Фінляндія офіційно стала членом НАТО

Фінляндія офіційно стала членом НАТО

Важливо
НАТО, Фінляндія
. Військовослужбовці готуються підняти прапор Фінляндії під час церемонії підняття прапора у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі 4 квітня 2023 р. Фото: Associated Press

Фінляндія у вівторок, 4 квітня, офіційно стала членом НАТО. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Фінляндія стала 31 членом НАТО", — сказав Держсекретар США Ентоні Блінкен на церемонії обміну документами між Фінляндією і НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав Фінляндію як повноправного члена Альянсу.

"Фінляндія — незмінний 31-й член НАТО. За кілька хвилин ми вперше піднімемо фінський прапор у штаб-квартирі НАТО. Відсьогодні 31 прапор майорітиме разом як символ єдності та нашої солідарності. Пане президенте, вдячний за ваше лідерство та відданість, а також за те, що ви привели Фінляндію до найуспішнішого альянсу в історії. Чудово, що ви тут. Ласкаво просимо до Альянсу", — сказав він.

Фінляндія, НАТО, прапори
Вступ Фінляндії у НАТО. Церемонія підняття прапора. Фото: Роксолана Лісовська / Суспільне

Столтенберг наголосив, що тепер на Фінляндію поширюється дія статті 5 Статуту Північноатлантичного альянсу.

"Найголовніше, що станеться відсьогодні, — це те, що Фінляндія буде охоплена залізними гарантіями безпеки НАТО за нашою статтею 5, яка говорить, що напад на одного союзника буде нападом на всіх союзників", — сказав Генсек НАТО.

Генсек Альянсу також заявив, що з нетерпінням чекає нагоди якнайшвидше привітати Швецію.

"У такі моменти друзі та союзники важливіші, ніж будь-коли. Ніщо не повинно бути перешкодою для остаточної ратифікації також Швеції, щоб стати членом. Це пріоритет для Альянсу", — сказав він.

Столтенберг, Нііністьо
Генсек НАТО Єнс Столтенберг та президент Фінляндії Саулі Нііністьо на церемонії прийняття країни в НАТО, 4 квітня 2023 року. Фото: Роксолана Лісовська / Суспільне

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо зазначив, що його країна досить глибоко обговорювала НАТО та членство Фінляндії в Альянсі вже у 2021 році і після цього керівництво країни та НАТО розмовляли телефоном або зустрічалися майже 10 разів

"Це чудовий день для Фінляндії. І я хочу бачити, що це також важливий день для НАТО. Безпека та стабільність – це ті елементи, які ми відчуваємо дуже сильно. Ну, ми всі можемо думати, що якщо люди можуть жити в безпечних, стабільних обставинах, це основні елементи щасливого життя. Я думаю, що фіни вже зараз дуже щасливі.", — сказав він.

Фінляндія, прапор, НАТО
Військовослужбовці готуються підняти прапор Фінляндії під час церемонії підняття прапора у в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 4 квітня 2023 р. Фото: Associated Press

Як заявив Генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції 4 квітня, Фінляндія стає безпечнішою завдяки приналежності до альянсу, де НАТО гарантує безпеку всіх союзників.

"Мета стримування та оборони НАТО полягає не в тому, щоб спровокувати конфлікт, а в тому, щоб запобігти йому. Будь-яке непорозуміння, будь-який прорахунок є небезпечним, і з моменту як Фінляндія стає повноправним членом, ми усуваємо простір для прорахунків Москви щодо готовності НАТО захистити Фінляндію. Це робить Фінляндію безпечнішою та сильнішою, і нас всіх більш убезпеченими", — сказав Столтенберг.

Він додав, що протягом багатьох років відбувалося нарощування російської армії на півночі поблизу Фінляндії та Норвегії. І це відбувалося протягом багатьох років на Кольському півострові і в Арктиці.

"І ми не тільки спостерігали нарощування російської сили, але також бачили, що Росія бажає і президент Путін готовий використовувати військову силу проти сусідів: Грузії в 2008 році, потім Криму в 2014 році, а потім повноцінне вторгнення в Україну минулого року. Отже, це частина шаблону, і саме тому ми зміцнили НАТО, нашу готовність або присутність у східній частині союзників і чому потрібні інвестиції союзників у нові сучасні можливості", — сказав Столтенберг.

І саме вторгнення в Україну минулого року призвело до рішення Фінляндії та Швеції подати заявку на членство в НАТО, наголосив він.

Раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький привітав Фінляндію з тим, що вона стала 31 членом НАТО.

"Від сьогодні до складу альянсу входить 31 країна. Сильні партнери є гарантією безпеки для Польщі, нашого регіону та всього світу", — написав Моравецький у Твіттер.

Фінляндія вона братиме участь у всіх заходах НАТО та його військових структурах як повноправний член, заявляв раніше генсек НАТО.

Реакція Росії на вступ Фінляндії в НАТО

Після оголошення про вступ Фінляндії в НАТО, 4 квітня МЗС Росії опублікувало заяву, в якій ідеться, що вступивши до НАТО, Фінляндія "остаточно відмовилася від своєї самоідентичності та будь-якої самостійності".

"Як ми неодноразово попереджали, Російська Федерація буде змушена вжити заходів у відповідь як військово-технічного, так і іншого характеру з метою усунення загроз нашій національній безпеці, що виникають у зв'язку з вступом Фінляндії до НАТО. Конкретні кроки в оборонному будівництві на північно-західних рубежах Росії залежатимуть від конкретних умов інтеграції цієї країни до Північноатлантичного альянсу, включаючи розміщення на її території натовської військової інфраструктури та ударних систем озброєнь", — ідеться в заяві МЗС РФ.

Що відомо про вступ Швеції та Фінляндії до НАТО

Фінляндія і Швеція після повномасштабного вторгнення Росії в Україну оголосили, що планують вступати до НАТО. 29 червня 2022-го на саміті в Мадриді країни НАТО офіційно "запросили" Фінляндію та Швецію стати членами Альянсу.

У серпні президент США Джо Байден підписав протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного альянсу.

Парламент Туреччини схвалив вступ Фінляндії до НАТО, однак президент Ердоган сказав, що його країна не підтримає заявку Швеції на вступ у Північноатлантичний альянс через акцію у Стокгольмі, учасники якої спалили Коран.

НАТО. Усі новини

Читайте також

Кулеба: "Немає кращого рішення для безпеки в євроатлантичному регіоні, ніж членство України в НАТО"

На початок