Понад €180 млрд: Бельгія вивчає, як конфіскувати російські активи для відбудови України

Понад €180 млрд: Бельгія вивчає, як конфіскувати російські активи для відбудови України

Понад €180 млрд: Бельгія вивчає, як конфіскувати російські активи для відбудови України
. Зліва направо: президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо йдуть після спільної прес-конференції в Гааз 4 травня 2023 р. Фото: Associated Press

Бельгія заморозила понад 180 мільярдів євро активів російського Центробанку і зараз вивчає, як можна їх конфіскувати і передати на відновлення України.

Про це сказав прем’єр-міністр Королівства Бельгія Александер де Кроо на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, передає кореспондентка Суспільного.

"У березні минулого року Бельгія вилучила приблизно 200 мільйонів євро доходів від російських активів, які заморожені в Бельгії, і ми використовуємо ці кошти виключно для допомоги українським військовим зусиллям і для підтримки українських біженців у Бельгії. І я переконаний, що ми можемо піти далі в цій сфері, не лише заарештувавши активи, але й розглянувши всі доходи від самих російських активів", — сказав він.

Кроо зазначив, що з початку війни бельгійські служби заарештували понад 180 мільярдів євро активів російського Центробанку і зараз уряд вивчає, "як ми можемо повністю використати виручені кошти".

Читайте також: Україна працює над механізмом конфіскації активів РФ — Шмигаль

"З моральної точки зору, цілком виправдано, що фінанси осіб, які створюють таку драматичну ситуацію в Україні, будуть використані з економічної точки зору. Я також сказав, що ми шукаємо у механізм конфіскації доходів майже 200 мільярдів, які заморожені в Бельгії. Звісно, це можливо лише за наявності правових підстав", — сказав прем'єр Бельгії.

За його словами, Бельгія разом з Єврокомісією візьме на себе ініціативу для створення правової бази, щоб уможливити конфіскацію доходів.

"Крім того, питання полягає в тому, чи є інші способи використання капіталу, щоб переконатися, що фінансування доступне для відбудови України. Ми вивчаємо ці можливості", — сказав він.

Що відомо про вилучення російських активів

10 березня президент Володимир Зеленський підписав закон про примусове вилучення об’єктів власності Російської Федерації та її резидентів. Вилучення здійснюватиметься без компенсації.

У березні Мін’юст США оголосив про створення KleptoCapture — підрозділу з пошуку активів російських посадовців і олігархів, які намагаються її приховати від санкцій. 26 квітня генеральний прокурор США Меррік Гарленд підтримав ідею передання активів російських олігархів, конфіскованих через агресію РФ, безпосередньо Україні.

Наприкінці квітня Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт, який передбачає конфіскацію заморожених активів російських підсанкційних юридичних та фізичних осіб. Вилучені кошти пропонується спрямувати для надання додаткової військової та гуманітарної допомоги Україні.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен стверджує, що у США не існує законних механізмів конфіскації заморожених активів російського Центробанку з тим, щоб їх потім можна було використати для відновлення економіки України.

24 червня Сенат Канади схвалив законопроєкт, який передбачає можливість конфіскації російських активів.

14 листопада 2022 року Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів ухвалила резолюцію про "Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв'язку з агресією проти України", підготовлену Україною за співавторством понад півсотні країн.

Вона містить визнання країнами ООН потреби створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні Росією та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. Заступник голови ради безпеки Росії Дмитро Медведєв, коментуючи прийняття резолюції ООН про відшкодування збитків Україні у зв'язку з російською агресією, пригрозив Заходу вилученням активів іноземних приватних інвесторів.

18 листопада 2022 року Європейський Союз заморозив 68 мільярдів євро російських активів, згідно з внутрішнім документом Єврокомісії. Наразі Євросоюз вивчає можливість направити деякі із заморожених активів банку Росії на відновлення України. Обговорення перебуває в ранній стадії, тому що для таких кроків потрібен перегляд правової основи.

Як повідомило у лютому видання Bloomberg, юристи Європейського союзу вважають, що Брюссель повинен розглянути можливість вимагати від банків повідомляти деталі про розміри заморожених активів російського Центробанку, якщо санкційні кошти захочуть використати для повоєнної відбудови України.

Читайте також

Бельгія передала Україні грант на суму майже €5 млн

Швеція передасть Україні 10 танків Leopard, а Норвегія — 2 системи NASAMS

На початок