Зернова угода продовжується ще на два місяці — Ердоган

Зернова угода продовжується ще на два місяці — Ердоган

Важливо
Зернова угода продовжується ще на два місяці — Ердоган
. Президент Туреччини Реджеп Ердоган під час передвиборчої кампанії, 13 травня 2023 року, фото: AP

Сьогодні 17 травня Чорноморська зернова ініціатива була продовжена на 2 місяці, повідомив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

"Зусиллями нашої країни, підтримкою наших російських друзів і внесками наших українських друзів було вирішено продовжити Угоду про Чорноморський зерновий коридор ще на 2 місяці", — написав Ердоган у Twitter.

Також він зазначив, що Росія не перешкоджатиме виходу турецьких кораблів у порти Миколаїв та Ольвія.

За співпрацю підтримку ініціативи щодо продовження зернової угоди Ердоган подякував президенту України Володимиру Зеленському, генеральному секретарю ООН Антоніу Гуттерішу та президенту Росії Володимиру Путіну.

"Я бажаю, щоб це рішення, яке має життєво важливе значення для безперебійної роботи глобальних ланцюгів постачання продовольства і особливо для полегшення доступу до зерна країн, які його потребують, було корисним для всіх сторін", — додав турецький лідер.

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив, що наразі майже 70 суден очікують в територіальних водах Туреччини, 90% — це ті, хто готовий доставляти світу продукцію українських аграріїв.

"Ми вдячні партнерам за непохитну та цілеспрямовану позицію в тому, що угода має працювати надалі та на умовах, які підписали всі сторони. Зазначу, що Зернова ініціатива була і є діючою, оскільки пролонгована в березні строком на 120 днів, до 18 липня", — написав Кубраков у Facebook.

Він додав, що на сьогодні на потреби світу вже відправлено 30,4 млн тонн агропродукції.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш своєю чергою назвав продовження зернової угоди "хорошою новиною" та "привітав" рішення Росії.

Водночас він зазначив, що інші питання лишаються відкритими і надалі обговорюватимуться Україною, Росією, Туреччиною та ООН.

Що відомо про "зернову угоду"

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія.

29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.

2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".

17 листопада угоду продовжили на чотири місяці.

19 березня 2023 року міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що попри спроби тиску та шантажу з боку Росії, Україні та партнерам вдалося продовжити дію "зернової угоди" на тих самих умовах, на яких вона початково укладалася із терміном дії 120 днів.

26 квітня представники Росії у Спільному координаційному центрі у Стамбулі 25 квітня відмовились погоджувати рух суден до/з морських портів України по "зерновому коридору"

Що відомо про погрози РФ заморозити "зернову угоду"

У понеділок вночі, 24 квітня, в окупованому Севастополі пролунали два потужні вибухи. Окупаційний губернатор міста Михайло Развожаєв повідомив, що "була атака двох надводних безпілотників на зовнішньому рейді Чорноморського флоту".

Українські журналісти встановили місце вибуху під час нічної атаки надводних БПЛА в окупованому Севастополі. На противагу заявам окупаційного губернатора міста Михайла Развожаєва, у мережі є фото та відео з місця події, де видно, що вибухнуло саме у Стрілецькій бухті.

У Міноборони РФ звинуватили Україну у нібито порушенні зобов'язань щодо "зернової угоди" атаками БПЛА на Чорноморський флот у тимчасово окупованому Севастополі та інші об'єкти у Криму. Там заявили, що це нібито ставить під загрозу подовження "зернової угоди" після 18 травня.

У ГУР зазначили, що заява Міноборони РФ щодо нібито порушення Україною гумкоридору й атаки на цивільну інфраструктуру Криму є "брехливою маніпуляцією з боку держави агресора".

На початок