У Росії заявили про "п'ять умов" для подальшого продовження та розширення зернової угоди

У Росії заявили про "п'ять умов" для подальшого продовження та розширення зернової угоди

У Росії заявили про "п'ять умов" для подальшого продовження та розширення зернової угоди
. Завантаження зерна на судно у порту Ізмаїла, 26 квітня 2023 року, фото: AP

У Росії заявили, що попри продовження зернової угоди на два місяці "конкретного прогресу" щодо Меморандуму Росія-ООН не відбулося, тож чорноморська ініціатива не буде продовжена після 17 липня, якщо не будуть виконані п'ять "системних завдань".

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ РФ.

"Проблеми є і із заявленою гуманітарною складовою "угоди" – українське зерно експортується переважно до країн з високим рівнем доходу та вище середнього... Країни, які потребують допомоги, отримують абсолютну мізерну кількість 722 000 тонн (або 2,5%) із загальної кількості 30 млн тонн, експортованих з українських портів за 9 місяців", — сказано у документі.

Серед умов для продовження зернової угоди у російському МЗС назвали такі:

  • перепідключення "Россельхозбанка" до SWIFT,
  • постачання запасних частин,
  • розблокування транспортної логістики та страхування,
  • реанімація аміакопроводу Тольятті-Одеса,
  • "розморожування" активів російських компаній.

"Без виконання цих вимог ні про яке розширення "Чорноморської ініціативи" не може бути й мови, а сама угода буде розірвана після 17 липня", — заявили у відомстві.

Посол особливих доручень МЗС України Ольга Трофімцева в ефірі телемарафону "Єдині новини" своєю чергою зазначила, що така нестабільна робота та шантаж РФ заважають і українським агроекспортерам, і міжнародним компаніям, і трейдерам, які не можуть фактично спланувати свою діяльність.

За її словами, подовження угоди на папері, або формальна згода Росії — це такий мінімальний жест “доброї волі”, але те, що відбувається щодня в координаційному центрі, важливіше.

"За моєю інформацією, інспекції поки що не працюють, не було нових реєстрацій чи нових інспекцій на вхід кораблів до портів Чорного моря. Чекаємо, сподіваюся, максимум завтра зранку все почне працювати", — додала Трофімцева.

Що відомо про "зернову угоду"

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія.

29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.

2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".

17 листопада угоду продовжили на чотири місяці.

19 березня 2023 року міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що попри спроби тиску та шантажу з боку Росії, Україні та партнерам вдалося продовжити дію "зернової угоди" на тих самих умовах, на яких вона початково укладалася із терміном дії 120 днів.

26 квітня представники Росії у Спільному координаційному центрі у Стамбулі 25 квітня відмовились погоджувати рух суден до/з морських портів України по "зерновому коридору"

Що відомо про погрози РФ заморозити "зернову угоду"

У понеділок вночі, 24 квітня, в окупованому Севастополі пролунали два потужні вибухи. Окупаційний губернатор міста Михайло Развожаєв повідомив, що "була атака двох надводних безпілотників на зовнішньому рейді Чорноморського флоту".

Українські журналісти встановили місце вибуху під час нічної атаки надводних БПЛА в окупованому Севастополі. На противагу заявам окупаційного губернатора міста Михайла Развожаєва, у мережі є фото та відео з місця події, де видно, що вибухнуло саме у Стрілецькій бухті.

У Міноборони РФ звинуватили Україну у нібито порушенні зобов'язань щодо "зернової угоди" атаками БПЛА на Чорноморський флот у тимчасово окупованому Севастополі та інші об'єкти у Криму. Там заявили, що це нібито ставить під загрозу подовження "зернової угоди" після 18 травня.

У ГУР зазначили, що заява Міноборони РФ щодо нібито порушення Україною гумкоридору й атаки на цивільну інфраструктуру Криму є "брехливою маніпуляцією з боку держави агресора".

На початок