Росія готує провокації "під фальшивим прапором" на кордоні з Білоруссю та у Молдові — ISW

Росія готує провокації "під фальшивим прапором" на кордоні з Білоруссю та у Молдові — ISW

Росія готує провокації "під фальшивим прапором" на кордоні з Білоруссю та у Молдові — ISW
. Фото: УНІАН

Кремль ймовірно створює умови для проведення операцій "під фальшивим прапором" на державному кордоні Чернігівської області та у Молдові.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Українська розвідка вже бачила, як російські конвої з військовою технікою без розпізнавальних знаків та особовий склад, одягнений у форму, схожу на ту, яку носять українські військові, переміщалися до районів поблизу кордону з Чернігівською областю", — сказано у повідомленні.

Метою такої операції може бути звинувачення українських сил у порушенні територіальної цілісності Білорусі, аби втягнути країну у війну проти України.

Раніше невизнаний низкою країн президент Білорусі Олександр Лукашенко, спілкуючись з іноземними журналістами 16 лютого, заявив, що готовий вступити у війну лише в разі вторгнення сусідніх країн у Білорусь.

Читайте також: Росія планує поглинути Білорусь до 2030 року — ЗМІ

В ISW додають, що російське керівництво також створює інформаційні умови для інсценування операції під фальшивим прапором в окупованому Придністров'ї у Молдові.

"Міноборони (РФ — ред.), ймовірно, намагалося перекрутити попередження президента України Володимира Зеленського президенту Молдови Маї Санду про те, що Кремль готує провокації в Молдові", — йдеться у звіті.

Водночас зазначається, що Путін наразі не збирається нападати на Молдову, адже для цього Росії не вистачає військової потужності, хоча РФ і намагається надалі дестабілізувати ситуацію у Молдові.

Що відомо про ситуацію в Молдові

9 лютого президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті ЄС заявив про "план Росії взяти Молдову під свій контроль". Служба інформації та безпеки Молдови підтвердила, що молдовська сторона отримувала від України дані про наміри Росії провести кампанію з дестабілізації ситуації в державі.

Про те, що Росія планує здійснити держпереворот у Молдові з нападами на державні будівлі і захопленням заручників, на пресконференції сказала президентка Молдови Мая Санду. Вона зазначила, що Росія не вперше має намір дестабілізувати ситуацію у Молдові. Восени минулого року такі спроби вже робилися, але завдяки оперативному втручанню органів Молдови вони виявилися безуспішними.

Водночас 23 лютого Міноборони РФ звинуватило українських військових у підготовці збройної провокації проти самопроголошеного Придністров'я. В уряді Молдови заперечили цю інформацію.

Читайте також

ISW: Путін заявив про "битву за історичні кордони". Що це означає для Молдови

Прем'єр Молдови підтвердив слова Зеленського про плани РФ захопити аеропорт Кишинева для перекидання військових

На початок