ЄС виділить €100 млн допомоги фермерам та застосує "превентивні заходи" до зерна з України

ЄС виділить €100 млн допомоги фермерам та застосує "превентивні заходи" до зерна з України

Урсула фон дер Ляєн
. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Фото: Associated Press

Європейський союз планує застосувати "превентивні заходи" до сільськогосподарської продукції з України та виділить додатково 100 млн євро допомоги фермерам-протестувальникам, у сусідніх з Україною державах.

Про це йдеться у листі президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн до урядів Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії, які просили розв'язати питання ввезення української агропродукції, повідомила на брифінгу речниця Єврокомісії Дана Спінант.

Читайте також: У Мінагрополітики розповіли, як відбуватиметься транзит українського зерна через Польщу

Президентка ЄК зазначила, у рамках принципу єдиних ринків та митного союзу Євросоюзу потрібен спільний підхід для розв'язання проблем, які виникли через збільшення імпорту української сільгосппродукції на ринки ЄС.

Фон дер Ляєн у листі запропонувала три пропозиції щодо врегулювання ситуації:

  1. До вже наданого пакета допомоги 56,3 млн євро для постраждалих фермерів Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії, готується другий пакет фінансової підтримки у розмірі 100 млн євро.
  2. ЄС буде вживати превентивних заходів згідно з чинними правилами торгівлі щодо окремих категорій зерна, зокрема це стосується українських пшениці, соняшнику та ріпаку.
  3. ЄС починає розслідування щодо "інших чутливих продуктів".
Читайте також: В Угорщині визначили сільгосптовари, які до 30 червня заборонили ввозити з України

"З одного боку, ми прагнемо підтримувати Україну в експорті її продукції, включно з сільськогосподарською продукцією, тому що це важливий шлях для економіки України. Ми прагнемо допомогти вивести ці продукти на світові ринки, де вони потрібні, щоб також розв'язати проблеми щодо продовольчої безпеки. І ми повністю віддані підтримці наших фермерів", — сказала Спінант.

Що відомо про припинення імпорту українського зерна

Після повномасштабного вторгнення Росії українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Протягом 2022-го Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

28 березня стало відомо, що Румунія і Польща ведуть переговори з Європейською комісією щодо механізмів відстеження експорту українського зерна, щоб гарантувати, що місцеві фермери не постраждають від потоку дешевого імпорту.

30 березня польський прем'єр Матеуш Моравецький заявив, що в уряді Польщі планують розробити правила, які дозволять обмежити ввезення українського збіжжя до країни, бо "це зерно сьогодні дестабілізує наш ринок". У Єврокомісії заявили, що віддані подальшій підтримці України, однак імпорт українського збіжжя чинить тиск на сусідні країни, які фактично "завалені" українським зерном.

Під час візиту до Польщі 5 квітня Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі обговорили ввезення українського зерна до ЄС через Польщу, на який скаржилися місцеві фермери. За словами Зеленського, вони знайшли вихід. Водночас президент не уточнив, про який саме вихід ідеться.

У четвер, 6 квітня, речник польського уряду Петро Мюллер заявив, що українське зерно, яке транспортують через Польщу до третіх країн, не розвантажуватиметься на території країни.

7 квітня міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час спільної пресконференції з міністром сільського господарства і розвитку села Польщі Робертом Телусом заявив, що Україна припинить до нового сезону експорт зерна та олійних культур до Польщі.

15 квітня міністр розвитку та технологій Польщі Вальдемара Буди повідомив, що затвердив заборону на імпорт української сільгосппродукції. У Міністерстві аграрної політики України заявили, що шкодують через рішення польської сторони та сподіваються домовитися з польським урядом щодо транзиту збіжжя територією країни.

16 квітня стало відомо, що уряд Угорщини слідом за Польщею ухвалив рішення тимчасово заборонити імпорт агропродукції з України задля захисту інтересів місцевих виробників.

17 квітня уряд Словаччини ухвалив рішення про тимчасове зупинення імпорту зерна та деяких харчових продуктів з України. Заборона на імпорт почне діяти з 19 квітня. Транзит продуктів українського виробництва через Словаччину й надалі буде можливий.

Читайте також

"Зради немає" — представник Торгово-промислової палати про ситуацію довкола українського зерна

Польща розблокує транзит українського зерна до країн ЄС — Мінекономіки

На кордоні з Польщею утворилася черга з вантажівок із зерном та сільськогосподарською продукцією

Протести проти українського зерна в Європі. У чому проблема і що з цим робити Україні

Ситуація навколо експорту українського зерна у Польщу заполітизована — Всеукраїнська аграрна рада

На початок