"Укрпошта" ввела в обіг нові марки з писанками. Як вони виглядають

"Укрпошта" ввела в обіг нові марки з писанками. Як вони виглядають

Марки з писанками від "Укрпошти"
. Марки з писанками від "Укрпошти". Фото: з Фейсбуку Ігоря Смілянського

”Укрпошта” 21 квітня ввела в обіг одразу дві нові стандартні поштові марки із зображенням писанок. Про це повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Нові марки з писанками вже можна придбати у відділеннях “Укрпошти” та Поштовому маркеті, розповів Смілянський.

“І писанки, до речі, непрості. Бо, як знаєте, наші предки в кожну рисочку та кружечок закладали свій сенс та сакральне значення. Наприклад, на марці-писанці з Львівщини зображено хрест з орнаментом “качачі лапки”, такий відбиток вважався оберегом”, — написав посадовець.

Йдеться про марки “Івано-Франківська обл., с. Тростянець” (Покуття) номіналом “Н” та “Гуцульщина” номіналом “Т”.

Стандартні марки "Писанки. Івано-Франківська обл." з номіналом Н
Стандартні марки "Писанки. Івано-Франківська обл." з номіналом Н в аркуші. Фото: Укрпошта

Стандартні марки "Писанки. Гуцульщина" з номіналом Т
Стандартні марки "Писанки. Гуцульщина" з номіналом Т в аркуші

Дизайн марок та штемпеля налажить Наталії Андрійченко. Художниця конверта “Перший день” — Наталія Кохаль.

Конверт "Писанки" з погашенням "Перший день. Київ"
Конверт "Писанки" з погашенням "Перший день. Київ". Фото: Укрпошта

Серед вже випущених минулого року поштових марок є зразки двох писанок — з Поділля (с. Яворівка, Піщанського р-ну, Вінницької області) та Опілля (Львівська область). На львівській писанці — хрест з орнаментом “качачі лапки”, адже подібний відбиток пташиного сліду вважався оберегом. На вінницькій — візерунок “павук”, бо вважалося, що павук заснував світ, розповіли в "Укрпошті".

"Дякуємо Національному центру народної культури "Музей Івана Гончара" за зразки писанок для зображення на марках. У збірці музею зберігається 2300 експонатів цього виду мистецтва", — йдеться на сайті поштового оператора.

Що відомо про тематичні марки "Укрпошти"

12 квітня 2022 року "Укрпошта" ввела в обіг марку, на якій зображені українский воїн та російський військовий корабель. Марка відсилає до фрази "Русскій воєнний корабль, іді н***й". Це — відповідь українських солдатів з острова Зміїний, яку під час російського вторгнення в Україну 24 лютого отримав окупаційний корабель на пропозицію здатися.

23 травня 2022 року "Укрпошта" почала продаж нової марки зі знищеним російським крейсером "Москва". На ній додали слово "DONE", яке означає потоплення російського крейсера "Москва".

28 червня 2022 року "Укрпошта" ввела в обіг марку "Українська мрія", а 28 липня — четверту поштову маркуза період дії воєнного стану "Доброго вечора, ми з України".

"Укрпошта" запустила марку "Вільні, Незламні, Непереможні", присвячену Дню Незалежності України та шостому місяцю від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію нашої держави.

14 жовтня 2022 року до Дня захисників і захисниць України "Укрпошта" запустила у продаж марки нової серії "Слава Збройним Силам України!". Кожна із 6 поштових марок відображає окремий рід українських військ. Тираж складає 1 мільйон примірників.

4 листопада 2022 року "Укрпошта" випустила нову марку "Кримський міст на біс!".

6 грудня 2022 року "Укрпошта" ввела в обіг нові поштові марки "Зброя Перемоги".

24 березня 2023 року "Укрпошта" анонсувала нові поштові марки "Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель". Випуск присвячений річниці звільнення Київщини. У блоці є конверт, на якому зібрані перші шпальти світових газет рік тому. А на конверті "Перший день" зображена схема наступу російських військ на Київ зі сторони цих міст.

Читайте також

"Укрпошта" презентує марку "Kalush"

"Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель". Марки, присвячені звільненню Київщини, розкупили за кілька годин

"Укрпошта" випустила рамки з маркою про "русскій воєнний корабль", щоб зібрати на дрони

На початок