Примусова евакуація дітей з Бахмута: пояснення юриста, як це відбуватиметься

Примусова евакуація дітей з Бахмута: пояснення юриста, як це відбуватиметься

Доповнено
Примусова евакуація дітей з Бахмута: пояснення юриста, як це відбуватиметься
. Бахмут, місце найзапекліших боїв з російськими військами, Донецька область, Україна, 27 лютого 2023 року. AP Photo / Yevhen Titov

Бахмут — нині єдине місто, яке підпадає під критерії примусової евакуації. Кабмін схвалив механізм як вивозитимуть із зони бойових дій дітей, чиї батьки попри небезпеку відмовляються виїжджати. З міста мають намір вивезти всіх дітей. Як це відбуватиметься — пояснення юриста.

Примусова евакуація на Донеччині триває від серпня. За цей час, за даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих території, з регіону погодились виїхати 50 тисяч жителів. За даними очільника ОВА Павла Кириленка, у Донецькій області лишається приблизно 520 тисяч жителів.

Під обстрілами армії РФ багато місяців щодня опиняються не менше десятка населених пунктів Донеччини, та це не було підставою запроваджувати примусову евакуацію, поки Бахмут не став закритим режимним містом, де на вулицях йдуть бої. Попри заклики та вмовляння виїхати у безпеку в місті лишаються понад чотири тисячі цивільних, серед яких — родини із дітьми.

Тому 7 березня Кабінет Міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій.

Як відбуватиметься примусова евакуація дітей з Бахмута

Юрист Олександр Магдаліц пояснює: під примусову евакуацію підпадатимуть діти до 14-ти років. "Дитина евакуюється разом з одним з батьків або офіційних опікунів, якщо вони відмовляються від того як пишеться в заяві, тоді відповідальність за дитину бере на себе держава. Дітей вивозитимуть до безпечних територій України, де ними опікуватиметься держава або їхні офіційні опікуни. Або це будуть будинки для перебування", — зауважив юрист.

Підставою для її проведення є рішення обласних військових адміністрацій. Як саме така евакуація відбуватиметься в Бахмуті та чи охопить інші населені пункти регіону, в Донецькій обласній військовій адміністрації Суспільне Донбас не прокоментували.

Міністерка з питань реінтеграції деокупованих територій Ірина Верещук заявляє: батьки або опікуни дитини не зможуть відмовитись від евакуації з міста. Наводить аргумент: згідно зі 166 статтею Кримінального кодексу, батьки зобов’язані зробити так, щоб життю та здоров’ю дітей нічого не загрожувало.

"Є групи у складі й органи місцевого самоврядування, органи опіки та піклування, представники Нацполіції, які їдуть на місце маючи локацію де перебуває сім’я. Вони проводять роз’яснювальну роботу. Коли ми говоримо про примусову евакуацію, то один супроводжуючий має бути. Немає опції відмовитись", — наголосила Верещук.

Міністерка каже: уряд має намір вивезти всіх дітей з Бахмута — міста де йдуть бойові дії — після дозволу військових і враховуючи безпеку. "Не йдеться про відбирання дітей у батьків. Не йдеться про застосування фізичного примусу. Але юридична особливість примусової евакуації дітей полягає у тому, що принаймні один з батьків не має права відмовитись від евакуації й має супроводжувати дитину під час евакуації", — зазначила вона в ефірі єдиного телемарафону.

За даними на 2 березня, в Бахмуті лишались 37 дітей.

Читайте також: що відбувається у Бахмуті

Стабілізація фронту поблизу Бахмута, візит Сирського, штурми та атаки: хроніка боїв та ситуація в місті. 9 березня

Командувач східного угрупування Сирський відвідав Бахмут

РФ, вочевидь, не вистачає механізованих сил для просування за межі Бахмута — ISW

Стабілізація ситуації навколо Бахмута. Череватий пояснив, що це означає

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок