Ми хочемо, щоб Грузія була в ЄС: Зеленський звернувся до протестувальників

Ми хочемо, щоб Грузія була в ЄС: Зеленський звернувся до протестувальників

Ми хочемо, щоб Грузія була в ЄС: Зеленський звернувся до протестувальників
. Президент України Володимир Зеленський / Скріншот з відео

Президент Володимир Зеленський звернувся до протестувальників у Грузії і запевнив, що Україна бажає бачити Грузію членом Європейського союзу. Про це він сказав у вечірньому зверненні.

Зеленський також подякував протестувальникам за підтримку України.

"Хочу подякувати всім, хто цими днями на площах і вулицях Грузії тримав українські прапори. Хочу подякувати за наш національний гімн, який лунав у Тбілісі. Це повага до України, і я хочу висловити щиру повагу до Грузії", — сказав він.

За словами президента, немає такого українця, який не бажав би успіху дружній Грузії.

Демократичного успіху. Європейського успіху. Ми хочемо бути в Євросоюзі – і будемо. Ми хочемо, щоб Грузія була в Євросоюзі, і я впевнений: буде. Ми хочемо, щоб Молдова була в Євросоюзі, і я впевнений: буде. На це заслуговують усі вільні народи Європи", — наголосив Зеленський.

Що відомо про протести у Грузії

7 березня у Грузії розпочалися масові мирні протести через підтримку парламентом законопроєкту про "іноагентів", ініційованого грузинською партією "Сила народу".

У ніч проти 8 березня спецсили розігнали учасників акції протесту. Силовики повністю зайняли територію, прилеглу до парламенту, застосовуючи водомети та сльозогінний газ. Також відбулися затримання. За даними МВС, затримали 66 людей.

До цього президентка Грузії Саломе Зурабішвілі записала відеозвернення у якому підтримала протестувальників проти законопроєкту щодо виявлення "іноземних агентів". Вона пообіцяла накласти вето на документ, ухвалений парламентом у першому читанні.

Протести у Тбілісі, проти ухваленого напередодні у першому читанні закону "про іноземних агентів" які розпочалися у 7 березня відновилися 8 березня. На цей час відомо про затримання 66 людей. Також поліція порушила кримінальну справу за двома статтями Кримінального кодексу: стаття 353 (напад на поліцейського) та стаття 187 (пошкодження чи знищення речей).

Що відомо про "закон про іноагентів"

Закон про "іноагентів" фактично є аналогом закону, ухваленого в Росії. Згідно з документом, ЗМІ та громадським організаціям, які отримують фінансування з-за кордону, надаватимуть статус "агентів іноземного впливу". Реєструвати іноагентів має прокуратура, а не служба держреєстру. Для фізичних осіб за порушення закону передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років, для юридичних — штраф.

7 березня парламент Грузії прийняв цей закон у першому читанні.

Читайте також

Україна солідарна із грузинським народом на тлі подій у Тбілісі — МЗС

"Він написаний під диктовку Москви". Президентка Грузії підтримала протестувальників проти закону про "іноагентів"

На початок