Росія знову заблокувала роботу "зернової угоди" — Мінінфраструктури

Росія знову заблокувала роботу "зернової угоди" — Мінінфраструктури

Росія знову заблокувала роботу "зернової угоди" — Мінінфраструктури
. Судно з зерном, яке вивозили з України у рамках "зернової ініціативи". Фото: з Фейсбуку Мінінфраструктури

Робота "зернової угоди" знову припинена через дії російської сторони. Про це 1 червня повідомили у Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

У міністерстві уточнили, що Росія відмовилась реєструвати судна, які направляються в Україну, на інспекцію. За 30 і 31 травня вони зареєстрували тільки одне судно із 10, які чекають черги вийти до одеських портів.

"Деструктивна позиція Росії та відсутність зареєстрованих суден на інспекцію унеможливлює складання інспекційного плану на сьогодні, про що всі сторони були повідомлені Секретаріатом СКЦСпільний координаційний центр у Стамбулі", — зазначили у міністерстві.

Росія заблокувала роботу "зернової угоди"
Інфографіка щодо роботи "зернової угоди". Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України/Facebook

Наразі у територіальних водах Туреччини на інспецію очікують 50 суден, додали у Мінрегіоні. На них в Україні мають завантажити 2,4 мільйона тонн продовольства — це вдвічі більше, ніж було експортовано у травні.

"Українська делегація направила лист до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу в складі трьох інспекційних команд та дев’яти інспекцій на день, як того вимагають процедури СКЦ. Українські інспектори наразі перебувають в СКЦ та готові негайно приступити до роботи в разі відновлення реєстрації суден", — повідомили у міністерстві.

З початку роботи "зернової угоди" із портів Одещини вийшло 952 судна. Вони вивезли до країн Азії, Європи та Африки 30,3 мільйона тонн агропродукції. Зокрема, кукурудзу, пшеницю, соняшникову олію, соняшник, ячмінь, ріпак, шрот.

Що відомо про "зернову угоду"

  • 22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія.
  • 29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.
  • 2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".
  • 17 листопада угоду продовжили на чотири місяці.
  • 19 березня 2023 року міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що попри спроби тиску та шантажу з боку Росії, Україні та партнерам вдалося продовжити дію "зернової угоди" на тих самих умовах, на яких вона початково укладалася із терміном дії 120 днів.
  • 24 квітня Міністерство оборони Росії заявило, що продовження зернової угоди перебуває під загрозою через атаки безпілотників в окупованому Севастополі 23 березня і 24 квітня. За версією РФ, їх запустили із акваторії Одеси, яка "визначена для реалізації зернової угоди".
  • 17 травня Чорноморська зернова ініціатива була продовжена на 2 місяці, повідомив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок