Транспорт на потреби ЗСУ: у кого та за яких умов можуть забрати – пояснення кропивницької юристки

Транспорт на потреби ЗСУ: у кого та за яких умов можуть забрати – пояснення кропивницької юристки

Вилучення транспорту на потреби ЗСУ: у кого та за яких умов можуть забрати
Вилучення транспорту на потреби ЗСУ: у кого та за яких умов можуть забрати. Depositphotos/УНІАН

З 18 травня в Україні набере чинності закон про мобілізацію. Один із його пунктів стосується безоплатного вилучення в українців автомобілів на потреби ЗСУ. Кропивницька юристка Євгенія Захарченко розповіла Суспільному у кого та за яких умов можуть забрати машину.

У кого можуть мобілізувати машину

Відповідно до закону, вилучатимуть не всі машини і не у кожного, говорить юристка Євгенія Захарченко. Якщо у людини є лише один автомобіль, то його забирати не можна. Якщо їх декілька, то забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб. Однак перед цим мають провести оцінку його ринкової вартості.

Щодо транспорту, який належить підприємствам та організаціям усіх форм власності, то його вилучення буде визначатись у відсотках. Наприклад, якщо сільськогосподарське підприємство має трактори, то 25% зі 100% можуть забрати на потреби Сил оборони.

Кількість та тип машин, згідно з мобілізаційним планом, будуть встановлювати місцеві держадміністрації. Право забирати транспорт матимуть працівники терцентрів комплектування, Служби безпеки України та Головного управління розвідки.

Як вилучатимуть авто

Список необхідних автомобілів, які потрібні, складають Збройні сили України. Після цього в областях формують мобілізаційне замовлення. ТЦК та власник оцінюють ринкову вартість машини, її технічний стан та складають акт прийому-передачі. Опісля транспорт ставлять на облік у терцентр комплектування і можуть вилучати.

Якщо власнику авто повідомили, що його транспорт заберуть для ЗСУ, то він не може виїжджати на ньому за межі області, країни, продавати, дарувати чи передавати під заставу. Якщо він хоче виїхати за межі Кіровоградщини, то він може це зробити після повідомлення ТЦК і на строк не більше одного місяця.

Інформацію про наявні транспортні засоби у людей ТЦК отримає від органів, що ведуть їхній облік – це МВС, Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства.

Повернути машину власнику мають протягом 30 днів після оголошення демобілізації. Порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобам, має визначити Кабмін.

Черги у сервісному центрі Кропивницького

З ухваленням закону про мобілізацію у Кропивницькому збільшилась кількість людей, які хочуть перереєструвати свої машини. Через це у сервісному центрі утворились черги. За інформацією спеціаліста зі зв'язків з громадськістю обласного сервісного центру МВС Сергія Воскобойника, протягом квітня 2023 року на території регіону перереєстрували на нового власника 2357 транспортних засобів. У 2024 році протягом квітня — 2581. Це на 224 більше.

За день у сервісному центрі надають 115 послуг з перереєстрації. Процедура триває близько години. Вартість — 755 гривень без заміни номерного знаку і 1105 — з заміною.

На початок