У Кропивницькому судили чоловіка за ухилення від мобілізації

У Кропивницькому судили чоловіка за ухилення від мобілізації

Доповнено
У Кропивницькому судили чоловіка за ухилення від мобілізації
Кіровський районний суд. Судять за відмову від військової служби. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому судили чоловіка, який отримав повістку і відмовився від служби. Суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки та звільнив від відбування покарання з випробувальним строком два роки.

Справу про ухилення від призову під час мобілізації розглянули у Кіровському районному судді. Підозрюваному 33 роки, він з Кропивницького району.

За інформацією прокурора Олександра Дьячкова, чоловік придатний до військової служби у присутності працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України, відмовився від відряджання до війська.

Підозрюваний Андрій свою провину визнає. Каже: відмовився від військової служби через страх загинути: "В мене дуже багато знайомих і друзів, яких вже немає, які пораненні й залишились інвалідами".

Рішенням суду чоловік задоволений.

Що відомо: У Кіровоградській області зареєстрували 40 проваджень за фактами ухилення від призову

За відмову від проходження військової служби прокурор просив для чоловіка покарання – чотири роки позбавлення волі.

Адвокат Роман Холоденко просив пом’якшити покарання, застосувавши іспитовий строк. "Обставини, які обтяжують відповідальність відсутні. Обставини, що пом’якшують — щире каяття. Окрім того, він не проходив строкову службу за призовом, жодного разу в житті не тримав зброю в руках".

Адвокат пояснив, його підзахисний, попри випробувальний термін, може бути повторно призваний.

Прокурор говорить, на рішення суду подаватиме апеляцію і добиватись того покарання, яке просив. "Таке рішення суду щодо звільнення від покарання з випробуванням стимулює інших чоловіків до таких самих дій, щоб не служити в армії. І це є несправедливим щодо інших військовослужбовців, військовозобов’язаних, які нині захищають нашу державу".

Апеляцію на вирок суду можуть подати протягом 30 днів.

Загальну мобілізацію в Україні оголосили 24 лютого – з початку російського вторгнення. Військовозобов’язаним видають три види повісток: для уточнення облікових даних, для проходження медичної комісії та мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається після проходження медичного огляду, якщо людину визнали придатноюдо військової служби.Четвертий вид повісток – для проходження строкової служби – під час загальної мобілізації не видають. Повістку військовозобов’язаномумають вручити особисто, говорить речниця обласного терцентру комплектування Руслана Францішкевич.

"Громадяни України зобов’язані за викликом з’являтись до терцентру комплектування для уточнення їх військово-облікових даних. Вручення повістки є одним з методів оповіщення військовозобов’язаних. Вручати повістки можуть в будь-якому місці – громадському, за місцем проживання, на роботі. Це мають право робити керівники підприємств, представники органів місцевого самоврядування та терцентрів комплектування".

Зі слів речниці, під загальну мобілізацію потрапляють чоловіки 18-60 років. Якщо людина отримала перший або другий вид повістки і не прийшла у центр комплектування, їй загрожує штраф – від 1700 до 3400 тисяч гривень. У разі повторного порушення протягом року – від 3400 до 8500 тисяч гривень. У разі неявки за мобілізаційним розпорядження передбачена кримінальна відповідальність – від обмеження до позбавлення волі від 3 до 5 років.

Право на відстрочку від призову на військову службу по мобілізації мають:

  • Громадяни України, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • Заброньовані підприємством, установами на період воєнного стану;
  • Втратили рідних під час проведення АТО чи нинішньої оборони країни;
  • Мають на утриманні людей з інвалідністю І і ІІ груп.

Для того, щоб отримати відстрочку, необхідно з’явитись в терцентр комплектування за місцем перебування на військовому обліку, написати заяву і надати підтверджуючі документи. Комісія розглядає перелік документів і тоді військовозобов’язаному надається відстрочка.

Читайте також

  • На Кіровоградщині тестували безпілотні летальні апарати українських виробників. Мета – замінити китайські дрони вітчизняними розробками з українським програмним забезпеченням
  • Розвідують, доставляють боєприпаси та виявляють замінування. Бійці з Кіровоградщини створили бойові установки
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок