В Судані поновились бойові дії попри оголошене перемир'я

В Судані поновились бойові дії попри оголошене перемир'я

Судан, конфлікт
. Руйнування внаслідок бойових дій у Хартумі, Судан, 25 квітня 2023 року, фото: AP

У деяких регіонах Судану знову спалахнули бої, попри оголошене сторонами конфлікту припинення вогню на 72 години.

Як повідомляє Reuters, вночі було чути стрілянину та вибухи в Омдурмані, одному з міст-побратимів Хартума на річці Ніл, де армія використовувала безпілотники для націлювання на позиції "Сил швидкої підтримки" (RSF).

Армія також використовувала безпілотники, щоб спробувати відігнати бійців RSF з нафтопереробного заводу в Бахрі, третьому за величиною місті в місці злиття Блакитного та Білого Нілу.

Спеціальний посланник ООН у Судані Волкер Пертес заявив Раді Безпеки ООН 25 квітня, що режим припинення вогню, "здається, поки що тримається лише в деяких частинах" країни.

Читайте також: Супутник зафіксував, як виглядає згорілий український літак SkyUp у Судані

Водночас він зазначив, що жодна зі сторін конфлікту не виявила готовності до "серйозних переговорів, що свідчить про те, що обидві вважають, що забезпечення воєнної перемоги над іншою можливе".

25 квітня Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив, що Збройні сили Судану (SAF) і "Сили швидкої підтримки" (RSF) погодилися на триденне перемир'я, яке мало розпочатися опівночі за місцевим часом.

Що відомо про ситуацію у Судані

У столиці Судану Хартум 15 квітня відбулись зіткнення між армію та Силами оперативного реагування (RSF), які заявили, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії та міжнародний аеропорт.

Станом на 17 квітня щонайменше 97 людей загинули та ще сотні зазнали поранень під час зіткнень, що поширилися по всьому Судану.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попередила, що в деяких лікарнях закінчуються необхідні запаси для лікування поранених.

Міністерство закордонних справ України рекомендувало українцям утриматися від поїздок до Судану, а тим, хто перебуває там, – уникати відвідування районів біля аеропортів, військових баз та урядового кварталу, залишатися в місцях свого проживання.

У МЗС також повідомили, що в Судані перебувають 36 співробітників української авіакомпанії SkyUp. У відомстві запевнили, що українці знаходяться у відносно безпечному місці, і з ними є зв'язок.

У SkyUp зазначили, що їхні літаки перебувають в Судані в рамках контракту на умовах ACMI з авіакомпанією Sun Air. Від початку 2023 року вони виконували рейси до Каїра (Єгипет), Ер-Ріяда та Джидди (Саудівська Аравія).

18 квітня компанія Maxar опублікувала супутникові знімки, на яких видно пошкоджені літаки в аеропорту Судану. Серед згорілих літаків можна побачити й український Boeing 737 авіакомпанії SkyUp.

В той же день у пресслужбі авіакомпанії повідомили, що пілоти та співробітники авіакомпанії SkyUp, які перебувають у Судані знаходяться у "відносно безпечних місцях". Вони забезпечені водою та їжею. Наразі компанія спільно з посольством України у Єгипті, консульством у Судані та міністерством закордонних справ розробляють план евакуації співробітників SkyUp.

19 квітня військові Судану вдруге оголосили про припинення вогню, після провалу попередньої угоди про тимчасове перемир'я, щоб евакуювати цивільних осіб.

Читайте також

Закликаємо сторони конфлікту у Судані до недопущення загострення ситуації — МЗС України

У Судані, де відбувається спроба держперевороту, перебувають співробітники авіакомпанії SkyUp

Іноземні країни евакуюють своїх дипломатів зі столиці Судану

США евакуювали всіх співробітників посольства у Судані

З Судану евакуювали 87 громадян України — ГУР

На початок