Майже 100 людей загинуло під час сутичок у Судані — ЗМІ

Майже 100 людей загинуло під час сутичок у Судані — ЗМІ

Центральний район міста Хартум, Судан
. Центральний район міста Хартум, Судан, 16 квітня 2023 рік. Фото: АР/Marwan Ali

Щонайменше 97 людей загинули та ще сотні зазнали поранень під час зіткнень, що поширилися по всьому Судану.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на профспілку лікарів Судану.

"17 квітня, вранці у своїй заяві профспілка лікарів заявила, що 97 мирних жителів були вбиті та ще 365 зазнали поранень після початку бойових дій", — йдеться у повідомленні.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попереджає, що в деяких лікарнях закінчуються необхідні запаси для лікування поранених.

"У кількох із дев’яти лікарень у Хартумі, які приймають поранених цивільних, закінчилася кров, обладнання для переливання крові, рідини для внутрішньовенного введення та інші життєво важливі засоби", – повідомляє ВООЗ.

Зазначається, що в неділю навколо міжнародного аеропорту Хартума та військового штабу точилися важкі бої. Очевидці стверджують, що армія здійснила авіаудари по казармах і базах Сил швидкого реагування (RSF), в тому числі в Омдурмані через річку Ніл з Хартума, і знищила більшість їхніх об’єктів.

У заяві армії йдеться, що поблизу військового штабу в центрі Хартума тривають зіткнення, і що солдати RSF розмістили снайперів на будівлях.

Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав до негайного припинення вогню та повернення до переговорів, щоб повернути Судан на шлях формування цивільного уряду.

Виступаючи на саміті міністрів закордонних справ "Групи семи" (G7) в Японії, він сказав:

"Є спільна глибока стурбованість бойовими діями й насильством, яке відбувається в Судані. Люди в Судані хочуть, щоб військові повернулися в казарми, вони хочуть демократії, вони хочуть цивільного уряду. Судан має повернутися на цей шлях".

Видання пише, що жорстока криза між двома основними фракціями правлячого військового режиму, якої давно побоювалися, загрожує дестабілізувати не лише Судан, але й більшу частину регіону, а також загострити боротьбу за вплив, у якій беруть участь великі держави Перської затоки, США, ЄС і Росія.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що внаслідок сутичок у Судані загинули троє співробітників Всесвітньої продовольчої організації (WPF) під час виконання своїх обов'язків.

"Сутички, що тривають у Судані, призвели до загибелі та поранень цивільних осіб, у тому числі 3 наших співробітників, які загинули під час виконання своїх обов'язків. Гуманітарні працівники не є мішенню. Винні мають бути негайно притягнуті до відповідальності", — написав генсек ООН у Twitter.

Що відбувається у Судані

У столиці Судану Хартум 15 квітня відбулись зіткнення між армію та Силами оперативного реагування (RSF), які заявили, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії та міжнародний аеропорт.

"Суданські воєнізовані сили оперативної підтримки (RSF) заявили, що в суботу вони взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії та міжнародний аеропорт Хартума, коли спалахнули зіткнення з армією під час загострення боротьби за владу", – повідомило агентство Reuters.

У заяві RSF також йдеться, що вони захопили аеропорти у північному місті Мерові та Ель-Обейд на заході, пише видання.

Журналіст Reuters повідомив, що бачив гармати та бронетехніку, розгорнуті на вулицях, і чув звуки вогню з важкої зброї біля штабів армії та RSF.

"Армія заявила, що RSF намагалися атакувати її війська на кількох позиціях після того, як свідки повідомили про сильну стрілянину в кількох частинах країни, що викликало побоювання повномасштабного конфлікту. RSF заявила, що її сили зазнали нападу з боку армії", — зазначається в дописі.

Міністерство закордонних справ України рекомендувало українцям утриматися від поїздок до Судану, а тим, хто перебуває там, – уникати відвідування районів біля аеропортів, військових баз та урядового кварталу, залишатися в місцях свого проживання.

Читайте також

У Судані, де відбувається спроба держперевороту, перебувають співробітники авіакомпанії SkyUp

У ДР Конго стався теракт, загинули два десятки людей

Біля берегів Італії потонув човен з мігрантами. Дві людини загинули, ще 18 зникли безвісти

На початок