МЗС спростувало заяви ООН щодо "жорстокого" поводження з полоненими РФ, бої за Бахмут тривають. 395 день війни. Онлайн

МЗС спростувало заяви ООН щодо "жорстокого" поводження з полоненими РФ, бої за Бахмут тривають. 395 день війни. Онлайн

МЗС спростувало заяви ООН щодо "жорстокого" поводження з полоненими РФ, бої за Бахмут тривають. 395 день війни. Онлайн
. Український солдат стріляє з гранатомета на передовій під час бою з російськими військами поблизу Бахмута, Донецька область, Україна, 24 березня 2023 року. AP Photo / Libkos

25 березня — 395 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Дані щодо сповільнення наступу РФ біля Бахмута потребують уточнення — Череватий

Інформація британської розвідки про те, що наступ російських військ на Бахмутському напрямку уповільнився, потребує уточнення. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Це потребує аналізу. Останні три дні показують, що сьогодні було 18 боєзіткнень, ще недавно їх було 30-50. Але це потребує детальнішого аналізу. Найближчий тиждень це покаже", — зазначив військовий.

За його словами, Бахмут залишається епіцентром бойових дій та напрямом головного удару російських військ.

"За цю добу противник завдав 178 артилерійських ударів як ствольною артилерією, так і РСЗВ, 5 авіаударів. В районі самого міста Бахмут 40 обстрілів і 16 боєзіткнень. 182 окупанти знищені, 218 зазнали поранень. Підбито бойовий вертоліт МІ-24, танк Т-80, БМП та САУ "Гвоздика", — розповів Череватий.

На Чернігівщині СБУ викрила агітаторів, які поширювали російську пропаганду у соціальних мережах

На Чернігівщині СБУ викрила агітаторів, які поширювали російську пропаганду в соціальних мережах. Цю інформацію Суспільному повідомив речник управління СБУ в Чернігівській області Ярослав Молочко.

За інформацією СБУ, 55-річний житель Ніжинського району на своїй сторінці, створеній в соціальній мережі "Одноклассники", розміщував матеріали з російських пропагандистських Інтернет-ресурсів. У своїх публікаціях він прославляв політичне керівництво РФ, схвалював дії російських загарбників та виправдовував вторгнення російських військ на територію України.

Крім того, чоловік публікував відеоматеріали із закликами до саботажу мобілізаційних заходів в Україні.

Під час проведення обшуку за місцем проживання підозрюваного, правоохоронці вилучили у нього мобільний телефон із доказами здійснення російської агітації.

Підозрюють у поширенні російської пропаганди й жительку Прилуцького району. Робила це вона на персональній сторінці у забороненій в Україні соцмережі, де вихваляла злочинні дії військовослужбовців РФ та підтримувала агресію росіян проти нашої держави.

Жінка вже була засуджена за розповсюдження ворожої пропаганди (за ч. 2 ст. 109 ККУ), але продовжила співпрацювати з росіянами.

Крім того, вона підтримувала контакти з російською журналісткою-блогером. Під час листування вона скаржилась на українську спецслужбу та висловлювала сподівання на скорішу перемогу РФ, щоб мати змогу помститися усім, хто її начебто скривджував.

Слідчі СБУ повідомили жителю Ніжинського району та жительці Прилуцького району про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 395 дня війни, нову хроніку 26 березня — читайте тут.

Нікополь та Нікопольська територіальна громада — артилерійський обстріл.

Повномасштабний програш Росії буде надійною гарантією від нових агресій — Зеленський

Світ продовжує надавати фінансову, політичну та військову підтримку Україні, поразка Росії на полі бою стане надійною гарантією від нових агресій з російського боку. Про це під час традиційного вечірнього відеозвернення заявив президент Володимир Зеленський.

"Майже завершився ще один тиждень оборони, ще один тиждень, коли Україна стала міцнішою. Коли ворог став іще більш ізольованим, іще більш безнадійним. Маємо за цей тиждень рішення про нові пакети оборонної підтримки від Сполучених Штатів, Литви, Фінляндії, Німеччини", — зазначив він.

Гарант нагадав, що шведський парламент затвердив 11-й пакет оборонної підтримки України. Окрім того, Зеленський подякував прем’єр-міністру Японії Фуміо Кішіді за безпековий пакет та його продуктивний візит до України.

Президент зауважив, що на рахунки Національного банку надійшли півтора мільярда євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

"Уряд Хорватії ухвалив програму щодо лікування й реабілітації наших поранених воїнів. Греція приєдналася до групи партнерів, що працюють над створенням спецтрибуналу", — зазначив політик.

Також Зеленський відзначив визнання Ісландією Голодомору геноцидом українського народу.

"Крок за кроком робимо все можливе й усюди, щоб російський реваншизм програв у кожному з елементів своєї агресії проти України та свободи народів загалом. Росія має програти на полі бою, в економіці, в міжнародних відносинах, у своїх намаганнях підмінити історичну правду якимись імперськими міфами. Кремль програє у своїх намаганнях духовно поневолити наших людей. Саме повномасштабний програш Росії буде надійною гарантією від нових агресій та криз", — підкреслив президент.

Процес притягнення Путіна до відповідальності вже почався — депутат Європарламенту

Притягнення вищого керівництва Росії за війну, розв’язану проти України, та за скоєні воєнні злочини вже розпочався завдяки ордеру на арешт президента РФ Володимира Путіна, виданого Міжнародним кримінальним судом. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс.

"Створення такого трибуналу означає, що Захід та ті країни, які розуміють, що відбувається в Україні, та яку агресію розв’язала Росія закликають до повної відповідальності керівників РФ — політичних, військових, економічних. Для цього потрібно створити особливу інституцію. Тому що такий трибунал вже буде неминучим з окремого питання — злочин розв’язування агресії проти України — та іншими воєнними злочинами, пов’язаними з цим", — зазначив посадовець.

За його словами, при цьому найголовнішим є політична відповідальність за початок війни.

"Хто ухвалив рішення, хто допомагав, хто брав участь. Тобто вся ця компанія, яка називається клікою Путіна", — наголосив Ауштрявічюс.

Політик підкреслив, що процес притягнення російського керівництва до відповідальності вже почався.

"Створення такої інституції, яка базується на міжнародному праві, на дуже серйозному аналізі, наданні різних аргументів та всіх потрібних свідчень, ось цей процес і називається спеціальним трибуналом, до якого ми йдемо. І першою ластівкою була видача ордера МКС на арешт Путіна. Це значить, що формалізовано процес почався. І я сподіваюся на його ефективний результат", — зауважив депутат Європарламенту.

Він додав, що ордер на арешт Путіна за викрадення дітей пов’язаний лише із частиною злочинів, за якими буде переслідуватися оточення Путіна та всі керівники РФ, які відповідальні за агресією та військові дії, які ведуть руйнівних наслідків.

"Прокурори вже працюють. І українська команда вже є в цьому процесі. Сподіваюся, що кваліфікація буде найвища. Нам треба розуміти. що процес буде за відсутності цих злочинців. І викладення всіх доказів аргументовано, з представленням, це дуже-дуже важливо", — підкреслив Пятрас Ауштрявічюс.

Росіяни везуть на окуповану територію будинки культури на колесах — Луганська ОВА

Для віддалених сіл та зруйнованих міст на окупованих територіях російський мінкульт закуповує автоклуби – багатофункціональні будинки культури на колесах. Про це повідомила Луганська ОВА.

"Вони приїжджають до тих населених пунктів, де немає власних закладів культури, із затвердженою цим органом програмою", — йдеться у повідомленні адміністрації.

За даними ОВА, всього для окупованих територій буде придбано 28 таких автівок.

У Луцьку рідні зустріли звільнену з полону військовослужбовицю Аллу Сенченко

25 березня на автовокзалі у Луцьку рідні зустріли звільнену з полону військовослужбовицю Аллу Сенченко. Як розповіла жінка Суспільному, у полоні вона була вісім місяців та 11 днів.

На автостанції Аллу Сенченко зустріла рідна сестра, брат та племінниця.

МЗС спростувало заяви ООН щодо "жорстокого" поводження з полоненими РФ, бої за Бахмут тривають. 395 день війни. Онлайн
Алла Сенченко. Фото: Суспільне Луцьк

Військовослужбовиця каже: перший вечір вдома проведе в родинному колі, за смакуванням домашньої їжі.

До повномасштабної війни жінка три роки служила за контрактом у бригаді імені Короля Данила. 24 лютого Алла Сенченко пішла у військкомат.

У складі свого батальйону жінка 16 травня виконувала бойові завдання у Слов'янську, а потім в Лимані. Під час бойового зіткнення з російськими військами 24 травня Алла Сенченко потрапила в полон. Двоє її побратимів загинули, — говорить волинянка.

Військовослужбовиця розповіла: у полоні було тяжко, не думала, що залишиться живою. Нині має лише одну мрію єдину для всіх — спільну перемогу України над ворогом.

Червоний Хрест надав три автомобілі для мобільних медичних бригад на Запоріжжі

Три автомобілі для мобільних медичних бригад отримали сьогодні центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) Новомиколаївської, Широківської та Вільнянських громад від Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України.

Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з координатором програми мобільні медичні бригади Червоного Хреста України за підтримки Австрійського Червоного Хреста Володимиром Кравченко. За його словами, автівки укомплектовані необхідним обладнанням та медикаментами. Так, обов'язковий перелік медикаментів налічує близько 35 препаратів. Щодо обладнання то наразі, це — тонометр, пульсоксиметр і глюкометр.

Тож, мобільні медичні бригади матимуть змогу невідкладно оглянути пацієнтів, виміряти артеріальний тиск, рівень глюкози та сатурації крові тощо.

"До складу кожної медичної бригади входить: лікар, медсестра та водій-санітар", - розповів координатор Червоного Хреста.

Таким чином мешканці громад, які проживають далеко від центрів первинної медико-санітарної допомоги та не мають можливості швидко дістатись їх самостійно, зможуть отримати кваліфіковану допомогу.

"Адже нині така ситуація, що не завжди працюють маршрутні або автобусні перевезення. Наприклад у Вільнянській громаді відстань до найближчого ЦПМСД може дорівнювати до 50 км", — наголосив Володимир Кравченко.

Також координатор проєкту розповів, що на сьогодні запускається три мобільних бригади, проте є амбіції на п'ять чи 5-6. З деокупацією кількість бригад точно буде зростати"

На Донеччині прикордонники знищили чотирьох військових РФ

На Донеччині під вогонь українських військових потрапили позиції російської піхоти. Прикордонники використали мінометні розрахунки в поєднанні з авіарозвідкою так ліквідували 11 російських військових. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

"Протягом минулої доби мінометники ДПСУ накрили вогнем позиції та місця скупчення російської піхоти. В результаті знищили чотирьох російських окупантів, ще сімох — поранили ДПСУ", — йдеться у повідомленні прикордонників.

Донецька область — повітряна тривога.

Війська РФ вдарили по Дніпропетровщині

Упродовж дня 25 березня армія РФ обстріляла два райони Дніпропетровщини. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, Марганецьку громаду Нікопольщини атакували безпілотниками. На Синельниківщині російські війська з важкої артилерії поцілили по Великомихайлівській громаді.

Загиблих та поранених немає. Наслідки ударів наразі уточнюють.

РФ завершує зведення сховища для ядерної зброї у Білорусі — Путін

Росія 1 липня закінчує будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у Білорусі та вже передала білоруській армії ракетний комплекс "Іскандер", здатний нести таку зброю. Про це заявив президент РФ Володимир Путін в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

"1 липня завершуємо будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Так що все, що президент Білорусі просив, всі питання, які він у зв'язку з цим ставив, вони реалізуються і всі наші домовленості відбудуться найближчим часом", — сказав він.

За словами російського президента, лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко вже давно порушує питання про розміщення в Білорусії російської тактичної ядерної зброї. Він додав, що такі дії є своєрідною відповіддю на рішення Великої Британії передати Україні танкові снаряди, які містять збіднений уран.

"Це, мабуть, просто стало приводом, заява заступника міністра оборони Великої Британії, що вони збираються надавати снаряди Україні зі збідненим ураном. Повторюю, це так чи інакше пов’язано з ядерними технологіями. Це очевидні речі. Але навіть поза контекстом цієї заяви Олександр Григорович Лукашенко давно ставить питання, щоб розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю. Тут теж немає нічого незвичного", — зауважив російський президент.

Він додав, що Росія не передає Білорусі тактичну ядерну зброю, але розмістить її та навчить військових. За словами Путіна, РФ нині на білоруські території перебувають 10 літаків, здатних нести ядерну зброю.

Російські війська зруйнували школу на Сумщині

У селі Вири на Сумщині російські військові зруйнували школу. Це сталося під час обстрілу в ніч з 23 на 24 березня. Також пошкоджені дитячий садок та адмінбудівля.

"Це не ніч була, це був просто жах. Було дуже важко. Вони летіли прямо над нами", — розповідає мешканка села Вири Каріна.

"О 12-й годині ночі ми почули звуки "мопедів". Ми знаходилися вдома. Почули декілька вибухів. Спочатку думали, що це наші воїни збивають цих "шахедів", таке було відчуття. Але побачили, що десь полум’я є. Перший удар був о 12 ночі дві хвилини. А потім прямим влучанням декілька разів влучили у наш заклад", — згадує директорка Вирівської школи Світлана Охріменко.

Прямим влучанням російського дрона-камікадзе був повністю зруйнований спортивний зал. Постраждав і комп'ютерний клас.

Також внаслідок обстрілу вигоріли приміщення початкової школи, зруйновані кабінети із дидактичним матеріалом і новим мультимедійним обладнанням. Знищені нещодавно закуплені парти й вікна, встановлені перед війною. А бетонна плита впала якраз в кабінеті директорки.

Повний текст публікації читайте за посиланням

Внаслідок авіаудару в Авдіївці поранена одна людина, її ушпиталили

Війська РФ завдали авіаудар по Авдіївці. Внаслідок цього поранення отримав 59-річний чоловік. Про це Суспільному розповіла речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва.

За даними начальника Авдіївської міської військової адміністрації Віталія Барабаша, чоловіка ушпиталили до місцевої лікарні.

"Його стан стабілізували та відправили до лікарні у Покровську", — зазначив Барабаш.

За словами начальника МВА, від початку доби окупанти обстріляли місто понад 20 разів.

На Херсонщині війська РФ відбирають у місцевих автівки та вивозять на них награбоване

Російські окупанти продовжують грабувати населення на тимчасово окупованій території Херсонської області. Вони відбирають у місцевих автівки, щоб вивезти на них награбоване майно, повідомив у вечірньому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

За його даними, в населеному пункті Красне Каховського району російські війська активно відбирають приватні автомобілі з причепами та вантажівки. В них завантажують награбоване майно місцевих жителів.

Сили оборони відбили 50 атак на чотирьох напрямках — Генштаб

Протягом 25 березня українські військові відбили пів сотні російських атак на чотирьох напрямках на Донеччині. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у вечірньому зведенні.

"Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, нашими захисниками було відбито понад 50 атак противника на зазначених напрямках", — йдеться у повідомленні.

При цьому РФ завдала понад два десятки авіаударів по українській території.

"Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 23 авіаційних ударів, здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів", — розповіли в ГШ.

Водночас авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки РФ

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, нагадали в ГШ.

Директор МАГАТЕ Гроссі планує відвідати Запорізьку АЕС наступного тижня

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі наступного тижня відвідає Запорізьку атомну електростанцію, повідомляється на сайті організації.

"Я вирішив ще раз з'їздити на Запорізьку АЕС, щоб на власні очі побачити, як змінилася ситуація з вересня, і поговорити з тими, хто експлуатує об'єкт у цих безпрецедентних та дуже складних умовах. Я, як і раніше, сповнений рішучості продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб допомогти знизити ризик ядерної аварії під час трагічної війни в Україні", — сказав Гроссі.

Цей візит стане другим приїздом Гроссі на ядерний об’єкт та першим із того часу, як 1 вересня минулого року він встановив постійну присутність експертів агентства на ЗАЕС.

"Попри те, що ми знаходимося на майданчику вже сім місяців, ситуація на Запорізькій АЕС, як і раніше, залишається нестабільною. Загрози ядерній безпеці надто очевидні, як і необхідність діяти зараз, щоб запобігти аварії з потенційними радіологічними наслідками для здоров'я та довкілля людей в Україні та за її межами. Тому я продовжую працювати над пропозицією щодо захисту станції", — сказав керівник агентства.

Донецька, Дніпропетровська, Полтавська, Кіровоградська області — повітряна тривога.

Через обстріл селища на Донеччині загинула 81-річна жінка — прокуратура

25 березня російські військові обстріляли селище Північне Торецької громади на Донеччині, загинула жінка. Про це Суспільному розповіла речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва.

"Внаслідок обстрілу Торецька біля власного дому загинула 81-річна жінка", — зазначила Мєдвєдєва.

У ЄС є втома від санкцій, але підтримка України має тривати — Моравецький

Попри те, що у країнах Європейського Союзу відчувається певна втома від санкцій, запроваджених проти Росії через її вторгнення в Україну, політична та військова підтримка Києва має тривати. Про це в інтерв’ю RMF заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

"Сьогодні вже набагато менше бажання, апетиту до нових санкцій. Я думаю, що є втома, помітно втому", — зазначив політик.

За його словами, для Польщі важливо переконати партнерів, що те, що відбувається в Україні, є абсолютно неприйнятним.

"Ми живемо в ключовий історичний момент як Європа і повинні реагувати відповідно. Я маю обережний оптимізм, що нам вдасться переконати наших партнерів у наступних пакетах допомоги", — зауважив Моравецький.

Політик додав, що Україна потребує від Європи й збройної підтримки. При цьому в Брюсселі не приховують, що в Європі немає боєприпасів.

"Я розраховую на те, що ми зможемо налагодити виробництво боєприпасів, як на заводі DEZAMET S.A, так і в інших частинах нашого збройового концерну PGZ, але я також розраховую на різні ініціативи за участю приватних підприємств, які зможуть швидко налагодити цей вид виробництва", — підкреслив прем’єр Польщі.

"Це буде довга боротьба. Нам дуже не вистачає людей": інтерв'ю з військовим та поетом Павлом Вишебабою

Поет, музикант та військовий Павло Вишебаба, у складі 68-ї бригади ім. Олекса Довбуша 12-й місяць стоїть на Курахівському напрямку. Зі своїх позицій, каже, на власні очі бачив, як російське військо стерло та перетворило на груду каміння Мар'їнку. На його думку, українці пройшли лиш чверть шляху до перемоги, а настане вона не раніше, ніж Україна звільнить всі території. Про те, як збирає гроші на зброю, як пише вірші на фронті, про нестачу людей та довгу боротьбу — Павло Вишебаба розповів у інтерв’ю Суспільному Донбас.

"Я передбачаю сорок років боротьби. Десять ми вже пройшли"

Ви — з Краматорська. У 2014-му ріці, як ви, хоч і жили вже у Києві, відреагували на те, що РФ напала на ваше рідне місто? Як ваші рідні відреагували, адже вони були у Краматорську?

— Так, вони були під окупацією. Коли росіяни тимчасово окупували місто там були моя мама, мій дідусь, сестра, тітка. Родичі були там. Я тоді був в Києві, пройшов Майдан. Відреагував болісно, тому що це рідне місто. Я бачив, як місцями, де я жив, навчався, кохав, будував кар'єру, жив мирним життям зараз ведуться бойові дії. Цим своїм брудним батогом росіяни бруднять рідне місто.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням

Міноборони закликає до інформаційної тиші щодо контрнаступу ЗСУ

Міністерство оборони закликало українців не поширювати інформацію про можливий контрнаступ Сил оборони. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Добре, що ніхто публічно не обговорював контрнаступ на Харківщині до його початку. І була повністю закрита зона бойових дій для доступу будь-кого, крім військових. Тоді було реалізовано найуспішнішу операцію за час повномасштабного вторгнення з точки зору інтенсивності звільнення наших територій", — написала урядовиця на своєму Telegram-каналі.

Маляр зауважила, що тиша дала військовим можливість виграти час і виконати свою роботу.

"Я нагадаю, що стратегічні військові плани і задуми мають право оприлюднювати три особи в цій державі — Верховний головнокомандувач (президент), міністр оборони, головнокомандувач. Всі інші — лише цитувати", — наголосила вона.

Окрім того, урядовиця закликала не ставити експертам в ефірах питання, пов’язані з контрнаступом, не писати у блоги на цю тему та взагалі публічно не обговорювати військові плани української армії.

"У нас один стратегічний план — звільнити всі наші території. А деталі — то вже військова таємниця. Їх оприлюднюють три вищеназвані особи, коли є така військова задача. Бо інформація — це теж зброя і ми нею теж воюємо", — підсумувала Ганна Маляр.

РФ обстріляла Часів Яр та Торецьк, є загиблі — Єрмак

Унаслідок артилерійського обстрілу міст Часів Яр та Торецьк на Донеччині загинули люди. Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Росіяни обстріляли Часів Яр та Торецьк з артилерії. У місті Часів Яр загинув цивільний чоловік, а у Торецьку терористи вбили жінку", — написав він на своєму Telegram-каналі.

"Обмежують права меншин": Угорщина заявила, що не підтримає вступ України у НАТО та ЄС

Угорщина не підтримуватиме європейську та євроатлантичну інтеграцію України через нібито дискримінацію Києвом прав угорської етнічної меншості. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто за результатами зустрічі з заступницею Генерального секретаря ООН з прав людини Ілзе Брандс Херіс.

"Я чітко дав зрозуміти Ілзе Брандс Херіс, заступницею Генерального секретаря ООН з прав людини, що Угорщина не зможе підтримувати трансатлантичну та європейську інтеграцію України в жодному разі, доки угорські школи на Закарпатті перебувають під загрозою", — зазначив він.

Угорський урядовець стверджує, що із 2015 року Україна ухвалила низку законів, які "поступово порушують і обмежують права меншин", пов'язані з використанням угорської мови.

"Протягом останніх восьми років ми отримували від української влади обіцянки, що вона розв'яже цю проблему, але насправді вона нічого не зробила", — заявив Сіярто.

Зі Слов'янська запускають новий приміський поїзд

З 27 березня на Донеччині призначена електричка за маршрутом Слов'янськ — Язикове. Приміський поїзд курсуватиме щоденно. Про це повідомили в Донецькій залізниці.

27 березня поїзд № 6808 Слов'янськ — Язикове вирушатиме зі станції Слов'янська о 17:25 та прибуватиме на станцію Язикове о 18:48.

Із 28 березня поїзд № 6809 Язикове — Слов'янськ відправиться зі станції Язикове о 05:40 та прибуде у Слов'янськ о 07:03.

Зупинятиметься на станціях: Язикове, Барвiнкове, Гусарiвка, Бантишеве, Шидловська, Слов'янськ.

У Дмитрівці на Київщині відкрили модульне містечко

У Дмитрівці на Київщині відкрили модульне містечко для переселенців та тих, хто втратив житло через вторгнення РФ. Про це повідомляє КОВА.

Модульне містечко складається із 3 секцій та розраховане на 252 людини. Кожна секція має 21 кімнату для проживання, санвузол, кухню, їдальню, дитячу кімнату та кімнату-сушарку для одягу.

Також тимчасове житло обладнане необхідною технікою, меблями, посудом, речами першої необхідності. Поруч встановлений генератор на 220 кВт для альтернативного джерела електроенергії.

Нині в двох секціях містечка проживає 41 сім’я — це 115 людей. Третя секція повністю готова до заселення нових мешканців.

Це вже 16 модульне містечко на Київщині. Вони також є в Ірпені, Бучі, Кухарях, Василькові, Іванкові, Макарові та інших населених пунктах пристоличного регіону.

Ердоган поговорив телефоном із Путіним

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган провів телефонну розмову із президентом Росії Володимиром Путіним. Про це повідомляє пресслужба турецького уряду.

"Під час телефонної розмови між президентом Реджепом Таїпом Ердоганом та президентом Росії Володимиром Путіним були обговорені кроки, спрямовані на покращення турецько-російських відносин, а також розвиток подій щодо російсько-українського конфлікту", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Ердоган подякував Путіну "за його сприятливу позицію щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи", закликавши до якнайшвидшого припинення конфлікту між Росією і Україною шляхом переговорів.

Окрім того, президент Ердоган заявив, що Росія і Туреччина можуть здійснити нові кроки на основі економічної співпраці, узгодженої в Сочі.

Після деокупації Київщини зниклими залишаються майже 300 людей — Нєбитов

Після деокупації Київщини досі залишаються зниклими безвісти 283 жителя. Про це розповів очільник поліції області Андрій Нєбитов в ефірі телемарафону. З 24 лютого 2022 року правоохоронці отримали 767 повідомлень про зниклих громадян у Київській області. Нині вдалося відшукати 484 людини, з яких 143 серед тіл загиблих українців. Доля ще 283 поки залишається невідомою.

За його словами, РФ часто використовувала примусову депортацію мешканців Ірпеня, Гостомеля, Бучі. Мовляв, тільки у Росії вони можуть бути у безпеці.

"Частина людей, яку нам вдалося звідти повернути, кажуть, що там ще залишаються українці. Але ми розуміємо, можливо, є люди, які загинули. Ми ще продовжуємо ексгумувати тіла на Київщині", — зазначив Нєбитов.

Він додав, що вже знайшли 1 374 тіл цивільних, більшість з яких російські військові вбили зі стрілецької зброї. Неідентифікованими лишаються 200 тіл. По ним провели відповідні генетично-молекулярні експертизи, їхні ДНК внесли у базу даних.

Нєбитов закликав громадян обов'язково повідомити про поодиноких людей, якщо з ними зник зв'язок.

Набір у "Гвардію наступу" добігає кінця — МВС

Міністерство внутрішніх справ завершує набір у "Гвардію наступу", заяви прийматимуть до 1 квітня. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

"Сьогодні ми комплектуємо 6 бригад Нацгвардії, одна бригада ДПСУ, 1 бригада Нацполіції. На початку лютого ми оголосили набір до цих бригад. І до 1 квітня триває рекрутингова кампанія", — розповіла посадовиця.

За її словами, охочі долучитися до "Гвардії наступу" ще можуть встигнути подати заяви.

"Це можна зробити або через сайт storm.mvs.gov.ua або в найближчому Центрі надання адміністративних послуг, або подати анкету у місцях дислокації тих чи інших підрозділів. Ми маємо велику кількість охочих, велика частина з них проходять навчання і бойове злагодження, і скоро розпочнуть виконання бойових завдань", — зауважила Катерина Павліченко.

Урядовиця зазначила, що основну частину цих підрозділів формують ті військові, які вже мають бойовий досвід, несли службу у минулі роки, а також активно долучалися під час повномасштабного вторгнення до деокупації Київщини, Харківщини та Херсонщини.

"Але мають бажання воювати далі, відновлювати нашу територіальну цілісність, незалежність. І найголовніше — передавати свій досвід іншим, хто такого досвіду не має, але має велике бажання долучитися до нашої перемоги", — розповіла вона.

Павліченко додала, що 5% від загальної кількості заяв подають жінки.

"Ми фіксуємо близько 5% жінок від загальної кількості заяв, які маємо сьогодні. І є такі, які пройшли всі етапи відбору і розпочали навчання. Етапи відбору: подання заяви, конкурсний відбір в залежності від бригади, включає кілька етапів: визначення рівня фізичної підготовки, ВЛК, психологічні тести, співбесіда, яка включає рівень вмотивованості. Якщо всі етапи успішно пройдені, то кандидат чи кандидатка зараховується на навчання, яке триває кілька місяців", — пояснила посадовиця.

У тимчасово окупованому Бердянську медичні та санаторні заклади переповнені військовими РФ — Дмитрашківський

У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області на базі усіх медичних та санаторних закладів росіяни облаштовують військові госпіталі: одних бійців лікують, інші — проходять реабілітацію.

Про це сьогодні, 25 березня, Суспільне Запоріжжя повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку, полковник Олексій Дмитрашківський:

"Росіяни використовують лікувальні заклади для шпиталів поранених та важкопоранених бійців. Навіть гінекологічне відділення облаштували під шпиталь. Бази відпочинку використовують для реабілітації військових і лікування. У них катастрофічно не вистачає медикаментів. Тому великий відсоток військових помирає від невчасно наданої медичної допомоги".

У Херсоні війська РФ обстріляли пункт видачі гуманітарної допомоги, двоє людей поранені

Сьогодні у Херсоні російські війська обстріляли пункт видачі гуманітарної допомоги, Поранені двоє людей — 41-річна жінка та 25-річний чоловік, про це у Telegram повідомив керівник ОВА Прокудін.

Як повідомив Суспільному керівник пресофісу ОВА Толоконніков, обстріл був близько другої години у Корабельному районі.

"Влучання було на вулиці, ще одне влучання поряд в Пункт незламності. Там застрягла ракета. Там поранених немає. А поряд, є поранені від обстрілу. Це просто люди знаходилися на вулиці. Це був обстріл квадратом, це не одиничний обстріл був", розповів Толоконніков.

Херсонська область — відбій повітряної тривоги.

Шість обстрілів за ранок. Армія РФ обстріляла Авдіївку

Російські війська о 07:55 25 березня завдали авіаракетний удар по Авдіївці, випустивши дві ракети. Одна ракета влучила біля дороги, інша — у центральну частину міста. Загиблих та поранених немає. Про це Суспільному повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

За його словами, зранку російські війська шість разів обстріляли місто, один раз "Градами" влучили на територію Авдіївського коксохімічного заводу.

"Був один обстріл зі ствольної артилерії по старій частині міста. Решта — "Градами" по центральній частині міста", — розповів Барабаш.

Дані щодо сповільнення наступу РФ біля Бахмута потребують уточнення — Череватий

Інформація британської розвідки про те, що наступ російських військ на Бахмутському напрямку уповільнився, потребує уточнення. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Це потребує аналізу. Останні три дні показують, що сьогодні було 18 боєзіткнень, ще недавно їх було 30-50. Але це потребує детальнішого аналізу. Найближчий тиждень це покаже", — зазначив військовий.

За його словами, Бахмут залишається епіцентром бойових дій та напрямом головного удару російських військ.

"За цю добу противник завдав 178 артилерійських ударів як ствольною артилерією, так і РСЗВ, 5 авіаударів. В районі самого міста Бахмут 40 обстрілів і 16 боєзіткнень. 182 окупанти знищені, 218 зазнали поранень. Підбито бойовий вертоліт МІ-24, танк Т-80, БМП та САУ "Гвоздика", — розповів Череватий.

Харківська, Полтавська, Донецька, Сумська області — відбій повітряної тривоги.

Російська армія провела масову ротацію. Гуменюк про ситуацію в Новій Каховці

Російські війська у Новій Каховці провели масовану ротацію, через що військове командування припустило, що вони покинули місто і дали помилкову інформацію, заявила в етері марафону "Єдині новини" керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Військові теж вірять в хороше. Інколи видається бажане за дійсне. Ця масована ротація, спровокувала таке розуміння, що війська пакуються і виходять. Але вийшли одні підрозділи, зайшли інші", сказала Гуменюк

За її словами, російська армія дуже часто передислоковується на лівобережжі Херсонщини, особливо в тих населених пунктах, які безпосередньо прилягають до урізу води лівого берега. Їх вони використовують, каже Гуменюк, для відновлення бойових підрозділів, які повернулися з більш гарячих точок.

Також вона повідомила, що на лівобережжі спостерігаються ознаки того, російські військові вчергове готуються вдатися до "жесту доброї волі".

"Мешканці Херсонщини, як правобережної, так і лівобережної, чітко знають народну прикмету - коли окупанти починають перевдягатись у цивільне і дуже ретельно пакувати намародерене і відсилати в обмін на постачання боєприпасів за порєбрік своє майно, це як правило підготовка до тих самих жестів. Не завжди пристойних, але все ж таки нас влаштовує, якщо вони самі спакуються і поїдуть. Однак все це спровоковано нашою бойовою роботою, нашою інтенсивністю ведення бойових дій.Ми говорили про те, що ми зачищаємо смугу хоча б у 30 км для того, щоб полегшити життя правобережжю", сказала Гуменюк.

На деокупованій Луганщині залишаються близько 200 людей — облрада

Майже дві сотні мирних жителів залишаються у звільнених селищах Луганщини, повідомив виконувач обов’язків голови Луганської облдержадміністрації Олексій Смирнов на черговому засіданні обласного координаційного штабу з питань деокупованих територій Луганської області.

Він зазначив, що евакуація людей з населених пунктів має продовжуватися. Водночас відвідати деокуповані населені пункти можна буде виключно за перепустками, виданими Луганською обласною військовою адміністрацією.

Дніпропетровська, Харківська, Сумська, Херсонська області — повітряна тривога.

Україні бракує ресурсів для контрнаступу — Зеленський

Україна поки що не може розпочати масштабний контрнаступ через недостатню кількість техніки та боєприпасів, відтак Сили оборони потребують більшої допомоги з боку союзників. Про це в інтерв’ю японському виданню The Yomiuri Shimbun заявив президент Володимир Зеленський.

"Ми чекаємо, коли з країн-партнерів надійдуть боєприпаси. Ми поки що не можемо почати (контрнаступ — ред.)", — зазначив президент.

За його словами, поточна ситуація на сході України є тяжкою, зокрема, через нестачу боєприпасів.

"Якщо у вас є політична воля, ви можете знайти спосіб нам допомогти. Ми у стані війни і не можемо чекати", — наголосив президент України.

Президент розповів, що Росія щодня витрачає приблизно втричі більше боєприпасів, ніж українські військові.

Нікополь та Нікопольська територіальна громада — артилерійський обстріл.

Військові РФ зменшили кількість бойових кораблів у Чорному морі

Армія РФ зменшила 25 березня кількість бойових кораблів у Чорному морі до десяти, серед них присутні два ракетоносії, на борту яких вісім ракет типу "Калібр". Про це повідомила керівниця пресцентру Сил оборони та охорони оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

"На бойовому чергуванні залишаються (в Чорному морі — ред.) два підводних ракетоносії, там загальний залп Калібрів може бути до 8 ракет", — зазначила вона.

За словами військової, після вибухів на залізниці в окупованому Джанкої, де, за даними ГУР, були знищені "Калібри", Росія, найімовірніше, повністю спорядила кораблі.

"Скоріше за все, вони споряджені повністю, тому що джанкойська "неприємність" сталася саме з надводними ракетами. І саме тому, можливо, надводні ракетоносії були заведені в пункт базування, оскільки ми з'ясували, що вони не такі вже й споряджені", — розповіла Гуменюк.

Посадовиця додала, що загроза ракетної небезпеки залишається досить високою, російські війська можуть завдати ударів по конкретних цілях, які активно перед цим дорозвідували.

Донецька область — повітряна тривога.

Дешевші, ніж ракети: Ігнат розповів про застосування авіабомб Росією

Російська армія має значний запас авіаційних бомб, зокрема ФАБ-500, що дозволяє Росії перероблювати їх на керовні та застосувати замість дорожчих крилатих ракет. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Він розповів, що російська авіація може застосовувати плануючі авіабомби на відстані 50 і більше кілометрів, не перетинаючи кордон України до потенційної зони ураження засобами ППО.

"Як бачимо, у цій війні все більше і більше з'являється озброєння, яке починає активно застосовуватися. Це і дрони-камікадзе, і зараз бачимо такі виклики. Що таке бомби, ми прекрасно знаємо і розуміємо, бачили наслідки й в Ізюмі, і в Маріуполі", — зазначив військовий.

Він додав, що Україні необхідні засоби протиповітряної оборони для знищення російських літаків, що несуть такі бомби.

"Саме тому сьогодні прикута надзвичайно велика увага до надання Україні потужних західних авіаційних платформ, багатоцільових літаків, які мають засоби ураження, які можуть протистояти російській авіації", — розповів Ігнат.

Речник Повітряних сил пояснив, що модернізація та застосування російських авіабомб коштує значно дешевше, ніж виготовлення ракет.

"До них просто додають крила, GPS — і полетіла. І ціна — тому що ракети коштують (дорожче — ред.). Мільйони доларів коштують ракети, а бомба, крила і GPS — можливо, коштовні, але в рази, може й сотні разів менше", — наголосив він.

Окупанти вивозять зерно з Маріуполя — міська рада

З Маріупольського району російські окупанти вивозять зерно, повідомили в Маріупольській міській раді. У міськраді зазначили, що зерновоз проїжджав біля Кіровського ринку у Маріуполі. Вантажівка прямувала у бік Новоазовська.

"Це звичайний транзит та звичайна схема мародерів", — сказано в повідомленні.

Донецька область — відбій повітряної тривоги.

Російському майору заочно повідомили про підозру у вбивстві жінки під час окупації Ізюма — поліція

Російського майора підозрюють у вбивстві 36-річної жінки, яка проживала в Ізюмі. Чоловіку заочно повідомили про підозру. Йому загрожує до 15 років колонії або довічне ув'язнення. Про це повідомив начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

"Незадовго до 24 лютого жінка переїхала жити до чоловіка в Ізюм з Івано-Франківська. Під час повномасштабного вторгнення виїхати додому в неї не вийшло, і вона залишилась. У травні, коли місто було окуповане, до неї почали залицятися російські офіцери. Розповідали їй, як "заберуть її до РФ, подалі від війни". Крім того, вони почали ревнувати Марію один до одного", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, вдень 2 червня 2022 року Марія підійшла до штабу росіян, бо там був Wi-Fi, необхідний їй для зв'язку з родичами.

"Зі штабу вийшов п'яний майор Олександр — один з тих, хто ревнував жінку. Він вистрілив Марії у груди, при свідках. Жінка померла на місці", — повідомив Болвінов.

Донецька область — повітряна тривога.

Візит Сі Цзіньпіна в Росію зменшив ризик ядерної війни — Боррель

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час поїздки в Москву дав зрозуміти Володимиру Путіну про неприпустимість розгортання ядерної зброї. Як повідомляє Financial Times, про це у коментарі журналістам заявив високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

"За словами високого представника зовнішньої політики Європейського Союзу, візит Сі Цзіньпіна до Москви цього місяця зробив світ безпечнішим, зменшивши ймовірність того, що Володимир Путін застосує ядерну зброю", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, Боррель сказав журналістам, що Сі Цзіньпін дав зрозуміти російському президенту, що той не повинен розгортати ядерну зброю. При цьому лідер КНР навів мирний план Китаю щодо війни в Україні, який застерігає проти її застосування.

"Цей візит зменшує ризик ядерної війни, і вони (Китай — ред.) дали це дуже чітко зрозуміти", — зауважив політик.

У Харкові перейменують вулицю на честь загиблого лідера "Фрайкору" — Терехов

Міський голова Ігор Терехов анонсував перейменування вулиці Харкова на честь загиблого лідера "Фрайкору" Георгія Тарасенка.

"Цього дня рік тому у боях за Харківщину загинув командир добровольчого формування "Фрайкор" Георгій Тарасенко. Найближчим часом вулиця Плеханівська буде названа на його честь", — повідомив міський голова Харкова Ігор Терехов.

Терехов зазначив, що знав Тарасенка особисто.

"Поважав його як справжнього патріота Харкова та України. Він був першим у своїй справі й опікувався вихованням у молоді любові до своєї країни", — поділився спогадами міський голова.

Харківська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька області — відбій повітряної тривоги.

Російська армія здійснила на Донеччині 22 обстріли за минулу добу

24 березня російські військові 22 рази обстріляли дев'ять населених пунктів Донеччини. Били авіацією, ракетами "С-300", безпілотниками, "Градами", артилерією й танками.

Про це повідомили у пресслужбі поліції Донеччини.

Під обстрілами опинилися Бахмут, Авдіївка, Костянтинівка, Часів Яр, Краматорськ, Новосілка, Південне, Орлівка, Первомайське. Внаслідок обстрілів зруйновані та пошкоджені 18 цивільних об'єктів — 10 житлових будинків, інститут, цех, адмінбудівля, магазини, автомобілі.

МЗС спростувало заяви ООН щодо "жорстокого" поводження з полоненими РФ, бої за Бахмут тривають. 395 день війни. Онлайн
Наслідки обстрілів Донеччини 24 березня. Фото: Telegram / Павло Кириленко. Наслідки обстрілів Донеччини 24 березня. Фото: Telegram / Павло Кириленко

За даними поліції, дев'ять разів армія РФ обстріляла Авдіївку з авіації, "Градів" та артилерії — пошкоджений багатоквартирний будинок. З реактивної артилерії російські війська тричі обстріляли Бахмут, де пошкодили чотири багатоквартирних будинки.

Як повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко, у Часовому Ярі пошкоджені щонайменше чотири будинки, а також пошкоджені приватні будинки на двох вулицях у Сіверську, тривають обстріли Торського і Зарічного Лиманської громади.

В Одесі засудили жінку, яка проводила "референдум" про приєднання Херсонщини до РФ

П'ять років за ґратами проведе жителька Чорнобаївки, яка, за версією слідства, роздавала бюлетені для голосування за входження Херсонської області до складу РФ. Про це повідомили 25 березня у пресслужбі Приморського райсуду Одеси.

За інформацією слідства, жінка у вересні минулого року разом з озброєними російськими військовими ходила по будинках у селі Чорнобаївка та роздавала бюлетені, де потрібно було проголосувати за входження Херсонщини до складу РФ.

У суді обвинувачена визнала свою провину, наступні п'ять років вона проведе за ґратами. Ще 10 років їй заборонили обіймати посади в органах державної влади й місцевого самоврядування, займатися діяльністю, яка повʼязана з виборчим процесом та процесом референдуму.

Донецька, Запорізька, Дніпропетровська, Харківська області — повітряна тривога.

Прикордонники на Луганщині знищили російську вантажівку та щонайменше чотирьох військових РФ

За допомогою аеророзвідки та мінометного розрахунку прикордонники ліквідували групу російської піхоти, повідомили у пресслужбі Державної прикордонної служби.

Оператори безпілотника виявили локацію військових РФ, які, облаштувались на території фермерського господарства в Луганській області, зазначили у ДПСУ.

"Саме по тій місцині й здійснили вогневий наліт прикордонники-мінометники. Обстрілом знищено вантажний автомобіль та щонайменше четверо окупантів", — повідомили прикордонники.

Росія готує населення до наслідків українського контрнаступу — ISW

Російський інформаційний простір реагує на уповільнення військових операцій РФ та можливість, що Україна може повернути собі ініціативу на фронті. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Відомі голоси у російському інформаційному просторі все частіше створюють інформаційні умови для підготовки до потенційного українського контрнаступу. Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв 24 березня наголосив, що Генштабу Росії відомо, що Київ готується до наступальних операцій, і що Генштаб Росії розглядає свої власні рішення та відповіді для підготовки до українського наступу", — йдеться у повідомленні.

Як зазначають аналітики, при цьому один із відомих російських блогерів стверджував, що Україна поширює дезінформацію про плани наступу на Білгородську область, щоб відвернути російські війська до прикордонних районів та дозволити українським військам розпочати атаки на інших ділянках фронту. Такі тези частково повторюють попередні слова керівника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина про наступ України на Білгородську область, вважають в ISW.

"Інший російський військовий блогер попередив, що українські війська, швидше за все, спробують розпочати контрнаступ до того, як російська оборонно-промислова база отримає можливість збільшити виробництво та зміцнити російський оборонний потенціал", — зазначається в дописі.

При цьому керівник групи "Вагнера" Євген Пригожин також заявив 23 березня, що йому відомо про плани масштабного українського контрнаступу.

"Широкий весняний наступ Росії, очевидно, сягає кульмінації, і російський інформаційний простір, схоже, реагує на уповільнення російських операцій та можливість, що Україна може повернути собі ініціативу, із суттєвою тривогою. Російське військове командування потребує перекидання значної кількості сил на передову, щоб або не допустити кульмінації, або відновити наступальні операції", — йдеться у повідомленні.

У Вовчанській громаді автомобіль наїхав на міну: водій загинув

На дамбі поблизу села Шестакове Вовчанської громади легковий автомобіль наїхав на міну. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

Внаслідок вибуху загинув водій автівки.

"Ні в якому разі не слід чіпати будь-які підозрілі та незнайомі предмети. Не відвідувати ліси, лісосмуги, поля, пойми річок та інші відкриті простори, особливо ті, де точилися бої, або які перебували під ворожою окупацією", — нагадали про правила безпеки у ДСНС.

Російська армія минулої доби двічі обстріляла Костянтинівську громаду

24 березня російські війська двічі обстріляли Костянтинівську громаду. Поранених та загиблих немає. Про це повідомили у Костянтинівській міській військовій адміністрації.

Внаслідок обстрілу о 20:07 пошкоджений будинок в одному з дачних товариств, а близько 23:40 внаслідок ракетного обстрілу було влучання в асфальтне покриття по центральній вулиці Костянтинівці, зазначили в МВА. Також пошкоджені два приватних житлових будинки, газопровід низького тиску.

Росія виснажила сили в Бахмуті — британська розвідка

Російські збройні формування майже вичерпали свої ресурси у Бахмуті, фокусуючи увагу на Авдіївці та лінії Сватове-Кремінна. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

"Атака Росії на місто Бахмут на Донбасі практично зупинилася. Ймовірно, це насамперед результат останнього виснаження російських сил. Україна також зазнала тяжких втрат під час своєї оборони", — йдеться у повідомленні.

У Міноборони королівства припускають, що ситуація для російських військ могла погіршитись через напруженість у відносинах між Міністерством оборони Росії та ПВК "Вагнер", яка діє у цьому секторі. При цьому британська розвідка зауважує, що РФ посилює тиск на Авдіївку Донецької області та укріплює лінію оборони між містами Кремінна та Сватове на Луганщині.

"Росія, ймовірно, змістила свій оперативний центр на Авдіївку, на південь від Бахмута, і на сектор Креміна-Сватове на півночі — райони, де Росія, ймовірно, лише прагне стабілізувати свою лінію фронту. Це передбачає загальне повернення до більш оборонної оперативної схеми після непереконливих результатів спроб провести загальний наступ із січня 2023 року", — вважають у міністерстві.

Військові РФ вночі ракетами обстріляли Краматорськ

Вночі 25 березня російські військові вдарили ракетами по центру Краматорська та промисловій зоні. Про це повідомив начальник Краматорської міської військової адміністрації Олександр Гончаренко.

За даними посадовця, загиблих та поранених внаслідок обстрілу немає.

"Уточнюємо інформацією щодо руйнувань", — зазначив Гончаренко.

На Донеччині від обстрілів загинули двоє людей, ще троє отримали поранення

Протягом 24 березня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули двоє жителів у Бахмуті та Орлівці, ще троє людей отримали поранення. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, поранені жителі в Часовому Ярі, Первомайському та Бахмуті.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1431 людина, поранення отримали 3261 людина. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Протягом доби Росія втратила понад 700 військових — Генштаб

За добу 24 березня Сили оборони ліквідували близько 720 російських військовослужбовців, знищивши при цьому 6 танків. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 25.03.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 169890 (+720) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також Росія втратила:

  • танків — 3580 (+6) од,
  • бойових броньованих машин — 6932 (+11) од,
  • артилерійських систем — 2623 (+7) од,
  • РСЗВ — 520 (+9) од,
  • засобів ППО — 276 (+0) од,
  • літаків — 305 (+0) од,
  • гелікоптерів — 291 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 2214 (+6),
  • крилаті ракети — 911 (+0),
  • кораблів катерів — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 5483 (+19) од,
  • спеціальної техніки — 279 (+2).

"Продовжуватимемо тиск на Путіна": Байден пообіцяв Україні подальшу підтримку

Сполучені Штати продовжуватимуть підтримку України у боротьбі з російською окупацією, надаючи країні обладнання та гуманітарну допомогу, а також забезпечуючи підготовку українських військових. Про це заявив президент США Джо Байден під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо в межах візиту до Оттави, однією з тем якого було партнерство між країнами та співпраця в межах Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD).

"Протягом останнього року ми бачили це через нашу сильну і об'єднану підтримку хороброго народу України. Зараз, коли ми наближаємося до другого року жорстокого російського вторгнення, наша єдність не зламається. Ми продовжуватимемо тиск на Путіна за допомогою наших історичних санкцій. І ми продовжимо надавати Україні тренування, обладнання, гуманітарну допомогу, якої вона потребує, і захищати її від російської агресії", — підкреслив політик.

За минулу добу військові РФ обстріляли 15 населених пунктів Запорізької області

Протягом минулої доби, 24 березня, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру в районі 15 населених пунктів Запорізької області. Про це повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію ГУ Нацполіції у Запорізькій області.

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру в районі населених пунктів: Гуляйполе, Чарівне, Кам'янське, Червоне, Оріхів, Залізничне, Ольгівське, Преображенка, Новоандріївка, Мала Токмачка, Малинівка, Новоданилівка, Білогір'я, Малі Щербаки, Степове.

Надійшло 20 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Росіяни основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів.

У тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області росіяни організовують дітям старших класів "екскурсії" на Ростовську АЕС, що у Волгодонську РФ, поінформували в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

В окупованій Чаплинці на Херсонщині росгвардійці проводять рейди — ГШ

Російські окупанти продовжують тиснути на жителів підконтрольних їм територій. У тимчасово окупованому селищі Чаплинка Херсонської області влаштували рейд з перевірки особистих речей місцевих жителів. Про це йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

22 березня, військовослужбовці федеральної служби національної гвардії Російської Федерації провели рейд населеним пунктом Чаплинка Херсонської області. Під час перевірки особливу увагу приділяли особистим документам громадян, транспортним засобам та мобільним телефонам, йдеться у повідомленні Генштабу.

Донецька область — відбій повітряної тривоги.

Забезпечували сполучення з "ДНР". Колишніх співробітників "Укрзалізниці" судитимуть за співпрацю з окупантами

Двох колишніх працівників Укрзалізниці судитимуть за співпрацю з росіянами під час окупації Лиману. Вони, як встановили слідчі, забезпечували залізничне сполучення міста з "ДНР", обслуговували інфраструктуру та набирали кадри у псевдо структуру. Обох звинувачують у колабораціонізмі. Про це повідомляє відділ інформаційної політики Донецької обласної прокуратури.

За даними слідчих, у липні 2022 року під час захоплення Лиману військами РФ, один з місцевих виконував обов’язки начальника, а інший — головного інженера в "Донецькій залізниці у м. Красний Лиман "ДНР".

"Керівник" організовував робочий процес, займався підбором кадрів, взаємодіяв з "адміністрацією" окупантів", — йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією прокурорів, інший чоловік обслуговував залізничне полотно для сполучення між містом та тимчасово окупованою територією Донеччини.

Справу передали до суду. Якщо чоловіків визнають винними у співпраці з окупантами (ч. 5 ст. 27, ч. 4. ст. 111-1 КК України), їм загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Армія РФ намагалася наступати поблизу двох населених пунктів Харківщини — Генштаб

Російські військові намагалися безуспішно наступати поблизу Гряниківки та Синьківки на Харківщині. Під обстріли потрапили щонайменше 17 населених пунктів області. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу 25 березня.

На Слобожанському напрямку РФ обстріляла Басове, Ветеринарне, Козачу Лопань, Гоптівку, Красне, Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Амбарне і Тополі.

На Куп'янському напрямку під артилерійські удари потрапили Кам'янка, Дворічна, Гряниківка, Западне, Куп'янськ, Піщане і Табаївка.

Російська армія завдала 67 ударів по території Херсонської області: двоє людей загинули, шестеро — поранені

24 березня російська армія з важкої артилерії та "Градів" завдала 67 ударів по території Херсонської області. Використали 601 снаряд. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон обстріляли сім разів, влучили у житлові квартали, приватні та багатоквартирні будинки, медичний заклад. Внаслідок обстрілів двоє людей загинули, шестеро – поранені, йдеться в повідомленні.

Росія завдала 50 авіаударів за добу — Генштаб

Протягом доби 24 березня російська авіація завдала по території України 50 авіаційних та 11 ракетних ударів. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"Протягом минулої доби Російська Федерація завдала 50 авіаційних та 11 ракетних ударів, здійснила 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів, загинули мирні люди", — йдеться у повідомленні.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, залишається високою зауважили військові.

Водночас українська авіація за минулу добу завдала 17 ударів по районах зосередження окупантів. При цьому підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження російських військ, два зенітно-ракетних комплекси, склад боєприпасів, артилерійський підрозділ на вогневій позиції та 2 станції радіоелектронної боротьби.

Окрім того, Сили оборони збили російський гелікоптер Мі-24 та 6 безпілотних літальних апаратів РФ різних типів.

Донецька область — повітряна тривога.

Сенатори закликали Байдена активніше співпрацювати з МКС щодо розслідування злочинів Росії

Як повідомляє CNN, двопартійна група сенаторів закликала адміністрацію президента США Джо Байдена підтримувати міжнародні розслідування військових злочинів Росії. Про це сенатори написали в листі до Джо Байдена.

Законодавці заявили, що вони "вітають значну допомогу", яку Білий дім надав у питаннях розслідування злочинів під час війни Росії в Україні. Сенатори зазначили, що визнають роль Міжнародного кримінального суду в розслідуванні таких інцидентів і закликали адміністрацію Байдена підтримати МКС і поділитися доказами з прокурорами.

"Минулорічні двопартійні дії Конгресу щодо посилення взаємодії з МКС були зроблені спільно з Вашою адміністрацією. Проте, через кілька місяців після того, як МКС працює над створенням справ проти російських чиновників, включаючи самого Путіна, Сполучені Штати все ще не поділилися ключовими доказами, які могли б допомогти в цих переслідуваннях", — йдеться в листі.

Просування міжнародних розслідувань є важливим для того, щоб "Путін та інші особи з його оточення чітко знали, що відповідальність і правосуддя за їхні злочини неминучі", - пишуть сенатори.

37% українців мають близьких або знайомих, які загинули або отримали поранення під час війни

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 22 лютого по 1 березня 2023 року.

"37% респондентів дали ствердну відповідь на запитання "Чи маєте Ви родичів або близьких знайомих (військових чи цивільних), які загинули або були поранені внаслідок військових дій чи обстрілів після 24 лютого 2022 року?", — йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що 28% опитаних мають близьких родичів або членів сім’ї, які після 24 лютого 2022 року виїхали закордон і на час проведенням опитування все ще там перебували, 20% — мають близьких родичів або членів сім’ї, які після 24 лютого 2022 року виїхали закордон і на час проведення опитування вже повернулися в Україну.

На початок