У Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир у складі ПЦУ

У Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир у складі ПЦУ

Оновлено
У Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир у складі ПЦУ
. Києво-Печерська лавра. Фото: сайт ПЦУ

Чоловічий монастир на території Києво-Печерської Лаври зареєстрували як монастир Православної Церкви України. Відомості про нову юридичну особу в складі Помісної Церкви внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру.

У повідомленні зазначається, що ще 23 травня цього року на засіданні Священного Синоду ПЦУ було вирішено створити у складі Помісної Церкви релігійної організації — чоловічого монастиря "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра". Рішення ухвалили з метою відновлення історичної справедливості і подолання наслідків неканонічного підпорядкування української святині владі Московському патріархату.

Тоді ж Синод доручив Блаженнійшому Митрополиту Епифанію звернутись до Кабміну з проханням надати один із храмів Лаври у її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення — для монастирської діяльності.

Митрополит Київський і всієї України за посадою є священо-архімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської Лаври. Також рішенням Синоду Блаженнійший Митрополит Епифаній призначений очолювати монастир як юридичну особу.

Повідомлення про реєстрацію "Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври" як монастиря ПЦУ прокоментував голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент. Він, зокрема, заявив Суспільному, що таке рішення ухвалила "віртуальна громада, яка немає нічого спільного з монастирем". За його словами, спершу мають збиратися монахи, а потім реєструють монастир.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону заявив, що наразі про передачу до ПЦУ Києво-Печерської Лаври не йдеться. Мова йде лише про перереєстрацію юридичної особи в одному монастирі й церкві, яка досі перебуває в користуванні ПЦУ. Вона розташована на території Верхньої Лаври.

За словами міністра, змінюється просто назва й уточнюється адреса. Оскільки реєстрація зайняла певний час, так співпало, що інформація з’явилась сьогодні у держреєстрі.

"Уся Києво-Печерська Лавра є державною власністю. Верхня — це заповідник, де розташовані музеї. Нижня Лавра передана за часів Януковича безстроково УПЦ. На території Верхньої Лаври знаходиться ще один монастир, назва якого була змінена і сьогодні була зареєстрована. Нічого з точки зору перебування ченців не змінюється", —пояснив Олександр Ткаченко.

Що відомо

  • Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції проти священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату, зокрема намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя) та екснардепа Вадима Новинського.
  • Священику Києво-Печерської лаври, на богослужінні якого лунала пісня із прославлянням Росії, повідомлено про підозру. Справу порушили за фактом виправдовування російської агресії проти України, повідомили у Київській міській прокуратурі.
  • 22 листопада Служба безпеки України провела контррозвідувальні безпекові заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві. "Ці заходи відбуваються спільно з Національною поліцією та Національною гвардією в межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні", — йдеться у повідомленні СБУ.
  • 15 листопада Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі.
  • Про співи у Лаврі повідомив священник Православної церкви України Михайло Омелян. Він повідомив, що отримав відеозапис служіння від випускника Київської православної богословської академії, який разом із друзями зайшов в храм Всіх святих печерських у Лаврі. Він звернув увагу на те, що спів містить рядки "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка – Русь".

Читайте також

"Знайшли нацистську символіку, проросійську літературу та «вчення» про сатанізм" — СБУ завершила обшуки в УПЦ МП

На початок