РФ відмовилась погоджувати рух суден через "зерновий коридор" — ВМС

РФ відмовилась погоджувати рух суден через "зерновий коридор" — ВМС

РФ відмовилась погоджувати рух суден через "зерновий коридор" — ВМС
. Судно з зерном, яке вивозили з України у рамках "зернової ініціативи". Фото: з Фейсбуку Мінінфраструктури

Представники Росії у Спільному координаційному центрі у Стамбулі 25 квітня відмовились погоджувати рух суден до/з морських портів України по "зерновому коридору". Про це 26 квітня повідомили у ВМС ЗС України.

"Сьогодні, 26.04.2023, Чорноморський зерновий коридор вкотре призупинений російською стороною. Так, 25.04.2023 в Спільному Координаційному Центрі (м. Стамбул) представники росії відмовились погоджувати рух суден до/з морських портів України по гуманітарному коридору, що діє в рамках Чорноморської Ініціативи з питань експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом", — йдеться у повідомленні ВМС.

За даними військово-морських сил України, наразі чотири судна, одне з яких зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для доставки пшениці до Ефіопії, не змогли покинути порти "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". Ще одне судно чекає на прохід до порту Одеси в районі Суліни.

За інформацією ООН, додали у ВМС, станом на 25 квітня зерновим коридором з українських портів відправлено 28,9 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Зокрема, 14,5 млн тонн кукурудзи, 7,9 млн тонн пшениці, 1,5 млн тонн соняшникової олії.

Що відомо про "зернову угоду"

  • 22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія.
  • 29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.
  • 2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".
  • 17 листопада угоду продовжили на чотири місяці.
  • 19 березня 2023 року міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що попри спроби тиску та шантажу з боку Росії, Україні та партнерам вдалося продовжити дію "зернової угоди" на тих самих умовах, на яких вона початково укладалася із терміном дії 120 днів.
  • 24 квітня Міністерство оборони Росії заявило, що продовження зернової угоди перебуває під загрозою через атаки безпілотників в окупованому Севастополі 23 березня і 24 квітня. За версією РФ, їх запустили із акваторії Одеси, яка "визначена для реалізації зернової угоди".

Читайте також

  • За сім місяців через "зерновий коридор" Україна експортувала 22 млн тонн агропродукції
  • "Зернова угода" продовжена. Україна каже на 120 днів, РФ — на 60
  • G7 закликала продовжити дію "зернової угоди"

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок