Створення "смуги безпеки" в Бєлгородській області, Сили оборони збили винищувач та гелікоптер РФ. 453 день війни. Онлайн

Створення "смуги безпеки" в Бєлгородській області, Сили оборони збили винищувач та гелікоптер РФ. 453 день війни. Онлайн

Українська військова сидить на БТР, 21 травня
. Українська військовослужбовиця посміхається, сидячи на БТР на передовій в Луганській області. 21 травня 2023 р. Фото AP

22 травня — 453 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Легіон "Свобода Росії" та "РДК" проводять операцію на території Бєлгородської області для створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців, сказав у коментарі Суспільному речник ГУР Юсов. За його словами, операцію проводять виключно громадяни Росії.
  • Армія РФ випустила в ніч на 22 травня по Україні шістнадцять ракет та двадцять дронів "Shahed". Над Дніпропетровщиною сили ППО збили чотири ракети та п'ятнадцять безпілотників. У Дніпровському районі ракета вдарила по пожежній частині: пошкоджені будівлі, спецтехніка та автівки. Також атакували вночі приватне підприємство Дніпра. Сім людей отримали поранення.
  • Сили ППО напередодні ввечері на Херсонщині збили російський винищувач Су-35.
  • Внаслідок російських обстрілів вранці 22 травня на Запорізькій АЕС відключилась остання високовольтна лінія передач. Згодом, вдень, енергетикам вдалося підключили ЗАЕС до української електромережі.
  • Бахмут на Донеччині фактично повністю знищений ударами російських військ, Сили оборони повідомляють про вкрай важку ситуацію, однак продовжують утримувати декілька будівель та ряд фортифікаційних споруд в південно-західній частині міста. Попри заяви російського Міноборони, місто армія РФ "не взяла до кінця". Командувач Сухопутних військ Сирський додав, що українські військові просуваються по флангах у передмісті Бахмута та наближаються до взяття міста у тактичне оточення.
  • США розблокували тренування українських пілотів на винищувачах F-16. Також тренувати українців на F-16 зголосилася Канада.

США розпочнуть постачання Україні винищувачів F-16 найближчими місяцями

"Ми почнемо тренувати українських пілотів літати на винищувачах F-16 і працювати з нашими партнерами з постачання літаків. У мене нема оновлень щодо того коли, як та які країни це зроблять, але цее пріорітет для нас. І ми почнемо це реалізовувати у найближчі місяці", — заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

"Гарний результат G7": Боррель про навчання українських пілотів на F-16

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель привітав рішення союзників на саміті "Групи семи" про навчання українських пілотів на F-16.

Про це він сказав перед засіданням Ради міністрів закордонних справ країн ЄС.

"Це гарний результат G7, що нарешті вони вирішили підготувати ґрунт для того, щоб забезпечити Україну потрібними їй реактивними винищувачами. Кажуть, що підготовка пілотів уже почалася. Це перше, що потрібно зробити. І я сподіваюся, що незабаром ми зможемо забезпечити Україну таким типом озброєння", — казав Боррель.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 453 дня війни. Нову хроніку 23 травня — читайте тут.

Ми не заохочуємо Україну атакувати РФ — Держдеп

"Ми зробило чітко зрозумілим, що не дозволяєм чи заохочуємо Україну атакувати територію за межами її території. Але я вважаю важливим нагадати всім, що, звичайно, саме Росія розпочала цю війну. Саме Росія продовжує здійснювати напади на цивільних українців. І саме Росія обстрілює школи, лікарні та об'єкти цивільної інфраструктури", — зазначив на брифінгу речник Держдепу США Меттью Міллер.

Він додав, що "саме Україна має вирішувати, як вона хоче проводити свої військові операції. Але саме Росія є агресором у цій війні".

Португалія може навчати пілотів, але не надсилає F-16

Про це заявив міністр закордонних справ Жоау Гомес Кравінью після закінчення засідання міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу (ЄС) у Брюсселі.

Він нагадав, що Португалія "не має необмеженої кількості літаків", і що вона має лише ті, які необхідні для виконання своїх національних зобов’язань і зобов’язань НАТО. Кравінью зазначив, що Португалія готова навчати українських пілотів використанню винищувачів F-16, а також зазначив, що наразі немає можливості відправити літаки.

"Португалія відкрита до такої можливості. У нас є дуже хороші пілоти та інструктори, і вони готові працювати з колегами з інших країн, які також мають F-16, щоб навчати українських пілотів", — сказав Кравінью.

Надсилання F-16, якими володіють ВПС Португалії, є "питанням, яке не стоїть", додав міністр.

ДБР передала до суду обвинувачення щодо "міністра юстиції "ДНР"

Про це повідомили в Державному бюро розслідувань.

За даними слідчих, з квітня 2022 року "міністр" брав участь у публічних виступах щодо створення та принципів роботи так званих "підрозділів юстиції" на окупованих територіях України. Зокрема, у Маріуполі, Волновасі та селищах поблизу.

"Фейковий міністр брав участь у відкритті "відділу РАЦС" в окупованому Маріуполі та підписав угоду про співпрацю між "міністерством юстиції "ДНР" та міністерством юстиції РФ у травні цього року", — йдеться у повідомленні.

Його звинувачують у колабораційній діяльності (ч. 6 ст. 111-1 КК України). Покарання передбачає позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Кулеба про африканську ініціативу щодо мирних переговорів: Київ відкритий до діалогу

Делегація лідерів країн Африки приїде в Україну для обговорення мирних ініціатив. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"До нас їде дійсно група африканських лідерів. У них, принаймні станом на зараз, немає мандату Африканського союзу, тобто вони не будуть говорити від імені всієї Африки – будуть говорити від імені своєї групи. Це важлива деталь, яку треба враховувати, але ми відкриті до діалогу з усіма, хто хоче розмовляти та шукати рішення", - сказав Дмитро Кулеба.

Водночас глава МЗС зазначив, що Україна буде говорити з усіма, хто має свої пропозиції, якщо вони поважають два фундаментальні принципи: відсутність юридичного або фактичного переходу території України під контроль Росії та жодної мови про замороження конфлікту.

На Харківщині підстанція "Укренерго" зазнала шість ракетних атак РФ

Шістьох ракетних атак зазнала за пів року одна з підстанцій "Укренерго" в Харківській області. Внаслідок обстрілів обладнання зруйноване на 90%. Під час одного з ударів загинули диспетчер та електромонтер, які були на чергуванні.

У вересні 2022 року будівля потрапила під російський обстріл, розповів Суспільне Харків начальник об'єкта Олександр Тітков.

"Удар був ракетний, не артилерійський, ніяких шансів врятуватися не було. Загиблі присвятили своє життя енергетиці, працювали тут певну кількість років", — сказав начальник підстанції "Укренерго".

Відбудовувати об'єкт планують після завершення війни.

На кордоні Польщі та Білорусії збільшилася кількість "нелегалів"

На кордоні Польщі та Білорусі фіксується зростання кількості агресивних дій з боку нелегальних мігрантів, які намагаються потрапити до країни за підтримки спецслужб РФ та РБ.

Про це у Twitter повідомив уповноважений польського уряду з питань безпеки інформаційного простору, речник міністра-координатора з питань спецслужб Польщі Станіслав Жарин.

"Повторюються напади на патрулі Прикордонної служби, які захищають кордон з Білоруссю. Значно почастішали спроби штурму кордону. Білоруські та російські спецслужби краще організовують та керують іноземцями. Функціонери спецслужб РБ та РФ знову на першій лінії”, — йдеться у дописі Жарина.

США розпочнуть постачання Україні винищувачів F-16 найближчими місяцями

"Ми почнемо тренувати українських пілотів літати на винищувачах F-16 і працювати з нашими партнерами з постачання літаків. У мене нема оновлень щодо того коли, як та які країни це зроблять, але цее пріорітет для нас. І ми почнемо це реалізовувати у найближчі місяці", — заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

У Держдепі прокоментували можливість визнання РФ "державою-спонсором тероризму"

Про це заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

"Ми не вважаємо таке рішення найбільш ефективним для того, щоб притягнути Росію до відповідальності. Це також може мати контпродуктивні наслідки для доставки гуманітарної допомоги в регіон. Хочу сказати, що ми ведемо Росію до відповідальності декількома іншими способами — робили кроки ще до повномасштабного вторгнення, надавали Україні зброю, накладали санкції та експортний контроль", — зазначив Міллер.

Він додав, що найважливішим є постачання американської зброї України "тут і зараз".

Міністри закордонних справ ЄС не прийняли рішення щодо 8-го траншу для України

Про це повідомив редактор "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Як і очікувалося: міністри закордонних справ ЄС не прийняли рішення щодо 8-го траншу Європейського фонду миру для України. Можливо, завтра. Санкції ЄС проти Росії будуть знову обговорюватися в середу. Не чекайте зеленого світла", — написав Йозвяк у Twitter.

Міністри оборони 12 країн ЄС обговорили зміцнення оборони України

Як повідомляє Associated Press, міністри оборони і високопосадовці з 12 країн Європи зустрілися в понеділок у Польщі, щоб обговорити посилення безпеки на східному фланзі НАТО і зміцнення оборони України.

Після зустрічі міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що "дуже хороші" переговори були зосереджені на координації шляхів забезпечення безпеки країн-членів групи". Він відзначив співпрацю з Великою Британією та Швецією, та додав, що обидві країни мають схожі погляди на загрози від Росії.

"Ми шукаємо спільні рішення для забезпечення безпеки", — сказав Блащак.

Офіційні особи також обговорили підготовку до липневого саміту НАТО у Вільнюсі. Очікується, що на цьому саміті будуть визначені перспективи членства України в Альянсі.

Шон Пенн зніметься у новелі українського кіноальманаху "Війна очима тварин"

У фільмі українського режисера Мирослава Слабошпицького зніметься оскароносний актор Шон Пенн. Про це повідомляє видання The Hollywood Reporter.

Пенн зʼявиться у дев’ятій новелі проєкту "Війна очима тварин". Він гратиме роль саунд-продюсера, який випадково стає свідком початку війни. Зйомки відбудуться в Україні та Лос-Анджелесі влітку 2023 року.

"Я дуже радий бути частиною цього фільму. Для мене велика честь співпрацювати з неймовірним актором, видатною людиною та одним з найбільших друзів України Шоном Пенном, — сказав Слабошпицький. — Він був з нами під час атаки 24 лютого і глибоко досліджує війну та Україну у своєму документальному фільмі. Його підтримка є безцінною для нас і не може бути переоцінена".

У Миколаєві через російські обстріли заблоковані судна у портах

Станом на 22 травня у Миколаївських портах заблоковані судна через обстріли російських військових з Кінбурнської коси. Їхню кількість не називають. Туреччина готова стати посередником в евакуації суден, розповів начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

"Тобто в нас все готово. Позиція, що ми готові віддавати судна і іноземні, і наші для того, щоб вони вийшли в більш безпечний регіон, але це залежить від політичних рішень", — сказав Віталій Кім.

Рішення не стосується російських чи білоруських суден.

"Туреччина згодна стати посередником в евакуації всіх заблокованих суден з портів Миколаєва. Моя позиція, що всі судна, які хочуть вийти з акваторії Миколаївського порту, окрім російських чи білоруських, які арештовані. Але через загрозу росіянами зі сторони Кінбурнської коси і обстрілами останнього разу, коли ми намагалися вивезти дві баржі "Нібулона", то це питання було на зупинці", — розповів очільник області

Війська РФ двічі за день обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Про це повідомив очільник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук у Telegram.

Під вогнем важкої артилерії опинилися Марганецька та Червоногригорівська громади. Загиблих та поранених немає. Території обстрілів обстежують. В інших районах області протягом дня було тихо, написав посадовець.

Сили оборони просунулись у районі Бахмута ще на 200-400 метрів — Череватий

Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Військові РФ намагаються повністю захопити Бахмут, зокрема південно-західну частину, де низку будівель і інших фортифікаційних споруд утримують бійці Сил оборони. На флангах наші підрозділи намагаються тиснути на військових РФ і контратакувати. За цю добу на різних ділянках вдалося пройти від 200 до 400 метрів", – розповів Череватий.

Авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження російських військ

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 удари по зенітно-ракетних комплексах росіян. ЗСУ знищили російський ударний вертоліт Мі-24 та розвідувальні дрони противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, 11 артилерійських засобів та радіолокаційну станцію противника.

Зараз для України саме час прискорити реформи заради вступу в ЄС — Боррель

"Ми хочемо приблизитися до розширення ЄС і ми надіслали потужний сигнал, що вони мають використати цей момент, що наближений прогресом України. Україна прогресує і має продовжувати слідувати цьому шляху у тому ж темпі. Саме зараз час для них (для України - ред.) прискорити реформи, щоб відповідати стандартам ЄС та підготувати їх суспільство до членства. Це унікальна можливість і її треба використати", — наголосив Жозеп Боррель.

Боррель закликав країни ЄС взяти участь у спільних закупівлях зброї для України

Про це заявив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"Кожний день нашого зволікання у передачі зброї треба вимірювати людськими життями: вбитими цивільними, вбитими або пораненими військовими. Я закликаю усіх міністрів закордонних справ ЄС прискоритися і допомогти поставкам, взяти участь у спільних закупівлях зброї для України та завершити роботу над наступним траншем місії Європейського союзу з військової допомоги Україні (European Peace Facility (EPF))", — сказав він.

Боррель також додав, що європейська місія з тренування українських військових завершилася: "Ми провели тренування 15 000 військових і ми навчимо ще 15 000 до кінця року".

Армія РФ продовжує наступ на чотирьох напрямках — Генштаб

Російська армія продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, повідомили у Генштабі ЗСУ.

"Загалом, протягом доби, противник завдав 21 ракетного удару, по містах Дніпро, Запоріжжя та населених пунктах Харківщини, застосувавши 4 крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 (знищено Силами оборони), 5 крилатих ракет Х-22, 2 балістичних ракет "Іскандер-М" та 5 зенітних керованих ракет С-300 та 4 інших (тип встановлюється)", — йдеться у повідомленні.

Крім того, армія РФ завдала 42 авіаційних удари, зокрема, застосувавши іранські ударні БПЛА "Shahed". За уточненою інформацією 21 із 21 було знищено Збройними силами України. Також окупанти здійснили близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сид оборони та населених пунктах. Є пораненні серед мирного населення, пошкоджено житлові багатоквартирні та приватні будинки, дитячий садочок та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України й надалі залишається дуже високою.

Росіяни терміново проводять евакуацію з об'єкту в Бєлгородській області — ГУР

Речник ГУР Андій Юсов в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив, що росіяни терміново проводять евакуацію з об'єкту в Бєлгородській області, де розташоване сховище з частиною ядерних боєприпасів.

"Є навіть додаткова інформація щодо евакуаційних заходів. У терміновому режимі об'єкт "Бєлгород-22", це сховище ядерних боєприпасів, так само росіяни евакуювали з району, що поблизу Гайворона знаходиться", — повідомив Юсов.

Губернатор Бєлгородської області повідомив про вісьмох постраждалих цивільних

За словами губернатора Бєлгородської області РФ В'ячеслава Гладкова, ситуація в Грайворонському міському окрузі "продовжує залишатися напруженою". Водночас, він додав, що більша частина жителів вже виїхала з району.

"Британія не послабить рішучості". Сунак підтвердив підтримку України

Ріші Сунак і Кейр Стармер підтвердили свою підтримку України під час запитань прем'єр-міністра в Палаті громад.

Стармер сказав: "Як я сказав президенту Зеленському під час зустрічі з ним у Києві, яка б партія не була при владі у Великобританії, Британія не послабить рішучості. Ми продовжуватимемо підтримувати українську армію та її народ у прагненні свободи, миру та справедливості".

Він також зазначив, що лейбористи "вітають рішення наших партнерів щодо винищувачів F-16". Стармер закликав прем'єр-міністра визнати групу "Вагнера" терористами та "забезпечити не просто дію санкцій Британії, а їх виконання".

Говорячи напередодні, Сунак сказав: "Коли Путін розпочав свою війну, він ставив у ставку, що наша рішучість похитнеться, але він помилявся тоді, і він помиляється зараз. Російська армія зазнає поразки на полі бою, її економіка зазнає невдачі вдома, оскільки ми посилюємо контроль над санкціями. Ми будемо підтримувати Україну скільки завгодно».

Хакери атакували низку організацій України, Казахстану, Киргизстану, Монголії, Ізраїлю, Ірану, Індії

Про це повідомляє Держспецзв'язку.

"Фахівці урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, вжили заходів із виявлення та реагування на кібератаку в інформаційно-комунікаційній системі одного з державних органів України", — йдеться у повідомленні.

18 та 20 квітня 2023 року на електронну адресу відомства з офіційної поштової скриньки Посольства Таджикистану в Україні (вірогідно, скомпрометованої) надійшли небезпечні електронні листи. Один із них містив додаток у вигляді документу з макросом, а другий – посилання на той самий документ. Завантаження документу призводила, зокрема, до встановлення на пристроях програм-шпигунів.

Серед об'єктів, які цікавили злочинну групу, були організації з Монголії, Киргизстану, Казахстану, Ізраїлю, Ірану, Індії.

6 років неволі за передачу росіянам інформації про ЗСУ: у Чернігові засудили матір чотирьох дітей

До шести років за ґратами засудили матір чотирьох дітей із Жукоток за передану росіянам інформацію про переміщення українських військових Чернігівщиною. Таке рішення ухвалила колегія суддів Чернігівського районного суду. Прокурор Костянтин Цуцол, який підтримував обвинувачення в суді, розповів, що за це жінка отримала винагороду — шість тисяч гривень. Обвинувачена це підтвердила. Заарештували її у вересні, з того часу жінка перебувала у слідчому ізоляторі.

"Діючи з корисливих мотивів, 9 серпня 2022 року за допомогою додатку Телеграм прив’язано до її абонентського номера, передала на належні номер представнику військових підрозділів збройних сил РФ, на ім’я Іван, на належний йому абонентський номер інформацію стосовно руху двох військових колон", — зазначив прокурор.

Під час судових засідань жінка визнала свою провину.

Зеленський анонсував нові візити в Україну

"Ми вже почали готувати цей і найближчі тижні. Очікуємо нові зустрічі та переговори, поки більшою мірою – візити до нас, в нашу державу. Буде ще зброя для наших воїнів", — повідомив Зеленський під час вечірнього звернення

За місяць на деокупованих територіях знайшли 50 тіл зниклих безвісти — Котенко

За минулий місяць пошуковцям вдалося пошуковцям вдалося знайти 50 тіл зниклих безвісти людей на деокупованих територіях. Про це повідомив уповноважений з питань осіб зниклих безвісти Олег Котенко.

В Охтирському районі на Сумщині почали евакуацію через російські обстріли

Сили РФ посилили обстріли територій окремих прикордонних громад Охтирського району. Наразі в цих громадах здійснюються заходи щодо убезпечення жителів, зокрема евакуація, повідомили 22 травня в Сумській ОВА.

"Засобами транспорту ці громади забезпечені. На місці перебувають керівництво районної військової адміністрації, представники поліції. Ситуація в області контрольована", — зазначили в ОВА.

РФ обстріляла Ізюм 22 травня: поранений 10-річний хлопчик

РФ обстріляла Ізюм 22 травня близько 02:30. Внаслідок обстрілу був поранений хлопчик, повідомили в обласній прокуратурі.

"Частково зруйнована будівля підприємства, вибуховою хвилею повибивало вікна у житлових будинках, пошкоджені дахи та господарчі споруди. Отримав поранення 10-річний хлопчик. Його ушпиталили", — йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, РФ завдала ударів по місту двома ракетами типу С-300 з території Бєлгородської області.

Армія РФ 159 разів обстріляла Запорізьку область

Протягом минулих двох діб російські військові 159 разів обстріляли Пологівський та Василівський райони Запорізької області. Зокрема, двічі атакували з авіації, 9 разів — із РСЗВ, 138 разів — із артилерію та 10 разів застосували БПЛА. Внаслідок обстрілів пошкоджені господарські будівлі та транспортні засоби.

Про це повідомили в пресслужбі ГУ Нацполіції у Запорізькій області.

Армія РФ обстріляла понад 20 населених пунктів: Оріхів, Гуляйполе, Залізничне, Преображенка, Ольгівське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Чарівне, Червоне, Білогір'я, Полтавка, Малинівка, Щербаки, Гуляйпільське, Затишшя, Степногірськ, Кам'янське, Малі Щербаки, Степове.

До поліції надійшло 106 повідомлень про руйнування. Найбільше влучань зафіксували на Пологівщині, зокрема в Оріхові та Гуляйполі.

Також російськими обстрілами знищений особистий транспорт громадян, частково пошкоджені будівлі гуртожитку та культової споруди.

Правоохоронці на місцях влучань задокументували наслідки обстрілів та відкрили кримінальні провадження.

У Харкові пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного

Резерви, які РФ може перекинути у Бахмут, не відповідають стандартам російської армії — Юсов

Російська армія може перекинули на Бахмутський напрямок резерви, але вони не мають належної підготовки. Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

"Якщо говорити про резерви, то побачимо чим закінчаться заяви Пригожина про "виведення" своїх підрозділів ПВК "Вагнер". Але, враховуючи їх великі втрати, то подібні заяви виглядають логічно. Наскільки будуть виконані — це вже не перші його заяви. Щодо рівня підготовки резервів, то він давно не відповідає стандартам російської армії. Проте кількісно вони їх можуть перекидати", — зазначив він.

Юсов також розповів, що великі втрати російських сил в Бахмуті не відповідають ні поставленим цілям, ні отриманим результатам.

"Якщо РФ перекине резерви під Бахмут, то це означатиме, що вони не з'являться на іншій лінії фронту. Це також здобуток Сил оборони, які у важких умовах і важкою ціною, але вже понад 9 місяців стримують ворога і завдають йому втрат в живій силі і техніці", — сказав Юсов.

Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомляла, що війська РФ не взяли під повний контроль Бахмут. За її даними, за Силами оборони залишається контроль за певними інфраструктурними об’єктами промислового і приватного сектору в південно-західному районі "Літака".

Парламентська Асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим в РФ — рашизмом.

Про це повідомив нардеп, голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

"Парламентська Асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим в РФ — рашизмом. Одностайно. На сесії Асамблеї в Люксембурзі ми добилися прийняття надзвичайно сильної декларації, яка буде мати далекосяжні політичні наслідки", — написав він у Facebook.

Крім того, за словами нардепа, ПА НАТО закликала уряди своїх країн відкрито оголосити на саміті у Вільнюсі про те, що Україна стане членом Альянсу і погодити наступні конкретні кроки для вступу України до НАТО.

"Це наша дипломатична перемога. Всі наші ключові побажання щодо фінального тексту декларації враховані. Там є і підтримка міжнародного трибуналу, і допомога Україні до перемоги і після неї, і засудження ідеології рашизму, і відновлення територіальної цілісності, і санкції, і репарації, і план Маршалла, і багато іншого", — написав Чернєв.

Він зазначив, що готував декларацію та допомагав нам у просуванні наших наративів віцепрезидент ПА НАТО Міхал Щерба.

24 ОМБр імені короля Данила знищила російський Мі-24

У понеділок, 22 травня, сили Королівської бригади ліквідували російський ударний вертоліт Мі-24, повідомляє пресслужба 24 ОМБр імені короля Данилає

"Крокодил" противника намагався здійснити вогневе ураження селища Нью Йорк, що на Донеччині, коли влучним пострілом з ПЗРК "Ігла" був зупинений стрільцем-зенітником зенітного ракетно-артилерійського дивізіону 24 ОМБр імені короля Данила", — йдеться у повідомленні.

Після влучання снаряда гелікоптер впав на окупованій території поблизу Горлівки.

Від початку повномасштабної війни кількість боржників зросла на 8% — Опендатабот

Від початку повномасштабної війни кількість заборгованостей у Єдиному реєстрі боржників зросла на 615 тисяч або на 8%. У 2021 році річний приріст становив майже 1,5 млн боргів або 29%.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот, посилаючись на власне дослідження Єдиного реєстру боржників (ЄРБ). Наразі кількість боргів сягнула 8 млн, тоді як у лютому 2022-го їх нараховувалося 7,44 млн.

Легіон "Свобода Росії" та "РДК" проводять операцію на території Бєлгородської області — Юсов

Легіон "Свобода Росії" та "РДК" проводять операцію на території Бєлгородської області для створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців, сказав Суспільному у коментарі речник ГУР Юсов. За його словами, операцію проводять виключно громадяни Росії.

Близько 14:00 легіон "Свобода Росії" та "РДК" заявили, що "звільнили" Козінку Бєлгородської області й зайшли в населений пункт Гайворон.

Губернатор Бєлгородської області Гладков підтвердив, що на територію Гайворонського округу "зайшла ДРГ ЗСУ". За його словами, підрозділи РФ та ФСБ "вживають заходів".

"На півночі в противника впав запал атакувати керованими авіабомбами", — Юрій Ігнат

У військових РФ впав запал атакувати керованими авіабомбами саме з північного напрямку — Чернігівщину та Сумщину. Про це 22 травня в ефірі національного телемарафону сказав речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Після відомих подій, на півночі в противника впав запал атакувати керованими авіабомбами. Щось їм заважає. Можливо це "брянський привид" надокучає і бояться вони його, як "київського привида" боялися".

Передача Україні F-16 не спричинить ескалацію з РФ — глава МЗС Швеції

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем, що передача Україні винищувачів F-16 не спричинить ескалацію з Росією. Про це він сказав на під час засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС, передає кореспондентка Суспільного..

"Ні, я так не думаю (що передача F-16 спричинить ескалацію, — ред.). Я думаю, що президент Байден дуже чітко сказав у своїй заяві, що це буде проблемою для Росії", — сказав Більстрем.

Україна довгий час просила західних союзників надати їй західні винищувачі для ефективнішого захисту від РФ. Деякі союзники НАТО висловлювали занепокоєння, що передача літаків Україні буде розцінена як ескалація війни, і може спричинити пряме зіткнення з Росією.

Марк Гемілл розіграє унікальну вишиванку, щоб зібрати кошти для відбудови школи на Київщині

Для того, щоб зібрати кошти для відношення школи на Київщині, актор Марк Гемілл вирішив розіграти виготовлену на замовлення вишиванку – з вишитими світовими мечами. Таких сорочок існує всього дві.

Про це повідомив сам актору своєму Twitter 21 травня.

Вишиванку актор розіграє серед тих, хто на сайті Donorbox пожертвує платформі United24 щонайменше 24 долари на відновлення школи в селі Бузова на Київщині.

Армія РФ не контролює Бахмут повністю — Маляр

Російські війська зосереджують свої зусилля на спробах вийти на кордони Донецької та Луганської областей, Бахмут вони не взяли під контроль. Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила заступниця міністра оборони Ганна

Маляр."Зараз війська РФ здійснюють зачистку тих територій, які вони взяли у місті під контроль. Вони шукають, чи не залишилися там українські диверсійні групи, які можуть чинити опір. Військові РФ вдають, що вони повністю взяли місто під контроль, але це не так", — розповіла Маляр.

"Залишається епіцентром боїв схід міста, там армія РФ наступає на кількох напрямках, і вже кілька місяців спостерігається така ситуація. Річ у тому, що ворог не відмовляється від своєї основної мети захопити всю Україну, але їм цього не вдалося, зараз вони намагаються рухатися певними фрагментами. Російські війська хочуть вийти на кордони Донецької та Луганської областей. Найзапекліші бої зараз у Мар’їнці, Авдіївці і Бахмутському напрямку. Найбільше сил армія РФ стягує на Бахмутський напрямок, і тому вже кілька днів основна увага всіх ЗМІ і суспільства прикута саме до цього напрямку", – зазначила Маляр.

Заступниця міністра повідомила, що в Бахмуті за Силами оборони залишається контроль за певними інфраструктурними об’єктами промислового і приватного сектору в південно-західному районі "Літака".

"Оборона Бахмута як міста свої військові задачі повністю виконала. Зокрема, перед Силами оборони стояло кілька задач – сконцентрувати сили ворога в цьому місці, виграти час для здійснення інших задач і знищити велику кількість окупантів у багатомісячних боях", — повідомила Маляр.

Армія РФ обстріляла Станіслав та скинула дві керовані авіабомби на Кізомис

На Херсонщині російська армія обстріляла Станіслав, загинув місцевий житель. А також скинула дві керовані авіабомби на Кізомис, повідомив у Telegram голова ОВА Прокудін.

У Станіславі поранення несумісні з життям отримав 45-річний чоловік. Під час обстрілу він займався ремонтом покрівлі раніше пошкодженого будинку. Один з уламків снаряда потрапив йому в серце, чоловік загинув на місці. Також російські снаряди у селі пошкодили чотири житлові будинки.

А вночі військові РФ скинули дві керовані авіабомби на Кізомис. Один будинок зруйнований повністю, ще два – пошкоджені. Загиблих та поранених немає.

Як повідомив Суспільному керівник пресофісу ОВА Толоконніков, також російська армія атакувала Веселе, внаслідок обстрілу там поранена жінка.

Білоруського журналіста Протасевича помилували

Про це передає кореспондент Белта.

У травні 2021 року Протасевича та росіянку Софію Сапегу затримали в аеропорту Мінська — в Білорусі ексголовного редактора опозиційного телеграм каналу NEXTA звинувачують в організації масових заворушень та причетності до тероризму. Літак Ryanair, на якому він перебував, екстрено посадили через повідомлення про мінування, втім інформація про це не підтвердилася.

Російські військові обстріляли Куп'янськ на Харківщині

Військові РФ обстріляли Куп'янськ зранку 22 травня. Нині відомо про двох поранених, повідомив начальник Харківського гарнізону Сергій Мельник. За його інформацією, поранення дістали двоє жінок: 70 та 53 років.

"70-річна мешканка отримала поранення плеча та знаходиться у середньому стані тяжкості, друга 53-річна жінка — з пораненням лівої кисті", — написав Мельник.

Укренерго відновило лінію електропередачі, яка живить Запорізьку АЕС

Станція переходить на живлення від української енергосистеми, повідомили у компанії.

"Всупереч ранковій атаці ворога енергосистема України працює стабільно, виробленої електроенергії вистачає для покриття потреб споживачів. Дякуємо силам ППО за збиті 4 крилаті ракети та 20 БпЛА! На жаль, енергетична інфраструктура таки зазнала пошкоджень", — йдеться у повідомленні.

У Дніпровському регіоні були пошкоджені високовольтні лінії 330-750 кВ, що призвело до відключення однієї з потужних електростанцій у регіоні, а також низки підстанцій “Укренерго” та обленерго. 

Внаслідок цього були знеструмлені споживачі у Запоріжжі. Енергетики вже  відновили енергопостачання споживачів за резервними схемами. Видача потужності електростанції поступово відновлюється.

"Внаслідок пошкодження високовольтної лінії ЗАЕС втратила живлення від енергосистеми і працювала від дизель-генераторів. Це вже всьоме з моменту тимчасової окупації Запорізької АЕС росіяни створюють ядерну та радіаційну небезпеку у зоні АЕС.  Укренерго доклало максимум зусиль і відновило живлення атомної станції від української енергосистеми", — повідомили у Укренерго. 

Також внаслідок атаки росіян пошкоджені мережі обленерго на Дніпропетровщині, живлення відновлюється. 

В Укренерго також повідомили, що у нічні години при зниженому споживанні триває експорт електроенергії у Молдову та Польщу. Імпорт в Україну сьогодні відсутній.

В ОГПУ засудили видачу Росією ордеру на арешт прокурора МКС

Офісі генпрокурора засудив видачу Росією ордеру на арешт прокурора Міжнародного Кримінального суду Каріма Хана.

Про це сказав генпрокурор Андрій Костін.

"Ми рішуче засуджуємо ордер Росії на арешт Каріма Хана — прокурора МКС. Дії РФ вкотре демонструють справжню — нецивілізовану природу кремлівського режиму, який відверто нехтує міжнародним порядком, заснованим на верховенстві права, та посягає на механізми міжнародного правосуддя", — написав він у Twitter.

За словами Костіна прояв такої аморальності разом із веденням агресивної війни та безперервним вчиненням найтяжчих міжнародних злочинів має закінчитися "відповідальністю як кремлівського режиму та його керівництва, так і окремих виконавців, причетних до скоєння міжнародних злочинів".

Генпрокурор зазначив, що МКС — це міжнародний механізм кримінального правосуддя, уповноважений розслідувати, обвинувачувати та судити осіб, обвинувачених у скоєнні найтяжчих міжнародних злочинів відповідно до Римського статуту.

"За 20 років існування він довів, що є ключовим інструментом у боротьбі з безкарністю, забезпеченні правосуддя для жертв та запобіганні майбутнім злочинам", — написав Костін.

У Бахмуті ми виграли час для дій, про які розповімо згодом — Маляр

РФ стягує війська до Бахмута. Обороню міста українські війська виграли час для певних дій, про які можна буде розповісти пізніше. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"З учорашнього дня ситуація на Бахмутському напрямку суттєво не змінилась. Тривають бої. Наші війська контролюють певні об‘єкти та приватний сектор в районі "Літак", — повідомила Ганна Маляр.

За словами Маляр, йдуть бої за висоти на півночі та півдні передмістя.

"Наступальний потенціал ворога суттєво знижений, ворогу завдані величезні втрати, ми виграли час для певних дій, про які можна буде розказати згодом", — додала Ганна Маляр.

Найближчим часом Україна не стане членом НАТО — Шольц

У найближчому майбутньому Україна навряд зможе долучитися до Північноатлантичного альянсу, оскільки далека від виконання низки критеріїв.

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв’ю Welt після саміту G7 у Японії.

"Цього (вступу України до НАТО — ред.) не буде ще й тому, що критерії НАТО містять у собі цілу низку умов, яким Україна наразі не може відповідати", — сказав канцлер.

За його словами, нині Захід концентрується на підтримці України та її захисті від агресії Росії. Шольц додав, що у майбутньому також важливим питанням стане надання безпекових гарантій для України.

"Зрозуміло також, що нам потім доведеться обговорити, які гарантії безпеки можуть бути надані у післявоєнній ситуації. Але до цього нам ще далеко", — зазначив політик.

21 травня у японській Хіросімі добіг кінця триденний саміт "Групи семи". Його учасники погодили нові санкції проти Росії, а також заявили про подальшу фінансову й військову підтримку України, зокрема обговоривши передачу сучасної західної бойової авіації.

"Це виснаження сил протиповітряної оборони" — Гуменюк про масовану атаку армії РФ на Дніпропетровщину

Метою масованої атаки на Дніпропетровщину було виснаження сил протиповітряної оборони. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила начальниця об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк.

"Будуть виснажувати конкретні напрямки протиповітряної оброни. Зокрема зосередившись на цьому напрямку виміряють з яких боків може бути захищений, а може бути пропущений конкретний удар. Враховуючи, що застосовується різна зброя, це ще раз підкреслює те, що їм не дає спокою наша протиповітряна оборона", – сказала вона.

На сході волинські тероборонівці знищили бойову машину десанту

Під час одного з боїв на сході України бійці 100-ї бригади тероборони Волині поцілили і знищили бойову машину десанту російської армії. Як повідомили на сторінці бригади, бійці працювали спільно з підрозділами зведеного батальйону Національної поліції "Захід".

Російську БМД вистежили волинські аеророзвідники. Координати бронетехніки передали артилеристам, які точковим ударом знищили машину десанту.

Південна Корея "уважно розгляне" список нелетальної зброї, яку просив Зеленський

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив, що Сеул "уважно вивчить" список нелетальних озброєнь, які попросив президент України Володимир Зеленський.

Про це він сказав під час зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Сеулі, передає Reuters.

Юн сказав, що планує надати обладнання для розмінування та машини швидкої допомоги і додав, що Південна Корея "уважно розгляне" список деяких нелетальних видів зброї, запитуваний Зеленським.

У Сєвєродонецьку місцеві не можуть викликати швидку через репресії окупантів

У тимчасово окупованому Сєвєродонецьку місцеві жителі не можуть викликати швидку допомогу, через посилення репресій окупантами. При гострих приступах люди годинами йдуть до найближчої лікарні, повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор.

"У Сєвєродонецьку окупанти ускладнили життя людей до критичного рівня. Після уведення тотального контролю дахів багатоповерхівок, звідки цивільні могли здійснити телефонні дзвінки, та уведення штрафів за такі "порушення", сєвєродончани не можуть навіть викликати швидку", — повідомив Лисогор

Артем Лисогор додав, що при гострих приступах, чи невідкладних випадках людям доводиться пішки йти до медпунктів. Інколи така дорога займає декілька годин.

Також почастішали випадки, коли хворі люди не змогли дочекатись на медичну допомогу.

СБУ заблокувала на Рівненщині камеру, що фіксувала рух військової техніки

На Рівненщині Служба безпеки України виявила та заблокувала камеру, на яку потрапляв рух військової техніки сил оборони, повідомили в пресслужбі УСБУ в області. Там зазначили, що у цьому випадку спрацювали на випередження і витоку інформації вдалось уникнути.

У пресслужбі зазначили, що відеокамера, яка фіксувала рух колони військової техніки, перебувала на балансі приватного підприємства в області.

“Завдяки вжитим заходам кіберфахівці СБУ регіону оперативно заблокували можливі шляхи витоку інформації та упередили розповсюдження інформації широкому колу користувачів”, — зазначила речниця управління Анна Свінціцька-Савчук.

Речниця додала, що якби відео потрапило в мережу і завдало шкоди обороноздатності країни, то це підпадало б під поширення інформації про переміщення сил оборони, це передбачає до 12 років тюрми. Наразі в області тривають заходи, аби виявити подібні камери, робота яких становить потенційну небезпеку.

На Київщині жителів попередили про вибухи

Сьогодні, 22 травня, у Вишгородському районі Київщини знищуватимуть боєприпаси, попередили у Київській обласній військовій адміністрації. У деяких громадах області може бути чутно звуки вибухів, тож жителів закликають зберігати спокій та дотримуватись правил безпеки.

МАГАТЕ готує план безпеки для Запорізької АЕС в очікуванні на контрнаступ України

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі перед очікуваним контрнаступом України просуває безпековий план для Запорізької АЕС, який має запобігти катастрофі на атомній електростанції..Він сподівається, що Рада Безпеки ООН підтримає цей план.

Про це пише The Washington Post.

Як зазначає видання, організація ООН, що здійснює регулювання в ядерній сфері, наполягає на досягненні угоди щодо безпеки атомної електростанції, розташованої на Запоріжжі, напередодні контрнаступу, під час якого українські сили можуть пройти безпосередньо крізь територію потенційно небезпечного об’єкта.

"Після майже дев'яти місяців марних спроб укласти угоду між Україною та Росією про створення захисної зони навколо Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), Рафаель Гроссі, голова Міжнародного агентства з атомної енергії, просуває нову пропозицію щодо зниження ймовірності ядерної катастрофи", — йдеться у повідомленні.

Гроссі планує представити список із п’яти принципів для схвалення Радою Безпеки ООН наприкінці травня, повідомили виданню дипломати США та Європи.

"Проте пошук консенсусу серед постійних членів Ради залишається тяжким завданням, враховуючи напружені відносини між Москвою та Вашингтоном у поєднанні з небажанням Києва дозволити світовим державам укладати будь-які угоди, крім повного виходу Росії з Енергодару, де розташована електростанція", — пишуть журналісти WP.

Війська РФ завдавали ударів по Очаківській громаді Миколаївщини

Армія РФ 21 травня завдала артилерійських ударів по місту Очаків та береговій смузі Очаківської громади Миколаївського району. Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Артилерійські обстріли міста Очаків та берегової смуги Очаківської громади сталися 21 травня о 13:00 та о 15:06. Внаслідок влучань пошкоджені та частково зруйновані житлові будинки, автомобіль. Уламки від снарядів пошкодили газову мережу. Серед людей загиблих і травмованих немає.

22 травня о 04:59 російська армія здійснила черговий артилерійський обстріл акваторії Очаківської громади. Загиблих та травмованих, руйнувань немає.

За інформацією повітряного командування "Південь", 22 травня з 04.00 по 05.00 на Миколаївщині сили протиповітряної оборони знищили шість ворожих ударних БПЛА Shahed-136/131.

За інформацією районних військових адміністрацій, у місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах доба 21 травня та ранок 22 травня минули без обстрілів.

Росія створює "елітний" авіапідрозділ через невдачі регулярних ВПС — Британська розвідка

Російське військове керівництво анонсувало створення нового "елітного" авіаційного підрозділу, що обумовлено, найімовірніше, невдачами у діях регулярних військово-повітряних сил РФ.

Про це повідомляється у Twitter Міністерства оборони Великої Британії.

"Росія, швидше за все, створить нову "елітну" ударну авіагрупу під кодовою назвою "Шторм" для дій над Україною. Підрозділ, ймовірно, складатиметься як мінімум з однієї ескадрильї винищувачів-бомбардувальників Су-24 Fencer та Су-34 Fullback (курсивом вказане кодування НАТО — ред.), а також ескадрильї ударних гелікоптерів", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають в міністерстві, поєднання таких типів літаків передбачає, що група відіграватиме основну роль у місіях із наземних атак. При цьому, згідно з повідомленнями російських ЗМІ, що "заслуговують на довіру", російське Міноборони прагне залучити висококваліфікованих і цілеспрямованих пілотів, пропонуючи великі заробітні плати і відкриваючи набір для відставних пілотів.

"Створення групи підкреслює, що, за оцінкою Росії, ескадрильї її регулярних ВПС серйозно не впоралися зі своєю основною функцією щодо завдання авіаударів по українських позиціях", — переконані в міністерстві.

Через обстріл росіян на ЗАЕС сьомий блекаут

Внаслідок російського обстрілу в ніч на 22 травня, о 5:26 відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ, з якої для власних потреб живилась окупована Запорізька АЕС. Про це повідомляє Енергоатом.

"Вже всьоме з початку окупації рашистськими терористами української станції (4 березня 2022 року), ЗАЕС переходить в режим блекауту. Після втрати зовнішнього живлення, яке життєво необхідне для забезпечення роботи насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС, запасу палива вистачить на десять діб. Зворотний відлік розпочався", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в Енергоатомі, в разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

У Харківській ОВА показали наслідки ракетного удару по Циркунах 21 травня

Внаслідок ракетного удару по Циркунах 21 травня повністю зруйновано приватний будинок. Фото зруйнованого будинку опублікував начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Зруйновано житловий будинок. Зазнав поранення цивільний чоловік", — йдеться у повідомленні.

Це був третій ракетний удар по Циркунах за тиждень.

Виснажені "вагнерівці" навряд чи зможуть продовжувати бої за межами Бахмута – ISW

В американському інституті вивчення війни вважають малоймовірним, що ПВК "Вагнер" продовжить бойові дії за межами Бахмута в його нинішньому виснаженому стані.

В Інституті зазначили, що "вагнерівці" утримують західні адміністративні кордони Бахмута, тоді як українські сили продовжують зосереджуватися на контратаках на околицях міста. За інформацією українських військових, вони контролюють незначну територію південно-західної частини Бахмута навколо траси Т0504.

За словами аналітиків, російські війська, ймовірно, потребуватимуть додаткового підкріплення для утримання міста Бахмута та його флангів за рахунок операцій на інших напрямках. ISW зафіксувала артилерійські підрозділи 132-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади (раніше була помічена в районі Авдіївки), які тепер діють на Бахмутському напрямку.

"Раніше ISW прогнозував, що наступальні операції "Вагнера", ймовірно, досягнуть кульмінації після місяців виснажливих міських боїв, та малоймовірно, що "Вагнер" продовжуватиме бойові дії за межами Бахмута у нинішньому виснаженому стані", — йдеться у звіті.

За минулу добу військові РФ обстріляли 16 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 21 травня, російські військові обстріляли 16 населених пунктів Запорізької області. Застосували авіацію, артилерію, РСЗВ та БПЛА. Зазнали руйнувань приватні будинки та господарчі будівлі, пошкоджені автівки.

Про це сьогодні, 22 травня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

"Надійшло 6 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ", — йдеться у повідомленні.

Загалом армія РФ завдала 75 ударів:

  • авіацію застосували по Новоданилівці;
  • двічі атакували з БПЛА Степове;
  • з РСЗВ обстріляли Гуляйполе та Преображенку;
  • завдали 70 артударів по Новоандріївці, Малій Токмачці, Червоному, Малинівці, Степовому, Кам'янському.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Військові РФ основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів.

Українська ППО вночі збила чотири крилаті ракети і 20 дронів-камікадзе

Вночі 22 травня сили протиповітряної оборони знищили 20 російських ударних безпілотників і чотири крилаті ракети. Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

"Уночі 22 травня 2023 року російські окупанти атакували військові та інфраструктурні об’єкти східного форпосту України – м. Дніпро. Атака здійснювалась 16-ма ракетами різних типів та 20-ма ударними дронами Shahed-136/131", — йдеться у повідомленні. Загалом росіяни випустили:

  • 4 крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 з стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря;
  • 5 крилатих ракет Х-22 із дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з різних напрямків – Азовського моря та Курської області;
  • 2 балістичні ракети "Іскандер-М" з окупованого Криму;
  • 5 зенітних керованих ракет С-300 з окупованої території Запорізької області.
  • 20 іранських ударних дронів Shahed-136/131 з південного та північного напрямків.

Крім того, українські військові збили над Чорним морем російський літак Су-35.

"Наприкінці доби 21 травня в територіальних водах України на Херсонщині "отрицательного взлета" зазнав російський винищувач Су-35! Обставини утилізації російського літака уточнюються", — йдеться у повідомленні.

На Донеччині за добу від обстрілів загинули дві людини, шестеро поранені

Протягом 21 травня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинули дві людини в Авдіївці та Часовому Яру, ще шестеро жителів області отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його інформацією, поранення отримали четверо жителів Авдіївки, та жителі Нью-Йорка та Григорівки.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1528 людей, поранення отримали 3568 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

У Маріуполі пролунали два вибухи

У тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області сьогодні вночі, 22 травня, пролунало два гучні вибухи, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За його словами, місцеві жителі не вірять у високоефективну роботу російської системи ППО.

Андрющенко також зазначив, що пізно ввечері вибухи лунали у Микільському по сусідству з Маріуполем.

"Три прильоти в район між АЗС, військкоматом і виїздом на Маріуполь. Саме в розташування окупантів", — написав він у Телеграм.

Російські війська 57 разів обстріляли Херсонщину. Одна людина загинула

Упродовж 21 травня армія РФ завдала 57 ударів по деокупованій Херсонщині. Випустила 318 снарядів з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню "Град", танків, безпілотників та авіації. Про це йдеться в оперативній інформації начальника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна.

За даними ОВА, за минулу добу російські війська чотири рази били по Херсону. Застосували 22 снаряди.

"Російські військові поцілили у житлові квартали, а також в об'єкти соціальної та критичної інфраструктури Бериславського району.Внаслідок обстрілів один житель області загинув", — йдеться в повідомленні.

Війська РФ атакували Дніпропетровщину ракетами й безпілотниками. Що відомо

У ніч на 22 травня війська РФ атакували Дніпропетровщину ракетами та безпілотниками. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

У Дніпровському районі через ракетний удар поранений 27-річний чоловік. Він у лікарні в стані середньої тяжкості.

Пошкоджені кілька будівель рятувального підрозділу. Виникло дві пожежі, їх вже загасили. Знищені більш ніж 10 вантажних та легкових авто, стільки ж одиниць спецтехніки – пошкоджені. Побиті й 25 приватних машин та 2 автобуси.

Влучання сталося також по приватному підприємству у Дніпрі. Там понівечені 3 будівлі.

В Іларіонівській громаді Синельниківського району впав БПЛА. Виявили там й уламки ракети. Постраждали 7 людей. Жінки 52 та 70 років – у лікарні.

Зачепило 3 приватні будинки та 9 багатоквартирних. А ще – дитсадок, магазини та адмінбудівлі. Потрощені 6 авто.

Обстеження території продовжується.

Загалом цієї ночі військові з ПК "Схід" збили над Дніпропетровщиною 15 безпілотників та 4 крилаті ракети.

20 артсистем, літак, 8 безпілотників та 720 військових: Генштаб назвав втрати РФ за добу

Станом на ранок 22 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 203 880 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 720 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3785 (+2) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 7407 (+9) од,
  • артилерійських систем – 3278 (+20) од,
  • РСЗВ – 565 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 327 (+0) од,
  • літаків – 309 (+1) од,
  • гелікоптерів – 294 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2830 (+8),
  • крилаті ракети ‒ 1011 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6129 (+14) од,
  • спеціальна техніка ‒ 427 (+2).

Дані уточнюються.

Бахмут та Мар'їнка в епіцентрі бойових дій. Сили оборони завдали понад 30 ударів по позиціях військ РФ — Генштаб

Війська РФ продовжують зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби відбулось 37 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій — Бахмут та Мар’їнка.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Росія продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах, на деяких ділянках державного кордону діють російські диверсійно-розвідувальні групи.

Протягом минулої доби обстріляли з мінометів та артилерії населені пункти Миколаївка Чернігівської області; Прогрес, Студенок, Білокопитове, Вовківка, Волфине, Запсілля та Михайлівка Сумської області, а також Уди, Гранів, Зелене, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Нестерне та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку росіяни не припиняють спроб покращити тактичне положення. Протягом доби вели безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Моначинівка, Масютівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби війська РФ наступали у напрямку Івано-Дар’ївки, успіху не мали. Завдали авіаударів в районі Невського. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку росіяни продовжують наступати. Бої за місто Бахмут тривають. Протягом минулої доби війська РФ безуспішно намагалися відновити втрачені позиції південніше населеного пункту Іванівське. До того ж наступали у напрямку Григорівки, успіху не мали. Завдали авіаударів в районах Бахмута та Іванівського. Від російських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку війська РФ вели безуспішні наступальні дії у напрямку Авдіївки та Первомайського. Протягом доби завдали авіаудару в районі Авдіївки. Під російські артобстріли потрапили Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи Сил оборони продовжують відбиття атак в районі Мар’їнки. Поблизу неї та в районі Новомихайлівки ворог завдав авіаударів. Водночас російських обстрілів зазнали Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку росіяни не наступали. Водночас застосували авіацію для ударів поблизу Водяного, Вугледара, Пречистівки, Золотої Ниви та Великої Новосілки. Здійснив артобстріли населених пунктів Водяне та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ обороняється. Не припиняє знищувати інфраструктуру населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Протягом минулої доби росіяни завдали авіаударів по Новоданилівці і Степовому Запорізької області та Станіславу і Кізомису на Херсонщині, а також обстріляли населені пункти Времівка, Бурлацьке, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Малі Щербаки і Кам’янське Запорізької області та Херсон, Михайлівка, Козацьке, Бургунка, Тягинка, Молодіжне і Кізомис на Херсонщині.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки росіян, а також 7 — по їхніх зенітно-ракетних комплексах.

Було знищено 3 російських розвідувальних безпілотників різного типу, а також 5 ударних.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження особового складу, 2 склади боєприпасів, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 2 пункти управління, станцію радіоелектронної боротьби, зенітно-ракетний комплекс військ РФ та ще одну важливу ціль.

Війська РФ через великі втрати скорочують час підготовки ув'язнених — Генштаб

Російські військові майже втричі скоротили час підготовки мобілізованих ув'язнених через значні втрати живої сили. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

"На тлі значних втрат живої сили, російське військове керівництво ухвалило рішення про скорочення до 10 днів терміну підготовки особового складу з-поміж засуджених, базовий табір яких розгорнутий у Старобільському районі Луганської області", - йдеться у повідомленні Генштабу.

За даними українських військових, раніше до зазначеного табору привезли з місць позбавлення волі на території Росії близько тисячі осіб поповнення. Підготовку тоді планували проводити упродовж чотирьох тижнів.

Війська РФ завдали по україні масованого ракетного та авіаударів

Протягом минулої доби війська РФ завдали 6 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснили 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Інформацію про наслідки атаки буде опубліковано після уточнення, повідомили у Генштабі ЗСУ.

Зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру. Для ударів по українських містах Лиман, Слов’янськ та Костянтинівка, росіяни знову використали ЗРК С-300, які не є високоточною зброєю.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

У Дніпрі пролунала серія вибухів

Вночі, 22 травня, під час повітряної тривоги завдали масованого удару по Дніпру. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Фашисти. Терористи. Нелюди. Але, завдяки Силам оборони, ми витримали атаку. Деталі згодом. ️Поки нічого не коментуємо. Поставтесь серйозно до правил воєнного стану", — написав він у Telegram.

ППО збила ударний дрон над морем, який армія РФ скерувала на Одещину

Над Чорним морем ввечері 21 травня сили протиповітряної оборони збили ударний безпілотник, який російська армія спрямувала на Одещину. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь" 22 травня.

"На Одещину ворог спрямував ударний безпілотний літальний апарат. Силами протиповітряної оборони він був знищений над морем", — йдеться в повідомленні.

В ОК уточнили, що у Чорному морі Росія тримає два ракетоносії з загальним залпом до 12 "Калібрів". На тлі активної стратегічної і тактичної авіації рівень ракетної небезпеки зараз високий, додали в оперативному командуванні.

21 травня повітряну тривогу в Одеській області оголосили о 21:58. За дві хвилини пролунав вибух. О 22:17 повітряну тривогу скасували. О 22:22 вдруге оголосили повітряну тривогу. О 22:50 дали відбій.

Попри близькість фронту батьки відмовляються вивезти дитину з Кераміка

Попри обстріли населених пунктів Очеретинської громади, в ній залишилось 2715 жителів серед них — 118 діти. До початку повномасштабного вторгнення у громаді проживали 24 тисячі жителів. Про це Суспільному Донбас повідомив голова Очеретинської селищної військово-цивільної адміністрації Микола Коваленко.

"118 дітей проживають у тих населених пунктах громади, які знаходяться далі від бойових дій. З них 50 діти-переселенці, які виїхали з навколишніх громад, де точаться бої. Одна 14-річна дитина живе у Кераміку, цей пункт наближений до фронту. Її батьки відмовляються евакуюватись. На батьків складено протокол", — зазначив Микола Коваленко.

На початок