Україна долає наслідки ракетної атаки РФ, США не заперечуватимуть проти передачі ЗСУ винищувачів. 353 день війни. Онлайн

Україна долає наслідки ракетної атаки РФ, США не заперечуватимуть проти передачі ЗСУ винищувачів. 353 день війни. Онлайн

Оновлюється
Україна долає наслідки ракетної атаки РФ, США не заперечуватимуть проти передачі ЗСУ винищувачів. 353 день війни. Онлайн
. Винищувачі F-16 Королівських ВПС Данії пролітають над площею С. Дауканто під час святкування Дня відновлення держави у Вільнюсі, Литва. Фото: AP/Mindaugas Kulbis

11 лютого — 353 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

РФ перейшла до атаки дронами у вечірній час — Повітряні сили

Російські військові почали застосовувати дрони для атак на інфраструктуру України у вечірні години. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"У тому й полягає зміна тактики застосування ударних БПЛА-камікадзе, це іранські "Шахеди-131" та 136, їх маркують як "Герань", "Герань-2". Було вечірнє застосування після 19-ї години, коли вони вилетіли з Азовського моря, зі східного узбережжя, звідки вони зараз зазвичай запускають. Ми бачили такі атаки лише у нічний час", — зазначив він.

Посадовець пояснив, що дрони застосували невдовзі після ракетних обстрілів.

"Вчора ж (10 лютого — ред.) ввечері побачили ми, що після масованих ракетних ударів почали атакувати й у вечірній час. Очевидно, побачили, що уражено, що ні, і вирішили завдати чергових ударів", — зауважив Юрій Ігнат.

При цьому під час вечірньої атаки українські військові збили 20 із 24 дронів. Також протиповітряна оборона знищила російські крилаті ракети Х-101.

"Робота успішна нашої ППО, Повітряних командувань "Схід", "Південь", "Центр" — треба фіксувати ці ураження і БПЛА, і ракет. Ми зараз опублікуємо ще останки ракет знайшли — це Х-101. Бо в Росії дуже сумніваються, що ми їх збиваємо. Тому ми будемо публікувати більше такого відео, знайдених доказів. будемо показувати, що нічого вони своїм ракетним терором не доб’ються", — сказав посадовець.

Він додав, що Україна та українці змогли пристосуватися до нових умов.

"Система наша пошкоджена, але вона вистояла. Українці терплять незручності, але вже пристосувалися. І ми будемо пристосовуватися до зміни їхньої тактики та стратегії. На кожне придумане є контрзахід", — підсумував Юрій Ігнат.

Росія могла втратити у війні в Україні половину своїх танків — Пентагон

Унаслідок війни проти України російські війська могли втратити близько половини усіх своїх боєздатних танків. Про це 10 лютого заявила Селест Волландер, помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки у Центрі нової американської безпеки (CNAS).

Росія у війні проти України, ймовірно, втратила близько половини своїх бойових танків, вказала Селест Волландер, помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки в п'ятницю у Центрі нової американської безпеки (CNAS).

"Можливості звичайних сил, особливо Сухопутних військ Росії у Європі, значно погіршилися. Росія зазнала десятків тисяч жертв. Вона, ймовірно, втратила в бою половину свого основного парку бойових танків. Близько 80 відсотків потенціалу Сухопутних військ Росії просто зараз залучено у війну в Україні", — зазначила вона.

При цьому Росія все ще зберігає свою військово-промислову базу, підкреслила посадовиця.

"Ми бачили під час кризи, що вона продовжує працювати, але через санкції та деякі з технологічних обмежень — на нижчому рівні", — наголосила Волландер.

За її словами, при цьому Росія продовжує шукати можливості партнерської співпраці, зокрема, з Іраном, у якого РФ купує БПЛА, щоб мати можливість завдавати ударів по цілях в Україні. Також Росія продовжує розгортати значні військово-повітряні сили, а її військово-морські можливості залишаються практично не залученими.

"Коли чекаєш військового з війни". У Дніпрі презентували посібник для родичів військових

У Дніпрі психологиня презентувала посібник для родичів військових. У ньому вона пояснює стан людей, які повернулися з війни, та розповідає, як правильно поводити себе з ними. Усі поради — з особистого досвіду роботи з бійцями та їхніми рідними.

Авторка посібника "Коли чекаєш військового з війни" — психологиня Тетяна Єрмолаєва, яка з 2014 року працює з бійцями та їхніми родинами.

"Почали телефонувати мами, дружини, бо вони не розуміли, що відбувається з хлопцями і питати, що треба робити, як поводитися. От так виникла ідея вже зробити цей посібник, який побудований таким чином: питання-відповідь", — розповідає жінка.

Повний текст читайте за посиланням.

На відбудову харківських університетів знадобляться мільярди гривень — ОВА

У Харкові 22 заклади вищої освіти зазнали пошкоджень та руйнувань внаслідок війни — це 95,7 % від загальної кількості вишів на Харківщині. Про це Українському Радіо Харків розказала заступниця обласного Департаменту науки й освіти Ольга Алфьорова.

За її даними, найбільших руйнувань зазнали:

  • Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна;
  • Національний аерокосмічний університет імені М.Є. Жуковського "ХАІ";
  • Державний біотехнологічний університет;
  • Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут".

"У цих закладах освіти є зруйновані на 100% навчальні корпуси, спортивні комплекси, гуртожитки", — повідомили в обласному департаменті освіти.

За попередніми розрахунками на відновлення та відбудову вишів необхідно:

"На сьогодні у закладах вищої освіти частково проводяться відновлювальні роботи, масштабно їх проводити можна буде тільки при відповідних безпекових умовах та наявності фінансування", — зазначила Ольга Альфьорова.

