У Кіровоградській області зареєстрували 40 проваджень за фактами ухилення від призову

У Кіровоградській області зареєстрували 40 проваджень за фактами ухилення від призову

У Кіровоградській області зареєстрували 40 проваджень за фактами ухилення від призову
. УНІАН

У Кіровоградській області зареєстрували 40 кримінальних проваджень за фактами ухилення від призову на військову службу, розповів очільник Кіровоградської обласної прокуратури Ян Стрелюк. Адвокатка з Кропивницького Ксенія Петренко нагадала, хто, відповідно до законодавства, звільняється від служби у війську.

Кримінальні провадження зареєстровані за статтями 114-1 КК України "Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України" та 336 "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації", сказав Ян Стрелюк. Для прикладу назвав одну справу. Кропивницька окружна прокуратура скерувала в суд обвинувальний акт відносно жителя обласного центру, який відмовився від проходження військової служби. Він прийшов до районного територіального центру комплектування по повістці та відмовився від відправки у війська для подальшого проходження служби.

Відповідальність за неявку на виклик

Відповідальність залежить від виду повістки, яку отримала людина. Їх є три.

  • Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії
  • Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається після проходження медкомісії, якщо людину визнано придатним до проходження військової служби

У разі неприбуття за викликом по першому або другому виду повістки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки загрожує адміністративний штраф. За перше порушення – від 1700 до 3400 гривень. В разі повторного порушення протягом року – від 3400 до 8500 тисяч гривень.

За ігнорування мобілізаційного розпорядження передбачена кримінальна відповідальність – від обмеження волі до трьох років до позбавлення волі від трьох до п'яти років.

Повістку можуть вручити будь-де, важливо, щоб була дотримана процедура

Адвокатка Ксенія Петренко у своїй практиці має досвід захисту у справах про ухилення від служби – підзахисні не отримували повісток. Їх вручали сусідам, чи залишали у дверях, тому звинувачення безпідставні, говорить адвокатка.

Вона нагадує, що законодавством не визначено місця, де можуть вручити повістку, це може бути навіть на вулиці. Слід звертати увагу, чи уповноважена людина вручати повістки та як вона оформлена. Мають бути вказані:

  • Прізвище, ім’я та по батькові, рік народження та адреса проживання військовозобов’язаного, вид повістки, дата, час та адреса, куди необхідно з’явитися
  • Уточнення щодо необхідних документів
  • Назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Хто звільняється від військової служби

  • Не придатні до військової служби за станом здоров'я – за висновком медкомісії
  • На утриманні мають троє і більше дітей віком до 18 років; одинокі батько чи мати, які самостійно виховують дитину; мають дитину з інвалідністю; утримують повнолітню дитину, яка має першу або другу групу інвалідності
  • Мають чоловіка або дружину з інвалідністю будь-якої групи, або батьків з інвалідністю першої та другої групи
  • Опікуни інваліда першої або другої групи; доглядають за людиною, яка не є родичем, але за нею потрібний постійний догляд
  • Народні депутати України
  • Заброньовані стратегічно важливими підприємствами. Там мають право забронювати до 50 відсотків своїх працівників. Спочатку подаються списки керівниками підприємств у Міноборони для погодження, потім звільненому чи звільненій видається витяг.

Читайте також

  • На Кіровоградщині тестували безпілотні летальні апарати українських виробників. Мета – замінити китайські дрони вітчизняними розробками з українським програмним забезпеченням
  • Розвідують, доставляють боєприпаси та виявляють замінування. Бійці з Кіровоградщини створили бойові установки
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок