Справа MH17: прокурори встановили тип ракети, це суперечить версії Кремля

Справа MH17: прокурори встановили тип ракети, це суперечить версії Кремля

Оновлено
Справа MH17: прокурори встановили тип ракети, це суперечить версії Кремля
.

Прокурори у справі збитого над Донбасом літака рейсу MH17 встановили тип ракети, що знищила малайзійський Boeing. Це суперечить версії російського міністерства оборони, яке стверджує, що літак був збитий "українською ракетою". Про це повідомляє нідерландська газета NRC.

"У звинуваченні проти трьох російських і одного українського підозрюваного йдеться, що рейс MH17 був збитий зенітною ракетою серії 9М38. Державна прокуратура Нідерландів також перевірила тип ракети. На підставі результатів судово-медичної експертизи прокуратура прийшла до висновку, що ракета, з якої був збитий MH17, "більше схожа" на ракету новішого типу 9M38M1, ніж на попередницю, тип 9M38", – повідомляє NRC.

Дані державної прокуратури Нідерландів, таким чином, суперечать російському міністерству оборони, яке за запитом Нідерландів перевірило серійні номери, виявлені на деталях ракет. За версією Москви, записи показують, що це більш стара ракета типу 9М38, зібрана 24 грудня 1986 року в Москві і яку поставили в 1987 році для підрозділу в тогочасній УРСР. Під час прес-конференції в Москві російське міністерство стверджувало, що MH17 був збитий "українською ракетою".

Однак подальше розслідування Нідерландів показує, що російська інформація не відповідає дійсності. Наприклад, у відновленій оболонці ракети дата складання відрізняється від дати, зазначеної Росією: 15, грудня 1986 року. Ця інформація не була навмисно передана росіянами. В ході роз'яснення прокурор ще раз заявив, що Російська Федерація "недобросовісна".

Нідерландська газета Algemeen Dagblad повідомила, що в обвинувачення немає інших підозрюваних у катастрофі MH17, крім Дубинського, Гіркіна, Пулатова і Харченко. Обвинувачі говорять, що є достатньо доказів для судового переслідування нинішніх чотирьох.

Прокуратура заявляє, що продовжить переслідування чотирьох підозрюваних за збиття рейсу MH17, в результаті якого загинули 298 пасажирів. При цьому досі достеменно невідомо, хто натиснув кнопку пуску ракети, яка знищила літак. Проте, ця інформація не заважає переслідувати чотирьох підозрюваних.

Підозрюваним у збитті літака відмовили в імунітеті учасників бойових дій.

Другий блок судових слухань у справі МН17 призупинено до 22 червня.

Напередодні слідство у справі рейсу MH17, який зазнав катастрофи у 2014 році на Донбасі, повідомило, що медична експертиза знайшла у тілах членів екіпажу уламки ракети комплексу "Бук".

Що відомо

  • 8 червня у судовому комплексі Схіпхол у Нідерландах поновили слухання у кримінальній справі про збиття малазійського Boeing рейсу MH17 в небі над Донбасом у липні 2014 року.
  • 17 липня 2014 року неподалік Тореза Донецької області був збитий Boeing-777 компанії "Малайзійські авіалінії", що виконував регулярний рейс МН17. Загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).
  • Слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з російського "Бука".
  • Об'єднана слідча група (JIT) назвала імена перших чотирього підозрюваних: Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт").
  • У листопаді 2019 року частину обвинувального висновку у справі МН17 передали до суду Гааги.
  • 9 березня 2020 року розпочалися судові засідання окружного суду Гааги щодо перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака рейсу МН17 у 2014 році.
  • МЗС України вважає "першим кроком до встановлення справедливості" початок судових засідань щодо збиття літака рейсу МН17. Родичі загиблих у катастрофі рейсу МН17 зустрілися з українськими журналістам та розповіли про свої очікування від суду.

На початок