З Судану евакуювали 91 українця. Борт приземлився в аеропорту Польщі

З Судану евакуювали 91 українця. Борт приземлився в аеропорту Польщі

Важливо
українці, Судан
. Українці у Судані. Фото: Олег Ніколенко / Facebook

Україна вже евакуювала із зони бойових дій у Судані 91 громадянина. Якщо ще хтось з українців, які перебувають в цій африканській країні захоче виїхати, МЗС України та посольство України в Єгипті нададуть їм максимальне сприяння. Станом на 19:00 за Києвом, чартерний рейс із 64 українцями на борту, які виявили бажання повернутися в Україну, вже приземлився в аеропорту Польщі.

Як повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, протягом 24-26 квітня дипломати евакуювали три групи громадян:

  • 83 українців та 4 суданців — членів їхніх родин, а також 51 іноземця (громадяни Грузії, Перу, Канади та Сент-Кіттс і Невіс). "64 виявили бажання повернутися на Батьківщину. Очікується, що вони 26 квітня прибудуть чартерним рейсом до Польщі та будуть доправлені до України", — зазначив Ніколенко.
  • Іншу групу із 5 українців вдалося вранці 26 квітня вивезти автобусом на територію Єгипту. Зараз вони в безпеці.
  • Іще 3 громадян були евакуйовані в координації з урядом Німеччини.

"Загалом завдяки багаторівневій ретельно спланованій операції Україна вже евакуювала із Судану 91 громадянина. Продовжуємо моніторити розвиток безпекової ситуації та вживати заходів задля безпеки наших громадян в Судані. У разі їхнього бажання евакуюватися, МЗС та посольство України в Єгипті надасть їм максимальне сприяння", — зазначив він.

В Головному управлінні розвідки України увечері 26 квітня повідомили, що чартерний рейс із 64 українцями на борту, які виявили бажання повернутися в Україну, вже приземлилися в аеропорту Польщі. В ГУР додали, що в межах операції українські розвідники та дипломати також допомогли покинути Судан 51-му іноземцю. Серед них громадяни Грузії, Канади, Перу та Федерації Сент-Кіттс і Невіс.

25 квітня Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив, що Збройні сили Судану (SAF) і "Сили швидкої підтримки" (RSF) погодилися на триденне перемир'я, яке мало розпочатися опівночі за місцевим часом.

Вночі, попри оголошене перемир'я, у деяких регіонах Судану поновилися бої.

Що відомо про ситуацію у Судані

У столиці Судану Хартум 15 квітня відбулись зіткнення між армію та Силами оперативного реагування (RSF), які заявили, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії та міжнародний аеропорт.

Станом на 17 квітня щонайменше 97 людей загинули та ще сотні зазнали поранень під час зіткнень, що поширилися по всьому Судану.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попередила, що в деяких лікарнях закінчуються необхідні запаси для лікування поранених.

Міністерство закордонних справ України рекомендувало українцям утриматися від поїздок до Судану, а тим, хто перебуває там, – уникати відвідування районів біля аеропортів, військових баз та урядового кварталу, залишатися в місцях свого проживання.

У МЗС також повідомили, що в Судані перебувають 36 співробітників української авіакомпанії SkyUp. У відомстві запевнили, що українці знаходяться у відносно безпечному місці, і з ними є зв'язок.

У SkyUp зазначили, що їхні літаки перебувають в Судані в рамках контракту на умовах ACMI з авіакомпанією Sun Air. Від початку 2023 року вони виконували рейси до Каїра (Єгипет), Ер-Ріяда та Джидди (Саудівська Аравія).

18 квітня компанія Maxar опублікувала супутникові знімки, на яких видно пошкоджені літаки в аеропорту Судану. Серед згорілих літаків можна побачити й український Boeing 737 авіакомпанії SkyUp.

В той же день у пресслужбі авіакомпанії повідомили, що пілоти та співробітники авіакомпанії SkyUp, які перебувають у Судані знаходяться у "відносно безпечних місцях". Вони забезпечені водою та їжею. Наразі компанія спільно з посольством України у Єгипті, консульством у Судані та міністерством закордонних справ розробляють план евакуації співробітників SkyUp.

19 квітня військові Судану вдруге оголосили про припинення вогню, після провалу попередньої угоди про тимчасове перемир'я, щоб евакуювати цивільних осіб.

За інформацією ВВС, під час заворушень у Судані на волю могли вийти колишні посадовці, яких підозрюють у воєнних злочинах.

Читайте також

Закликаємо сторони конфлікту у Судані до недопущення загострення ситуації — МЗС України

У Судані, де відбувається спроба держперевороту, перебувають співробітники авіакомпанії SkyUp

Іноземні країни евакуюють своїх дипломатів зі столиці Судану

США евакуювали всіх співробітників посольства у Судані

З Судану евакуювали 87 громадян України — ГУР

На початок