож, звичайно, ми знаємо, що кілька десятків населених пунктів постраждають від самого затоплення. По-друге, це матиме величезний вплив на водопостачання мільйонів людей в області та прилеглих районах. Отже, це матиме довготривалі наслідки для забезпечення водою для зрошення, а також для особистого користування мільйонів людей, і не сьогодні, не наступного тижня, а на роки вперед", — заявив експерт.

По-третє, додав він, це також матиме довготривалий вплив на доступність води в Криму та на всіх південних територіях України, включно з тимчасово окупованими регіонами.

"По-четверте, це матиме довготривалий вплив на енергетичний сектор України, який ще треба буде точно прорахувати і виміряти. Як це вплине на енергопостачання, особливо в зимовий період. І п'яте, останнє, але не менш важливе, і це найбільший, скажімо так, глобальний ризик, який всі спостерігають, - прямий зв'язок між охолоджувальними потужностями, які забезпечує Каховська гребля, та атомною електростанцією в Запоріжжі. Тож усі ці речі матимуть вплив на населення", — наголосив дипломат.

Він додав, що цей крок повинен сприйматися і розглядатися як ще один воєнний злочин Росії проти України, проти цивільного населення.

З Тернополя відправили на Херсонщину 50 тонн питної води

Про це повідомив начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш.

"Доручив негайно організувати підвезення води та іншої необхідної допомоги для евакуйованих жителів підтоплених населених пунктів. Дякую підприємцям та соціально відповідальному бізнесу за оперативну роботу зі збору допомоги", – йдеться у повідомленні.

Евакуйованих мешканців Херсонщини забезпечать прихистком та всім необхідним

Жителі Херсонщини, які вимушені евакуюватися через підтоплення низки населених пунктів, будуть забезпечені безкоштовним прихистком і всіма соціальними гарантіями. Про це заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Бородай.

"Не залишайте в біді тих людей, які не можуть евакуюватися самостійно. Якщо немає змоги допомогти їм, повідомте про них до поліції чи рятувальних служб. Також потурбуйтеся про домашніх тварин: відпустіть із ланцюгів, випустіть з кліток, за можливості візьміть із собою. Не зволікайте – негайно евакуюйтеся! Тут про вас подбають", – наголосив Бородай.

Перелік безпечних територій – Мінрегіон опублікував за посиланням.

Україна скликатиме Радбез ООН через підрив ГЕС

"Учасники засідання (РНБО - ред) погодили комплекс міжнародних заходів, серед яких – скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій, до Міжнародного кримінального суду, оскільки такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції", — повідомили в Офісі президента.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила

Про це повідомили в Офісі президента за результатами екстреної наради.

"Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", — йдеться у повідомленні.

Міноборони попередило про небезпеку підриву мін у місцях затоплення

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

“Ситуація, що склалась в результаті техногенної катастрофи, вчиненої росією унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, вивчається Державною спеціальною службою транспорту МО України. Попереджаємо місцеве населення у зоні підтоплення про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками”, — зазначили в МОУ.

Волинь готова приймати евакуйованих із затопленої Херсонщини людей

Як повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко, до поселення евакуйованих, як і впродовж року, будуть залучати територіальні громади.

Зі слів голови ОВА, курувати процес поселення людей, які зараз евакуюються із затоплених територій, буде обласний департамент соціального захисту населення. Кількість вільних місць для поселення в ОВА не назвали.

"Якщо ви потребуєте житло внаслідок термінової евакуації, або можете його запропонувати – телефонуйте за номером 0666570915", – додав Погуляйко.

Через підрив Каховської ГЕС будуть затоплені близько ста квадратних кілометрів пониззя Дніпра

Про це розповів Суспільному науковий співробітник кафедри водних біоресурсів Херсонського державного аграрно-економічного університету Євген Коржов.

За словами науковця, площа затоплення внаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС становитиме близько 100 квадратних кілометрів: від Нової Каховки до Кізомису.

"Однак за попередніми розрахунками максимальний рівень води підніметься на 1,6 метра у верхніх частинах пониззя Дніпра (Нова Каховка, Дніпряни, до селища Львового). Нижче рівень буде підійматися до метра висоти від теперішнього нині і далі буде пів метра до 0,3 в районі Кізомису. Для пониззя Дніпра така ситуація не є небезпечною, оскільки підняття рівня буде короткочасним, не більше як тиждень. І які наслідки: вода з Каховського водосховища промиє усі низинні ділянки прибережних смуг пониззя Дніпра і потече собі далі", повідомив Євген Коржов.

Більше наслідків для екології регіону матиме осушування водосховища, зазначив науковець.

Миколаїв готується приймати евакуйованих жителів Херсонщини

Визначені два пункти збору людей — залізничний вокзал та автовокзал. Для евакуації людей місцева влада Миколаєва виділила 10 автобусів, які будуть розвозити людей по місту та виділено 10 автівок, які будуть доставляти воду до Херсона, це під час брифінгу повідомив очільник ОВА Віталій Кім.

Ризику для ЗАЕС внаслідок підриву Каховської ГЕС немає, Гроссі їде на запорізьку станцію — заява МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) опублікувало офіційну заяву через ситуацію з підривом Каховської ГЕС.

"Сьогодні гребля Нової Каховки була серйозно пошкоджена, що призвело до значного зниження рівня водосховища, яке використовується для подачі охолоджувальної води на ЗАЕС. Відсутність охолоджувальної води в основних системах охолоджувальної води протягом тривалого періоду часу спричинить розплавлення палива та непрацездатність аварійних дизель-генераторів. Однак наша поточна оцінка полягає в тому, що безпосереднього ризику для безпеки станції немає", — заявив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він додав, що співробітники МАГАТЕ на місці були проінформовані про те, що пошкодження дамби Нової Каховки наразі призводить до зменшення рівня води приблизно на 5 см/год. За словами Гроссі, керівництво ЗАЕС обговорює подальші заходи, існує ряд альтернативних джерел води.

"Основним з них є великий ставок-охолоджувач поруч з майданчиком, який за проектом знаходиться вище рівня водосховища. Оскільки реактори були зупинені протягом багатьох місяців, передбачається, що цього ставка буде достатньо для забезпечення водою для охолодження протягом декількох місяців. Тому життєво важливо, щоб цей ставок-охолоджувач залишався неушкодженим. Не можна робити нічого, що могло б підірвати його цілісність. Я закликаю всі сторони забезпечити, щоб нічого не було зроблено, щоб підірвати її", — наголосив Гроссі і додав, що наступного тижня була запланована його поїздка на ЗАЕС і він не буде її скасовувати.

У Великій Британії відреагували на підрив росіянами Каховської ГЕС

"Я чув повідомлення про вибух на дамбі і ризик повені. Ще занадто рано давати будь-яку змістовну оцінку деталям. Але варто пам'ятати, що єдина причина, чому це взагалі є проблемою, це неспровоковане повномасштабне вторгнення Росії в Україну", — сказав міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в інтерв'ю Reuters.

Він додав, що Британія продовжить оцінювати ситуацію, "але найкраще, що Росія може зробити зараз — це негайно вивести свої війська".

Підрив росіянами Каховської ГЕС не змінить плани контрнаступу — Подоляк

Про це сказав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

"Я думаю, що корективи (в плани контрнаступу, — ред.) у будь-якому випадку будуть внесені, але вони завжди вносяться під час масштабних дій. Але принципово це лише загострить бажання прискорити деокупацію", — сказав він.

Подоляк навів три мотиви, якими могла керуватися російська влада, ухвалюючи рішення підірвати греблю:

  • налякати громадську думку Заходу, щоб зупинити допомогу Україні;
  • вплинути на наступальні дії українських сил;
  • психологічно впливати на російське суспільство, щоб показати, що ініціатива досі на боці РФ.

"Ми завжди намагаємося знайти раціональне пояснення вчинків політичних еліт (РФ, — ред.). Вони перебувають у стані афекту і вони орієнтовані не на ухвалення конструктивних рішень. І ось у них рішення — як зупинити, як збити (контрнаступ, — ред.)", — зазначив Подоляк.

Центр Нової Каховки опинився під водою внаслідок російського екоциду — Єрмак

Голова Офісу президента опублікував відео з центральної площі Нової Каховки, яка пішла під воду через затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС росіянами.

Як евакуюються люди з Херсона

Подружжя у Херсоні евакуюється зі свого мікрорайону Корабел до доньки в іншу частину міста. Кажуть, вода піднімається на очах. Їхній район з міркувань безпеки знеструмили. Місцева влада закликала жителів прибережжя піднятись у безпечніші райони Херсона.

Росіяни обстріляли Херсон під час евакуаційних заходів через підтоплення

Про це передає МВС.

"Двоє херсонських поліцейських отримали осколкові поранення під час здійснення евакуаційних заходів у місті. Оголошена евакуація, людей вивозять. А росіяни накривають артилерією", — повідомили у міністерстві внутрішніх справ.

На Рівненщині готуються прийняти евакуйованих жителів із затопленої Херсонщини

Про це повідомив начальник ОВА Віталій Коваль за підсумками роботи термінової профільної комісії. Він зазначив, що Рівненщина готова прийняти евакуйованих із затопленої Херсонщини мешканців. Коваль доручив негайно підготувати місця компактного перебування людей.

Також запустили роботу Координаційного центру підтримки цивільного населення. Він відповідатиме за поселення, медичну, соціальну допомогу, гуманітарне забезпечення, психологічну та юридичну підтримку", — написав Коваль.

Гаряча лінія для евакуації +380 (362) 400 100, а також за мобільними номерами (098) 505 83 25 та (097) 008 81 91.

До ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС залучено 718 поліцейських

Про це повідомляє пресслужба МВС.

"Поліцейські продовжують допомагати у відселенні громадян з небезпечних для проживання місць, убезпечують маршрути евакуації та порядок у місцях масового перебування громадян на евакуаційних пунктах і в районах розміщення евакуйованих", — йдеться у повідомленні.

Найбільша техногенна катастрофа Європи за десятиріччя: Кулеба про підрив Каховської ГЕС росіянами

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у своєму Twitter.

"Росія зруйнувала Каховську дамбу, спричинивши, ймовірно, найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття та поставивши під загрозу тисячі мирних жителів", — зазначив він.

Міністр назвав дії Росії "жахливим воєнним злочином".

У МОЗ нагадали правила надання домедичної допомоги людині, яка тоне

"Російські терористи підірвали Каховську ГЕС. "Велика вода" несе безліч загроз, тож закликаємо дослухатися до повідомлень з офіційних джерел органів влади. Також нагадуємо правила надання домедичної допомоги людині, яка тоне", — зазначили у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я України.

Станом на 11:00 евакуйовано 885 громадян на Херсонщині

Про це повідомляє МВС.

"Усі служби МВС працюють у посиленому режимі. Потрібна допомога – телефонуйте 101 та 102", — йдеться у повідомленні.

Наразі жертв серед населення через високу воду немає — Шмигаль

Як повідомив голова уряду Денис Шмигаль, через підрив росіянами Каховської ГЕС, Кабмін провів засідання Державної комісії ТЕБ та НС.

"Заслухав оперативну інформацію від ОВА, «Укргідроенерго» та міністерств. Наразі жертв серед населення через високу воду немає. Ставимо зараз чотири головні завдання: організувати евакуацію та розміщення людей на безпечних територіях. Перші потяги з Херсона відправляються о 13:00. Запорізька АЕС. Наразі ситуація контрольована. Важливо не допустити розвитку найгіршого сценарію. Забезпечення питною водою. Вже напрацьовані пропозиції, є підготовлені проєктні рішення. Готуємо виділення коштів, аби розпочати реалізацію проєктів якнайшвидше. Оцінка екологічних наслідків. Міндовкілля невдовзі має підготувати відповідні дані", — повідомив прем'єр-міністр.

Молдова запропонувала допомогу Україні у ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС

"Я рішуче засуджую руйнування греблі в Новій Каховці сьогодні вранці. Атаки Росії на об'єкти критичної інфраструктури є воєнними злочинами. Президент Зеленський, ми готові надати допомогу у відповідь на повені та підтримати зусилля, спрямовані на пом'якшення їхніх наслідків", — заявила президентка Молдови Майя Санду.

У НАТО відреагували на підрив росіянами Каховської ГЕС

"Руйнування Каховської дамби сьогодні ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість війни", — написав у Twitter генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Зеленський доручив провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села

Президент Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО через підрив росіянами Каховської ГЕС.

"Цієї ночі о 02:50 російські терористи здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів. Доручено провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища. Робимо все, щоб врятувати людей. Задіяні всі служби, військові, Уряд, Офіс", — заявив президент.

Як реагувати, якщо опинилися в зоні підтоплення. Поради від ДСНС

Державна служба з надзвичайних ситуацій України оприлюднила поради українцям, як врятуватися, якщо опинилися в зоні підтоплення.

Лубінець: Росії не місце в ООН

"Безкарність нелюдам дозволяє відчути навіть глобальна міжнародна організація, яка покликана підтримувати мир у світі. Сьогодні, в день, коли російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, ООН оприлюднює публікацію про День російської мови. Невже представники ООН не розуміють, що цим заохочують росіян діяти ще більш жорстоко, грубо, безжалісно і безвідповідально? Росії не місце у Радбезі ООН та в ООН в цілому", - заявив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Із Києва направили мобільно-оперативну групу рятувальників і техніку в місця підтоплень

Про це заявив голова ДСНС Сергій Крук.

"Із Києва вже направлена Мобільно-оперативна група фахівців ДСНС, направлено техніку підвищеної прохідності, залучено додаткові сили та засоби: човни, болотоходи «Богун», плаваючі транспортери, генератори, мобільні очисні станції та транспортні засоби для підвозу питної води. Сили і засоби ДСНС готові до виконання завдань за призначенням", — заявив Крук.

Данілов: Підрив росіянами Каховської ГЕС — це принципово новий етап російської агресії

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Підрив росіянами Каховської ГЕС — це принципово новий етап російської агресії. Відбувся повний та остаточний демонтаж усієї фальшивої ідеологічної кремлівської конструкції: "звільнення України", "боротьба з нацистами", "ураження виключно військових об’єктів" та решти маячні, суто пропагандистських та брехливих тез", — наголосив Данілов.

Загрози щодо забезпечення водою немає — Запорізька ОВА

Наразі загроз для жителів Запорізької області немає, сказав директор Департаменту цивільного захисту населення ЗОВА Андрій Булавінов. За словами посадовця, водозбір для Запорізької області знаходиться у верхньому б'єфі Дніпра, тому для жителів Запоріжжя немає загрози щодо забезпечення водою:

"Забор води у нижньому б'єфі є в районі села Біленьке, там близько 500 людей. Вони мають запасні ємності для води на випадок погіршення ситуації. Ситуація контрольована. До вчорашнього дня в межах Запоріжжя був максимальний рівень води як в верхньому, так і нижньому б'єфі", — заявив Булавінов.

Дніпровська ГЕС регулює водоскиди всього каскаду, зазначив Андрій Булавінов.

Як минула ніч в регіонах. Ранкове зведення від ОВА

За даними обласних державних адміністрацій, на Київщині росіяни здійснили масовану ракетну нічну атаку. Всі цілі збито. Прильотів не має, постраждалі попередньо відсутні. Пошкоджено 8 приватних будинків, один багатоповерховий будинок, медичний заклад, магазин, офісні приміщення. Оперативні групи продовжують ліквідовувати та фіксувати наслідки нічної атаки.

Чернігівщина: за добу — 4 обстріли із мінометів, артилерії, гранатомету, по прикордонню Новгород-Сіверського району. Внаслідок обстрілу мід селами Семенівської громади пошкоджено міст, і іншому селі цієї ж громади поранено 4 людей. Було пошкоджено 4 будинки та господарські споруди.

Сумщина: вчора протягом дня росіяни здійснили 27 обстрілів. Зафіксовано 94 вибухи. Обстрілів зазнали Білопільська, Великописарівська, Дружбівська, Краснопільська, Миропільська, Новослобідська, Шалигінська, Хотінська громади. Унаслідок одного з обстрілів Великописарівської громади пошкоджено адміністративну будівлю та лінію електропередач. Також пошкоджено лінію електропередач у Дружбівській громаді

Вночі та зранку росіяни здійснили 3 мінометні обстріли. Зафіксовано 13 вибухів. Обстрілів зазнали Білопільська, Шалигинська та Середино-Будська громади. Попередньо – без людських втрат та руйнувань цивільної інфраструктури.

Запорізька область: здійснили 79 атак по населених пунктах області на лінії фронту: авіаудар та 7 обстрілів з РСЗВ по Ольгівському, крім того, 71 удар з артилерії наніс по Гуляйполю, Залізничному, Новоандріївці, Чарівному, Червоному, Білогір'ю, Полтавці, Гуляйпільському, Темирівці, Щербаках, Малинівці, Верхній Терсі, Степовому, Кам'янському та Плавнях. Минулося без постраждалих, зафіксовано руйнування ще 25 цивільних об'єктів.

Дніпропетровщина: вчора росіяни знову обстріляли Нікополь. Артилерійські снаряди понівечили 9 приватних будинків, один зруйнували вщент. Побиті господарська споруда, авто та лінії електропередач. Пошкоджені гімназія та спортшкола.

За ніч Нікопольщина пережила п'ять обстрілів. Армія РФ била по Мирівській громаді з "Граду", по Червоногригорівській та Нікополю — з важкої артилерії. В Нікополі пошкоджені 5 багатоповерхівок, дитячий майданчик, авто, газопровід, без постраждалих.

Харківщина: минулої ночі армія РФ завдала ракетного удару по Слобідському та Шевченківському районах Харкова. Зафіксовані прильоти на автомобільну парковку аеропорту та в дорогу в центрі міста. У навколишніх будинках вибило вікна, пошкоджено водогін, пошкоджені приватні автомобілі. В с. Западне Куп'янського району внаслідок ворожого обстрілу відбулася розгерметизація аміакопроводу "Тольяті - Одеса. В момент удару аміакопровід був перекритий, у трубі залишалися технологічні залишки.

Станом на 21:35 вчора заміри у Купянську показали відсутність аміаку у повітрі. Станом на 06:00 06 червня по передмістю м. Куп’янськ та прилягаючих сіл, перевищень гранично допустимих концентрації аміаку в повітрі не зафіксовано.

Протягом минулої доби росіяни масовано обстріляли щонайменше 27 населених пунктів. Сьогодні зранку внаслідок обстрілів смт Печеніги Чугуївського району пошкоджено приватний будинок, сталася пожежа. Загинула жінка 52 років.

У смт Ківшарівка Куп'янського району обстрілом пошкоджено дитяче інфекційне відділення лікарні. Внаслідок ворожого обстрілу зазнали поранення чоловік 58 років та жінка 54-х. Госпіталізовані у лікарню смт Великий Бурлук Куп'янського району.

Внаслідок обстрілу м. Балаклія Ізюмського району з РСЗВ "Смерч" о 17:55 загинув цивільний чоловік 57 років, 9 людей отримали поранення. Пошкоджено 6 житлових будинків, господарчі споруди, автомобіль. На трасі біля с. Потихонове Куп'янського району на вибуховому пристрої підірвався трактор, двоє людей отримали поранення.

Луганщина: росіяни обстрілюють Невське, де ще залишається півсотні жителів.Крім артилерійських обстрілів, до яких місцеві вже, на жаль, призвичаїлися, населений пункт зазнає ще й авіаударів, які останніми тижнями почастішали. Черговий обстріл росіяни здійснили вчора. Армія РФ атакувала поблизу Білогорівки. Із мінометів та артсистем обстріляв Новоселівське, Невське та Білогорівку. За добу противник здійснив 89 обстрілів (406 снарядів).

Донеччина: минулої доби росіянами було обстріляно 16 населених пунктів: с.Новоукраїнка, с.Пречистівка, смт Велика Новосілка, смт Північне, Торецьк, Авдіївка, смт Комишуваха, Часів Яр, с.Іванопілля, с.Новоочеретувате, Лиман, с.Соловйове, с.Максимільянівка, с.Миколаївка, смт Нью-Йорк, с.Новоселівка Перша.

Пошкоджено 31 житловий будинок (з них 5 – багатоквартирних), дитсадок, музичний коледж, палац культури, котельня, ЦНАП, "Ощадбанк", школа, "Укртелеком", СТО, адмінбудівля ДСНС, службовий автомобіль ДСНС, крамниця, кафе, ПрАТ "АКХЗ", господарська споруда. За добу: 1 загиблий, 6 поранених.

Миколаївщина: вчора вдень росіяни здійснили артилерійський обстріл по акваторії Очаківської громади. Попередньо — без наслідків.

Херсонщина: за добу по області противник здійснив 96 обстрілів (460 снарядів), з них по м. Херсон противник здійснив 10 артилерійських обстрілів (50 снарядів). За добу внаслідок російської агресії 2 людини загинули, 4 — дістали поранення.

Вночі та зранку 5 червня російська армія масованим вогнем крила житлові квартали Херсона. Обстріли велися забороненими запалювальними боєприпасами, що призвело до великої кількості пожеж. Через удари армії РФ пошкоджено з два десятки житлових будинків, гаражі, автомобілі, два освітні заклади. Також окупанти обстріляли один із медичних закладів, в якому на момент атаки знаходилися 135 пацієнтів та 44 медики, у лікарні вибито вікна та двері. Внаслідок нічних обстрілів Херсона постраждала 47-річна жінка. Їй надали медичну допомогу на місці, від госпіталізації відмовилася.

Вчора внаслідок влучання в одне з підприємств загинув 55-річний охоронець.

Російська авіація атакувала Берислав. Ворог вдарив керованими авіабомбами по житловому кварталу міста. Через обстріл пошкоджено приміщення приватного підприємства та близько двадцяти житлових будинків. Поранення дістали двоє людей – 73-річна жінка та 48-річний чоловік. Постраждалих доставили до лікарні.

Через російський обстріл селища Козацьке Новокаховської громади загинула жінка. Також окупанти обстріляли село Кізомис Білозерської громади забороненими запалювальними боєприпасами. Виникла пожежа на вже засіяному полі. Частину посівів вдалося врятувати.

На Черкащині готують місця для приймання евакуйованих із Херсонщини

На Черкащині загрози підтоплення території області внаслідок підриву Каховської ГЕС немає. Водночас в області готують місця для приймання за потреби евакуйованих жителів із Херсонщини, розповів Суспільному начальник ОВА Ігор Табурець.

"Ніч із тривогою в понад дві години для нашої області минула без надзвичайних ситуацій. Повітряні Сили знищили всі 35 крилатих ракет, якими ворог атакував Україну. Водночас російські терористи цієї ночі підірвали дамбу Каховської ГЕС. Туди на допомогу вирушили наші рятувальники", — деталізував Ігор Табурець.

Додав, що в області готують місця для приймання за потреби евакуйованих жителів із Херсонщини.

У ЄС засудили підрив росіянами Каховської ГЕС

"Шокований безпрецедентною атакою на греблю у Новій Каховці. Руйнація цивільної інфраструктури чітко кваліфікується як воєнний злочин, і ми притягнемо Росію та її помічників до відповідальності", — написав у Twitter президент Європейської ради Шарль Мішель.

Він додав, що підніме це питання під час зустрічі Європейської ради у червні та запропонує більше допомоги населенню затоплених регіонів.

Армія РФ за минулу добу обстріляла 16 населених пунктів Донеччини

Протягом 5 травня військові РФ 20 разів обстріляли 16 населених пунктів Донеччини авіабомбами ФАБ-250, ракетами, зокрема Х-59МК, дронами, "Ураганами", "Градами" й артилерією. Через обстріли загинула одна людина, ще шестеро поранені, повідомили у пресслужбі поліції Донеччини.

Російська армія підірвала Каховську ГЕС, вночі обстріляла Харківщину та Київщину. 468 день війни
Наслідки обстрілів Донеччини

Під обстрілами опинилися: міста: Авдіївка, Лиман, Торецьк, Часів Яр; селища: Велика Новосілка, Комишуваха, Нью-Йорк, Північне; села: Іванопілля, Максимільянівка, Миколаївка, Новоочеретувате, Новоселівка Перша, Новоукраїнка, Соловйове, Пречистівка. Артилерією російські військові обстріляли Нью-Йорк, де загинув цивільний чоловік, пошкоджені три будинки та автомобіль Нацполіції.

У МВС показали, як правоохоронці рятують тварин

"Поліцейський на Херсонщині рятує пса, що опинився в небезпеці. Для нас важливе кожне життя", — йдеться у дописі пресслужби МВС.

Єрмак: Підрив Каховської ГЕС — це спроба залякати всіх можливою ядерною катастрофою

Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Сьогодні світ також повинен зрозуміти - це спроба терористами підняти ставки і налякати всіх можливою ядерною катастрофою. Відповідь на залякування має бути силовою. Бо тільки силою можливо зупинити це зло. Наша позиція разом із союзниками має бути рішучою", — наголосив голова ОП.

Станом на 10:00 на Херсонщині евакуйовано вже 742 особи

Про це повідомив голова МВС Ігор Клименко.

"Працюємо. Допомагаємо громадянам на звільненій правобережній частині Херсонщини. Переживаємо за наших людей, які залишилися на тимчасово окупованій лівобережній частині регіону, бо для російських терористів життя не має жодної цінності", – прокоментував міністр внутрішніх справ.

Він додав, що ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває. Це унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи.

Близько 80 населених пунктів у зоні потенційного затоплення. Більшість з них —тимчасово окуповані.

Підрив дамби Каховської ГЕС не вплине на водопостачання столиці

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація з посиланням на "Київводоканал".

Як зазначається у повідомленні, у Києві ситуація з водопостачанням нині стабільна, всі гідротехнічні споруди працюють у штатному режимі, перебоїв у роботі обладнання немає. Кияни забезпечуються водою безперебійно і в повному обсязі.

"Фахівці "Київводоканалу" працюють 24/7, щоб забезпечити надійне централізоване водопостачання споживачів", — зазначили у КМДА.

Гребля чи дамба?

Дамби і греблі – це гідротехнічні об’єкти, які можуть споруджуватися з різними цілями. Тож чим відрізняється дамба від греблі.

Дамба – піднесення, створюване штучним шляхом в зоні водного ресурсу і виконує захисну або регулювальну функцію. Наприклад, дамби також споруджуються в портах для огорожі акваторії від дії хвиль і забезпечення спокійного руху суден.

Гребля – об’єкт, що зводиться на шляху водного потоку для підняття природного рівня води. Вона перегороджує потік, в результаті чого по одну сторону від споруди рівень води значно підвищується.

Дамба не завжди піддається потужному тиску води. Гребля ж розрахована на постійний натиск.

Карта зон можливих підтоплень через підрив росіянами Каховської ГЕС

Суспільне визначило місця ризику затоплень через підрив росіянами Каховської ГЕС.

Російська армія підірвала Каховську ГЕС, вночі обстріляла Харківщину та Київщину. 468 день війни
Карта можливих підтоплень навколо Каховської ГЕС. Фото: інфографіка Суспільне

У Кривому Розі через підрив Каховської ГЕС зменшують споживання води

Про це повідомив керівник Ради оборони міста Олександр Вілкул.

"На 70% міста вода подається від Каховського водосховища через водосховище "Південне". Ми розуміли ризики відсутності каховської води ще рік тому і вже реалізували великий перелік технічних заходів щодо забезпечення життя міста в цих умовах, що зараз нам дає деяку фору за часом", — написав він.

За словами посадовця, наразі необхідно зменшити споживання води промисловістю. Для населення тиск води знижуватиметься з 22.00 вечора до 05.00 ранку. Вода діставатиме лише до перших поверхів будинків.

На Херсонщині є загроза підтоплення 80 населених пунктів — Шмигаль

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що через підрив греблі Каховської ГЕС існує загроза затоплення до 80 населених пунктів. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва.

"Знищення Каховської ГЕС — терористичний акт з боку Росії, яка несе за це повну відповідальність. Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави. Світ має відреагувати. Негайно. Але не просто словами, а діями. Росія має негайно забратися із ЗАЕС, аби уникнути подальшої катастрофи", — наголосив прем'єр.

У Львові збирають евакуаційну комісію через підрив Каховської ГЕС

У Львові готуються приймати людей, яких евакуюють з Херсонської області. Мер Садовий збирає евакуаційну комісію.

Гуменюк розповіла про наслідки підриву Каховської ГЕС

Через підрив Каховська ГЕС зруйнована частково, під найбільшою загрозою наразі перебуває лівий берег Дніпра.

"Населені пункти там вже зазнали суттєвого підтоплення, зокрема й окупаційні позиції і місця замінування, які вони там облаштували як загородження проти контрнаступу, який їх так налякав. Вони дійсно намагалися протидіяти якимось чином імовірному руху Сил оборони й ось в такий спосіб завдали техногенної катастрофи на даному напрямку", — повідомила в ефірі "Суспільне. Спротив" повідомила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Для правого берега Дніпра, за словами Наталі Гуменюк, загроза не така критична, але людей з населених пунктів, які розташовані поруч з узбережжям, просять евакуюватися. Також вона додала, що самому Херсону затоплення не загрожує, однак наразі є підтоплення в деяких мікрорайонах міста.

Очільниця пресцентру додала, що наразі ускладнена комунікація з населенням лівобережжя, бо російська армія глушить сигнали. Однак там наразі також триває евакуація населення та військових підрозділів.

Каховська ГЕС повністю зруйнована — Укргідроенерго

"Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. За попереднім прогнозом очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів", — йдеться в повідомленні Укргідроенерго.

Укрзалізниця готує евакуаційний потяг з Херсона

В Укрзалізниці повідомили, що перший евакуаційний поїзд відправиться з Херсона о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

У МАГАТЕ стежать за ситуацією навколо Запорізької АЕС через підрив дамби

Міжнародне агентство з ядерної енергії відстежує ситуацію довкола підриву дамби Каховської ГЕС. За наявними даними, безпосередня небезпека для Запорізької АЕС нараз відсутня.

Про це повідомляється у Twitter МАГАТЕ.

"МАГАТЕ відомо про повідомлення про пошкодження Каховської дамби в Україні; Експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією; на станції немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки", — йдеться у повідомленні.

Ситуація контрольована: Енергоатом прокоментував загрозу для Запорізької АЕС через підрив греблі Каховської гідроелктростанції

Підрив окупантами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте поки що ситуація лишається контрольованою. Про це повідомляє ДП НАЕК "Енергоатом України".

"Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС", — йдеться у повідомленні.

Енергетики пояснили, що вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.

"Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції. На даний час ситуація на ЗАЕС під контролем, український персонал моніторить усі показники", — зазначається в дописі.

В разі зміни ситуації Енергоатом пообіцяв оперативно повідомити про стан справ.

Британська розвідка заявила про активізацію боїв в Україні

Протягом останніх двох діб на багатьох ділянках фронту в Україні значно зросла інтенсивність боїв. На цьому тлі з новою силою розпалюється конфлікт між російським Міноборони та силами ПВК "Вагнер".

Про це повідомляється у Twitter британського Міністерства оборони.

"За останні 48 годин значно активізувалися бої на багатьох ділянках фронту, у тому числі на тих, що протягом кількох місяців були відносно спокійними", — йдеться у повідомленні.

Водночас ворожнеча між ПВК "Вагнер" та Міноборони Росії досягла безпрецедентного рівня, зазначає британська розвідка. Зокрема, керівник найманців звинуватив російських військових в обстрілах позицій "вагнерівців".

"Власник "Вагнера" Євгеній Пригожин вперше заявив, що армія навмисно застосувала смертоносну силу проти підрозділів "Вагнера". Після сварки "Вагнер", ймовірно, затримав командира бригади російської армії", — зазначається в дописі.

При цьому ПВК "Вагнер" вже вивела з Бахмута більшість своїх сил, залишаючись одним з найбільш боєздатних підрозділів, що діє на російському боці.

"Оскільки в Росії не вистачає резервних частин, то, наскільки Вагнер реагуватиме на дії Міноборони, буде ключовим фактором у конфлікті найближчими тижнями", — пише Міністерство оборони королівства.

Зеленський назвав підрив Каховської ГЕС актом тероризиу з боку Росії

Президент Володимир Зеленський назвав дії російських військ із підриву дамби Каховської гідроелектростанції черговим актом тероризму, закликавши українців поширювати лише офіційну інформацію про інцидент.

"Це — екоцид": Єрмак прокоментував підрив Каховської ГЕС

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак назвав підрив дамби Каховського водосховища екоцидом, нагадавши, що ця подія становить потенційну загрозу для Запорізької АЕС.

"Каховська ГЕС. Черговий воєнний злочин російських терористів. Президент збирає РНБО. Це — екоцид. Росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на Півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів та біосфери", — написав він у Telegram.

Єрмак також нагадав, що дії окупантів несуть загрозу для Запорізької атомної електростанції.

"Влада працює, як центральна, так і регіональна. Безпека людей сьогодні — пріоритет", — додав він.

Керівник Офісу президента закликав забезпечити покарання для Росії на міжнародному рівні.

У Херсоні через підрив дамби Каховської ГЕС обмежують електро- та газопостачання — МВА

Мікрорайон Корабел у Херсоні знеструмили з метою безпеки. За кілька годин також відключать газопостачання. Про це у Telegram повідомив голова МВА Мрочко.

За добу знищено 800 військових РФ — Генштаб

Протягом доби 5 червня Сили оборони ліквідували близько 800 російських окупантів, загальні втрати Росії у війні проти України перевищили 211 150 військовослужбовців. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 06.06.23 орієнтовно склали: особового складу — близько/ about 211150 (+800) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

  • танків — 3860 (+12) од;
  • бойових броньованих машин — 7543 (+20) од;
  • артилерійських систем — 3603 (+36) од;
  • РСЗВ — 590 (+6) од,
  • засобів ППО — 351 (+2) од,
  • літаків — 313 (+0) од,
  • гелікоптерів — 299 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 3212 (+23),
  • крилатих ракет — 1171 (+35),
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 6332 (+20) од,
  • спеціальної техніки — 489 (+5).

Зеленський скликає РНБО через підрив Каховської ГЕС — Данілов

Президент Володимир Зеленський скликає термінове засідання Ради національної безпеки і оборони через підрив дамби Каховської гідроелектростанції. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Президент України Володимир Зеленський у зв’язку з підривом дамби Каховського водосховища прийняв рішення про проведення екстреного засідання РНБО України", — написав він у Twitter.

