В Україні продовжили воєнний стан, РФ готується до масштабного наступу. 349 день війни. Онлайн

В Україні продовжили воєнний стан, РФ готується до масштабного наступу. 349 день війни. Онлайн

В Україні продовжили воєнний стан, РФ готується до масштабного наступу. 349 день війни. Онлайн
Алея героїв на Ірпінському кладовищі. Чоловік йде Алеєю Героїв на Ірпінському кладовищі в Україні. 6 лютого 2023 року. Фото: AP

7 лютого — 349 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Уряд підтримав призначення нових керівників ОДА

Уряд підтримав проєкти указів президента України про призначення нових керівників обласних державних адміністрацій:

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн 349 дня війни. Нову хроніку 8 лютого — читайте тут.

"Схеми" встановили відповідальних за катування у Балаклії на Харківщині

Під час втечі з Балаклії Харківської області російські військові залишили флешку із секретною інформацією та даними військовослужбовців, причетних до скоєння воєнних злочинів у місті, йдеться у розслідуванні проєкту "Схеми".

Журналісти припускають, що носій належав одному з заступників командира з політичної роботи угруповання військ "Балаклія".

Завдяки документам на флешці вдалося встановили не лише підрозділи ЗС РФ, які перебували в Балаклії в період окупації міста, а й окремих військовослужбовців, які намагалися завербувати місцеве населення і вишукували жертв для катівень під час окупації міста.

Журналісти зокрема ідентифікували 46-річного полковника з Воронежа Миколу Кліманова, заступника командира з військово-політичної роботи 11-го армійського корпусу Балтійського флоту РФ. Він наприкінці березня в Балаклії, Савинцях та навколишніх селах організовував роботу з виявлення осіб, негативно налаштованих до армії РФ. Його запропонували представити до російського "Ордена мужності".

У Харкові пролунали вибухи

Про це повідомляють кореспонденти Суспільне Харків. Жителів міста та області закликають перебувати в укриттях.

"Жителі Харкова і області, окупанти завдають ударів! Залишайтеся в укриттях!", — написав голова ОВА Олег Синєгубов.

Зеленський підписав укази про призначення голів трьох ОВА

Відповідні укази розміщено на сайті президента. Так, головою Дніпропетровської облвійськадміністрації призначений Сергій Лисак. Раніше уряд підтримав проєкт указу президента про призначення Лисака новим керівником Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Сергій Лисак раніше очолював СБУ Дніпропетровської області, на посаду був призначений у липні 2022 року.

З 2020 по липень 2022 року він очолював управління Служби безпеки України в Житомирській області. 25 березня 2022 року президент Зеленський своїм указом надав йому звання бригадного генерала.

Олександра Прокудіна призначили на посаду голови Херсонської обласної державної адміністрації. Глава держави підписав відповідний указ № 67/2023. А Юрія Малашка призначили головою Запорізької обласної державної адміністрації, а раніше, 7 лютого, кандидатуру Малашка погодив Кабмін.

Малашко не запоріжець: місцеві еліти, оглядачі та Google знають про нього небагато. Суспільне дізналося, що він киянин, має бойовий досвід, служив в АТО\ООС, у 2014 році мав звання полковника СБУ, працював у двох місцевих адміністраціях на Донеччині, а після цього — в Антитерористичному центрі СБУ.

Як відключатимуть світло у Києві та області 8 лютого

"На 8 лютого НЕК "Укренерго" надав обмеження споживання для Києва в середньому на рівні 1193 МВт на день та 768 МВт на ніч. В пікові години навантаження при поточній температурі повітря — це 70% від потреби електроенергії міста включаючи побутових споживачів, промисловість та критичну інфраструктуру", — йдеться у повідомленні ДТЕК "Київські регіональні електромережі".

У Київській області обмеження складають 852 МВт на день та 705 МВт на ніч. В пікові години навантаження при поточній температурі повітря — це 60% від потреб. Такі ліміти дозволяють у столиці та на Київщині працювати в умовах стабілізаційних відключень електроенергії,— зазначили енергетики.

Графіки у Києві можна перевірити за посиланням. Жителі області можуть дізнатись час відключень на сайті.

Армійці РФ обстріляли 7 громад Сумської області, зафіксовано 125 ударів — ОВА

Протягом дня, 7 лютого, російські військові здійснили обстріли Краснопільської, Юнаківської, Білопільської, Середино-Будської, Зноб-Новгородської, Шалигинської, Глухівська громад, повідомили в Сумській ОВА.

У Краснопільській громаді був мінометний обстріл (ймовірно калібру 120 мм). Зафіксовано 20 ударів.

У Білопільській громаді був мінометний обстріл по селу Павлівка, також зафіксували скидання із БПЛА двох боєприпасів (типу ВОГ) на територію громади. В іншому селі громади теж здійснювався мінометний обстріл.

По місту Середина-Буда російські війська скинули з БПЛА вибуховий пристрій (типу ВОГ 25 П), який не розірвався. У Зноб-Новгородській громаді був обстріл (ймовірно АГС). У Юнаківській громаді армійці РФ били з мінометів по території громади. У Шалигинській громаді російські військові скинули на територію громади 7 мін, а також здійснили обстріл зі стрілецького озброєння. Глухівська громада зазнала мінометного обстрілу.

Допомоги потребує майже 40% населення України — ООН

Внаслідок війни в Україні допомоги потребують 17,6 мільйона людей, що становить майже 40% населення країни. Про це заявив координатор надзвичайної допомоги, заступник генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому ситуації в Україні.

"Трагедія триває, і кінця їй не видно. Напередодні жахливої річниці (повномасштабного вторгнення, — ред.) нам доведеться ще багато зробити в плані гуманітарної допомоги, і ми можемо робити більше", — заявив він.

Гріффітс зазначив, що понад 7 тисяч мирних жителів України, за його словами, було вбито. Це дані, які вдалося підтвердити ООН.

"Звичайно, реальні цифри набагато вищі", – сказав заступник генсека.

Разом з Німеччиною та Данією Нідерланди надають Україні не менше 100 Leopard 1A5

"Разом з Німеччиною та Данією Нідерланди надають Україні щонайменше 100 відремонтованих танків Leopard 1A5 з промислових запасів. Ми залишаємось рішуче налаштованими підтримувати. Україну в її боротьбі проти російської агресії", — повідомила у Twitter міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Члени Європейської бізнес асоціації просять уряд продовжити систему "бронювання" працівників

Члени Європейської бізнес асоціації (EBA) звернулися до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням подовжити дійсні бронювання працівників ще на місяць. Це, за даними ЕВА, допоможе підприємствам здійснити та завершити процедуру бронювання військовозобов'язаних працівників згідно з новим порядком та продовжити повноцінно працювати.

"Територіальні центри комплектування видають повістки заброньованим працівникам із вимогою прибути до них на наступний день після спливу відстрочки. Наприклад, повістка видана на 16 лютого 2023 року, а строк дії відстрочки спливає 15 лютого 2023 року", — йдеться в повідомленні EBA.

В EBA зазначають, що відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки України до набрання чинності постанови, є дійсними протягом строку, на який вони надані.

РФ заявила про контроль над населеними пунктами, які наразі контролює ЗСУ — ГУР

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив про контроль над низкою населених пунктів, серед яких всі крім одного, наразі знаходяться під повним контролем українських військових, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

"Пропагандистська агенція країни-окупанта "ТАСС" повідомила про те, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу на селекторній нараді заявив про повний контроль РФ населеними пунктами Соледар, Кліщіївка, Краснопілля, Благодатне, Миколаївка Донецької області та Підгірне, Лобкове Запорізької. Також згадав про "успішний" розвиток бойових дій під Бахмутом і Вугледаром", — йдеться у повідомленні.

У відомстві заявили, що українські захисники були виведені з Соледару 25 січня, про що було офіційно повідомлено командуванням ЗСУ. Усі інші населені пункти контролює ЗСУ та тримає лінію оборони на вказаних напрямках.

У розвідці зазначили, що Шойгу наголосив про успіхи саме військових РФ, в той час на лінії фронту активно залучають сили злочинного угрупування Вагнер, а кадрові військові беруть участь лише в окремих епізо

Зеленський: Платформа United24 акумулювала майже 300 мільйонів доларів від звичайних людей і компаній

"Зустрівся сьогодні з амбасадорами нашої благодійної платформи United24 – нашою спортсменкою Еліною Світоліною і французьким режисером Мішелем Хазанавічусом. Мішель приєднався до амбасадорів і буде допомагати нам із відбудовою. Це наш перший голос United24 у Франції, і я вірю, що цей голос буде потужним. Був радий почути, що наша державна благодійна платформа змогла акумулювати вже майже 300 мільйонів доларів від звичайних людей і компаній із понад ста країн світу", — розповів Володимир Зеленський.

У яких громадах на Київщині дитсадочки відновили роботу офлайн

У Київській області протягом тижня 11 дитячих садочків відновили роботу в очному форматі, повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації.

Зазначається, що садочки мають можливість працювати офлайн, оскільки в закладах завершили дооблаштування укриттів. "Укриття облаштували в трьох садках Козинської громади, чотирьох садках Калинівської громади, по одному садку в Глевахівській, Фастівській, Зазимській, Маловільшанській громадах",— йдеться у повідомленні.

Загалом у Київській області за різними формами навчання працюють 684 заклади дошкільної освіти. 395 з них функціонують очно, 139 за змішаною формою навчання, 150 — дистанційно.

Зеленський провів наради з військовими та розвідниками щодо можливого наступу РФ

Про це президент повідомив у вечірньому зверненні за підсумками 349 дня війни.

"Зберігаємо максимальну увагу на тому, що готують окупанти. І на тому, що потрібно нашим воїнам, щоб ефективно протистояти, причому на всіх напрямках. Донеччина та схід, де найгарячіше, – я про них згадую щодня в таких зверненнях. Південь звучить рідше, хоча стратегічне значення цих напрямків не менше. А зміцнюємо державу по всьому периметру", — наголосив Володимир Зеленський.

Львівські пластуни разом зі спортсменкою Орисею Дем’янюк зібрали гроші на БТР

Волонтерський штаб львівського "Пласту" та українська спортсменка Орися Дем’янюк зібрали гроші на БТР під час благодійного забігу. Долучились і військові, для яких шукали техніку. Про це Суспільному розповів керівник волонтерського штабу Володимир Чернюк.

На купівлю бронетранспортеру збирали гроші спершу — під час благодійного забігу на початку грудня 2022 року, пізніше — на різноманітних акціях. Загалом така машина коштувала понад мільйон шістдесят тисяч гривень або ж 125 тисяч злотих. На одній з торгівельних онлайн-платформ у Польщі знайшли оголошення про продаж такої вживаної військової техніки.

Львівська спортсменка, разом із пластунами шукала БТР для військових. У війську зараз її чоловік та брат. Розповідає, змогли купити броньовану машину, бо в Польщі їх продавали приватним особам після демілітаризації. Броньована машина 1969 року виробництва, але справна. Перед тим, як передати БТР військовим, його ще ремонтуватимуть. Зокрема, замінять шини та салон.

В Україні продовжили воєнний стан, РФ готується до масштабного наступу. 349 день війни. Онлайн
Фото: Суспільне Львів

Кличко у Києві зустрівся з Пісторіусом

Про це мер столиці повідомив у Facebook.

"Німеччина продовжить підтримувати Україну - буде і озброєння, й економічна допомога, й політична підтримка", — написав Кличко.

Міноборони Литви показало, як працює зенітні гармати L-70, що передали Україні

"Остання військова допомога Литви Україні включає кілька десятків зенітних гармат L-70 з боєприпасами. Протягом останніх двох тижнів українські інструктори навчалися в Литві керувати цими гарматами. Коли вони повернуться до України — то навчатимуть українських операторів", — повідомили у Міністерстві оборони Литви.

Загалом цьогоріч Литва планує підготувати близько 1600 українських військовослужбовців.

У "Київ Цифровий" хочуть змінити звук сповіщення відбою повітряної тривоги

Про це повідомили у КМДА.

"Щоб вирішити проблему користувачів, що іноді не отримують сповіщення про тривогу або отримують їх із затримкою через особливості операційних систем iOS та Android, розробники додали можливість увімкнути критичні або закріплені сповіщення", — йдеться у повідомленні.

Критичним сповіщенням на iOS надається найвищий пріоритет у системі та вони надходять зі звуком навіть у беззвучному режимі й у режимі "Не турбувати" ("Зосередження"). Закріплені сповіщення на Android завжди відображають актуальний статус тривоги "у шторці" повідомлень телефона. Тому користувач отримує сповіщення, навіть коли телефон у режимі енергозбереження.

7 лютого у Telegram-каналі "Київ Цифрового" стартувало голосування, де можна обрати хто із зірок шоу-бізнесу сповіщатиме про відбій повітряної тривоги в столиці.

У Латвії сталася пожежа на заводі, що виробляє дрони у тому числі для ЗСУ

У Марупі (Латвія) 7 лютого сталася пожежа на підприємстві з виробництва безпілотних літальних апаратів "Edge Autonomy". Як повідомили агентству LETA в Державній пожежно-рятувальній службі, після 15:00 надійшов виклик про загоряння у виробничій будівлі в Марупській волості. На місці події рятувальники виявили, що будівля горить відкритим полум'ям, вогонь швидко поширюється, утворюється сильне задимлення.

До робіт із гасіння було залучено майже 50 пожежників, дев'ять автоцистерн, три трапи й автохімовоз, а також пожежну команду міжнародного аеропорту "Рига" з автоцистерною та особовим складом. ДПРЗ закликало мешканців прилеглих районів зачинити вікна та двері і вимкнути вентиляцію, щоб уникнути шкоди для здоров'я.

Заступник директора підприємства Яніс Вілманіс визнав, що пожежа завдала великих збитків. "Edge Autonomy" виробляє технології безпілотних систем, які постачають державним, комерційним і академічним клієнтам майже в 70 країнах, зокрема для потреб української армії.

Сили оборони знищили російський штурмовик СУ-25

"Авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Також наші захисники знищили російський штурмовик СУ-25 та ворожий БПЛА типу “Орлан”, — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

На Львівщині художник створює артоб'єкти із залишків російських ракет

На Львівщині митець Петро Старух створює інсталяції із залишків російських ракет. Зараз художник та скульптор працює над серією із 10 артоб'єктів з частин касетних боєприпасів. Суспільне поспілкувалось із митцем.

Одна із частин інсталяції із елементами ракети, зроблена з алюмінію, і доповнюватиме основу колишнього касетного боєприпасу.

"Вона є доволі асоціативним елементом в мене, бо, скажімо, від вибуху все плавиться. Це частина ракети, яка мала таку штуку, таку страшну річ, яка при певній висоті вистрілювала", — каже митець Петро Старух.

Загалом у серії буде близько десятка інсталяцій. Петро Старух планує частину робіт передати на благодійність чи продати з аукціонів, а гроші спрямувати на допомогу військовим.

Зеленський відзначив нагородами ще 193 захисників, чотирьох із них – посмертно

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами ще 193 військовослужбовці. Укази оприлюднені на сайті глави держави. Згідно з указом № 62/2023 Президент постановив нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня лейтенанта Вадима Устименка. Цим самим указом орденом “За мужність” ІІІ ступеня нагороджено старшого лейтенанта Вадима Покотила. Медаллю “За військову службу Україні” нагороджені сім військовослужбовців. Медаллю “Захиснику Вітчизни” нагороджено 144 військових. Водночас указом № 63/2023 орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено старшого лейтенанта Владислава Бондаренка та лейтенанта Ігоря Буцана. Орденом “За мужність” ІІІ ступеня нагороджено 23 військовослужбовці. Медаллю “За військову службу Україні” відзначено 9 захисників України. А медаллю “Захиснику Вітчизни” нагороджено шість українських військовослужбовців.

Бізнес просить Кабмін продовжити чинні бронювання від мобілізації

Європейська Бізнес Асоціація звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням продовжити чинні бронювання від мобілізації на місяць.

Це допоможе підприємствам завершити процедуру бронювання працівників згідно з новим Порядком та продовжити повноцінно працювати, зазначають в ЄБА.

Генштаб: Росіяни обстріляли понад 45 населених пунктів

У зведенні Генерального штабу ЗСУ ідеться, що протягом доби російські війська на Куп’янському та Лиманському напрямках обстріляли більш як 30 населених пунктів, на Бахмутському — понад 15.

Зокрема, під обстріл потрапили Залізнянське, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Миколаївка, Ступочки, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Веселе Донецької області.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артобстріли потрапили Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Мар’їнка, Новомихайлівка, Богоявленка, Вугледар, Велика Новосілка, Золота Нива та Нескучне Донецької області.

Уряд Німеччини схвалив постачання Україні 178 танків Leopard

Уряд Німеччини схвалив постачання Україні 178 танків Leopard 1.

Водночас до Києва прибув перший Leopard 2, жартує міністр оборони Олексій Рєзніков. На фото – із міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом.

Раніше повідомлялось, що перший танк Leopard 2 для України — від Канади — прибув до Польщі.

Мінкульт дозволив знести пам’ятники Ватутіну і Чкалову у Києві

Про це повідомила депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова.

"Завтра (8 лютого — ред.) збирається робоча група, щоб дати департаменту благоустрою доручення демонтувати Ватутіна і Чкалова", — повідомила депутатка.

Доля могили Ватутіна – окреме питання, адже перепоховання вимагає окремої процедури. Пам'ятник Пушкіну – пам'ятка національного рівня, тож потрібно робити проєкт перенесення або знімати охоронний статус.

Данія планує передати Україні танки Leopard 1A5

Данія планує передати Україні танки Leopard 1A5, які вже не входять до складу збройних сил країни. Про це повідомляє видання DR Nyheder.

Списані данські танки Leopard 1A5 будуть очищені від пилу, підготовлені та відправлені на поле бою в Україні.

Видання зазначає, що танки були продані у 2010 році компанії FFG у Фленсбурзі, Німеччина. Однак вони й досі перебувають у Данії. Очікується, що перші танки надійдуть протягом кількох місяців.

Танки Leopard 1A5 озброєні гарматою, яка є менш потужною, ніж у сучасних танків Leopard 2 Збройних сил. Старіші моделі також не так добре броньовані, тобто захищені від обстрілів та вибухівки, зазначає видання.

Мерка Парижа висловилася проти участі росіян в літній Олімпіаді 2024 року

Столиця Франції втретє в історії прийматиме Олімпійські ігри наступного року.

Мерка Парижа Анн Ідальго виступила проти участі спортсменів з Росії та Білорусі в літніх Олімпійських іграх 2024 року, що проходитимуть у столиці Франції. Про це повідомляє інформаційне агентство AFP.

Від початку року Міжнародний олімпійський комітет підтримав ініціативу Олімпійського комітету Азії приймати спортсменів з Росії та Білорусі на своїх континентальних змаганнях, включно з Азійськими іграми цього року в Китаї. Це потенційно давало росіянам шанси кваліфікуватися на літні Ігри 2024-го у Франції.

У січні Ідальго заявила, що підтримує можливу участь російських спортсменів на Олімпіаді під нейтральним прапором. Утім, відтоді змінила свою позицію з цього приводу.

Ідальго розповіла французьким медіа у вівторок, 7 лютого, що її попередні заяви були "випадковістю", адже нейтрального прапора "насправді не існує". Міська голова Парижа також додала, що спортсмени з РФ та Білорусі мають залишатися поза міжнародними турнірами на увесь період часу, "поки в Україні триває війна".

Уряд підтримав призначення нових керівників ОДА

Уряд підтримав проєкти указів президента України про призначення нових керівників обласних державних адміністрацій:

Данілов відповів Медведєву щодо поділу України "за корейським сценарієм"

Секретар РНБО Олексій Данілов відреагував на слова заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва про "корейський сценарій" для України. Про це він написав у Twitter.

"Україна – не Корея. Не буде ніяких 38-х та інших паралелей, чужих історій й нав’язаних ззовні сценаріїв. Координати руху "російському військовому кораблю" заданий, змін не передбачено, Сили оборони України працюють", — написав він.

Медведєв у своєму Telegram-каналі заявив, що Україна начебто розглядає можливість "корейського сценарію" у війні з Росією, щоб досягнути рівня Південної Кореї і сподіваючись на возз'єднання з окупованими територіями.

Рада підтримала прозорість в оборонних закупівлях

Український парламент запровадив прозорість в оборонних закупівлях. За прийняття документа проголосувало 290 народних обранців. Нова процедура передбачає звітування про закупівлі, за виключенням товарів і послуг, що становлять державну таємницю.

"Це шкідливо для загальної справи" — військовослужбовець ЗСУ про вручення повісток замість покарання

Шістьом фігурантам справи про "п’яні" вечірки вручили повістки до військкомату. Військовослужбовці, які боронять Україну, кажуть, що повістка – не може бути покаранням, адже на "нулі" важлива довіра між побратимами. Про це у ефірі Суспільне. Спротив розповів військовослужбовець 103 бригади Сил ТрО Віктор Біщук.

Військовий вважає, що повістка не може бути покаранням. Зокрема, через те, що порушує законодавчу логіку, адже злочини мають розслідувати.

"Якщо ці люди обвинувачені у злочині, то розслідуйте, нехай несуть покарання відповідно до Кримінального кодексу. А так ви просто усунулися від розв'язання проблеми, хлопці мають повістку, підуть служити, і вони зникнуть з поля зору суспільства, і вашої, як правоохоронців", — каже військовослужбовець.

Окрім цього, за словами Віктора, це несправедливо стосовно військовослужбовців, які боронять Україну.

"Поруч зі мною, в моїй бригаді, в інших підрозділах ЗСУ, захищають Україну кращі люди. Це артисти, митці, підприємці, люди різних професій, які полишили свої родини, свої роботи. Вже рік вони на сході України жертвують своїм життям, своїм здоров'ям і прирівнювати до малолітніх злочинців — це щонайменше несправедливо", — каже військовослужбовець 103 бригади Сил ТрО.

За словами військовослужбовця, крім цього таких людей військові не бажають бачити поруч, адже на війні важлива довіра до побратимів.

"Перш за все, на передовій важить довіра. Я мушу довіряти тим людям, які є зі мною пліч-о-пліч, які є позаду мене і я точно не можу довіряти цим людям, дивлячись ті уривки новин про цю ситуацію. Жодної мови про якусь військову дисципліну тут не може бути. Це не просто несправедливо, це ще й шкідливо для загальної справи і для перемоги загалом", — додає Віктор Біщук.

Військовослужбовець вважає, що потрібно відходити від радянського уявлення про армію, як покарання. Адже, в Україні з 2014 і 2022 року армія — це найкращі люди. ЗСУ не варто прирівнювати до злочинців.

Адвокат Михайло Ілляшев вважає оцінку військового швидше моральною. За його словами, повістка дійсно не може бути засобом покарання у юридичному аспекті. Водночас під час воєнного стану кожна людина, яка може потенційно захищати Україну, повинна бути на обліку у військкоматі.

"Я там залишив все життя". Історія шахтаря з Соледара, який виїхав на Дніпропетровщину

Зруйнований дім, зупинена соляна шахта, вимушене переселення – так за три місяці змінилося життя Сергія Петрова з Соледара. 25 років чоловік видобував сіль. У травні 2022 року він виїхав з рідного міста до Дніпра, а потім – у Павлоград, де нині працює на вугільній шахті.

Сергій розповів Суспільному: вперше опинився на соляній шахті ще дитиною, туди його привів батько.

Правоохоронці під обстрілами вивезли з Вугледара родину з двома дітьми

Про це повідомляє Національна поліція Донецької області.

"Начальник Волноваського районного відділу поліції Андрій Друмов та очільник поліції Вугледара Денис Оленіченко евакуювали з міста родину з двома дітьми. Під час минулого візиту вони попросили декілька днів на збори. Через загострення ситуації ці кілька днів перейшли у тижні", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що 10-річну Дар’ю, 7-річного Костянтина та їх батьків, вивезли коли зʼявилась можливість безпечно евакуюватись. Родина жила в підвалі багатоповерхівки, на околиці міста з боку тимчасово окупованої Павлівки.

У Маріуполі заборонили продаж алкоголю військовим РФ — Андрющенко

Таким чином вони сподіваються зменшити число перестрілок між окупантами, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Цікаві наслідки постійних перестрілок між русней і русней в Маріуполі. Гауляйтер Маріуполя заборонив продаж алкоголю військовим", — написав він.

Водночас він зауважив, що продавці навряд чи зможуть "відмовити" у продажі алкоголю окупантам зі зброєю в руках. А нелегальну торгівлю у місті ніхто не контролює.

"То ж, маріупольці, продавайте як можна більше. Більше горілки — менш окупантів", — додав Андрющенко.

МАГАТЕ провело ротацію моніторингової місії на низці українських АЕС

У Державній інспекції ядерного врегулювання повідомили, що 6 лютого 2023 року відбулася ротація постійної моніторингової місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС. Також МАГАТЕ змінило спостерігачів на Південноукраїнській АЕС, а 4 лютого - на Рівненській та Чорнобильській АЕС.

Прикордонники під Бахмутом збили російський штурмовик

У ДПСУ повідомили, що штурмовик російських військових прикривав з повітря піхоту, яка наступала на лінію оборони українських захисників. Прикордонник відкрив вогонь з ПЗРК та збив російський бойовий літак, попередньо Су-25. Літак від влучання ракети загорівся й впав, доля пілота наразі невідома.

В Україні зростає споживання електроенергії, в Одесі застосоувують аварійні відключення

В "Укренерго" повідомили, що споживання електроенергії поступово зростає, водночас дещо зросло і виробництво електроенергії. Дефіцит потужності зберігається, найбільше – у вечірні години. В Одесі та прилеглих районах застосовуються аварійні відключення.

В Україні продовжили дію воєнного стану і мобілізації

Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

РФ обійшла санкції, щоб придбати компоненти для дронів через співпрацю з Іраном — ISW

Невдачі західних санкцій проти надання Ірану компонентів озброєнь, ймовірно, сприяли тому, що Росія змогла обійти західні санкції і придбати компоненти для бойових безпілотників через військову співпрацю з Іраном. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як повідомили аналітики, офіційні особи США заявили 5 лютого, що Росія та Іран просуваються вперед у реалізації планів будівництва іранського заводу з виробництва безпілотників на російській території. Це буде другий міжнародний іранський завод із виробництва безпілотників. У травні 2022 року Іран відкрив завод із виробництва безпілотників у Таджикистані — країні-члені Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) і кандидаті в члени Євразійського економічного союзу (ЄАЕС). [

“Росія може використовувати свої значні економічні зв'язки з Таджикистаном через ОДКБ і ЄАЕС для відмивання компонентів безпілотників або закупівлі вироблених безпілотників для використання в Україні в обхід міжнародних санкцій”, — йдеться в аналітичному звіті.

Британська дослідницька група Conflict Armament Research (CAR) у листопаді 2022 року повідомила, що 82% іранських безпілотників Shahed-131, Shahed 136 і Mohajer-6, збитих в Україні, мали мікросхеми, напівпровідники та інші компоненти, які походять із США — попри високі обмеження на імпорт та експорт таких компонентів до Ірану. У CAR також зазначили, що збиті безпілотники мали більш високі технологічні можливості порівняно з іншими системами, які раніше спостерігалися на Близькому Сході.

За даними ISW, більшість компонентів західного виробництва у збитих іранських безпілотниках були виготовлені між 2020 та 2021 роками, після закінчення терміну дії санкцій Ради Безпеки ООН щодо важких озброєнь проти Ірану в 2020 році.

“Більшість західних компаній, чиї компоненти були знайдені в збитих іранських безпілотниках в Україні, заперечили прямий продаж компонентів Росії, Ірану чи Білорусі з початку війни”, — йдеться в аналітичному звіті.

Однак представник швейцарської компанії-виробника зазначив, що неможливо бути повністю впевненим у тому, що дистриб'ютори компонентів озброєнь не продають компоненти суб'єктам, на яких поширюються санкції, відзначили аналітики.

Мається на увазі, що Росія, Іран або інші держави, на які поширюються санкції, можуть використовувати лазівки, що дозволяють їм купувати компоненти озброєнь західного виробництва через довірених осіб.

Кириленко: Люди виїжджають з Донеччини після обстрілів Краматорська та повідомлень про широкомасштабний наступ РФ

Про це розказав очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Після того, як росіяни обстріляли Краматорськ, а також після повідомлень про те, що Росія готує новий широкомасштабний наступ в лютому, евакуаційні рухи прискорились. Люди знову почали виїжджати. Ми закликаємо людей евакуюватись, оскільки в будь-якому разі залишатися зараз на Донеччині небезпечно", — розказав він.

За інформацією Кириленка, на початок опалювального сезону на Донеччині, яку контролює українська влада, залишалось 350 тисяч людей. Після відновлення газопостачання, люди стали повертатись у населені пункти Донеччини, і останнім часом в регіоні проживали пів мільйона людей.

Він додав, що до початку бойових дій у 2014 на Донеччині проживали 4,5 млн людей, а на початок повномасштабного наступу — 1,8 млн людей.

Режисер Мішель Азанавічус приїхав до України

Фото на київському залізничному вокзалі кінорежисера та лауреата премії "Оскар" Мішеля Азанавічуса опублікували у Telegram-каналі фандрайзингової платформи UNITED24 7 лютого.

Мішель Азанавічус — французький кінорежисер, кіносценарист, актор та монтажер.

Став широко відомим своєю останньою роботою у фільмі "Артист" (2011), який отримав "Оскар" за найкращий фільм, а також премію за найкращу режисерську роботу. Інші його стрічки  — "Агент 117: Каїр — шпигунське гніздо" (2006) та "Агент 117: Місія в Ріо" (2009).

Армія РФ шість разів обстріляла Авдіївку з "Градів"

Вранці 7 лютого російські війська шість разів обстріляли Авдіївку з "Градів". Під обстрілами також опинились Вугледар, Мар'їнка, Курахівка, Гірник та села Костянтинівської, Торецької та Лиманської громад. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Вночі росіяни потужно обстріляли Мар'їнку, а на ранок — зафіксовано 6 обстрілів Авдіївки з Градів. Точні наслідки встановлюємо", — написав він.

У Вугледарі обстрілами пошкоджені п'ять житлових будинків, у Курахівці - три будинки та адмінбудівля.

Також під обстрілами російської армії опинились Кам'янка Очеретинської громади, Парасковіївка та Миколаївка Костянтинівської громади, Північне поблизу Торецька, Торське та Зарічне Лиманської громади.

РФ намагається відновити великі наступальні операції з січня — британська розвідка

Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки повідомляє, що Росія намагається відновити великі наступальні операції в Україні з початку січня 2023 року. Її оперативною метою є захоплення Донецької області.

Військові аналітики зазначають, що російським військам вдається здобувати лише кілька сотень метрів території на тиждень. Вони переконані. що це пов'язано з тим, що в РФ зараз бракує боєприпасів і маневрових підрозділів, необхідних для успішних наступальних дій.

У британській розвідці зазначають, що залишається малоймовірним, що Росія зможе наростити сили, необхідні для того, щоб суттєво вплинути на результат війни протягом найближчих тижнів.

Компанії дружини Медведчука фінансували росгвардію та російське МВС — СБУ

У пресслужбі СБУ повідомили, що правоохоронці ліквідувала масштабну схему підпільного фінансування російських окупаційних угруповань з боку громадян України. Зокрема, до організації причетна Оксана Марченко. У відомстві стверджують, що саме вона є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства у Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму.

СБУ встановили, що ці компанії платили росіянам нібито за "охорону нерухомості Медведчука" на території півострова. Крім цього, бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати "податків і зборів".

Загальна сума здійснених платежів на користь Росії становить понад 50 млн гривень.

"Для реалізації схеми Оксана Марченко зареєструвала у Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів. Для його створення задіяла активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, які розташовані у Києві. Потім "кримська" фірма підписала відповідні "охоронні" угоди зі структурами росгвардії та МВС РФ", — розповіли в Службі безпеки.

Правоохоронці зазначають, що після початку повномасштабного вторгнення РФ компанія Марченко продовжила фінансувати російський бюджет.

Під час 11 обшуків на об’єктах нерухомості дружини Медведчука, офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топменеджерів співробітники СБУ виявили:

  • документи, комп’ютери, флешки та мобільні телефони із доказами оборудок;
  • печатки та банківські картки, які використовували у незаконній діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Оксані Марченко та очільниці афілійованої фірми у Криму про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Зловмисникам загрожує покарання до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Поблизу Кремінної армія РФ проводить розвідку боєм — Гайдай

На Луганщині російські війська продовжують підтягувати резерви та проводять розвідку боєм в районі Кремінної, намагаючись знайти слабкі місця в українській обороні.

Про це розказав очільник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Росіяни підтягнули величезну кількість новомобілізованих, які закінчили двомісячні курси. Вони їх поділили на групи, а окрема група зі спеціальних сил, їх контролює та не дає спілкуватись між собою. Через постійні атаки росіяни зазнають великі втрати як безповоротні, так і санітарні. Вони не дають їм (новомобілізованим — ред.) між собою спілкуватись, що б не було панічних настроїв", — розказав Гайдай.

За його інформацією, на Луганщині зараз перебуває кілька десятків тисяч мобілізованих росіян, також на цьому напрямку є й кадрові військові.

Також Гайдай розказав, що поблизу окупованого Новопскова російські окупанти почали будувати крематорій.

"Є у нас інформація, що поблизу Новопскова, росіяни почали рити котлован. Це планування будівництва нового крематорію", — розказав він.

За минулу добу військові РФ обстріляли 19 населених пунктів на Запоріжжі

Протягом минулої доби, 6 лютого, російські військові обстріляли 19 населених пунктів Запорізької області.

Про це повідомляють у Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Обстріляні населені пункти: Мала Токмачка, Малинівка, Новомиколаївка, Преображенка, Залізничне, Гуляйполе, Кам'янське, Новоданилівка, Ольгівське, Малі Щербаки, Чарівне, Полтавка, Зелений Гай, Новоандріївка, Затишшя, Щербаки, Оріхів, Степове, Павлівка.

Надійшло 22 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Обстрілів зазнала Чорноморська громада, що на Миколаївщині: пошкоджено об’єкт інфраструктури

У ніч проти 7 лютого російські збройні сили завдали ударів по території Чорноморської громади. Внаслідок обстрілу пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За інформацією обладміністрації, обстріл розпочався орієнтовно о 00:00. Загиблих та поранених внаслідок ударів немає.

Обстріл поліклініки у Вовчанську на Харківщині: з медзакладу евакуювали вісьмох людей

Ввечері 6 лютого рятувальники евакуювали з поліклініки у Вовчанську вісьмох людей. Медзаклад потрапив під російський обстріл близько 19:20.

Про це Суспільне Харків повідомив працівник пресслужби обласного управління ДСНС Дмитро Чайка.

Внаслідок обстрілу загорівся дах поліклініки. Площа пожежі склала 150 кв.м. Вогонь загасили повністю о 20:50.

Поранених чи загиблих внаслідок російського обстрілу немає.

Крім того, окупанти обстріляли Вовчанськ вдруге за вечір вже о 20:55.

"Після ще одного обстрілу Вовчанська загорівся трансформаторний стовп, котрий оперативно загасили за допомогою вогнегасника", — повідомляє ДСНС.

40 вибухів: росіяни з мінометів обстріляли Семенівську громаду на Чернігівщині

Російські війська вночі 7 лютого вкотре обстріляли Семенівську громаду Чернігівщини. Цю інформацію Суспільному повідомили в пресслужбі Чернігівського прикордонного загону.

Зокрема, з 00:30 до 03:15 прикордонники зафіксували 40 вибухів, ймовірно з міномета.

Вогонь вівся з російських населених пунктів Курковичі та Стратива.

Нагадаємо, що близько 19-ї години 5 лютого російські війська обстріляли прикордоння Новгород-Сіверської громади. Вогонь вівся з району російського села Случовськ.

Зокрема, прикордонники зафіксували 25 вибухів зі станкового автоматичного гранатомета калібру 30 мм. Також зі сторони росіян зафіксовано черги зі стрілецької зброї та кулемету.

Від обстрілів у Бахмуті загинула людина, ще п'ятеро жителів Донеччини поранені

Протягом 6 лютого на Донеччині від обстрілів російської армії загинув один мирний житель, ще п'ятеро отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 6 лютого стало відомо про ще 1 жителя Донеччини, убитого росіянами, — у Бахмуті. Ще п'ять людей в області дістали поранення", — написав Кириленко.

Поранення отримали жителі Бахмута, Торецька, Авдіївки, Привілля та Парасковіївки.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1352 людини, поранення отримали 3000 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російські війська вночі обстріляли Очаківську громаду на Миколаївщині: є проблеми з електропостачанням

Збройні сили Російської Федерації 6 лютого обстріляли один з населених пунктів Очаківської громади. Внаслідок удару у частині населеного пункту відсутня електроенергія.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

За інформацією ОВА, вибухи в громаді прозвучали орієнтовно о 23:58. Для ударів російські війська застосовували реактивні системи залпового вогню.

Загиблих та поранених внаслідок обстрілу немає. Інформація щодо пошкоджень станом на ранок 7 лютого уточнюється, повідомили в обладміністрації.

Через обстріл без води залишилися 60 тисяч родин. Російські війська атакували Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 7 лютого армія РФ вдарила по Нікопольському району Дніпропетровщини. Про це у Facebook повідомив виконуючий обов'язки голови обласної військової адміністрації Володимир Орлов.

За його словами, били по Марганцю та громаді зі ствольної артилерії та "Градів". У місті внаслідок обстрілу пошкоджена лінія електропередач і знеструмлена насосна станція. Без води наразі залишається 60 тисяч родин.

У одному з сіл Марганецької громади пошкоджено два приватних будинки, господарчу споруду та лінію електропередач.

Поранених немає.

В інших районах області ніч минула без обстрілів.

Сили оборони знищили понад тисячу російських військових за добу — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 7 лютого загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 133 190 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 1030 військових.

Авіація Сил оборони завдала 11 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 7 лютого.

Крім того, українські підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 районів зосередження живої сили окупантів.

Окупанти облаштували черговий військовий шпиталь у Херсонській області — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, окупанти продовжують зазнавати втрат. Для реабілітації поранених та прикриваючись цивільними, росіяни облаштували черговий військовий шпиталь у Херсонській області. На першому поверсі Каїрського психоневрологічного будинку-інтернату розмістили військовослужбовців збройних сил Російської Федерації, а цивільних пацієнтів — перевели на інші поверхи. Медичне обладнання окупанти вилучили та перевезли з районної лікарні населеного пункту Велика Лепетиха.

На фронті тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 7 лютого.

В той же час, обстрілів зазнали райони населених пунктів Попівка і Олександрівка Сумської області та Стрілеча, Глибоке, Красне, Гатище, Вовчанськ і Дворічна — Харківської.

На Куп’янському напрямку військові РФ обстріляли з танків, мінометів та артилерії райони населених пунктів Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка на Харківщині, а також Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку вогневого впливу зазнали Терни Донецької області та Площанка, Червонопопівка, Кремінна і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку під вогонь окупантів потрапили Спірне, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка та Озарянівка.

На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку російські обстріли зафіксовано по Вугледару, Пречистівці, Золотій Ниві та Нескучному Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстріляно райони 23 населених пунктів, зокрема, Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Степове на Запоріжжі та Великомихайлівка Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони 19 населених пунктів. Серед них — Гола Пристань, Золота Балка, Качкарівка, Милове, Антонівка та Херсон.

Росіяни перегруповуються і наступають на п'яти напрямках — Генштаб ЗСУ

Військо РФ продовжує перегрупувовуватися на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на наступальних діях на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 7 лютого.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Кремінна і Діброва Луганської області та Верхньокам’янське, Веселе, Залізнянське, Красна Гора, Бахмут, Іванівське і Парасковіївка Донецької області.

Протягом минулої доби окупанти завдали 6 ракетних та 24 авіаційних удари. Здійснили 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Харківської, Донецької, Дніпропетровської та Херсонської областей, є жертви серед цивільного населення.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

В ООН ініціюють обговорення порушення прав людини через війну в Україні

Україна спільно з більш як 30 державами ініціює проведення 22 лютого в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку заходу, який присвячений грубим порушенням прав людини через російську війну.

Про це на засіданні Ради Безпеки сказав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, передає Укрінформ.

"Наближається рік, відколи Росія почала повномасштабну війну й занурила центр європейського континенту в насильство, кровопролиття і розруху. Тож у фокусі нашої уваги мають бути потреби і страждання людей", – зазначив він.

Кислиця запросив дипломатів узяти участь у заході та "зайняти рішучу позицію щодо нагальної необхідності припинення агресії РФ, виведення російських військ з України і припинення величезних людських страждань" у нашій країні та за її межами.

Кулеба назвав пріоритети України на Мюнхенській безпековій конференції

На Мюнхенській безпековій конференції Україна планує порушити три пріоритетні теми. Про це в етері телемарафону заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За його словами, у центрі уваги учасників конференції будуть теми, які безпосередньо стосуються безпеки України, Європи та світу в цілому.

"Цього року ми просуватимемо на Мюнхенській безпековій конференції пріоритетні для України теми. Ключова — це постачання далекобійних ракет і відкриття постачання бойових літаків, оскільки саме літаки є останнім типом зброї, яку потрібно розблокувати, решту позицій ми за минулий рік відкрили командними зусиллями", — сказав Кулеба.

За словами міністра, учасники конференції також говоритимуть про членство України в НАТО і взагалі про майбутнє Росії.

Мюнхенська безпекова конференція пройде з 17 по 19 лютого.

Мішель запросив Зеленського на спецзасідання Євроради

Президент Європейської Ради Шарль Мішель запросив президента України Володимира Зеленського особисто взяти участь у спеціальному засіданні Євроради, повідомив речник президента Євроради Баренд Лейтц.

"Президент Європейської Ради запросив Президента України Зеленського до особистої участі у майбутньому саміту Європейської Ради #EUCO. З міркувань безпеки, жодна подальша інформація не надаватиметься", — написав він у Twitter.

На початок