У державу з користування УПЦ повернулися два храми Лаври — Мінкульт

У державу з користування УПЦ повернулися два храми Лаври — Мінкульт

У державу з користування УПЦ повернулися два храми Лаври — Мінкульт
. Фото: УНІАН

Успенський собор і Трапезну церкву, що розташовані на території заповідника "Києво-Печерська Лавра", повернули в державу з користування Української православної церкви (Московського патріархату). Сьогодні, 5 січня, завершила роботу комісія для прийому-передачі цих двох культових споруд.

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Комісія почала свою роботу 2 січня і займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

Окрім того, комісія провела комплексний опис майна Успенського собору і Трапезної церкви, перевірила стан іконостасів та ікон, а також іншого майна будівель.

"Свято-Успенська Києво-Печерська лавра з 1990 року входить до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення, відтак дуже важливо дотримуватися процедури охорони та збереження пам’яток культурної спадщини. Українська святиня має служити всьому українському народові", — сказав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Речник Лаври УПЦ МП Климент в коментарі Суспільному сказав, що про рішення повернути державі Успенський собор і Трапезну церкву їм не було відомо. Це рішення, каже він, незаконне.

"Нас ніяк не повідомили. Все абсолютно було незаконно, тому що під час військового стану ніякі договори оренди не можуть бути перервані. Це по-перше. А по-друге, якщо вони навіть і мали би перериватися, то нас мали би офіційно повідомити за місячний термін. Тобто жодних юридичних процедур не було дотримано", — сказав Климент.

Що відомо про обшуки та санкції проти УПЦ МП

15 листопада СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. Спів містить рядки "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка – Русь".

Згодом працівники СБУ перевірили монастир УПЦ МП на Закарпатті, у якому чорниці закликали до "пробудження матушки Русі". В СБУ заявили, що знайшли там пропагандистські матеріали, авторства російських діячів і видані російськими друкарнями. У церкві УПЦ МП в Івано-Франківську правоохоронці знайшли антиукраїнську агітаційну літературу. Ще в трьох областях у єпархіях УПЦ МП виявили кремлівські методички та нацистську символіку.

2 грудня президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією. Впродовж двох місяців на розгляд Ради мають внести відповідний законопроєкт. У рішенні йдеться, що РНБО доручила правоохоронцям "активізувати заходи з виявлення підривної діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України".

Увечері 2 грудня Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України (ПЦУ).

26 грудня намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Павло у відеозверненні закликав президента України Володимира Зеленського не забирати в Української православної церкви Московського патріархату Успенський собор і Трапезну церкву на території Верхньої лаври.

27 грудня стало відомо, що в Успенському і Трапезному соборах Києво-Печерської Лаври не проводитимуть богослужіння до закінчення перевірок міжвідомчої урядової комісії. У святинях не зможе правити жодна з конфесій. 31 грудня спливає угода про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою. Оренду вирішили не продовжувати. В УПЦ (МП) сказали, що про це їм не повідомляли.

Читайте також

Очільник ПЦУ Епіфаній проведе Різдвяну службу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври

На початок