80 рятувальників та спецтехніка: у ДСНС розповіли про допомогу України після землетрусу в Туреччині

80 рятувальників та спецтехніка: у ДСНС розповіли про допомогу України після землетрусу в Туреччині

80 рятувальників та спецтехніка: у ДСНС розповіли про допомогу України після землетрусу в Туреччині
. Співробітники ДСНС на місці робіт у Туреччині. Фото: ДСНС

Для пошуково-рятувальних робіт після землетрусу в Туреччині Державна служба з надзвичайних ситуацій відрядила у країну 80 співробітників та 16 одиниць техніки. Роботи в регіоні тривають майже цілодобово.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів речник ДСНС Олександр Хорунжий.

"Зараз працюємо в місті Антакія, провінція Хатай. Тут працюють близько 80 рятувальників (з України — ред.) 16 одиниць техніки. До нас під’їхала друга група, дісталася дорогами — це основна група. Є вже у нас маніпулятори, крани, інженерна техніка, яка підсилить наш підрозділ, який знаходився до того на місці. Однозначно роботи будуть ще більш прискорені", — повідомив Хорунжий.

За його словами, до рятувальників постійно звертаються мешканці під час обстеження секторів.

"Ми реагуємо на ці звернення, перевіряємо кожну будівлю в тому секторі, який нам визначив Координаційний центр UCC", — зазначив речник ДСНС.

Він додав, що підземні поштовхи у регіоні все ще тривають.

"Тут багато руйнувань різного характеру, починаючи від того, що будинки як похилені. так і повністю зруйновані. Тривають поштовхи, вони реально відчуваються. Але наші рятувальники працюють. Вчора, сьогодні були на будівлях", — пояснив посадовець.

Олександр Хорунжий підкреслив, що роботи тривають практично цілодобово.

"Ми дотримуємось всіх заходів безпеки, працюємо спеціальними приладами, максимально намагаємось зберегти наш особовий склад, не припиняючи роботи фактично цілодобово. Працюють кілька груп по 6 годин, змінюються на місці. Працювати складно, але ми щодня виконуємо свою роботу, ми звикли так працювати в Україні, так працюємо в Туреччині", — зауважив він.

При цьому багато будинків перебувають під загрозою обвалу через серйозні пошкодження.

"Загроза (обвалення будинків — ред.) є — можливо, 20-30%. Поруч з нами працюють хорвати, Голландія, Швейцарія, Румунія, Австрія та інші країни. Ми можемо говорити про свій сектор — є великий відсоток будівель, що можуть обвалитися. Але це нас не зупиняє", — розповів Хорунжий.

Як працюють українські рятувальники в Туреччині

Олександр Хорунжий зазначив, що в першу чергу співробітники ДСНС шукають ознаки наявності під завалами живих людей.

"Алгоритм наступний. Будинок за будинком ми обстежуємо, в першу чергу, на наявність живих людей. Ми не втрачаємо надії, що люди живі ще є. Зокрема, колеги з сусідніх секторів знайшли маленьку дитину. Поки що в нашому секторі ми, на жаль, живих не знайшли. Була заявка, вчора люди звернулися. На жаль, ми витягли з цього будинку сім’ю двоє дорослих, хлопчик та дівчинка — всі загинули", — розповів посадовець.

За його словами, рятувальники працюють позмінно. За час роботи вони обстежили близько 160 будинків та у 60 випадках брали участь у розбиранні завалів.

"У нас працює 10 кінологічних розрахунків. Собачки наші навчені на те, щоб виявляти саме живих. В наших командах, які змінюються, є постійно кінолог, медики. Багато звертаються місцевих з травмами, переломами — ми робимо перев’язки, всі необхідні медичні дії, щоб полегшити страждання цим людям", — зазначив Хорунжий.

При цьому пріоритетним завданням під час рятувальних робіт залишається пошук живих людей, наголосив він.

"Наше основне завдання, визначене керівництвом Координаційного центру, це знаходження живих людей. Тому всі зусилля спрямовуємо на пошук живих", — підсумував речник ДСНС.

Що відомо про землетруси у Туреччині та Сирії

6 лютого 2023 року на південному сході Туреччини та на території Сирії стався потужний землетрус. Президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив, що землетрус магнітудою 7,7 став найпотужнішим з 1939 року. За даними на середину дня 11 лютого, жертвами землетрусу стали понад 24 тисячі людей, ще близько 80 000 дістали поранення.

Дивіться також: Як "Білі шоломи" рятують жертв землетрусів у Сирії. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Посол України в Туреччині Василь Боднар 10 лютого повідомив, що до 5 громадян України можуть перебувати під завалами. За його словами, МЗС України розшукало 96 українців, які проживали в зоні землетрусу. Напередодні в МЗС повідомили, що ще 22 громадян, які не виходять на зв'язок, розшукують.

Для допомоги українцям в Туреччині на базі посольства відкрито дві “гарячі лінії”: +90 539 550 98 98 та +90 312 442 15 93. Родичі в Україні можуть також звертатися на “гарячу лінію” МЗС: +380 44 238 15 88.

9 лютого речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що п'ятеро українців, ймовірно, перебувають під завалами. Консули вирушили в зону стихійного лиха задля допомоги українським громадянам.

10 лютого з-під завалів у районі Іскендерун у провінції Хатай на півдні Туреччини врятували українку Олену Акгьоль та її чотирирічного сина Юкселя.

Читайте також

"Трагедія турецького народу — це і наша трагедія": жертв землетрусу вшанували біля посольства Туреччини в Києві

Криптовалютні компанії виділять кошти Туреччині, яка постраждала від землетрусу

Чи прогнозували потужні землетруси в Туреччині та Сирії: пояснює сейсмолог

Найбільші землетруси останніх десятиліть: Непал, Японія, Гаїті та Китай

На початок