Масований ракетний удар, обстріл Херсона, відключення електрики. 379 день війни. Онлайн

Масований ракетний удар, обстріл Херсона, відключення електрики. 379 день війни. Онлайн

Наслідки ракетного удару в Києві, 9 березня 2023 року
. Фото: Владислав Мусієнко/Суспільне

9 березня — 379 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Російська армія зранку 9 березня обстріляла Херсон. Влучили, у тому числі в зупинку громадського транспорту. Загинули четверо людей.
  • У ніч на 9 березня Росія завдала чергового масованого удару по Україні. Вибухи зафіксовані в Києві, Одесі, Миколаєві, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, Житомирі, Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Тернопільській, Львівській областях. Є загиблі та поранені, пошкоджена енергосистема, тривають ремонти. Через обстріл низка поїздів УЗ затрималась. Росіяни випустили по Україні 81 ракету, а також "шахеди".
  • Ніжинка Параска Демчук впізнала свого сина на кадрах, де російські військові розстрілюють українського військовослужбовця. У 119-й бригаді сил територіальної оборони підтвердили, що в кадрі саме військовослужбовець Олександр Мацієвський.
  • У Грузії продовжуються протести через ухвалений парламентом закон про "іноагентів", який назвали "написаним під диктовку Росії". США закликали офіційний Тбілісі поважати свободу волевиявлення грузинського народу та не ставити під загрозу європейське майбутнє країни. Президент Володимир Зеленський підтримав грузинських мітингувальників.
  • Українська парамедикиня й волонтерка Юлія Паєвська у Вашингтоні отримала міжнародну премію IWOC "Найхоробріша жінка світу", яку вручає Державний департамент США. Церемонія нагородження відбулася у Білому домі.

В Україні застосовуються аварійні відключення електроенергії — ДТЕК

У зв’язку з обстрілами в Україні застосовуються аварійні відключення електроенергії, повідомили в ДТЕК.

"Через атаку ворога застосовуються екстрені відключення світла (аварійне без застосування графіку погодинних відключень). Це вимушений превентивний крок, який дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури, якщо ворожі ракети досягнуть цілі", — йдеться у повідомленні. В компанії закликали не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Повідомлення ДТЕК про екстрені відключення світла
Фото: ДТЕК

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 379 дня війни. Нову текстову хроніку 10 березня — читайте тут.

Євросоюз шокований стратою українського військовополоненого військовими РФ — заява

Про це йдеться у заяві ЄС, яку оголосили під час засідання постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Ми також шоковані нещодавніми повідомленнями про жорстоке поводження та записану на відео страту українського військовополоненого російськими військами, що є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права", — йдеться у документі.

У ЄС закликали притягнути до відповідальності усіх "командирів, виконавців та співучасників воєнних злочинів та інших найтяжчих злочинів, скоєних під час агресивної війни Росії проти України".

ДСНС отримала від Кореї 100 пікапів SsangYong

"Ці автомобілі будуть розподілені між піротехнічними, гірськими пошуково-рятувальними підрозділами та оперативно-координаційними центрами ДСНС", — йдеться у повідомленні пресслужби ДСНС.

Комітет Шевченківської премії передбачить окрему номінацію для творів, створених під час війни

Про це заявив голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров під час зустрічі президента Володимира Зеленського із діячами культури та мистецтва. Макаров зазначив, що за час агресії Росії проти України, особливо з початку повномасштабного вторгнення, з’явилася велика кількість літературних творів та іншого культурного продукту про війну.

"Комітет запропонував передбачити номінації саме для творів, створених під час війни й на воєнну тему. Це буде правильно, це буде гідно", – сказав голова Комітету.

Ініціативу підтримав президент Володимир Зеленський.

"Я повністю підтримую. Важливо не втратити людей, які стільки всього зробили в час війни. Важливо показати цим людям, що всі бачать і відзначають твори, створені під час війни, а також їхніх авторів", – відповів Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що Росія має програти не лише на полі бою, а й в інформаційному просторі: "Щоб подолати нав’язані агресором наративи, необхідне виробництво й поширення якісного українського контенту: музики, кіно, театральних постановок тощо. Глава держави додав, що особливо важливою є робота з дітьми та молоддю".

Росіяни обстріляли три громади на Сумщині

Сили РФ 9 березня обстріляли Середино-Будську, Білопільську, Новослобідську громади. У Середино-Будській пошкоджено квартиру в багатоквартирному будинку, повідомили в Сумській ОВА.

У квартирі в одному з будинків на околиці Середини-Буди вибиті вікна, пошкоджені стіни. Біля будинку пошкоджені господарчі споруди та лінія електропередач. Сюди сили РФ стріляли з артилерії. Зафіксовано десять ударів.

Ще п'ять ударів з артилерії зафіксовано, за інформацією ОВА, у Новослобідській громаді. А околиці одного із сіл Білопільської громади армія РФ обстріляла із САУ.

У Сумській ОВА з посиланням на військових зазначають, що "наразі оперативна обстановка на прикордонні Сумщини контрольована. Формування ворожих наступальних угруповань поблизу державного кордону не виявлено".

Кабмін виділив Донецькій ОВА понад 211,5 млн гривень для зміцнення обороноздатності

Про це йдеться у розпорядженні №203 від 7 березня.

Згідно з документом, кошти на це виділили із резервного фонду державного бюджету.

За даними Кабміну, Донецька ОВА повинна подати до 28 грудня 2023 року Міністерству економіки, Міністерству фінансів та Державній казначейській службі звіт про використання цих коштів.

Українські правозахисники отримали премію Сахарова

Українська правозахисна організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Сахарова 2023 року. Про це повідомили у Норвезькому гельсінському комітеті, який є засновником премії.

Організацію нагородили за їхній внесок у документування фактів та доказів воєнних злочинів, а також потенційних злочинів проти людяності.

Цьогорічна нагорода є першою, яка надається українській організації.

"Невтомна робота над документуванням утвердила Truth Hounds як силу, з якою потрібно рахуватися", — сказав генеральний секретар Норвезького Гельсінського комітету Беріт Ліндеман.

Організація Truth Hounds розпочала свою діяльність під час Революції гідності та подальшої анексії Криму та війни на Донбасі.

У Гельсинському комітеті зазначили, що за ці роки група виросла у високопрофесійну команду експертів, які документують і розслідують воєнні злочини та злочини проти людяності.

"Нагорода імені Сахарова це знак нашої поваги як самій організації, так і всьому українському народу, який бореться проти неспровокованої російської агресії та брутального нападу", – сказав Ліндеман.

Діяльність Truth Hounds вийшла за межі України, включаючи роботу на Південному Кавказі, у Центральній Азії, Білорусі та інших країнах, зазначили у комітеті.

У тимчасово окупованій Василівці на Запоріжжі українські військові знищили російський комплекс РЕБ "Борисоглєбськ-2"

Автоматизований комплекс радіоелектронного придушення “Борисоглєбськ -2” знищили бійці 44-ї окремої артилерійської бригади разом із аеророзвідниками 128-ої гірсько-штурмової бригади в тимчасово окупованій Василівці. Момент знищення військові зафільмували за допомогою дрону українського виробництва “Лелека”. Про це Суспільному Запоріжжя повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський. "Комплекс призначений для придушення системи супутникового зв’язку та радіонавігації. Знищення цього озброєння дає більше можливостей роботі дронів, бо ці станції придушують їхню роботу. Дрон втрачає орієнтири, керованість, а за допомогою них може бути посаджений".

Також за словами Олексія Дмитрашківського, військові РФ за допомогою такого комплексу відслідковували частоти, на яких спілкуються наші військові та дізнавалися, що відбувається на даному напрямку. "Це знищення досить важливе й дуже потрібне в цей час. Це позбавляє ворога вух, і він не буде знати про що йде мова в перемовинах".

Фінляндія дозволила Естонії реекспорт в Україну гаубиць Д-30

Фінляндія вирішила дозволити Естонії реекспорт гаубиць Д-30 та снарядів до них в Україну. Про це йдеться у повідомленні уряду Фінляндії. На підставі дозволу на реекспорт, Естонія може експортувати в Україну наступну продукцію:

  • 122-мм гаубиці Д-30;
  • Боєприпаси.

Зазначається, що Естонія має 42 таких гаубиці, які раніше були куплені у Фінляндії і частину з них планує передати Збройним силам України.

В уряді Фінляндії також повідомили, що Естонія вимагає зберігати в таємниці кількість експортованої продукції.

Росія має заплатити за відновлення України — Боррель

Росія має заплатити за спричинені її агресією руйнування та шкоду, а Європейський Союз і партнери допоможуть створити привабливі умови для приватних інвесторів, які можуть долучитися до відновлення України.

Про це сказав високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів ЄС з питань розвитку, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Він наголосив, що Україна має просуватись у боротьбі з корупцією, реформі судової системи та реформі, яка підвищить ефективність витрат в Україні та створить передбачувані та сприятливі економічні умови для залучення приватних інвестицій.

"Наступним великим завданням буде реконструкція. Що довше триває війна, то більшою буде спричинена нею шкода, тим більших зусиль потребуватиме відбудова України. І також зрозуміло, що Росія має компенсувати величезні втрати та збитки, завдані Україні та її народу. Вона має заплатити за відновлення України", — сказав Боррель.

Затриманих у Тбілісі протестувальників звільнено — МВС Грузії

Станом на вечір 9 березня 132 затриманих під час протестів у Грузії відпустили, одна людина залишається під вартою за звинуваченням у нападі на поліцейського. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ Грузії.

Зокрема частину протестувальників було звільнено у зв'язку із закінченням терміну перебування в слідчому ізоляторі, інших були оштрафовані судом.

Відомо, що чоловік 2001 року народження, який залишається під вартою, обвинувачується за статтею 353 Кримінального кодексу Грузії. Йому загрожує позбавлення волі на строк від чотирьох до семи років.

"Укренерго" продовжує ліквідувати наслідки ракетної атаки росіян 9 березня

"Ліквідація наслідків 15-ї терористичної атаки росіян на енергосистему триває. За даними Генерального штабу, Росія запустила по українській енергетичній інфраструктурі сьогодні 81 ракету та 8 дронів, 34 ракети та 4 БПЛА було знищено Силами оборони України", — повідомляє пресслужба енергетичного регулятора.

Станом на 19:00, найскладніша ситуація зберігалася на Харківщині та Житомирщині.

"Ворожі обстріли пошкодили обладнання, яке було відремонтовано після попередніх трьох терористичних атак на об’єкти Укренерго в Житомирській області. Всього за результатами чотирьох масованих атак на енергетичну інфраструктуру в регіоні було 6 влучань ракет та 3 БПЛА", — додали в "Укренерго".

Фахівці також працюють над відновленням енергопостачання Харківщини. На Одещині запроваджені планові графіки відключень. У дніпровському регіоні мережевих обмежень немає.

Війська РФ обстріляли Червоногригорівську громаду Дніпропетровщини: поранений 73-річний чоловік

Вдень 9 березня війська РФ тричі обстріляли Червоногригорівську громаду Нікопольщини з важкої артилерії. Поранений 73-річний чоловік. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, наразі поранений чоловік перебуває у лікарні, його стан стабільний.

У громаді пошкоджено близько 10 приватних будинків і три господарські споруди.

"Привітали новий пакет санкцій ЄС". Зеленський провів перемовини з Урсулою фон дер Ляєн

"Під час розмови з Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн засудили сьогоднішні ракетні атаки Росії. Привітали новий пакет санкцій ЄС і домовилися про подальший тиск на агресора. Детально обговорили прогрес України у виконанні рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів про вступ України до ЄС уже цього року", — йдеться у повідомленні пресслужби президента.

Лукашенко підписав закон про смертну кару за держзраду

Невизнаний низкою держав президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон "Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності", який передбачає смертну кару для чиновників і військових за "державну зраду".

Законом передбачається поширення кримінальної відповідальності за державну зраду, вчинену посадовцем, на всіх осіб, які обіймають державні посади та військовослужбовців. Крім того, документ запроваджує можливість застосування смертної кари за цей злочин.

Також запроваджується кримінальна відповідальність за "пропаганду тероризму, дискредитацію Збройних Сил, інших військ та військових формувань, воєнізованих організацій та порушення вимог щодо захисту державних секретів".

Розмінування лише одного гектара в Україні займе в середньому 10 років — ДСНС

Третина від загальної площі України забруднена вибухонебезпечними предметами. А розмінування лише одного гектара в Україні займе в середньому 10 років.

Про це в ефірі Українського радіо заявив речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий. Він закликав мешканців деокупованих територій ні в якому разі не виходити на поля і не заходити у лісосмуги та ліси. За словами Хорунжого в Україні заміновано приблизно 30% від загальної території.

"Найбільше забруднення і найбільші проблеми ми маємо в тих областях, де ворог перебував найдовше, зокрема це Харківщина і Херсонщина. Учора за добу ми обстежили ділянки близько 20 гектарів і знешкодили близько 1000 вибухонебезпечних предметів, позавчора — понад 1000. І так щодня", — розповідає Хорунжий.

На запитання скільки часу потрібно для розмінування гектара землі Хорунжий відповів, що все залежить від ландшафту і боєприпасів.

Словаччина готова передати 13 МіГ-29 Україні

Словаччина і Польща домовились про спільну передачу надлишкових винищувачів МіГ-29 Україні. Як повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь кореспондентці Суспільного, країна готова передати 13 одиниць, однак спершу це має погодити парламент.

"Я думаю, що настав час прийняти рішення. В Україні гинуть люди, ми можемо їм реально допомогти, тут немає місця словацькій політизації", — раніше також написав Надь у Facebook.

Він зазначив, що розмовляв з главою Міноборони Польщі Маріушем Блащаком на зустрічі міністрів оборони ЄС 8 березня у Стокгольмі, і той сказав, що Варшава погодиться на спільний процес передачі Україні літаків МіГ-29.

До руху спротиву "Жовта стрічка" долучилися в усіх регіонах України

Флешмоб "Єдине серце України", ініційований рухом спротиву "Жовта стрічка" до річниці початку опору на тимчасово окупованих територіях, охопив всю Україну. До флешмобу на підтримку українців, які щодня чинять опір на тимчасово окупованих територіях, долучилися всі 24 області України, АР Крим, Київ та Севастополь.

Тисячі людей підтримали проєкт у дописах та сторіз. У флешмобі взяли участь музиканти, актори, спортсмени, лідери думок та навіть працівники української антарктичної станції "Академік Вернадський".

Колажі зі з'єднаними серцями "Жовта стрічка" публікує на своїх сторінках у Telegram та Instagram, а світлини всіх учасників можна знайти у соцмережах за тегом #ЄдинеСерцеУкраїни.

Сили оборони відбили численні атаки біля Бахмута і завдали ударів по трьох складах боєприпасів росіян — Генштаб

Війська РФ намагаються захопити Бахмут і вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Цієї доби РФ завдала чергового масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури та будинках цивільного населення. Є влучання. Загинули мирні люди", — йдеться у повідомленні.

Загалом протягом доби війська РФ здійснили пуски 84 ракет різного базування. 34 ракети знищили українські військові, ще 8 не досягли своїх цілей. Також росіяни завдали 12 авіаударів, зокрема, використали 8 дронів типу "Шахед-136", половину яких було збито.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. РФ зберігає військову присутність на території Білорусі, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Водночас росіяни продовжують інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Курської області. Протягом доби російські військові з мінометів та артилерії обстріляли райони населених пунктів Єліне Чернігівської області; Атинське Сумської області; Козача Лопань, Стрілеча, Красне, Вовчанськ та Бологівка Харківської області.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни намагаються прорвати оборону українських військ. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів, серед них — Дворічна, Гряниківка, Западне, Кислівка і Берестове Харківської області; Невське і Червонопопівка на Луганщині, а також Роздолівка Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку війська РФ не припиняють штурм Бахмута. Сили оборони відбили численні атаки в районах Бахмута та Іванівського. Російських обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Міньківка, Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.
  • На Авдіївському та Шахтарському напрямках російські військові проводили безуспішні наступи в напрямку Красногорівки, Кам’янки, Авдіївки, Сєверного, Первомайського, Невельського, Мар’їнки, Побєди та Вугледара Донецької області. Російських обстрілів зазнали, зокрема, Авдіївка, Водяне, Георгіївка, Невельське, Красногорівка, Побєда, Вугледар, Пречистівка та Нескучне Донецької області.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема: Новосілка та Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Кам’янське Запорізької області, а також Михайлівка Херсонської області та місто Херсон.

Спецпризначенці СБУ знищили дронами-камікадзе російські ЗРК "ТОР М2" та "С-300ВМ"

"У відповідь на кожен російський "ракетний удар возмєздія" ми завдамо ударів справжньої відплати - щоб знищувати окупантів, їхні бази і техніку!", — йдеться у повідомленні СБУ.

У Грузії протестувальники зібралися перед парламентом та заспівали гімн України

У Грузії протестувальники знову зібралися на акцію перед парламентом, повідомляє "Ехо Кавказа".

Активісти встановили сцену та заспівали гімн України. Люди вимагають звільнити протестувальників, яких було затримано за останні два дні — йдеться про 133 людини.

Нагадаємо, у Грузії з парламенту відкликали законопроєкт про "іноагентів", через який в країні з 7 березня тривають протести. Відповідну заяву парламентської більшості за участю "Грузинської мрії" і Сили народу" оприлюднили зранку 9 березня.

США наклали санкції на 39 "тіньових" банків, що допомагали іранським організаціям

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) наклало санкції на 39 організацій, які становлять значну мережу "тіньових банків", які надають допомогу підсанкційним іранським організаціям, таким як Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial Co. (PGPICC) і Triliance Petrochemical Co. Ltd. (Triliance).

Ці компанії надають підсанкційним юрособам доступ до міжнародної фінансової системи та дозволяють приховати свою торгівлю з іноземними клієнтами. Іранські біржі створюють підставні компанії за кордоном, щоб здійснювати торгівлю від імені своїх іранських клієнтів, при цьому операції з іноземною валютою ведуться через внутрішні бухгалтерські книги.

Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо заявив, що посилення санкцій щодо Ірану "демонструє здатність порушити діяльність іноземних фінансових мереж Ірану, які він використовує для відмивання коштів".

США запровадили санкції проти китайських компаній, що допомагають Ірану з виробництвом безпілотників

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) запровадило санкції проти п’яти компаній і однієї особи за підтримку зусиль Ірану щодо закупівлі безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Ця мережа, що базується в Китайській Народній Республіці, відповідає за продаж і доставку тисяч аерокосмічних компонентів, у тому числі компонентів, що можна використовувати для додатків БПЛА, до іранської авіаційної промислової компанії (HESA). HESA брала участь у виробництві моделі БПЛА Shahed-136, яку Іран використовував для нападу на нафтові танкери та експортував до Росії.

"Іран безпосередньо причетний до жертв серед цивільного населення України внаслідок використання Росією іранських БПЛА в Україні, — заявив заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон. — Сполучені Штати продовжуватимуть націлюватися на глобальні іранські мережі закупівель, які постачають Росії смертоносні БПЛА для використання в її незаконній війні в Україні".

Франція, Угорщина і Болгарія блокують ядерні санкції проти РФ — ЗМІ

Франція, Угорщина і Болгарія блокують запровадження санкцій Євросоюзу проти атомної енергетики Росії, зокрема державного концерну "Росатом", повідомляє агентство РАР з посиланням на джерела.

"Найгучнішими є угорці, які, коли йдеться про санкції щодо "Росатому", посилаються на національну безпеку. Болгарія також повідомляє про занепокоєння щодо безпеки постачання (ядерного палива, – ред.)", — сказав співрозмовник агентства.

У Києві після ранкової ракетної атаки повністю відновили електропостачання

Станом на 17:20 електропостачання споживачам Києва відновлене в повному обсязі. Роботи з відновлення теплопостачання тривають, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Росіяни планують масштабну провокацію на українсько-білоруському кордоні — ГУР

Найближчим часом військово-політичне командування РФ планує проведення масштабної провокації на кордоні України і Білорусі, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

"Імовірно, плани окупантів передбачають загрозу руйнування об’єктів інфраструктури та можливі жертви серед мирного населення", — кажуть у ГУР.

Також для детального висвітлення провокації в Білорусь має прибути російський пропагандист Володимир Соловйов, а 11 березня планується організація телерадіомоста та пряма трансляція з місця подій для пропагандистських ЗМІ у РФ.

Метою провокації є створення ворожої суспільної думки щодо України з боку білоруських громадян та забезпечення повноцінної участі збройних сил країни у війні на боці РФ, зазначили у відомстві.

Понад половина котелень Києва переключені на альтернативні джерела електропостачання — Кличко

Через пошкодження об‘єкта енергетичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки та знеструмлення котелень, "Київтеплоенерго" застосовує екстрені алгоритми реагування. Більше половини котелень столиці переключили на альтернативні джерела електропостачання, повідомив київський міський голова Віталій Кличко.

Росія готує нову хвилю мобілізації на Донбасі — ЦНС

Весною росіяни почнуть підготовку до нової хвилі мобілізації на тимчасово окупованих районах Луганської та Донецької областей, повідомляє Центр національного супротиву.

Зазначається, що окупаційні військкомати закликали навчальні заклади подати списки всіх юнаків 2006 року народження. Саме вони мають стати ядром майбутньої хвилі, адже наразі в регіоні вже майже немає вільних осіб, які підлягають мобілізації.

Росіяни у Маріуполі зруйнували 400 багатоповерхівок, щоб приховати воєнні злочини

У тимчасово окупованому Маріуполі російські військові зруйнували вже 400 пошкоджених ними багатоповерхівок з метою приховання воєнних злочинів, заявив міський голова Вадим Бойченко під час брифінгу в Укрінформі.

"За два місяці щільного вогню вони кожну другу багатоповерхову будівлю знищили. Таких багатоповерхівок 1800 у місті Маріуполі. Держава-терорист визначила 934 будівлі, які сьогодні зносять… 400 таких будинків вони вже прибрали, тобто приховали свій воєнний злочин", — сказав він.

На Франківщині попрощалися з полеглим Героєм України на позивний Да Вінчі

У селі Бовшів на Івано-Франківщині попрощалися з Героєм України Дмитром Коцюбайлом на позивний Да Вінчі. Сотні людей прийшли віддати шану полеглому командиру спецпідрозділу "Вовки Да Вінчі", повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

Прощання з Дмитром Коцюбайлом
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Прощання з Да Вінчі
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Прощання з Да Вінчі
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

На Запорізбкій АЕС відновили енергоживлення

Фахівці "Укренерго" відновили енергоживлення Запорізької АЕС, перерване сьогоднішніми ракетними ударами.

ЗАЕС переходить з дизель-генераторів на отримання електроенергії для власних потреб з Об’єднаної енергосистеми України.

Словаччина і Польща домовилися передати Україні винищувачі МіГ-29

Словаччина і Польща домовились про спільну передачу надлишкових винищувачів МіГ-29 Україні. Про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у Facebook.

"Я думаю, що настав час прийняти рішення. В Україні гинуть люди, ми можемо їм реально допомогти, тут немає місця словацькій політизації", — написав Ярослав Надь

Він зазначив, що розмовляв з главою міноборони Польщі Маріушем Блащаком на зустрічі міністрів оборони ЄС 8 березня у Стокгольмі, і той сказав, що Варшава погодиться на спільний процес передачі Україні літаків МіГ-29.

"Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю CNN підтвердив готовність до таких дій", — додав Ярослав Надь.

"Брехня та провокації" — СБУ про заяви невизнаного Придністров'я щодо підготовки теракту

Будь-які заяви представників так званого “Міністерства державної безпеки” самопроголошеної “Придністровської народної республіки” щодо нібито участі СБУ в підготовці теракту слід розглядати виключно як провокацію, зрежисовану в Кремлі. Про це йдеться у заяві СБУ.

“Тож Служба безпеки України закликає не сприймати всерйоз нісенітниці, за поширенням яких вбачається чітка мета Росії розхитати ситуацію на території, яка фактично є окупованою та підконтрольною їй, звинувативши в цьому нашу державу”, — наголошують в СБУ.

Брехня та провокації — один із видів зброї, яким активно користується РФ, зазначили у відомстві.

“Але сьогодні весь світ бачить справжнє обличчя країни-агресора та не вірить заявам ні Росії, ні її сателітів”, — йдеться у заяві.

За допомогою супутника "ICEYE" Сили оборони знищили тисячі одиниць військової техніки РФ — ГУР

Космічний апарат "ICEYE" придбаний за пожертви українців, допоміг Силам оборони України виявити та знищити понад сім тисяч об'єктів військової та спеціальної техніки російської армії.

Про це йдеться в повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони.

Воєнна розвідка України почала використовувати "народний супутник" з 24 вересня 2022 року. Відтоді Сили безпеки та оборони щодоби отримують необхідні розвіддані з космосу.

За 5 місяців використання "ICEYE" співробітники ГУР МО України провели космічну радіолокаційну розвідку майже 1000 районів розташування підрозділів армії РФ.

Ресурс супутника дозволив виявити 360 наметів у місцях розташування російських військ, а також 7321 об’єкт ворожої військової та спеціальної техніки, зокрема:

  • 45 літаків;
  • 27 гелікоптерів;
  • 6 ОТРК "Іскандер";
  • 36 ЗРК "С300";
  • 12 ЗРК "Панцир С1";
  • 11 радіолокаційних станцій;
  • 10 понтонних переправ.

Значна частина з цього переліку була знищена.

У Херсоні збільшилась кількість загиблих васлідок обстрілу з боку РФ

Стало відомо ще про одного загиблого та одного пораненого внаслідок сьогоднішніх обстрілів Херсона. Снаряд влучив у будинок поряд з Корабельною площею, повідомив Суспільному керівник пресофісу ОВА Толоконніков. Всього у місті через ранкові обстріли четверо загиблих та один поранений.

Відбій тривоги.

В багатьох районах є пошкодження об'єктів енергетичної інфраструктури — голова "Укренерго"

Масованим ракетним ударом 9 березня росіяни не змогли “погасити” енергосистему України. Водночас в багатьох районах є пошкодження об'єктів енергетичної інфраструктури — як ТЕС, так і підстанцій “Укренерго”. Про це Суспільному повідомив  голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

“Всю ніч ми в диспетчерському центрі “Укренерго” намагалися стабілізувати енергосистему під час ракетної атаки. Вчергове констатуємо, що ворог не досяг своїх основних цілей, енергосистема працює, вона не погашена, не сколапсувала”, — сказав Кудрицький.

Внаслідок пошкоджень ТЕС і підстанцій “Укренерго” в окремих областях є обмеження енергопостачання. Наразі енергетики працюють над відновленням енергоживлення всіх регіонів, розповів Кудрицький.

“В деяких це вдасться досить швидко, в деяких потрібно буде більше часу, оскільки руйнування дуже значні”, — пояснив він.

Наразі триває остаточна оцінка шкоди, якої було завдано ракетними ударами та атаками дронів-камікадзе.

“Атака масштабна як за кількістю, так і за номенклатурою засобів, які застосувала країна-терорист. Тому більш точні терміни відновлення по кожній області зможемо сказати всередині або наприкінці дня”, — сказав посадовець.

За його словами, під час кожної ракетної атаки українська енергосистема має можливість “спертися” на європейську енергосистему, використати її великі резерви.

“Але зараз проблеми покрити споживання в цілому по країні немає. Є проблема в основному в тому, що пошкоджена магістральна мережа, якою електроенергія доставляється до того чи іншого регіону. В деяких областях є обмеження енергопостачання. І над усуненням цих обмежень ми саме буде працювати”, — зазначив Кудрицький.

Він сказав, що в “Укренерго” не коментує суть і характер кроків, яких вживають, щоб більше стабілізувати систему і підгодовувати її до ракетної атаки.

“Ця інформація закрита з очевидних причин. Не хочемо допомагати ворогу. Але енергосистема працює і працюватиме надалі. Ворог основної своєї цілі не досяг”, — сказав Кудрицький.

У Литві заблокують IP-адреси з виходом на пропагандистські канали РФ

Литовська комісія з радіо і телебачення (LRTK) у середу, 8 березня, з урахуванням санкцій ЄС ухвалила рішення заблокувати в країні доступ до IP-адрес, які дають змогу дивитися телеканали російської пропаганди. Про це повідомляється на сайті комісії.

“LRTK ухвалила рішення дати обов’язкові вказівки інтернет-провайдерам щодо скасування доступу до IP-адрес, які надають можливість дивитися кремлівські пропагандистські телеканали “НТВ”, “Первый канал”, “Россия 1”, “Россия 24” і “РТР Планета”, до яких Європейський Союз застосовує обмежувальні заходи – санкції”, — наголошують у комісії.

Моніторинг комісії встановив, що в інтернеті поширюються телеканали, які підпадають під санкції ЄС. Прийом пакетів даних заборонених телеканалів відбувається з використанням IP-адрес серверів. Це дає змогу отримувати доступ до підсанкційних телеканалів.

Відтак, LRTK ухвалила рішення доручити провайдерам мереж електронного зв'язку загального користування та послуг електронного зв'язку загального користування не пізніше як за п'ять робочих днів від дня набуття чинності цим рішенням скасувати можливість доступу до зазначених IP-адрес. Порушення міжнародних санкцій тягнуть за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

“Тому LRTK ухвалила рішення доручити провайдерам електронних комунікаційних мереж загального користування та послуг не пізніше 5 робочих днів з дня набрання чинності цим рішенням скасувати можливість доступу до зазначених IP-адрес, які використовуються для доступу до телеканалів, які підпадають під санкції, затверджені Радою ЄС”, — йдеться у повідомленні.

У комісії попередили, що за порушення міжнародних санкцій передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Волонтери у Бахмуті "глушать" російський ефір

Українські газети та радіоприймачі привозять волонтери у Бахмут на Донеччину, аби жителі мали змогу дізнатись останні — українські новини. В місті, що на лінії фронту, на радіо лунає російська пропаганда. Аби протидіяти цьому, створили пристрій, що глушить російську в радіоефірі й перебиває її українським гімном.

Про це Суспільному розказав Михайло Пуришев. За його ініціативи у Бахмуті діють кілька "пунктів незламності". У цьому прифронтовому місті команда волонтерів раніше пробурила свердловину й облаштувала місце, де люди можуть помитися, випрати речі та підстригтися. Тепер вони хочуть позбутися російської пропаганди.

"У Бахмуті з радіоприймачів лунає російська пропаганда, яка дезінформує людей та тримає їх у психологічній напрузі. Ми домовилися з видавцями й розвозимо українські газети по сховищах та "пунктах незламності". Щодо приймачів, то ми вже замовили звичайні, а також працюємо над прототипом пристрою, який буде ловити лише українське, а на ворожих хвилях запускатиме український гімн", — розповів волонтер.

За даними Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, з 24 лютого на Донеччині 14 радіостанцій припинили своє мовлення. Нині поновити трансляцію вдалося лише чотирьом з них.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Українські війська повністю не контролюють Червонопопівку на Луганщині — Гайдай

Поблизу Червонопопівки у Кремінському районі Луганської області точиться активна фаза бойових дій. Крім обстрілів, там відбуваються контактні бої.

"Не можна сказати, що населений пункт повністю деокупований, але ситуація там контрольована. Повного контролю над Червонопопівкою українські захисники поки не мають", — повідомив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай..

Він зазначив, що біля населеного пункту ситуація динамічна: іноді українські воїни заходили у село та зачищали його, іноді відходили назад. "Лінія фронту там не рухається, ситуація стабільна", — зазначив очільник ОВА.

За його словами, сьогодні на лінії фронту відносна тиша, армія РФ відійшла для поповнення резервів.

"Трохи ще нам треба почекати, а далі зможемо піти у наступ", — заявив Сергій Гайдай.

Київ та більшість областей — повітряна тривога.

Зʼявився перший фільм із документальної трилогії про ГУР

9 березня у мережі зʼявився перший фільм із документальної трилогії Артема Шевченка "Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі". Стрічку опублікували на YouTube-каналі Головного управлянні розвідки. У фільмі "Авіапрорив на Азовсталь. Небо" розкриваються невідомі деталі унікальної повітряно-десантної спецоперації ГУР в оточеному Маріуполі.

На Львівщині завершили розбір зруйнованих російською ракетою будинків

На Львівщині станом на 11:00 завершили розбір зруйнованих російською ракетою будинків у селі Велика Вільшаниця, що на Золочівщині.

Собака лежить на уламках зруйнованого російською ракетою будинку. Власники тварини загинули – повідомляють кореспонденти Суспільного із місця події. Внаслідок ракетного удару 9 березня у Золочівському районі Львівської області загинуло 5 людей.

Військові РФ полюють дронами на евакуаційні автобуси з дітьми — координаторка фонду "Save Ukraine"

Російські військові полюють дронами на евакуаційні автобуси з дітьми. Про це Суспільному повідомила координаторка фонду “Save Ukraine” Мирослава Харченко в ефірі єдиного телемарафону.

Евакуація з місць, де ведуться бойові дії, це завжди небезпечно, сказала Харченко.

“Але, коли ми говоримо про долю дітей, це робити треба. Ми вивозимо сім'ї, дітей. На наші евакуаційні автобуси полюють ворожі дрони. Кілька разів було таке, що дрони скидали міни, дякувати Богу, поруч з автобусом. Пошкодження були, але  всі цілі”, — розповіла Харченко.

Два дні тому, за її словами, у Бахмуті було 38 дітей. Частини з цих 38 дітей уже в Бахмуті немає, їх примусово евакуйовано на територію Росії. Скільки саме вивезли, а скільки залишилось — невідомо.

Коментуючи механізм примусової евакуації, який затвердив уряд, Харченко сказала, що дуже важкий для реалізації в тих обставинах, які там зараз є.

“Це має прийти поліція при свідках, ознайомити і вручити батькам, які відмовляються віддавати дітей, акт, в якому вони підпишуться про свою можливу відповідальність. Коли там постійні обстріли, я прямо “бачу”, як йдуть поліцейські, з сусідами, з папірцями, з ручками напоготові, щоб все це підписати, забрати дитину”, — пояснила вона.

Далі дитину мають перевезти у лікарню на обстеження. Потім в Костянтинівку, де є пункт незламності. По акту передати дитину далі в Мирноград, де є Служба у справах дітей, яка визначить подальшу долю цієї дитини.

На Хмельниччині знеструмлено майже 35 тисяч споживачів

На Хмельниччині через бойові дії в інших областях знеструмлено майже 35 тисяч споживачів, повідомив начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

“Сьогодні вночі рашисти завдали масованого удару по нашій країні. (...) у зв'язку з порушеннями в електричних мережах через бойові дії в інших областях знеструмлено майже 35 тисяч споживачів”, — йдеться у повідомленні.

Водночас начальник ОВА зауважив, що влучань на території Хмельницької області не було.

Звуки, які могли чути місцеві жителі, були внаслідок роботи ППО.

Родинам загиблих волонтерів виплачується одноразова грошова допомога — Лубінець

Родинам загиблих волонтерів виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 500 прожиткових мінімумів, повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

"У разі загибелі (смерті) волонтера під час надання волонтерської допомоги в районах АТО, ООС бойових дій та збройних конфліктів сімʼї загиблого (померлого), його батькам та утриманцям виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 500 прожиткових мінімумів", — зазначив Лубінець.

З 1 січня 2023 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлений у розмірі 2 589 грн.

Для отримання виплат слід звернутись до міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера, яка утворена Міністерством у справах ветеранів України. Для грошової допомоги члени сімʼї мають надати довідку судово-медичної експертизи про причини смерті або довідку про характер отриманих поранень, а також у разі необхідності свідчення керівника одного з підрозділів Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, органів державної влади про надання волонтером волонтерської допомоги. Також можуть додаватись інші документи, які підтверджують факт надання волонтерської допомоги в районах АТО, ООС, бойових дій та збройного конфлікту. "Допомога виплачується не лише членам родини волонтера, а й утриманцю, який не є його членом сімʼї. Виплата провадиться відповідно до рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджує факт перебування відповідної особи на утриманні загиблого (померлого)", — наголосив Лубінець.

На Бахмутському напрямку за добу — 41 боєзіткнення, знищено 127 військових РФ — Череватий

На Бахмутському напрямку за добу відбулося 41 боєзіткнення, безпосередньо в районі самого Бахмуту — 19, знищено 127 окупантів, ще 135 поранено, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі на Суспільному. Росіяни використовують тактику дій малими тактичними піхотними групами, в першу чергу групами "Вагнера", які менше застосовують техніку.

За словами Череватого, останнім часом у військах РФ спостерігається посилення підрозділами повітряно-десантних військ, механізованих, а також збільшення артилерійської підтримки, яку надає регулярна армія Росії.

У багатьох районах є пошкодження об'єктів енергетичної інфраструктури — Укренерго масований обстріл

Володимир Кудрицький, голова правління НЕК Укренерго, в ефірі Суспільного повідомив, що в багатьох районах України є пошкодження об'єктів енергетичної інфраструктури через ракетну атаку РФ 9 березня.

"Є пошкодження як ТЕС, так і підстанцій Укренерго, через що в окремих областях є обмеження енергопостачання. Наразі ми вже працюємо над відновленням енергоживлення всіх наших регіонів. В деяких це вдасться досить швидко, в деяких потрібно буде більше часу, оскільки руйнування дуже значні", — повідомив Кудрицький.

Водночас за його словами, росіяни не досягли своєї мети цим обстрілом:

"Всю ніч ми в диспетчерському центрі Укренерго намагалися стабілізувати енергосистему під час ракетної атаки. Констатуємо, що ворог не досяг своїх основних цілей, енергосистема працює, вона не погашена, не сколапсувала. Але в багатьох районах є пошкодження об'єктів енергетичної інфраструктури", — додав він.

Троє людей загинули унаслідок чергового обстрілу Херсона — ОП

Російська армія зранку 9 березня обстріляла Херсон. Влучили, у тому числі в зупинку громадського транспорту. Загинули троє людей.

Росіяни завдали по Харкову 11 ракетних ударів за ніч, місто без світла, води й тепла —Терехов

Війська РФ завдали 11 ракетних ударів по Харкову, місто залишилося без світла, води та тепла, критичні об'єкти заживлюють від генераторів, для містян працюють пункти видачі гарячого харчування. Про це повідомив міський голова Харкова Ігор Терехов.

Під час удару постраждали ТЕЦ і трансформаторні підстанції, через що місто було знеструмлене. За його словами, зараз важливі інфраструктурні об’єкти та лікарні працюють на генераторах, в т. ч. магазини, аптеки та АЗС.

Терехов зазначив, що оскільки метрополітен і наземний електротранспорт не курсують, людей перевозять муніципальні автобуси.

Крім того, для містян у штатному режимі працюють пункти видачі гарячого харчування.

«Енергетики та комунальні служби працюють над відновленням електропостачання. Ми вважаємо, що ситуація – складна, але спільними зусиллями нам вдасться у більш-менш стислий термін дати світло. Працюємо над відновленням тепла, водопостачання припинене, але у всіх районах будуть виставлені водовозки», – наголосив мер Харкова.

Терехов повідомив, що постраждалих харків’ян через ракетну атаку немає, але двоє мешканців області перебувають у лікарні.

Як повідомлялося, вночі 9 березня росіяни завдали масованого ракетного удару по Україні. У Харківській області зафіксовано удари по енергетичній інфраструктурі. Також росіяни влучили у житловий приватний будинок на території області. Є інформація про двох постраждалих. Унаслідок обстрілу почалася затримка потягів та повністю зупинився електротранспорт у місті.

Тетяна Когутич

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Росія здійснила ракетну атаку по Україні з трьох морів — Ігнат

Речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі Суспільного повідомив, що російські війська сьогодні використали "великий спектр озброєння, ракет фактично усіх, які у них є, якими вони часто завдають ударів окремо".

"А тут один масований ракетний удар протягом ночі. Це, щоб розосередити увагу ППО. З усіх напрямків, з трьох морів — якщо брати Чорне, Азовське, Каспійське — завдали різними типами авіаційної техніки і кораблями ЧФ. Ці ракети, проти яких наша ППО не має засобів нині", — додав він.

Ігнат зазначив, що росіяни застосовують С-300 фактично щодня.

"Пускають їх по балістичній траєкторії — 13 таких ракет сьогодні. Ракета "Кинджал", всі знають, що це за ракети, МіГ-31, щодня тривога триває в Україні. А сьогодні не просто так літали ці літаки. І випустили аж 6 "Кинджалів"", — зазначив Ігнат.

За даними розвідки, Росія має небагато ракет типу "Кинджал".

"Не пригадую, щоб стільки "Кинжалів" випускали за цю війну за один удар. Противник не має багато цих ракет, мова йде про десятки — до 50-ти була остання інформація від ГУР. І 6 за один раз вони їх використали. Ракети, які також не збиваються — Х-31, протирадіолокаційна. Х-31 та Х-59 — 8 таких ракет було запущено, вони не досягли цілі. Мета була окупантів вразити засоби ППО, і ці ракети не долетіли", — додав Ігнат.

"Х-22 — це ракети найбільш руйнівної сили — 950 кг бойова частина. Технічно ми не можемо на сьогодні ці ракети перехоплювати. 6 пусків таких ракет було", — розповів речник ПС.

Правоохоронці відкрили справу через ракетну атаку на Київ

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження через масований ракетний обстріл Києва. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора. Київська міська прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Уранці 9 березня збройні сили РФ, застосовуючи заборонені міжнародним правом засоби ведення війни, здійснили ракетний обстріл міста Києва, наголосили в ОГПУ.

Унаслідок обстрілу троє людей отримали травми, двох з них госпіталізували. Пошкоджено об’єкт інфрастуктури. Вибито шибки у декількох житлових будинках, пошкоджено 5 автомобілів.

На місцях подій працюють працівники ДСНС та правоохоронці, які фіксують черговий воєнний злочин РФ.

Зеленський відреагував на ракетну атаку з боку РФ

"Тяжка ніч. Масована ракетна атака по всій країні. Київ, Кіровоградщина, Дніпропетровщина, Одещина, Харківщина, Запоріжжя, Львівщина, Івано-Франківщина, Житомирщина, Вінниччина. Атаки на об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки.

На жаль, є постраждалі і загиблі. Мої співчуття рідним.

Усі служби працюють. Триває відновлення роботи енергосистеми. Застосовувались обмеження у всіх регіонах.

Ворог випустив 81 ракету, намагаючись знову залякати українців, повертаючись до своєї жалюгідної тактики. Окупанти можуть лише тероризувати мирних людей. Це все, на що вони здатні. Але це їм не допоможе. Відповідальність за все скоєне їх не мине.

Дякуємо вартовим нашого неба і всім, хто допомагає долати наслідки підступних атак окупантів", — написав президент у соцмережах.

Актуальність утримання Бахмута постійно зростає — Сирський

Актуальність утримання Бахмута Силами оборони постійно зростає, адже це дозволяє нам виграти час для підготовки резервів, підготуватися до майбутніх наступальних операцій, а також знищити тисячі окупантів.

Про це заявив командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський, передає пресслужба Міноборони.

"Актуальність утримання Бахмута постійно тільки зростає. Кожен день оборони міста дозволяє нам виграти час для підготовки резервів і підготуватися до майбутніх наступальних операцій. У той же час у боях за цю фортецю ворог втрачає найбільш підготовлену і боєздатну частину свого війська - штурмові «загони вагнера»", — зазначив Сирський.

За його словами, заяви Пригожина вкотре підтверджують, що після захоплення вагнерівцями Бахмута у противника будуть "розв'язані руки", і він зможе розпочати "широкомасштабний наступ із застосуванням армійських і десантних частин на бойовій техніці".

"Це ще раз доводить дуже важливу роль Бахмута в загальній системі оборони нашого угруповання. Тисячі ворогів, які загинули при штурмі міста, тому яскраве підтвердження. Пишаюся мужністю та героїзмом наших воїнів, які своєю стійкістю зривають плани агресора", — заявив командувач.

Бої на Бахмутському напрямку тривають.

Щонайменше троє людей постраждали унаслідок удару по Святошинському району в Києві

Унаслідок російського ракетного удару в Києві постраждало троє осіб, пошкоджено автомобілі та будівлі. На місці працюють усі профільні служби, повідомили в поліції.

"Станом на 08.40 відомо про трьох потерпілих у Святошинському районі, яким надається необхідна медична допомога", — ідеться у повідомленні.

Також внаслідок вибуху п’ять автомобілів повністю знищено та ще 15 пошкоджено. Разом з тим, пошкоджені фасади будинків, які знаходяться поряд.

Повітряні сили знищили 34 крилаті ракети, які РФ запустила по Україні

Вночі військові РФ завдали масованого ракетного удару по об‘єктах критичної інфраструктури України.

Пуски здійснили з десяти літаків стратегічної авіації Ту-95, семи літаків дальньої авіації Ту-22М3, восьми винищувачів Су-35, шести літаків МіГ-31К та трьох носіїв КР "Калібр" у Чорному морі.

У Повітряних силах повідомили, що загалом військові РФ випустили 81 ракету різного базування. Крім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА "Shahed-136/131".

Силами та засобами Повітряних Сил 3С України у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони України із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр" знищено 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА "Shahed-136/131".

Російське військо втратило 590 військових за добу — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 9 березня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 156 120 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу російське військо втратило 590 військових.

Російські війська завдали ударів по громаді Миколаївщини

Протягом восьмого березня російські війська двічі з мінометів обстрілювали акваторію Очаківської громади Миколаївської області. Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Російські війська обстрілювали акваторію Очаківської громади з мінометів о 12:00 та 14:00. Загиблих та травмованих немає.

За інформацією Миколаївської обласної військової адміністрації, у Миколаєві, Первомайському, Баштанському та Вознесенському районах доба минула без обстрілів.

На Львівщині внаслідок падіння російської ракети загинули четверо людей

У Золочеві на Львівщині російська ракета впала в житловій зоні, загинули четверо людей, повідомив керівник ОВА Максим Козицький. Через пожежу знищені три житлові будинки, авто і кілька господарчих будівель.

Армія РФ атакувала Дніпропетровщину дронами та ракетами й обстріляла з артилерії: є загиблі та поранені

У ніч на 9 березня армія РФ атакувала Дніпропетровщину безпілотниками та ракетами, є загиблий та поранені. Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

За його даними, є влучання у Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах. За попередніми даними, одна людина загинула, двоє – поранені. Пошкоджені енергетична інфраструктура та промислові підприємства. Наслідки уточнюють.

А Нікопольський район цієї ночі був під артобстрілом. По Червоногригорівській громаді та місту Нікополь випустили майже 40 снарядів. Внаслідок артобстрілу загинув 34-річний чоловік. Поранення отримала 28-річна жінка та 19-річний хлопець. Їх шпиталізували. Було кілька пожеж, поінформував Сергій Лисак.

На Херсонщині внаслідок обсрілів РФ загинула людина, троє — поранені

На Херсонщині 8 березня через обстріли російської армії загинула людина, троє отримали поранення, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін. За даними ОВА, минулої доби військові РФ 86 разів обстріляли Херсонщину, випустили по її території 434 снаряди з важкої артилерії та "Градів".

На півдні України ППО збили 19 ракет

Керівниця пресцентру Сил оборони та охорони оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк повідомила в ефірі телемарафону Суспільного, що внаслідок ракетної атаки 9 березня є влучання на Кіровоградщині, Одещині, Вінниччині, Криворіжжі. Обійшлося без людських втрат.

"Характерною ознакою цієї ракетної атаки стало те, що ворог розподілив її на хвилі, намагався відволікати протиповітряну систему оборони і "шахедами" на початку атак, потім були застосовані ракети різного типу — пуски Х-22, Х-101, Х-59 і високоточні Калібри, які, як правило, спрямовані на об’єкти критичної інфраструктури", — повідомила вона.

Гуменюк розповіла, що 9 ракет збито над Миколаївщиною, 6 ракет — над Одещиною і 1 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 2 ракети було збито над Херсонщиною. В

РФ продовжує наступ на 5 напрямках, Сили оборони відбили понад 110 атак — Генштаб ЗСУ

Військо РФ продовжує зосереджуватись на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби українські воїни відбили на них понад 110 атак. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 9 березня.

“Інформацію про нічний ракетний обстріл буде оприлюднено дещо згодом. А протягом попередньої доби противник завдав 25 авіаційних, 2 ракетних удари, а також здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню”, — повідомили у Генштабі.

Росіяни й надалі порушують норми Міжнародного гуманітарного права, продовжують завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагаються знищити критичну інфраструктуру України.

Запорізька АЕС повністю знеструмлена

В "Енергоатомі" повідомили, що через масовану ракетну атаку Запорізька АЕС повністю знеструмлена. Відключилась остання лінія зв’язку окупованої атомної електростанції з українською енергосистемою.

"Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу", — йдеться в повідомленні.

У Києві в Святошинському районі через вибух горять автівки в дворі, є постраждалі

Міський голова Віталій Кличко повідомив, що у Святошинському районі внаслідок вибуху горять автівки у дворі одного з житлових будинків.

Він додав, що попередньо постраждали дві людини. Медики надають допомогу на місці.

Через масовану атаку РФ затримуються загалом 32 потяги

Член правління УЗ Олександр Перцовський в ефірі телемарафону Суспільного розповів, що зараз 98 поїздів далекого слідування в дорозі, з них 10 затримуються понад годину. Загалом затримки є у 32 поїздів, але немає жодного скасування. Запізнюються переважно поїзди, що рухаються з Харківщини. Це Харків-Одеса або Краматорськ - Одеса.

Всі пасажирам, які зараз в укритті і запізняться на потяг, протягом дня за тим самим квитком зможуть їхати в будь-якому потязі свого напрямку.

У Києві знову пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Тернопільська, Рівненська, Волинська, Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська, Хмельницька, Закарпатська області — відбій повітряної тривоги.

На Дніпропетровщині пролунала серія вибухів

У ніч на 9 березня на Дніпропетровщині пролунала серія вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Укрзалізниця повідомила про затримку рейсів

У зв’язку з обстрілами частина залізничних рейсів затримується, повідомила пресслужба "Укрзалізниці".

В Україні застосовуються аварійні відключення електроенергії — ДТЕК

У зв’язку з обстрілами в Україні застосовуються аварійні відключення електроенергії, повідомили в ДТЕК.

"Через атаку ворога застосовуються екстрені відключення світла (аварійне без застосування графіку погодинних відключень). Це вимушений превентивний крок, який дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури, якщо ворожі ракети досягнуть цілі", — йдеться у повідомленні. В компанії закликали не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Повідомлення ДТЕК про екстрені відключення світла
Фото: ДТЕК

РФ обстріляла енергетичну інфраструктуру у Харкові

Близько з 03:54 9 березня у Харкові було чути серію вибухів. У частині міста немає світла після ударів. Меддопомогу надали двом людям. Міський голова Ігор Терехов повідомив, що під ударом окупантів цієї ночі була енергетична інфраструктура. Кореспонденти Суспільне Харків чули щонайменше 13 вибухів у місті та ще три в області на 04:26. "Ворог завдав близько 15 ударів по місту і області. Під прицілом окупантів знову об‘єкти критичної інфраструктури. Попередньо, є влучання у приватний житловий будинок на Харківщині", — повідомив Синєгубов.

Двом жінкам надали допомогу після ударів РФ під Харковом, розповів Суспільне Харків речник рятувальників регіону Євген Василенко. За його словами, влучання сталося у землю поблизу приватного будинку.

Росія здійснила масований обстріл України

Росія завдала масованого удару по території України за допомогою ракет та дронів. Звуки вибухів пролунали у Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Хмельницькому, на Вінниччині та в інших населених пунктах. По всій країні оголошена повітряна тривога.

Примусова евакуація з Бахмута: пояснення юриста, як це відбуватиметься

7 березня Кабінет міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій.

Юрист Олександр Магдаліц пояснює, під примусову евакуацію підпадатимуть діти до 14-ти років. Підставою для проведення примусової евакуації є рішення обласних військових адміністрацій.

"Дитина евакуюється разом з одним з батьків або офіційних опікунів, якщо вони відмовляються від того як пишеться в заяві, тоді відповідальність за дитину бере на себе держава. Дітей вивозитимуть до безпечних територій України, де ними опікуватиметься держава або їхні офіційні опікуни. Або це будуть будинки для перебування", — зауважив юрист.

У Європарламенті закликали Грузію скасувати закон про "іноагентів"

Про це заявив депутат Європарламенту, колишній прем'єр-міністр Литви Андріус Кубілюс. Він додав, що правляча партія "Грузинська мрія" та уряд "свідомо роблять нові провокації та нові перешкоди для інтеграції Грузії в ЄС".

"Якщо "Грузинська мрія" розуміє свою історичну відповідальність за майбутнє Грузії, вона має негайно прийняти два рішення: скасувати закон про іноземних агентів та ініціювати формування уряду національної єдності", — наголосив Кубілюс.

На початок