У Фінляндії можуть зʼявитися військові бази США — Helsingin Sanomat

У Фінляндії можуть зʼявитися військові бази США — Helsingin Sanomat

Фінляндія
. Фінляндія. Фото: Wikipedia

США і Фінляндія обговорюють двосторонню оборонну угоду, яка дозволить американським військам використовувати фінську землю та бази для навчання, зберігання техніки та озброєнь.

Переговори щодо угоди про оборонну співпрацю відбулися минулого тижня, повідомляє видання Helsingin Sanomat.

За словами заступника начальника політичного відділу МЗС Фінляндії Мікаеля Антелла, ця угода зміцнить можливості стримування та оборони Фінляндії завдяки присутності США і можливому попередньому розгортанню оборонних засобів. Текст угоди, за його словами, майже готовий

"Найважливіше те, що угода забезпечує безперебійну співпрацю зі Сполученими Штатами в усіх безпекових ситуаціях і в короткий термін", — сказав Антелл.

Читайте також: НАТО зараз не розміщуватиме бойові групи у Фінляндії — Bloomberg

Він також зазначив, що ця угода дозволяє військам в’їжджати у Фінляндію, залишатися на її території, "попередньо зберігати озброєння та можливі інвестиції в інфраструктуру шляхом коштів, наданих Конгресом США Пентагону".

За словами Антелла, угода не суперечить членству Фінляндії в НАТО, а доповнює її. Водночас він зазначив, що на ядерну зброю договір не поширюватиметься.

Переговори між Фінляндією та США на офіційному рівні триватимуть до наступного року, після чого проєкт угоди перейде на розгляд парламенту.

4 квітня Фінляндія офіційно стала 31-им членом НАТО. Біля штаб-квартири Альянсу у Брюсселі урочисто підняли прапор Фінляндії.

Що відомо про вступ Швеції та Фінляндії до НАТО

Фінляндія і Швеція після повномасштабного вторгнення Росії в Україну оголосили, що планують вступати до НАТО. 29 червня 2022-го на саміті в Мадриді країни НАТО офіційно "запросили" Фінляндію та Швецію стати членами Альянсу.

У серпні президент США Джо Байден підписав протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного альянсу.

Парламент Туреччини схвалив вступ Фінляндії до НАТО, однак президент Ердоган сказав, що його країна не підтримає заявку Швеції на вступ у Північноатлантичний альянс через акцію у Стокгольмі, учасники якої спалили Коран.

НАТО. Усі новини

Читайте також

Фінляндія почала будувати паркан на кордоні з Росією

На початок