Війська РФ обстріляли три громади Сумщини

Протягом дня 11 лютого армійці Росії обстрілювали три територіальні громади Сумщини. Під ворожий вогонь потрапили Миропільська, Зноб-Новгородська та Шалигинська громади. Було зафіксовано 45 влучань, повідомили в ОВА.

По території Миропільської громади російські військові били з мінометів. Усього за день було 14 влучань.

Ближче до обіду з мінометів та ствольної артилерії обстріляли Зноб-Новгородську громаду.

Також був артобстріл, ймовірно зі ствольної артилерії, ️Шалигинської громади. Нараховується 6 влучань.

До "Гвардії наступу" вже подали понад 20 тисяч заяв

Речник НГУ Руслан Музичук в ефірі телемарафону повідомив, що в цілому на вступ до "Гвардії наступу" отримано понад 20 тисяч заявок. Наступний етап – обробка заявок. Після цього відібрані кандидати мають зібрати необхідні документи, пройти психологічне тестування, медичну комісію.

"Всі ці етапи відбору необхідні, оскільки ми формуємо саме штурмові бригади. Туди мають потрапити кандидати з високою мотивацією, вони мають відповідати й іншим вимогам для формування таких підрозділів", — додав він.

У ДТЕК повідомили, в яких регіонах не вимикатимуть світло

Завтра світло не будуть вимикати у Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях. Однак у разі перевантаження мереж можуть бути відключення за графіками, повідомили в ДТЕК.

Росіяни почали використовувати оновлені "шахеди": у чому відмінність

Росія модифікувала іранські дрони "Shahed-131", переробивши їхню ударну частину для того, щоб завдавати максимальної шкоди енергетичній інфраструктурі України.

Як повідомляє CNN, таких висновків дійшли аналітики з Conflict Armament Research — групи, що займаються вивченням зброї, яка застосовується в ході різних військових конфліктів.

Зокрема, дослідники вивчили безпілотники "Shahed-131", які Росія застосовує під маркуванням "Герань-1", та виявили, що в них використовується бойова частина нового типу. Вона складається із 18 елементів, які при детонації боєзаряду формують ударне ядро. Експерти зауважують, що така бойова частина є більш ефективною, ніж осколково-фугасна або звичайна кумулятивна — ударні ядра розлітаються в різні боки на десятки метрів.

Дослідники також зазначили, що на новій бойовій частині закріплені додаткові елементи ураження у вигляді кубиків, які забезпечують осколкову дію. Відтак вони дійшли висновку, що бойова частина дрона "Shahed-131" була модифікована для ефективнішого ураження великих об'єктів енергетичної інфраструктури.

"Ніби вони подивилися на готову боєголовку і сказали: "Як ми можемо зробити її ще більш руйнівною?", — сказав Демієн Сплітерс, один з експертів, які досліджували боєголовку.

Сплітерс пояснив, що боєголовки, призначені проти бойових цілей, таких як танки або артилерійські гармати, можуть мати іншу конструкцію, з кумулятивним лобовим зарядом, який використовується для більш концентрованих цілей. Однак, боєголовка, досліджена CAR, має радіальний кумулятивний ефект, що може призвести до більшої площі ураження.

Війська РФ з важкої артилерії обстріляли три громади Дніпропетровщини

Впродовж дня 11 лютого війська РФ тричі обстріляли Дніпропетровщину. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, з важкої артилерії вдарили по Марганецькій й Мирівській громадах та по Нікополю. Наслідки обстрілів з'ясовують. Загиблих та поранених немає.

Росіяни підсилюють свої угрупування на Лиманському та Бахмутському напрямках — Генштаб

Російські окупанти продовжують наступати на чотирьох напрямках з метою виходу на адмінкордони Донецької та Луганської областей. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Противник, не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від намірів вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та активно застосовує авіацію для завдання ударів по позиціях наших підрозділів", — йдеться у повідомленні.

У генштабі додали, що основні наступи окупанти ведуть на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Також росіяни продовжують підсилювати свої угрупування на Лиманському та Бахмутському напрямках.

Гуменюк пояснила, навіщо російська армія атакувала бомбами острів Зміїний

Острів Зміїний на Одещині вночі 11 лютого російська армія атакувала авіаційними бомбами аби створити "штучну перемогу на півдні" та продемонструвати свою присутність. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону повідомила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

"Це говорить про те, що вони натякають на розвиток подій, зокрема, і на півдні. ... Ворог намагається створювати, зокрема, й інформаційний фон відповідний для себе, для своїх дій і не маючи реальних успіхів, якими можна похвалитися на півдні, зокрема, вони намагаються створити таку штучну перемогу для своїх наративів, для своєї пропаганди", — розповіла Наталя Гуменюк.

Також за її словами, росіяни намагалися перевірити, чи не облаштували там оборонні позиції ЗСУ:

"Вони намагалися днями розвідати. Перший обліт був більш-менш розвідувальний, на перевірку, а після вони вирішили продемонструвати, напевно якусь свою силу, присутність. Але що бомбили? Те, що позалишали. Те, на що не вистачило рук, коли вони демонстрували "жест доброї волі" і втікали з того острова".

Також за її даними, під час атаки масованої ракетної атаки 10 лютого серед інших росіяни випустили щонайменше п'ять "Калібрів" з Чорного моря.

Острів Зміїний повернули під контроль України та встановили на ньому державний прапор 4 липня 2022 року.

Чи загрожує зниження води у Каховському водосховищі безпеці ЗАЕС

Рівень води в Каховському водосховищі постійно знижується. Чи позначається така ситуація на стані і роботі реакторів найбільшої в Європі Запорізької атомної станції, прокоментувала незалежна експертка з ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна.

За її словами, вода для безпечної роботи атомної станції має велике значення, оскільки вона використовується для охолодження реакторів, басейнів витримки, насосів та інших систем.

"У разі зниження рівня в Каховському водосховищі до критичної відмітки 12,5 метрів глибини, порушиться постачання води з Каховського водосховища до бризкальних басейнів, які знаходяться поруч із ЗАЕС, в яких є запаси води, що подаються насосами для охолодження реакторів. Навіть якщо реактор не виробляє електроенергію, його потрібно охолоджувати. Температура першого контуру в стані холодної зупинки – це 70 градусів. Коли реактор працює, то 260. Потрібне підживлення свіжою холодною водою. Так само і басейни витримки, де знаходиться відпрацьоване паливо. Їм теж потрібне прокачування для охолодження".

За оцінкою спеціалістів, каже Ольга Кошарна, влітку, якщо блоки знаходяться в простої без додавання води, безпечна робота може підтримуватися впродовж двох місяців. Далі починає розігріватися паливо в реакторі, і це може призвести до розплавлення ядерного палива, і як наслідок — до радіаційних викидів.

Набір проходить по всій країні. Як на Донеччині формується штурмовий підрозділ "Лють"

На Донеччині формують вісім штурмових бригад. Добровольців набирають до підрозділів Національної гвардії, Держприкордонслужби та Нацполіції. Кампанія під назвою "Гвардія наступу" триватиме до 31 березня.

Для того, щоб вступити до однієї з восьми бригад, потрібно заповнити анкету на сайті або звернутися до ЦНАПу. Після чого анкету відправлять на обробку до Центру комплектування. Протягом доби з Центру повинні зателефонувати та повідомити подальші дії.

Об’єднана штурмова бригада “Лють” — це воєнізований підрозділ поліції. Щодня у Краматорську вступити до підрозділу приходять до п’яти охочих.

Колишній працівник поліції Сергій прийшов вступити до штурмової бригади. Чоловік каже, інформацію про набір побачив у соцмережі.

"У зв’язку із ситуацією у державі, вирішив вступити до лав Національної поліції. Я так розумію, йде набір у вісім бригад. Я саме в “Лють”, бо я колишній співробітник поліції й хочу поновитися", — говорить житель Краматорська Сергій.

Повний текст публікації читайте за посиланням.

Українські прикордонники під Бахмутом збили російській літак

Оборонці Бахмута збили російський літак, попередньо штурмовий Су-25. За словами бійців, які спостерігали за падінням, його пілот розбився разом з літаком. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

"Сьогодні бійці ДПСУ зменшили авіапарк окупантів на одну бойову машину. За тиждень це вже другий підтверджений реактивник, знищений розрахунком ПЗРК прикордонного підрозділу", — йдеться у повідомлення.

У відомстві додали, що збитий літак, був ймовірно штурмовиком Су-25. Його підбили з переносного ЗРК, літак почав диміти, різко знижуватись та розбився. Попередньо, російський пілот загинув разом з літаком.

Залужний обговорив із генералом Міллі перебіг війни в Україні

Головнокомандувач Збройними силами Валерій Залужний провів телефонну розмову із головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Посадовці обговорили обстріли України та ситуацію на фронті.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Поінформував свого колегу про підсумки останньої масованої ракетної атаки ворога, підкреслив значення засобів протиповітряної оборони і вкотре подякував за їхнє надання. Поділився занепокоєнням у звʼязку з використанням Росією морських надводних дронів, що створює загрозу цивільному судноплавству в Чорному морі", — йдеться у повідомленні.

Також Залужний і Міллі обговорили перебіг бойових дій.

"Найбільш напружена ситуація сьогодні на Донецькому напрямку, тут противник здійснює щодня до 50 атак. Запеклі бої тривають в районі Вугледара і Марʼїнки. Ми надійно тримаємо оборону. На деяких ділянках фронту нам вдалося відновити раніше втрачені позиції і закріпитися там. Попри постійний тиск ворога, ми продовжуємо утримувати під контролем Бахмут і вживаємо заходів для стабілізації лінії фронту довкола цього міста", — зазначив Валерій Залужний.

Він наголосив, що запорука успіху на полі бою — ефективне вогневе ураження, що потребує відповідної кількості озброєння та боєприпасів.

"Подякував генералу Міллі за розуміння потреб Сил оборони для відсічі російської збройної агресії, значний персональний внесок у наближення нашої Перемоги і непохитну підтримку України", — підсумував головнокомандувач ЗСУ.

У хабі в Дніпрі переселенці з Луганщини отримали гуманітарну допомогу

У гуманітарних хабах Кремінщини у Дніпрі, Рівному, Києві, Луцьку та на Житомирщині упродовж тижня допомогу надали 1500 переселенцям. Про це йдеться на сторінці Луганської обласної військової адміністрації в Telegram.

За повідомленням, за 5 робочих днів 1500 переселенців з Луганщини отримала продукти харчування.

Окрім цього, у хабах щодня консультують фахівці різних напрямів: психологи, юристи, медичні працівники.

В результаті артобстрілу Степногірська на Запоріжжі загинула жінка

11 лютого близько 10:40 військовослужбовці Російської Федерації обстріляли смт Степногірськ Запорізької області. Від осколкових поранень загинула 70-річна місцева мешканка.

Про це повідомляє Запорізька обласна прокуратура.

Також пошкоджено багатоповерхівки, в яких від ударної хвилі повилітали вікна та частково зруйновані балкони.

Зазначається, що росіяни застосовували "засоби ведення війни, заборонені міжнародним правом".

За процесуального керівництва Василівської окружної прокуратури Запорізької області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

РФ перейшла до атаки дронами у вечірній час — Повітряні сили

Російські військові почали застосовувати дрони для атак на інфраструктуру України у вечірні години. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"У тому й полягає зміна тактики застосування ударних БПЛА-камікадзе, це іранські "Шахеди-131" та 136, їх маркують як "Герань", "Герань-2". Було вечірнє застосування після 19-ї години, коли вони вилетіли з Азовського моря, зі східного узбережжя, звідки вони зараз зазвичай запускають. Ми бачили такі атаки лише у нічний час", — зазначив він.

Посадовець пояснив, що дрони застосували невдовзі після ракетних обстрілів.

"Вчора ж (10 лютого — ред.) ввечері побачили ми, що після масованих ракетних ударів почали атакувати й у вечірній час. Очевидно, побачили, що уражено, що ні, і вирішили завдати чергових ударів", — зауважив Юрій Ігнат.

При цьому під час вечірньої атаки українські військові збили 20 із 24 дронів. Також протиповітряна оборона знищила російські крилаті ракети Х-101.

"Робота успішна нашої ППО, Повітряних командувань "Схід", "Південь", "Центр" — треба фіксувати ці ураження і БПЛА, і ракет. Ми зараз опублікуємо ще останки ракет знайшли — це Х-101. Бо в Росії дуже сумніваються, що ми їх збиваємо. Тому ми будемо публікувати більше такого відео, знайдених доказів. будемо показувати, що нічого вони своїм ракетним терором не доб’ються", — сказав посадовець.

Він додав, що Україна та українці змогли пристосуватися до нових умов.

"Система наша пошкоджена, але вона вистояла. Українці терплять незручності, але вже пристосувалися. І ми будемо пристосовуватися до зміни їхньої тактики та стратегії. На кожне придумане є контрзахід", — підсумував Юрій Ігнат.

90% біженців не повернуться в Україну — директорка Інституту демографії

Переважна більшість біженців не повернуться в Україну після війни. Про це Українському радіо розповіла директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України Елла Лібанова.

За словами Лібанової, українське суспільство сьогодні переживає безпрецедентну хвилю патріотизму, через яку складно навіть самому собі зізнатися, що людина залишиться жити за кордоном.

"Не варто мріяти про нездійсненне: 90% біженців до України не повернуться", — вважає науковиця.

Щоб люди повернулися потрібно щоб було стрімке економічне зростання, робочі місця з гідною заробітною платою та умовами праці, зазначила Лібанова.

"Люди приїжджатимуть до України з двох причин: або рівень їхнього життя нижчий, ніж в Україні, або з ідеологічних міркувань", — додала вона.

В передмісті Донецька детонує склад боєприпасів — Андрющенко

В тимчасово окупованому Донецьку пожежа. Попередньо внаслідок влучання здетонував склад боєкомплекту. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко з посиланням на Спротив Маріуполь.

"А в Донецьке гарно бавовнить. Наші кажуть влучили прямо в склад БК чи щось таке. Бо не просто палає, а ще детонує", — йдеться у повідомленні.

Повідомляють, що відео зняте в Петровському районі Донецька. Це передмістя на захід від міста, поблизу з Маріїнкою.

У Херсоні знову лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Армія РФ тримає на бойовому чергуванні у Чорному морі два ракетоносії — Військово-морські сили

У Чорному морі на бойовому чергуванні армія РФ тримає 11 кораблів, серед яких два — ракетоносії. Загальний залп може складати 16 "Калібрів". Про це повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

Також там додали, що минулої доби військово-морські сили знищили дві російські ракети. У Середземному морі росіяни тримають 10 кораблів, з них п'ять носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп – 72 ракети.

Лише 9% світових компаній залишили ринок РФ — Подоляк

Майже за рік російської агресії проти України лише 9% із майже півтори тисячі світових компаній залишили російський ринок. Про це повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, серед західних компаній, які залишилися працювати в Росії, найбільшу частку становлять німецькі (19,5%), американські (12,4%), та японські — (7%) компанії.

"Зокрема, залишилися працювати в державі-терористі: METRO, Leroy Merlin, Auchan, Nestle, Unilever, Procter & Gamble, Siemens, Pfizer, Philip Morris, Bayer, Acer, Alibaba, CloudFlare, Societe Generale, Credit Suisse, Lenovo, Asus, Cersanit тощо", — зазначив чиновник.

Подоляк зауважив, що деякі західні банки за рік повномасштабної війни взагалі отримали надприбутки в Росії.

"Raiffeisen збільшив прибуток у Росії на 313%. За 2022 рік прибуток російського філіалу склав 474 мільйони євро, і це найбільша сума серед філіалів Південно-Східної Європи", — написав він.

З урахуванням того, що податок на прибуток компаній у Росії становить 20%, Raiffeisen за останній фінансовий рік поповнив російську казну на 94,8 мільйона євро тільки завдяки цьому податком.

"Сума інших зборів набагато більша. Тобто це і є податок на війну, на вбивства українців", — наголосив Подоляк.

Черезщ авіаобстріл Вовчанська на Харківщині зруйновані понад десяток будинків

Понад десяток житлових будинків Вовчанська зруйновані внаслідок російського обстрілу вранці 11 лютого. Про це Суспільне Харків розповів речник облуправління рятувальників на Харківщині Євген Василенко.

Будинки пошкоджені на чотирьох вулицях Вовчанська. Також внаслідок авіаційного обстрілу часткових руйнувань зазнали господарчі споруди, ворота та паркани біля будинків.

Попередньо, поранених внаслідок ударів немає, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Дніпропетровщина отримала 50 станцій Starlink від Польщі

Дніпропетровщина отримала 50 станцій Starlink від партнерів з Польщі. Про це йдеться на сайті обласної військової адміністрації.

Супутникове обладнання передали керівникам районів. Далі пристрої розподілять між "пунктами незламності" для забезпечення їх Інтернетом. Це дасть змогу мешканцям регіону залишатися на зв’язку попри можливе знеструмлення.

Аби пристрій працював, його достатньо підключити до живлення і слідувати автоматичним налаштуванням.

"За використання станцій Starlink сплачує польська сторона. Для українців вони безкоштовні. Є встановлені ліміти по трафіку, але їх достатньо, щоб залишатися онлайн та бути в курсі новин", – пояснив заступник голови Дніпропетровської ОВА Іван Начовний.

У Кам’янському районі кілька десятків "пунктів незламності". Куди поїдуть отримані пристрої, вже визначилися.

"У нас є "Пункти незламності", які розраховані на 400 – 1000 мешканців. Встановимо обладнання там, щоб забезпечити безперебійним зв’язком якомога більшу кількість людей", – поділився голова Кам’янської районної військової адміністрації Олег Гапіч.

На Донеччині за три дні ремонтні бригади відновили електрику у 28 населених пунктах

З 8 по 10 лютого ремонтні бригади електриків відновили електропостачання понад 25 тисячам абонентів у 28 населених пунктах Донеччини. Через обстріли без електрики лишаються 124 населених пункти. Про це повідомила пресслужба ДТЕК Донецькі електромережі.

"З 8 по 10 лютого фахівцям ДТЕК Донецькі електромережі вдалося з дозволу військових відремонтувати низку пошкоджень мереж, спричинених обстрілами. Електрику в домівках знову мають понад 25 тисяч родин у 28 населених пунктах Донецької області, знеструмлених через бойові дії", — повідомили в енергетичній компанії.

Ремонтні роботи фахівці проводять лише з дозволу військових.

Також пресслужбі додали, що 11 лютого на Донеччині застосовуються екстрені відключення.

У Херсоні пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У центрі Маріуполя окупанти демонтують бульвар Хмельницького — міськрада

В тимчасово окупованому Маріуполі росіяни демонтують будинки та територію бульвару Богдана Хмельницького. У міській раді Маріуполя показали проєкт реконструкції бульвару, який планували провести минулого року.

"Будинки, де жили маріупольці перетворюються на груду каміння. рашисти зруйнували мирне життя та плани на майбутнє десятків тисяч жителів міста. І вони це називають "відновленням життя", — заявили у міськраді

У виконкомі зазначили, що минулого року планувалося реконструкція бульвару Богдана Хмельницького. Мали розмістити пішохідні дороги та велодоріжки, спортивні зони, універсальні ігрові майданчики для дітей та дорослих та зони відпочинку.

Дніпропетровська, Донецька, Харківська області — повітряна тривога.

З території Росії обстріляли Нововасилівку на Сумщині

З території Росії вдень 11 лютого двічі обстріляли Нововасилівку Сумської області. Про це повідомили в ОК "Північ".

Близько 12:00 в районі цього населеного пункту зафіксовано 17 вибухів. Ще 11 разів стріляли близько 14 години, повідомили в командуванні.

В таборі для військовополонених у Росії утримують двох жителів Херсонщини — журналіст

Російські військові утримують в полоні двох цивільних жителів Херсонщини — 33-річного Артема Баранова та 34-річного Євгена Пришляка викрали з власних осель 13 серпня 2022 року. Про це у Facebook повідомив журналіст Олег Батурін.

За інформацією журналіста, відомо, що їх утримують в таборі для військовополонених на території РФ.

Україна долає наслідки ракетної атаки РФ, США не заперечуватимуть проти передачі ЗСУ винищувачів. 353 день війни. Онлайн
Артем Баранов та Євген Пришляк. Викрадені цивільні Артем Баранов та Євген Пришляк Фото: Олег Батурін/Facebook

"Вже понад п'ять місяців їх незаконно утримують. Рідні незаконно захоплених чоловіків сподіваються на максимальний розголос та поширення цієї інформації, аби посприяти, щоб вони потрапили до списків на обмін і шукають будь-яку інформацію про чоловіків", йдеться у дописі.

В Україну прибули установки L-70 з Литви — Міноборони країни

Україна отримала партію зенітних установок L-70, наданих Литвою. Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

"Партія відправлених Литвою зенітних гармат L-70 та боєприпаси до них, які допоможуть захистити критичну інфраструктуру, вже прибула до України", — написав він у своєму Twitter.

Харківська, Полтавська, Сумська області — повітряна тривога.

На Луганщині партизани саботують роботу залізниці та розносять українську символіку — Гайдай

На тимчасово окупованій Луганщині українські патріоти спалили чергову шафу управління залізницею, а також розклеюють окупованими містами українську символіку. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Було знищено устаткування автоматизованого управління залізницею (шафа СЦБ) – на ділянці залізничного сполучення Щастя-Старобільськ в районі міста Щастя", — розповів Гайдай.

Раніше, 7 лютого шафа СЦБ була спалена на ділянці залізничного сполучення Ровеньки-Антрацит в районі н.п. Ясеновський.

Також Гайдай додав, що активісти руху "Жовта Стрічка" в Луганську та Алчевську малюють синьо-жовті графіті, розклеюють плакати та жовті стрічки.

Поранені внаслідок удару РФ по Харківщині 10 лютого залишаються у лікарні

Вісім людей, які дістали поранень внаслідок російського обстрілу Харківщини 10 лютого, перебувають у лікарні. Двох чоловіків, які були у тяжкому стані, з реанімації перевели до звичайних палат. Про це Суспільне Харків розповіли в обласному департаменті охорони здоров'я.

"Їхній стан стабілізувався, чоловіки перебувають під наглядом лікарів. В обох осколкові поранення стегон, в одного з них і перелом стегна", — повідомили у департаменті.

"Усього були поранені 8 чоловіків від 39 до 57 років. Усі постраждалі під постійним наглядом спеціалістів, їхньому життю загрози немає", — написав голова ХОВА Олег Синєгубов.

У Генічеському районі військові РФ заселились в будинок колишнього в'язня Кремля — Чубаров

У Новоолексіївці Генічеського району російські окупанти провели повторні рейди, щоб виявити порожні домівки для заселення. Насамперед їх цікавлять будинки проукраїнських жителів, які евакуювались. Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Facebook.

"Так, російські окупанти в Новоолексіївці зламали двері та заселились будинок сім'ї Едема та Гульнари Бекірових: Едем – колишній в'язень Кремля, Гульнара – член Меджлісу кримськотатарського народу. Сім'я Бекірових раніше була евакуйована з окупованої Новоолексіївки", – пише Чубаров

Також, він повідомляє про те, що з окупованих районів Херсонщини надходить інформація про масові катування, переслідування та мародерство. За його словами, російські окупанти вимагають від жителів заяви на отримання російських паспортів. До тих, хто відмовляється застосовують фізичну силу і змушують переписати власність: будинок, автомобіль, після чого депортують з окупованої території.

Полтавська, Харківська, Сумська області — повітряна тривога.

Щиро розкаялася: суд виніс вирок жительці Балаклії, яку обвинувачують у колабораціонізмі

Суд визнав винною 55-річну жительку Балаклії, яка під час окупації міста співпрацювала з РФ. Обвинувачена розкаялася. Під час окупації жінка керувала відділом кадрового забезпечення, повідомили у Харківській обласній прокуратурі 11 лютого.

"Колаборантка керувала діяльністю відділу, брала участь в нарадах керівників відділів окупаційної влади, забезпечувала оформлення документації стосовно прийому працівників до тимчасової цивільної адміністрації при окупаційній владі тощо", — йдеться у повідомленні.

У суді жінка щиро розкаялась, повідомили у прокуратурі.

Справу розглядав Новомосковський райсуд Дніпропетровської області та призначив жінці шість років колонії. Обвинувачена може оскаржити рішення.

"В Мелітополі було яскраво" — мер Федоров про вибухи у місті

Вчора, 10 лютого, у тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області пролунали вибухи. За попередніми даними у російських окупантів є втрати у техніці та особовому складі, також уражені склади БК в кількох місцях розміщення.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров:

"У Мелітополі було яскраво на території промислового підприємства, де окупанти зберігали техніку. В Мелітопольському районі мінус розташування рашистів у Мирному"

Також влучання зафіксовані в населеному пункті Токмацького району, який окупанти обрали для проживання.

Під Бахмутом українські прикордонники знищили чотири штурмові групи окупантів

Поблизу Бахмута українські прикордонники знищили чотири штурмові групи російських піхотинців. Про це повідомила пресслужба Державної прикордонної служби України.

На околицях міста російські окупанти використовують житлові будинки приватного сектора для непомітного переміщення чи укриття.

"Днями чотири групи піхоти противника, чисельністю до 10 бойовиків кожна, намагалися непомітно наблизитися для штурму позицій Сил оборони України. Цей маневр помітили аеророзвідники Держприкордонслужби, а мінометники-прикордонники знищили 2 групи ворожої піхоти. Решта загарбників відійшла", — йдеться у повідомленні.

Після цього окупанти заховалися у приватному секторі та намагались перегрупуватись. Аеророзвідка зафіксувала дії російських солдатів.

"Мінометники Держприкордонслужби та артилеристи Нацгвардії влучними пострілами добили залишки штурмових груп противника", — додали у пресслужбі.

Росія зіткнулася з дефіцитом снарядів — канадська розвідка

Попри заяви Росії про те, що нестача боєприпасів призведе до розвалу Збройних сил України до кінця березня, російські війська вже стикаються із відчутним "снарядним голодом". Про це повідомляє розвідувальне управління Збройних сил Канади.

"Росія зіткнулася зі своїм власним серйозним тиском через нестачу боєприпасів під час війни, і їй довелося звернутися до своїх кількох іноземних партнерів, щоб забезпечити постачання кількох типів боєприпасів", — йдеться у повідомленні.

Канадська розвідка вважає, що зусилля Росії з дезінформації часто проеціюють російські оперативні труднощі на українську сторону.

"Їхні війська в Україні, швидше за все, зараз стикаються з власними проблемами забезпечення", — наголошують в розвідуправлінні.

У Київській області продовжили комендантську годину

На Київщині до 19 лютого продовжено комендантську годину. Діятиме вона з 23.00 до 5.00, повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації.

В адміністрації нагадують, що під час комендантської години заборонено:

  • перебувати на вулиці та в інших громадських місцях
  • переміщатися транспортом або пішки.

Виняток — якщо людина залучена в роботі критичної інфраструктури. Це має підтверджувати спецперепустка встановленого зразка. Також при собі необхідно мати документ, що посвідчує особу, зазначають у КОВА.

Нікополь та Нікопольська територіальна громада — артилерійський обстріл.

Херсонські рятувальники отримали генератори та спецодяг від комуни Люксембурга

Співробітникам Головного управління ДСНС в Херсонській області надійшла допомога з-за кордону. Про це на сторінці у Facebook повідомляє пресслужба відомства.

Генератори та бойовий одяг надала комуна з Великого Герцогства Люксембург, за сприяння місцевої початкової школи та муніципалітету комуни Штрассен, йдеться в повідомленні.

Російські винищувачі Су-24М скинули 4 бомби на острів Зміїний

В ОК "Південь" повідомили, що двічі територію Одещини атакувала російська авіація.

"Намагаючись створити панічні настрої серед населення прикордонних з Молдовою і невизнаним Придністров'ям районах, рашисти спрямували по розташованій там критичній інфраструктурі ракети повітряного базування", — йдеться в повідомленні.

Російські війська обстріляли п'ять громад Бериславського району

Протягом доби 10 лютого російські війська обстрілювали п'ять громад Бериславського району, повідомив в Telegram керівник РВА Володимир Літвінов.

Під вогонь потрапили Бериславська, Нововоронцовська, Новоолександрівська, Новорайська та Тягинська територіальні громади йдеться в повідомленні.

За інформацією РВА, найбільше постраждали Берислав, Новоберислав, Шляхове, Осокорівка, Зміївка, Гаврилівка, Золота Балка, Михайлівка, Червоний Маяк, Миколаївка та Одрадокам'янка.

Внаслідок обстрілів пошкоджені будівля сільської ради, автомобілі, будинки. У Бериславі одна людина поранена, ще одна отримала поранення, підірвавшись на міні поблизу Давидового Броду.

Російські військові відкрили шлюзи на Каховській ГЕС

Росія осушує Каховське водосховище. Цим ставить під загрозу забезпечення питною водою, виробництво сільськогосподарської продукції на Херсонщині та безпеку найбільшої в Європі атомної станції. Національне громадське радіо (NPR) США опублікувало супутникові знімки організацій Planet і Maxar, на яких видно, як вода виливається через шлюзи.

Видання пише, що 11 листопада 2022 року російські військові підірвали дорогу над дамбою Каховської ГЕС. На їхню думку, вибух не пошкодив шлюзи, а лиш автошлях. Проте одразу після вибуху виявилось, що російські війська навмисно відкрили додаткові шлюзи.

"Результат був приголомшливим. Дані радіолокаційної альтиметрії показують, що поточний рівень водойми приблизно на два метри нижче його звичайної висоти. З грудня рівень води у водосховищі впав до найнижчого рівня за 30 років супутникових спостережень", — пише NPR.

Національне громадське радіо вказує на те, що скидання води росіянами може бути навмисним – щоб сповільнити рух Збройних Сил України. Втім, зниження рівня води загрожує сільськогосподарському виробництву на лівобережній частині Херсонщини та проблемам з питною водою у Бердянську, Мелітополі, Енергодарі, які контролюють російські окупанти.

Американське громадське радіо, спираючись на думки експертів, дійшло висновку, що мета військових РФ - "випалена земля" на тій території, яку вони публічно оголосили своєю.

Херсонська, Миколаївська області — повітряна тривога.

ПВК "Вагнер" припинила вербувати в’язнів через суперництво з Міноборони РФ — британська розвідка

Керівництво приватної військової компанії "Вагнер" припинило набір добровольців серед ув’язнених через суперництво з Міністерством оборони Росії та інформацію про великі втрати, яка поширилась серед в’язнів. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як нагадують аналітики, 9 лютого 2023 року глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, про припинення схеми вербування в’язнів.

"Дані Федеральної служби виконання покарань Росії вже свідчать про зниження темпів набору ув’язнених із грудня 2022 року. Новини про суворі реалії "Вагнера" в Україні, ймовірно, дійшли до ув’язнених і зменшили кількість добровольців серед ув’язнених", — йдеться у повідомленні.

У британській розвідці припускають, що ключовим фактором припинення схеми, ймовірно, є все більше пряме суперництво між Міністерством оборони Росії та ПВК "Вагнер". При цьому російські Збройні сили, найімовірніше, вже завершили розгортання мобілізованих сил.

"Регулярні російські військові, ймовірно, зараз також розгорнули переважну більшість резервістів, призваних за "частковою мобілізацією", — зазначається в дописі.

Відтак російське керівництво стоїть перед важким вибором: продовжувати виснажувати свої сили, згортати цілі, або провести нову форму мобілізації, вважають у Міноборони королівства.

Сумська область — відбій повітряної тривоги.

За вечір 10 лютого Повітряни сили знищили 20 російських дронів

У період із 18:00 по 23:55 10 лютого Повітряні сили Збройних сил України знищили 20 російських ударних дронів "Shahed-136/131". Про це повідомляється на Telegram-каналі Повітряних сил.

"Загалом за період з 18:00 по 23:55 силами та засобами Повітряних Сил ЗС України, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, знищено 20 ударних дронів-камікадзе "Shahed-136/131", — йдеться у повідомленні.

Харківська, Полтавська області — відбій повітряної тривоги.

Російські військові обстріляли острів Зміїний та прибережну зону Одеської області

Вночі 11 лютого російські військові скинули чотири авіабомби на острів Зміїний, що на Одещині. Також випустили три ракети типу "Онікс" з Криму, які влучили у прибережну зону. Про це повідомили в ОК "Південь".

Внаслідок нічного обстрілу загиблих чи поранених людей немає.

"Намагаючись створити панічні настрої серед населення прикордонних з Молдовою і невизнаним Придністров'ям районах, росіяни спрямували по розташованій там критичній інфраструктурі ракети повітряного базування", — повідомили в командуванні.

Харківська область — повітряна тривога.

Під час масованого обстрілу над Миколаївщиною знищили дві крилаті ракети

Під час масованої ракетної атаки російських військ 10 лютого в небі над Миколаївською областю сили та засоби протиповітряної оборони знешкодили дві крилаті ракети. Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації із посиланням на Повітряне командування "Південь".

"10 лютого, під час чергової масованої ракетної атаки, над Миколаївською областю збито дві крилаті ракети", — йдеться у повідомленні.

Загалом сили та засоби ППО знищили 61 крилату ракету з 71-ї випущеної російськими військами.

Полтавська, Сумська області — повітряна тривога.

Протягом доби російські війська тричі гатили по акваторії Миколаївської області

Збройні сили Російської Федерації протягом 10 лютого тричі обстрілювали акваторію Миколаївської області. Під вогонь потрапили аквазони Куцурубської та Очаківської громад. Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За інформацією ОВА, по акваторії Куцурубської громади війська РФ завдали артилерійських ударів орієнтовно о 8:20 та 10:10. По Очаківській громаді — о 9:33. Загиблих та поранених внаслідок обстрілів немає.

На решті території Миколаївщини, в тому числі й в обласному центрі, влучань не зафіксовано.

За добу Сили оборони знищили 1140 російських військових

Протягом доби 10 лютого Сили оборони ліквідували близько 1140 російських військовослужбовців, при цьому загальні втрати РФ у війні проти України сягнули понад 136 тисяч. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 11.02.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 136 880 (+1140) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також РФ втратила:

  • танків — 3267 (+9) од,
  • бойових броньованих машин — 6474 (+3) од,
  • артилерійських систем — 2270 (+19) од,
  • РСЗВ — 463 (+0) од,
  • засобів ППО — 234 (+1) од,
  • літаків – 295 (+0) од,
  • гелікоптерів — 286 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1997 (+27) од,
  • крилатих ракет — 857 (+61) од,
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 5134 (+8) од,
  • спеціальної техніки — 214 (+3).

Дані щодо втрат російської сторони уточнюються, зазначили в Генштабі.

На Донеччині від обстрілів загинула одна людина, четверо поранені

Протягом 10 лютого на Донеччині від обстрілів російської армії загинула одна людина, ще четверо отримали поранення. Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, загинула одна людина у Красній Горі, поранення отримали двоє жителів Успенівки, Вовченки та Бахмута.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1357 людей, поранення отримали 3024 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Нікополь та Нікопольська територіальна громада — артилерійський обстріл.

За минулу добу Росія випустила по Україні 106 ракет — Генштаб

Під час масованого обстрілу 10 лютого Росія випустила по території України 106 ракет, у тому числі 75 крилатих ракет. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Протягом минулої доби противник завдав чергового масованого ракетного удару по території нашої країни, здійснив пуски 106 ракет, зокрема по цивільній інфраструктурі. Під час нього ворог застосував 32 зенітних керованих ракети С-300, та 74 крилатих ракети повітряного і морського базування, 61 з яких знищено нашими захисниками", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, російські окупанти завдали 59 авіаційних ударів.

"28 з них — із застосуванням БПЛА типу "Шахед-136". 22 дрони збито", — розповіли українські військові.

Також РФ здійснила понад 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ударів Російською Федерацією по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України, нагадали в Генеральному штабі.

Росія пропонує колаборантам відмовитись від громадянства України

Російські окупанти пропонують колаборантам на тимчасово непідконтрольних Україні територіях відмовитись від українського громадянства, а також проводять обшуки у цивільних. Про це у ранковому зведенні повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"У місті Мелітополь, колаборантам, які працюють в окупаційній адміністрації, запропоновано зректись громадянства України, написавши відповідну заяву", — йдеться у повідомленні.

При цьому в окремих населених пунктах тимчасово зайнятої Запорізької області російські окупанти продовжують чинити тиск на місцевих жителів, запроваджують комендантські години та проводять перевірки помешкань.

Окрім того, у Старобільську Луганської області росіяни облаштували у хірургічному відділенні місцевої лікарні військовий шпиталь у зв’язку з великою кількістю поранених окупантів. Трохи раніше в окремих населених пунктах Луганської області відзначалась робота мобільних крематоріїв росіян.

РФ веде наступ на чотирьох напрямках — Генштаб

Попри значні втрати, РФ продовжує вести наступальні дії на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, розповіли в Генеральному штабі у ранковому зведенні. Зокрема, за добу 10 лютого підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Кремінна, Шипилівка і Білогорівка Луганської області та Красна Гора, Бахмут, Іванівське і Парасковіївка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках — без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

"Разом з тим, ворог продовжує утримувати свої підрозділи у прикордонних районах з Україною, не припиняє здійснювати артилерійські обстріли позицій наших військ, а також населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Минулої доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка, Хрінівка і Леонівка Чернігівської області; Порохонь, Студенок, Білокопитове, Вовківка, Старі Вирки, Шпиль, Павлівка і Пономаренки — Сумської та Уди, Червона Зоря, Стрілеча, Глибоке, Лук’янці, Огірцеве, Тернова і Фиголівка на Харківщині", — розповіли в ГШ.

Понад 8 мільйонів українців стали біженцями через війну

Як повідомляє УВКБ ООН, понад 8 мільйонів українців стали біженцями і переїхали до сусідніх країн з моменту вторгнення Росії в Україну. Майже 4,8 мільйона з них подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах, згідно з даними УВКБ ООН.

"Ескалація конфлікту в Україні призвела до жертв серед цивільного населення і руйнування цивільної інфраструктури, що змушує людей залишати свої домівки в пошуках безпеки, захисту і допомоги", — пише агентство ООН у справах біженців.

"Це самостійне рішення кожної держави". У США прокоментували можливість надання Україні винищувачів

"Це – на розсуд держав, які можуть мати бажання надати літаки, це їхні суверенні рішення. Якщо країна НАТО і навіть не країна НАТО хоче надати Україні таку зброю, як винищувачі – це їхнє рішення", – заявив на брифінгу координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

Читайте також: Над постачанням до України бойової авіації ще треба попрацювати — Зеленський

США і Британія запровадили санкції проти проросійських чиновників Болгарії

Вісім держслужбовців та політиків Болгарії, а також пов'язані з ними організації, потрапили під санкції США та Великої Британії за корупційні дії, які посилили залежність країни від російських енергоносіїв. Про це йдеться у повідомленні Держдепартаменту США.

У відомстві зазначили, що обмеження застосували "за корупційні дії з метою отримання незаконної особистої вигоди, підриву демократичних інститутів країни та посилення руйнівної залежності від російських джерел енергії".

Під санкції США потрапили:

  • колишній парламентарій та міністр енергетики Румен Овчаров;
  • колишній генеральний директор та заступник директора Козлодуйської атомної електростанції (КАЕС) Олександр Христов Ніколов;
  • колишній генеральний директор КАЕС та колишній депутат Іван Генов;
  • колишній парламентарій, лідер Національного руху русофілів та голова політичної партії Русофіли за відродження Вітчизни Микола Малинов;
  • колишній парламентарій та колишній міністр фінансів Владислав Горанов.
На початок