Уночі РФ випустила по Україні 35 ракет, жодна не досягла цілі — Повітряні сили

У ніч проти 6 червня російська стратегічна авіація випустила по території України 35 крилатих ракет, усі вони були знищені українською протиповітряною обороною. Про це повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

"Уночі 6-го червня 2023 року в період з 00.30 по 04.00 год окупанти завдали удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555. Атакували традиційно — з району Каспійського моря із шести стратегічних бомбардувальників Ту-95мс. Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України знищено усі 35 крилатих ракет", — йдеться у повідомленні.

За даними Повітряних сил, більшість Х-101/Х-555 прямувала у напрямку столиці — в зону відповідальності повітряного командування "Центр".

На Донбасі за добу відбулось 40 боїв з російськими військам — ГШ

За даними українських військових, російські збройні формування й надалі зосереджують основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби відбулось більш як 40 бойових зіткнень.

РФ за добу завдала 64 авіаудари — Генштаб

Протягом останньої доби російська авіація завдала по території України 64 авіаудари, також РФ застосовувала для ударів ракети і реактивні системи залпового вогню. Через обстріли є руйнування інфраструктури, постраждали люди.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні 6 червня.

"Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 64 авіаційних ударів, здійснив 64 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На превеликий жаль, окрім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди", — йдеться у повідомленні.

При цьому під час атаки у ніч проти 6 червня Російська Федерація застосувала 35 крилатих ракет. Усі вони були знищені в повітрі українськими військовими.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою, наголосили в Генштабі.

Сили оборони збили російський вертоліт Ка-52

"На Шахтарському напрямку вчора наші воїни збили ворожий вертоліт Ка-52", — повідомили в Генштабі ЗСУ.

Нічна атака на Київ: у Дніпровському районі столиці виявили уламки ракети

У Дніпровському районі столиці (Воскресенські сади) виявили уламки ракети на даху приватної будівлі. Обійшлося без пожежі та постраждалих, поінформували в КМВА.

Російська армія підірвала Каховську ГЕС

"Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується", — повідомили в ОК "Південь".

Сили ППО цієї ночі знищили усі ракети, які запустила російська армія

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України знищено усі 35 крилатих ракет, які запустила армія РФ. Більшість Х-101/Х-555 прямувала у напрямку столиці – в зону відповідальності повітряного командування "Центр", повідомили в ПС ЗСУ.

Ексміністра юстиції Словаччини судитимуть за підтримку агресії РФ

Ексміністра юстиції Словаччини Штефана Харабіна судитимуть за підтримку російської агресії проти України та вторгнення. Про це пише видання Dennik N.

Нічна атака на Київ: Росія атакувала столицю ракетами типу Х-101/555

У КМВА повідомили, що російська армія атакувати Київ ракетами типу Х-101/555. Пуски були здійснені традиційно — із стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з району Каспійського моря. Над Києвом виявили та знищили понад 20 повітряних цілей.

У Деснянському районі Києвіазафіксовані падіння уламків

У Деснянському районі Києва зафіксовані падіння уламків на проїжджій частині. Також пошкоджені лінії електропередач тролейбусного сполучення, частково вибиті вікна магазину. Інформація щодо потерпілих поки відсутня. Дані уточнюються — КМВА.

Вибухи в Києві: Кличко повідомив про виклик в Дарницький район

Кличко повідомив про виклик в Дарницький район. Служби прямують на місце.

В Києві триває повітряна тривога. Працює ППО

Про роботу протиповітряної роботи в столиці повідомив й мер Києва Віталій Кличко у своєму Telegram.

У Києві лунають звуки вибухів. Працює ППО

У Києві знову лунають звуки вибухів. Як повідомили в Київській міській військовій адміністрації, у столиці працює ППО.

РФ влучила у Харкові поблизу пабу "Стіна", в якому скоїла теракт у 2014 році

Окрім водогону у Шевченківському районі Харкова внаслідок удару РФ ввечері 5 червня пошкоджень зазнала дорога, а також будинки, розташовані поблизу місця влучання. Поруч з вирвою — паб "Стіна", в якому у 2014 році був теракт, влаштований РФ. У пабі вибиті вікна.

Генасамблея ООН планує оновити склад Радбезу на два наступні роки

Сьогодні, 6 червня, Генеральна Асамблея ООН проведе вибори нових непостійних членів Ради Безпеки на період 2024-2025 років. На 5 місць у Радбезі претендує 6 країн.

У Києві та області оголошена повітряна тривога. В регіоні працює ППО

У Києві оголошена повітряна тривога. В КМДА закликали всіх пройти в укриття. У Київській ОВА повідомили про роботу ППО в області.

Внаслідок ракетного удару РФ по Харкову 5 червня зруйнований водогін — Терехов

Внаслідок атаки РФ на центр Харкова ввечері 5 червня руйнувань зазнав водогін у Шевченківському районі. Аварію усувають. Про це міський голова Ігор Терехов повідомив Суспільному.

РФ вдарила по Харкову

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що зафіксовані влучання у Слобідському та Шевченківському районах Харкова. Попередньо росіяни вдарили ракетами С-300. Інформації про постраждалих не надходило.

На початок