Після деокупації Київщини зниклими залишаються майже 300 людей

Після деокупації Київщини зниклими залишаються майже 300 людей

Після деокупації Київщини зниклими залишаються майже 300 людей
Ексгумація тіл загиблих мешканців Бучі, вбитих під час окупації міста військами РФ, 2022 рік. Cуспільне

Після деокупації Київщини досі залишаються зниклими безвісти 283 жителя. Про це розповів очільник поліції області Андрій Нєбитов в ефірі телемарафону.

З 24 лютого 2022 року правоохоронці отримали 767 повідомлень про зниклих громадян у Київській області. Нині вдалося відшукати 484 людини, з яких 143 серед тіл загиблих українців. Доля ще 283 поки залишається невідомою.

За його словами, РФ часто використовувала примусову депортацію мешканців Ірпеня, Гостомеля, Бучі. Мовляв, тільки у Росії вони можуть бути у безпеці.

"Частина людей, яку нам вдалося звідти повернути, кажуть, що там ще залишаються українці. Але ми розуміємо, можливо, є люди, які загинули. Ми ще продовжуємо ексгумувати тіла на Київщині", — зазначив Нєбитов.

Він додав, що вже знайшли 1 374 тіл цивільних, більшість з яких російські військові вбили зі стрілецької зброї. Неідентифікованими лишаються 200 тіл. По ним провели відповідні генетично-молекулярні експертизи, їхні ДНК внесли у базу даних.

Нєбитов закликав громадян обов'язково повідомити про поодиноких людей, якщо з ними зник зв'язок.

Що відомо про ексгумацію на Київщині

2 квітня 2022 року у Міністерстві оборони офіційно повідомили, що усі населені пункти Київської області звільнили від російських військових.

8 квітня у місті Буча Київської області почали ексгумацію тіл з братської могили біля церкви Андрія Первозванного, щоб ідентифікувати людей та встановити обставини їхньої смерті.

9 серпня у Бучі поховали 15 цивільних, тіла яких не вдалося опізнати. З них — 14 чоловіків та 1 жінка. 8 чоловіків знайшли в Мироцькому, вони були закатовані і розстріляні. На всіх тілах є сліди тортур, поранення в голову і грудну клітину. 11 серпня поховали ще 12 тіл. Із них — двоє жінок, решта — чоловіків. 2 вересня у Бучі поховали ще 15 невпізнаних загиблих внаслідок російської військової агресії. На хрести встановили номерні таблички.

Читайте також

Росія називає її смерть фейком: історія загиблої в Ірпені

"Я встиг озирнутись, діти лежали вбитими" — історія чоловіка, чию сім'ю розстріляли в Бучі

"Просто ходили по дворах і вбивали". Історії тих, хто вижив у Бучі

На початок