У церкві УПЦ МП в Івано-Франківську знайшли антиукраїнську агітаційну літературу — СБУ

У церкві УПЦ МП в Івано-Франківську знайшли антиукраїнську агітаційну літературу — СБУ

У церкві УПЦ МП в Івано-Франківську знайшли антиукраїнську агітаційну літературу — СБУ
. Фото: СБУ в Івано-Франківській області

Проросійську та антиукраїнську агітаційну літературу, у якій заперечується існування українського народу, мови та право України на державність, знайшли працівники СБУ під час обшуків на території та у храмі Різдва Христового УПЦ МП, що на вулиці Довженка в Івано-Франківську. Про це повідомляють на Facebook-сторінці Служби безпеки України області.

Церкву Московського патріархату перевіряли працівники СБУ разом з поліцейськими та нацгвардійцями зранку 27 листопада.

У церкві УПЦ МП в Івано-Франківську знайшли антиукраїнську агітаційну літературу — СБУ
Фото: СБУ в Івано-Франківській області

"Також працівники СБУ знайшли "брошури та книжки ксенофобського і ненависницького змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії", — йдеться у дописі.

Більшість книжок писали російські автори й друкували їх у видавництвах РФ.

Крім того, контррозвідники СБУ виявили в одному з підсобних приміщень на території храму Різдва Христового УПЦ МП символіку незаконних збройних формувань періоду початку російської агресії на Донбасі 2014 року.

У церкві УПЦ МП в Івано-Франківську знайшли антиукраїнську агітаційну літературу — СБУ
Шеврони незаконних збройних формувань періоду початку російської агресії на Донбасі 2014 року. Фото: СБУ в Івано-Франківській області

За фактом виявлення матеріалів, спрямованих на розпалювання національної, регіональної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України.

З початку війни СБУ відкрила понад 20 кримінальних проваджень щодо підривної діяльності окремих представників УПЦ МП, у яких фігурують понад 30 підозрюваних — від інформаторів ворога до коригувальників вогню, йдеться у дописі.

Обшуки проводили працівники СБУ в Івано-Франківській області. Досудове розслідування здійснює Нацполіція в Івано-Франківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Що відомо

Рішення про перехід церкви Різдва Христового до ПЦУ голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук підписала 17 травня 2022 року. Це — останній храм в Івано-Франківську, який належав до УПЦ Московського патріархату.

26 червня попи собору Різдва Христового провели парафіяльні збори. На них закликали паству проголосувати за вірність УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм. Це сталося після оприлюднення міським головою Русланом Марцінківим 25 червня документа про перехід храму Різдва Христового у підпорядкування Православній церкві України.

В Івано-Франківську станом на 15 серпня 2022 року представники УПЦ Московського патріархату через суд намагаються повернути храм Різдва Христового, що на вулиці Довженка. Обласний апеляційний суд скасував ухвали Івано-Франківського міського суду і зобов’язав слідчих Нацполіції відкрити кримінальні справи за заявою попів Московського патріархату.

23 листопада 2022 року єпископом Івано-Франківським та Коломийським став архімандрит Никита (Сторожук) з бази "Миротворець". Таке рішення прийняли на синоді Української православної церкви Московського патріархату.

25 листопада працівники СБУ обшукували Буковинську єпархію УПЦ МП, де Сторожук був секретарем.

26 листопада у Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ прокоментували обшуки СБУ у Свято-Миколаївському соборі. Архимандрит Никита (Сторожук) сказав, що слідчі увірвалися в приміщення, вивели всіх з кімнат, приставили до стіни, роздягнули і фотографували.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок