У Коломойського відбулись обшуки, в СБУ кажуть про підозри керівництву "Укрнафти"

У Коломойського відбулись обшуки, в СБУ кажуть про підозри керівництву "Укрнафти"

Важливо
У Коломойського відбулись обшуки, в СБУ кажуть про підозри керівництву "Укрнафти"
. Фото: джерело Суспільного в СБУ

Правоохоронці провели обшуки у будинку бізнесмена Ігоря Коломойського. Служба безпеки заявила, що вони пов’язані з виявленими схемами привласнення 40 мільярдів гривень на ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта".

Цю інформацію Суспільному підтвердило джерело в СБУ.

Обшуки у Коломойського також підтвердив голова Бюро економічної безпеки Вадим Мельник.

"Подробиць я повідомити не можу, тому що я не керівник органу досудового розслідування. Але те, що зараз детективи Бюро економічної безпеки проводять вказані обшуки, ця ситуація є", — розповів він.

Посадовець додав, що не може надати інформацію, де саме проводяться обушки.

Раніше ЗМІ повідомили, що Служба безпеки та Бюро економічної безпеки проводять обшук будинку Коломойського. Розслідування стосується махінацій щодо компаній "Укртатнафта" та "Укрнафта". Журналісти повідомляють, що йдеться про розтрату нафтопродуктів на 40 мільярдів гривень та ухилення від сплати митних платежів.

Суспільне намагається отримати подробиці та коментар Коломойського.

Що кажуть в СБУ про обшуки

Служба безпеки заявила, що викрила масштабні схеми привласнення 40 мільярдів гривень на ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта".

"Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці нагадали, що ПАТ "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією України, а ПАТ "Укртатнафта" — нафтопереробною.

"Наразі у рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів", — зазначили в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, така діяльність велася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній.

У рамках слідчих дій Служба безпеки спільно з Бюро економічної безпеки провела низку обшуків. Вони відбулись за місцем проживання фактичних власників і топменеджменту фінансово-промислової групи, до якої входять ці компанії, а також за адресами ймовірного зберігання нафтопродуктів у різних регіонах України.

"За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ "Укртатнафта" оголошено про підозри у вчинені кримінальних правопорушень", — додали в СБУ.

Правоохоронці нагадали, що у листопаді 2022 року співробітники СБУ здійснили превентивні заходи, аби не допустити дестабілізації роботи найбільшого нафтопереробного заводу та нафтовидобувної компанії України, а також забезпечити їх передачу до державної власності у робочому стані. Це було зроблено після засідання Ставки Верховного головнокомандувача, після якого Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій, емітентом яких є ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта".

Що відомо про справи, пов’язані з Коломойським

У вересні 2022 року українські антикорупційні органи повідомили вісьмом фігурантам кримінального розслідування підозру у заволодінні коштами ПАТ "Укрнафта", одним з акціонерів якої є пов’язана з Ігорем Коломойським група "Приват", на суму у понад 13 мільярдів гривень. Серед підозрюваних — колишній голова правління "Укрнафти"; колишня заступниця керівника управління з продажу нафти, газу та продуктів нафто- і газопереробки компанії; колишня керівниця відділу контролю за обліком та поставками нафти і нафтопродуктів "Укрнафти"; колишні директори п’яти комерційних підприємств.

7 листопада держава вилучила майно п'яти стратегічно важливих підприємств, серед яких були "Укрнафта" та "Укртатнафта". При цьому у листопаді 2022-го у Росії бізнесменів Ігора Коломойського та співвласника групи "Приват" Геннадія Боголюбова заочно заарештували за нібито привласнення 800 тисяч тонн російської нафти.

Наприкінці 2016 року уряд ухвалив рішення про націоналізацію ПриватБанку, після чого фінустанову докапіталізували на суму в понад 155 млрд гривень. Раніше Міністерство юстиції США звинуватило Ігоря Коломойського у розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку, які він потім нібито "відмивав" через компанії у США та світі. Натомість сам олігарх заперечив звинувачення та зазначив, що всі інвестиції "робив з власних коштів".

Загалом, в українських та іноземних судах розглядалося понад 240 проваджень щодо націоналізації ПриватБанку. Зокрема, у лондонському суді триває процес за позовом ПриватБанку до колишніх власників фінустанови Коломойського та Боголюбова й афілійованих до них компаній. Банк вимагає відшкодування у зв’язку зі схемами, які мають усі ознаки шахрайства і відмивання коштів та які, як вважає Банк, було реалізовано його колишніми власниками.

5 березня 2021 року США запровадили санкції проти Ігоря Коломойського та членів його родини.

На початок