Уряд спростив ввезення безпілотників, Сили оборони просунулися на Бахмутському напрямку. 315 день війни. Онлайн

Уряд спростив ввезення безпілотників, Сили оборони просунулися на Бахмутському напрямку. 315 день війни. Онлайн

Оновлюється
Уряд спростив ввезення безпілотників, Сили оборони просунулися на Бахмутському напрямку. 315 день війни. Онлайн
. Українські військові запускають безпілотник по російських позиціях поблизу Бахмута. Фото: AP

4 січня — 315 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • На Бахмутському напрямку прикордонники разом з ЗСУ пішли у контратаку одразу після відбиття штурму окупантів. В результаті Сили оборони України просунулись вперед та закріплюються но новому рубежі.
  • Пізно ввечері російські війська обстріляли ракетами С-300 околиці Запоріжжя — на об'єктах цивільної інфраструктури виникла пожежа, пошкоджені житлові будинки поряд. За попередніми даними, двоє людей поранені.
  • Зранку 3 січня обстріляли Курахове Донецької області: загинула одна людина, ще двоє — поранені. Згодом РФ завдала удару по Краматорську, внаслідок чого було поранено людину. Ввечері російська армія атакувала ракетами околиці Запоріжжя: попередньо, одна людина отримала поранення.
  • Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують 700 млрд доларів, потреби на відновлення зросли через атаки Росії на інфраструктуру.
  • Росія системно "гальмує" проведення інспекцій суден, які рухаються «зерновим коридором», заявили в Адміністрації морських портів. Наразі у Босфорі в черзі стоять 94 кораблі. Судна очікують в середньому понад місяць.
  • Керівництво митниці Одещини викрили у розкраданні сотень мільйонів на експорті зерна. До схеми причетні понад 10 високопосадовців.

Місце проведення саміту Україна-ЄС знаходиться на стадії узгодження — Никифоров

Речник президента Сергій Никифоров у коментарі Суспільному розповів, що усі деталі щодо місця проведення саміту Україна-ЄС знаходяться ще на стадії узгодження. Коли буде остаточне рішення, про це оголосять офіційно.

Раніше в Офісі президента зазначили, що його проведення заплановане на 3 лютого у Києві.

Росіяни завдали удару по Курахове

Російські окупанти обстріляли приватний сектор Курахове у Донецькій області. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Курахове, окупанти вдарили по приватному сектору міста. Пошкоджено вікна, покрівлі, фасади приватних будинків", — повідомив Кирило Тимошенко.

Тимошенко додав, що також пошкоджено тепломережу. Постраждалих внаслідок обстрілу немає.

Посол Канади в Україні: Навіть висловлювання РФ про Україну можна кваліфікувати як геноцид

Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза в інтерв'ю Kyiv not Kiev зазначила, що "навіть слова Росії можна кваліфікувати як геноцид".

"Немає потреби шукати їх. Путін абсолютно чітко заявив, що Україна й українці не мають права на існування. Тобто якщо ви питаєте мою особисту думку, — так, однозначно", — сказала вона.

За її словами, необхідно, щоб покарання Росії за скоєні воєнні злочини було присуджене в межах правової системи. Вона також додала, що не бачить ніяких ознак готовності Росії до переговорів з Україною.

"Путін нещодавно сказав, що він не збирається відмовлятися від нападів та війни навіть на час різдвяних свят. Він намагається переконати своїх друзів у світі, що Україна не хоче миру. Важко повірити, але в світі ще знаходяться такі люди, такі країни, які думають, що це Україна затягує цю війну. Так, це частина російської дезінформації, та я думаю, що Україна та її партнери колективно роблять усе можливе, щоб боротися з цим наративом", — зазначила Ґаладза.

Військові РФ обстріляли п'ять громад Сумщини

Протягом 4 грудня військові Росії завдали 55 ударів по прикордонних громадах Сумщини. Обстріляли Краснопільську, Шалигинську, Білопільську, Зноб-Новгородську та Середино-Будську громади, повідомили у військовій адміністрації області.

60% танків, 70% ракет та понад 300 тисяч військових: В ЄС назвали втрати РФ у війні

Станом на листопад 2022 року у війні проти України Росія втратила 60% танків та 250 тисяч військових. Про це під час виступу 16 листопада перед депутатами Національної асамблеї Франції заявив командувач Військової місії ЄС адмірал Ерве Блежан, стенограму його виступу опублікували 4 січня.

"За нашими найдостовірнішими оцінками, щонайменше 60 тисяч російських військових було вбито і втричі більше поранено, що означає, що близько 250 тисяч російських військових зараз нездатні до ведення бою”, – сказав він.

Блежан також заявив, що Росія втратила 60% свого танкового арсеналу, 40% бронетранспортерів та 20% артилерії, а також 70% свого запасу ракет, придатних для ураження наземних цілей.

"Тому зараз вона використовує зенітні ракети для ураження наземних цілей, з відповідними проблемами з точністю, і розраховує на постачання обладнання з Ірану або Північної Кореї", – сказав командувач Військової місії ЄС.

Наразі, за словами Блежана, важко оцінити що Росія отримує від КНДР. При цьому вже точно відомо, що Іран допомагає агресору дронами, а зараз ще й ведуться переговори щодо постачання балістичних ракет.

За словами Блежана, втрати з українського боку оцінити важче, і в ЄС вважають, що вони нижчі за російські, “але все одно значні”.

За даним Генштабу, станом на ранок 4 січня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 108 910 військовослужбовців.

Війська РФ вдарили по Нікопольщині: поранено 64-річного чоловіка, пошкоджено до 20 осель

Через обстріл військами РФ Нікополя вдень 4 січня поранено 64-річного чоловіка. Його ушпиталили до лікарні з важкими ураженнями грудної клітини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської облвійськадміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, поцілили з важкої артилерії. Пошкоджено до 20 осель.

За інформацією міського голови Нікополя Олександра Саюка, через обстріл сталася пожежа в приватному домогосподарстві, яку ліквідували. Ушкоджень також зазнали навчальний заклад, об’єкт інфраструктури, водноспортивна база.

Місце проведення саміту Україна-ЄС знаходиться на стадії узгодження — Никифоров

Речник президента Сергій Никифоров у коментарі Суспільному розповів, що усі деталі щодо місця проведення саміту Україна-ЄС знаходяться ще на стадії узгодження. Коли буде остаточне рішення, про це оголосять офіційно.

Раніше в Офісі президента зазначили, що його проведення заплановане на 3 лютого у Києві.

Франція має намір передати Україні легкі танки та бронетранспортери Bastion.

Президент України Володимир Зеленський написав, що він провів тривалу і детальну розмову з Макроном щодо поточної ситуації.

"Подякував за рішення передати Україні легкі танки та Bastion, а також за активізацію роботи з партнерами у цьому ж напрямку. Погодили подальшу співпрацю щодо суттєвого посилення нашої ППО та інших оборонних спроможностей. Також домовилися працювати над реалізацією формули миру", — йдеться в повідомленні.

Reuters пише з посиланням на чиновника, що Франція також передасть Україні легкі бойові броньовані машини AMX-10RC. При цьому він не розповів подробиць про обсяги та терміни запланованих поставок.

В іранських дронах виявили деталі 13 американських компаній — CNN

В одному з безпілотних літальних апаратів іранського виробництва Shahed-136, збитого восени 2022 року в Україні, були виявлені деталі, виготовлені щонайменше 13 різними компаніями зі США. Про це повідомляє CNN з посиланням на інформацію від української розвідки.

За даними телеканалу, оцінка, з якою наприкінці минулого року ознайомилися урядовці США, ілюструє масштаб проблеми, з якою зіткнулася адміністрація Байдена, і яка пообіцяла припинити виробництво Іраном безпілотників, які Росія сотнями запускає в Україну.

Оцінка української розвідки, як зазначає телеканал, є ще одним доказом того, що, попри санкції, Іран все ще знаходить велику кількість комерційно доступних технологій. З-поміж 52 компонентів, які українці вилучили з безпілотника, 40 були виготовлені 13 різними американськими компаніями, решта – компаніями в Канаді, Швейцарії, Японії, Тайвані та Китаї.

За оцінкою української розвідки, серед виявлених у безпілотнику компонентів американського виробництва – майже два десятки деталей виробництва Texas Instruments, зокрема мікроконтролери, стабілізатори напруги та цифрові контролери сигналів; GPS-модуль виробництва Hemisphere GNSS; мікропроцесор виробництва NXP USA Inc. та компоненти друкованих плат виробництва Analog Devices та Onsemi.

Також були виявлені компоненти, виготовлені компанією International Rectifier, яка зараз належить німецькій компанії Infineon, і швейцарською компанією U-Blox.

Усі зазначені компанії підкреслили, що засуджують будь-яке несанкціоноване використання їхньої продукції, зазначивши при цьому, що боротьба з перенаправленням і нецільовим використанням їхньої продукції є загальногалузевою проблемою, над вирішенням якої вони працюють.

Як зазначає CNN, іранські компанії, схоже, успішно працюють в обхід санкцій. Наприклад, компанія, яка побудувала збитий безпілотник – Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation, – перебуває під санкціями США з 2008 року.

Минулого місяця CNN повідомляв, що Білий дім створив загальноадміністративну робочу групу для розслідування того, як технологія американського та західного виробництва – починаючи від напівпровідників та модулів GPS до двигунів, – опинилася в іранських безпілотниках.

Варіанти боротьби з проблемою обмежені. США протягом багатьох років вводили жорсткі обмеження експортного контролю та санкції, щоб перешкодити Ірану отримати високоякісні матеріали. Зараз офіційні особи США розглядають можливість посилення дотримання цих санкцій, заохочуючи компанії краще контролювати власні ланцюжки постачання і намагаються виявити сторонніх дистриб’юторів, які беруть ці продукти та перепродають їх зловмисникам.

Путін помре дуже швидко, але вже після перемоги України — Буданов

Очільник головного управління розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю ABC News розповів, що російський президент Володимир Путін давно хворіє і "помре дуже швидко".

"Він хворіє вже дуже давно, я впевнений, що має рак. Я думаю, що він помре дуже швидко. Я сподіваюся, що дуже скоро", — сказав він.

За словами Буданова, він точно знає, що у російського диктатора рак: "Ми просто знаємо це". На питання, чи отримували в ГУР цю інформацію від джерел близьких до Путіна, голова розвідки відповів ствердно.

Водночас він вважає, що Путін помре уже після перемоги України у війні з Росією: "Ця війна має закінчитися до його смерті. Ми її виграємо у 2023 році".

Російські окупанти продовжують наступати на Донеччині — Генштаб

У вечірньому зверненні Генштаб інформує, що російські військові зосередили зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському — веде оборону. Проводить інженерне обладнання позицій та мінування місцевості вздовж лівого берега річки Дніпро.

В місті Луганськ, в неврологічному відділені Луганської обласної клінічної лікарні, окупанти лікують понад 100 найманців приватної військової компанії “Вагнер”.

Також у Генштабі підтвердили ураження 3 січня місця зосередження живої сили та військової техніки окупантів в районі населеного пункту Токмак Запорізької області. Втрати противника склали близько 80 військовослужбовців пораненими та мертвими.

Сили оборони максимально нищать війська РФ аби наступ пройшов з мінімальними жертвами — Єрін

Задача Сил оборони заподіяти максимальної шкоди російській армії для того, щоб коли прийде час йти в наступ, зробити це з найменшими втратами й жертвами. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону заявив керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Євгеній Єрін.

За його словами, російські війська продовжують проявляти свою активність біля Херсона і на островах в плавнях, час від часу з'являються "спостережники".

Про контроль над островами, вважає Єрін, можна говорити після повного контролю над протилежним берегом.

"Всі острови знаходяться в так званій "сірій зоні", яка не контролюється ні нашими військами, ні окупантами. Острови проглядаються і прострілюються. І будь-яке скупчення живої сили з будь-якого боку буде просто знищене", говорить Євгеній Єрін.

Але Силам оборони вдається тримати напрямок. ЗСУ нищать засоби противника, його склади, техніку, артилерійські системи, аби коли прийде час з мінімальними втратами провести наступальну кампанію, повідомив керівник пресцентру.

В одеській мехбригаді показали, як знищують опорний пункт російських військ. ВІДЕО

28 окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу 4 січня опублікувала у фейсбуці відео знищення артилерією опорного пункту російських військових в одному із захоплених будинків на Бахмутському напрямку.

Українські військові зазначають, що від "Богів війни" – артилерії – не сховаєшся.

"Кожен понівечений війною будинок ми обов'язково відбудуємо після нашої перемоги, а от країна-терорист, як і її армія, вже відновленню не підлягатиме", – пишуть у 28 ОМБр.

На Бахмутському напрямку прикордонники відбили штурм та захопили позиції окупантів

На Бахмутському напрямку прикордонники разом з ЗСУ пішли у контратаку одразу після відбиття штурму окупантів. В результаті Сили оборони вибили росіян з передових позицій та закріплюються на новому рубежі оборони, повідомляє Державна прикордонна служба України

"Російські загарбники продовжують наступ на Бахмут. Під прикриттям артилерії окупанти спробували захопити одну з передових позицій наших захисників. Артналіт прикордонники перечекали в укриттях, а при наближенні піхоти противника відкрили вогонь", — розповіли у прикордонній службі.

Коли штурмові групи окупантів почали відступати, ЗСУ разом з прикордонниками контратакували та зайняли позиції РФ, розповіли в службі. В бою було вбито 9 окупантів, близько 20 поранено.

В ДПСУ повідомили, що в результаті бою Сили оборони України просунулися на 300 метрів та закріплюються на нових позиціях.

РФ вдарила по Бахмуту, є загиблі

4 січня, 12:00 російсько-окупаційні війська вдарили по Бахмуту Донецької області з артилерії. Один зі снарядів влучив у дорогу — загинули дві літні жінки, повідомила пресслужба обласного управління Національної поліції.

"Жінки перебували у вкрай небезпечному районі та не мали сил швидко сховатися від обстрілу. Залишаючись під вогнем, люди щомиті ризикують своїм життям. Поліція Донеччини закликає цивільних мешканців евакуюватися до більш безпечних місць. Вмовляйте своїх рідних виїхати, дозвольте нам врятувати їх", — зазначили у відомстві.

Де йдуть бої та немає "швидкої". Як працює "Білий Янгол" на Донеччині

На Донеччині спеціальні екіпажі поліції "Білий янгол" допомагають людям, яким потрібна медична допомога. Вони доправляють жителів прифронтових територій до лікарень, евакуюють у безпечні місця та надають першу медичну допомогу.

"Збирайтеся, поїдемо, відігріємо вас хоча б. Якщо не надумаєте, я вас через 3-4 дні назад привезу", — так поліцейський Артем Щусь переконує евакуюватись літню жінку, яка живе поблизу лінії фронту у квартирі без опалення.

У Польщі судитимуть росіянина і білоруса за шпигунство на користь Росії

У Польщі, прокурор Окружної прокуратури у Варшаві скерував до суду обвинувальний акт стосовно росіянина і білоруса, яких обвинувачують у шпигунстві на користь Головного розвідувального управління Росії.

Про це повідомила прессекретар Окружної прокуратури Варшави Александра Скшиняж, повідомляє PAP.

В обвинувальному акті прокурор звинуватив громадянина Росії та громадянина Білорусі у веденні шпигунської діяльності на користь російської військової розвідки з 2017 року по квітень 2022 року. Обидва були затримані у квітні 2022 року.

"На підставі матеріалів, зібраних Службою військової контррозвідки, та матеріалів, зібраних в ході слідства, встановлено, що вони брали участь у діяльності російської військової розвідки шляхом розпізнавання військових об'єктів, що мають критичне значення для оборони Польщі, а також шляхом отримання інформації про боєздатність, моральний стан та функціонування підрозділів, у тому числі в часи небезпеки, з подальшим наданням отриманих відомостей згаданій розвідувальній службі" – повідомила речниця прокуратури.

За даними слідства, обидва фігуранти легально проживали в Польщі. Зокрема, громадянин Білорусі під час навчання в одному з університетів Білостока, а потім організовуючи парашутно-десантну підготовку, встановив товариські стосунки, які використовував у своїй діяльності в інтересах ГРУ РФ. Росіянин здійснював шпигунську діяльність в інтересах російської розвідки під прикриттям заняття культурною діяльністю та туризмом.

Польські прокурори встановили, що шпигунська діяльність обвинувачених була зосереджена на військових частинах, розташованих у північно-східній частині Польщі. Їхні завдання полягали у вивченні важливих елементів ЗС Польщі та отриманні інформації щодо виконання завдань польською армією в районі кордону з Білоруссю у зв’язку з так званою міграційною кризою.

Крім того, шпигунів цікавила кількість військовослужбовців, які виконують завдання в районі кордону, структура підрозділів, використання спецтехніки, моральний стан військ та оперативні можливості, взаємодія військових частин, дислокованих у північно-східній Польщі, з військами інших країн НАТО.

Від часу затримання обидва фігуранти перебувають під вартою.

Війська РФ вдарили по Нікополю: поранено 64-річного чоловіка, пошкоджено до 20 осель

Через обстріл військами РФ Нікополя вдень 4 січня поранено 64-річного чоловіка. Він у лікарні — з важкими ураженнями грудної клітини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської облвійськадміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, поцілили з важкої артилерії. Пошкоджено до 20 осель. Наслідки атаки ще уточнюють.

Зеленський поговорив з президентом Румунії про оборонну співпрацю й "формулу миру"

Президенти України Володимир Зеленський та Румунії Клаус Йоганніс узгодили подальші кроки у розвитку співпраці між країнами, зокрема в оборонній галузі, а також формулу миру.

"Узгодили з Клаусом Йоганнісом кроки з подальшого розвитку українсько-румунської взаємодії, насамперед в оборонній галузі. Подякував за солідарність і підтримку Румунії в протистоянні російській агресії. Обговорили формулу миру й питання двостороннього порядку денного", – зазначив Зеленський.

"Основна мета — столиця". У Повітряних силах розповіли, як ППО відбиває атаки "шахедів"

Як ППО навчилася відбивати атаки "шахедів"? Чи можуть громадяни допомогти військовим? На ці питання відповів Юрій Ігнат, полковник, начальник служби зв'язків із громадськістю Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Уряд спростив ввезення цивільних безпілотників, Росія атакувала Донеччину та Запоріжжя. 315 день війни. Онлайн
Речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат. Фото: Суспільне

У Дніпрі демонтували танк

У Дніпрі демонтували «Танк» — пам'ятник радянському генерал-лейтенанту Юхиму Пушкіну. Його відвезли на територію одного з комунальних підприємств.

Німеччина допомогла Україні торік на 12 мільярдів євро

Німеччина надала Україні за 10 місяців війни допомогу на понад 12 млрд євро. Суму назвав представник пресслужби Вольфганг Бюхнер на брифінгу, передає Укрінформ.

Німеччина, за його словами, непохитно стоїть на боці України.

"Навіть сума підтримки, наданої з 24 лютого 2022 року – понад 12 млрд євро – говорить сама за себе", — підкреслив Бюхнер.

Стосовно постачання озброєнь Бюхнер зазначив, що ФРН надає Україні ті озброєння, які вона потребує, що їй допомагає, але так, щоб Німеччина та НАТО не стали стороною війни. Берлін і надалі триматиметься такого принципу – не постачати типи озброєнь і військової техніки, зокрема, танків, якщо цього не зроблять партнери та союзники по Альянсу.

Федеральний уряд оновлює перелік наданих Україні озброєнь щотижня. Але востаннє він був оновлений 20 грудня. Тим часом Мінекономіки ФРН 4 січня відзвітувало про експорт озброєнь в 2022 році, із чого випливає, що Україна зайняла з великим відривом перше місце у переліку країн, які отримували дозволи на постачання німецьких озброєнь – 2,245 млрд євро або більше чверті від усіх виданих торік.

Читайте також: "Найшвидший шлях до миру" — Столтенберг закликав країни НАТО продовжити постачання зброї Україні

Ломаченка внесли у список держзрадників — Чесно

Боксера з Одеської області, колишнього чемпіона світу та олімпійського чемпіона Василя Ломаченка внесли в список держзрадників, який веде ГО "Чесно". Про це 3 січня вони повідомили на своєму сайті.

За даними руху, внесли до реєстру Ломаченка через його публікацію в Інстаграм відео проповіді митрополита Лонгіна, архієрея УПЦ Московського патріархату. На відео він говорить, що "українська держава розпочала війну проти Бога, проти церкви господньої та проти українського народу".

Раніше у грудні Василь Ломаченко публікував фото Митрополита Запорізького і Мелітопольського УПЦ МП Луки, проти якого ввела санкції РНБО. Разом з тим, зазначили в "Чесно", боксер постив привітання до дня ЗСУ та на початку повномасштабного вторгнення вступив до тероборони Білгорода-Дністровського.

У Бахмуті внаслідок обстрілу загинули дві жінки — поліція

У Бахмуті Донецької області через ворожий артилерійський обстріл загинули дві жінки.

"У Бахмуті російський снаряд вбив двох жінок. Сьогодні близько 12:00 війська РФ вдарили по місту з артилерії. Один зі снарядів влучив у дорогу. Осколками смертельно покалічило двох літніх жінок", — ідеться в повідомленні.

Евакуаційна група поліції "Білий Янгол" доставляє тіла загиблих до моргу. Надалі встановлюватимуться їхні особи. Жінки перебували у вкрай небезпечному районі і не могли швидко сховатися від обстрілу, повідомили в поліції.

Дивіться також: Випалені руїни, загиблі та вцілілі цивільні, втомлені військові — фоторепортаж із Бахмута

На Херсонщині виявили склад так званих "трофеїв" військових РФ з українською символікою

На деокупованій Херсонщині виявили склад так званих "трофеїв" з українською символікою, яку збирали та відправляли додому військові РФ, повідомляє Суспільне Херсон. Російські військові збирали українські символи та відправляли їх додому як трофеї "специальной военной операции".

Лубінець поговорив із представниками Червоного Хреста про відвідування полонених

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець обговорив із представником Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Міхаелем Крамером та генеральним директором українського Червоного Хреста Максимом Доценком важливість відвідування полонених.

За словами Лубінця, під час зустрічі він вкотре наголосив на важливості гуманітарної місії та відвідувань українців, які перебувають у російському полоні, а також на значущості допомоги тим, хто її потребує.

"Військовий конфлікт триває, тож і робота не повинна зупинятися ні на мить! Україні важлива гуманітарна місія, важливе фіксування стану справ у війні, важлива допомога жертвам війни", — наголосив уповноважений ВР.

У полоні Росії — 3,4 тисячі українських військових та цивільних

Жителька села Руські Тишки на Харківщині доглядає майже 100 собак

Жителька села Руські Тишки на Харківщині Олена Бубенко під час окупації годувала майже 200 собак та котів. Нині жінка доглядає за 96 собаками та 35 котами. Як Олена рятувала їх з-під обстрілів та опікується ними зараз — у репортажі Суспільне Харків.

У 2023 році Литва продовжить військову підтримку України

"Це має бути рік, коли Україна переможе агресора", — написав у твіттер президент Литви Гітанас Науседа. За його словами, Литва надішле військове обладнання, боєприпаси та забезпечить військову підготовку України.

"Вкрай важливо збільшити темпи підтримки з боку всіх союзників. Перемога близько", — додав лідер Литви.

Україна стала в 2022 році основним отримувачем німецької зброї — Німеччина

У 2022 році Україна стала основним імпортером німецьких озброєнь і найбільшою країною за кількістю схвалених ліцензій на експорт зброї. Про це повідомляє Федеральне міністерство економіки ФРН.

"Більше чверті всіх дозволів (понад 2,245 млрд євро зі загалом 8,36 млрд) припадає на Україну. Це робить Україну країною з найбільшою кількістю дозволів у 2022 році", — повідомили в міністерстві. На другому місці з великим відривом ідуть Нідерланди – 1,826 млрд, треті — США (864,457 млн), далі Велика Британія (453,135млн)

Переважна більшість усієї суми (7,54 мільярда євро) припадає на дозволи для близьких країн-партнерів і на підтримку України в її самозахисті від російської агресії, яка порушує міжнародне право, йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, у 2022 році було видано індивідуальних ліцензій на експорт озброєнь на 8,36 млрд євро (відповідно: 3,96 млрд євро на військову зброю та 4,4 млрд євро на інше озброєння).

У Сумському районі вилучили уламки ракет після обстрілу 2 січня

2 січня російський гелікоптер, не перетинаючи лінії кордону, обстріляв некерованими ракетами село та його околиці у Сумському районі. Обстріл, ймовірно, здійснювався ракетами С – 13, повідомляє відділ комунікації поліції Сумської області.

За інформацією Олега Євлаша, начальника вибухотехнічного відділу ГУНП в Сумській області, ракети пошкодили кілька приватних господарств, люди не травмувалися. Сапери поліції вважають, що обстріл міг здійснюватися ракетами С – 13 або більш сучасними. Знайдені уламки і залишки ракет вилучені та направлені на експертизу.

"Знаходячись вдома, спустіться до підвалу, погреба або іншого укриття. Обов’язково відійдіть від вікон. Використовуйте правило "двох стін", якщо вирішили залишитися у квартирі чи будинку. Якщо ж сигнал про авіаційний наліт застав вас на вулиці, негайно покиньте відкриту місцевість, перейдіть до найближчого бомбосховища або іншого укриття. Якщо розриви вже відбуваються неподалік, не біжіть, а негайно падайте в найближче заглиблення в ґрунті, аби вберегтися від уламків", — зазначають в поліції Сумщини".

Передавала інформацію про блокпости: жительку Добропілля засудили до 8 років в'язниці

Жительку Добропілля засудили до восьми років позбавлення волі за передачу інформації представникам "ДНР" про розташування блокпостів та місця дислокації українських військових у місті.

Про це повідомила пресслужба прокуратури Донеччини.

У суді прокурори довели, що у березні 2022 року засуджена передавала інформацію про блок пости та місця дислокації українських військових у Добропіллі своїй знайомій, яка є учасницею незаконних збройних формувань "ДНР".

"Вказані дані жінка надсилала з власного телефону до однієї з соціальних мереж. При цьому засуджена усвідомлювала, що ця інформація може бути використана ворогом для обстрілів міста", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці жінку затримали у червні 2022 року.

Частина депутатів відповились позбавити повноважень депутатів проросійських партій — Чесно

Майже 70 нардепів відмовились ставити свої підписи під зверненням до спікера Руслана Стефанчука про позбавлення повноважень депутатів, які були обрані від заборонених проросійських партій. Про це ідеться у відповіді на запит руху "ЧЕСНО" від народного депутата з фракції "Слуга народу" Олега Дунди, який ініціював збір підписів.

Фракція "Батьківщина" майже у повному складі відмовилась ставити підписи під ініціативою, яка передбачає винесення цього питання на порядок денний найближчої сесії парламенту. Нардеп каже, що всі члени фракції посилались на лідерку Юлію Тимошенко, що це саме її рішення. Єдина членкиня фракції, яка погодилась підписати після новорічних свят, — Альона Шкрум.

Також проти позбавлення повноважень народних та місцевих депутатів від партій на кшталт ОПЗЖ представники "Слуги народу", зокрема голова фракції Давид Арахамія та його заступники, а також заступник спікера парламенту Олександр Корнієнко.

В Україні зростає споживання електрики через зміну погоди

​​Станом на 12:00 4 січня споживання в Україні зростає через поступове зниження температури та активізацію роботи бізнесу після святкових днів, повідомляє НЕК Укренерго.

"Тому для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей України доведені ліміти споживання, які діють з 8:00 до 24:00. Нагадаємо, перевищення лімітів споживання призводить до застосування аварійних обмежень", — зазначили в НЕК.

У прифронтових регіонах на сході країни під обстріли росіян потрапили енергетичні об’єкти розподільчих мереж. Ремонтні роботи та відновлення живлення будуть проведені відразу після отримання відповідних дозволів військових.

Енергосистема України зазнала 11 ракетних та 14 безпілотних атак РФ. Пошкодження об’єктів генерації та магістральних мереж складні та масштабні. Їх відновлення все ще потребує значних ресурсів та часу.

Федерація хокею пояснила знищення обладнання в Дружківці "саботажем відповідальних осіб"

2 січня росіяни завдали ракетного удару по місцевій льодовій арені "Альтаїр". Російські війська на початку нового року зруйнували п'яту льодову арену за час свого повномасштабного вторгнення до України. Унаслідок влучання ракети пожежа спалахнула на арені "Альтаїр" у Дружківці Донецької області.

Приміщення "Альтаїру" з 2014 року слугувало домівкою для гранду українського хокею "Донбасу", що виступав на арені після вимушеного переїзду з Донецька. Також його використовували для занять хокеєм та фігурним катанням.

Факт обстрілу арени прокоментували у Федерації хокею України. У керівному хокейному органі країни зазначили, що "через саботаж" посадовців унаслідок ракетного удару було знищено обладнання, необхідне для організації хокейних змагань, повідомляє Суспільне Спорт.

У ФХУ пояснюють, що почали створювати необхідні передумови для перевезення обладнання з Донеччини ще влітку 2022 року. Утім, втілити його не змогли - згідно із заявою федерації, через рішення місцевих посадовців.

"Ще півроку тому керівництво Федерації хокею України планувало перевезти з арени «Альтаїр» в одне з безпечних українських міст обладнання. Щоб зберегти його і дати змогу займатися хокеєм там, де не ведуться активні бойові дії. Однак на цьому шляху ми зіткнулися з непередбачуваними перепонами", - повідомляється на сайті федерації.

"Процедуру евакуації обладнання з «Альтаїра» Федерація хокею України розпочала ще влітку. На початку осені вдалося вивезти з арени льодовий комбайн та деякі дріб’язкові комплектуючі. Те, що тієї миті вдалося вмістити в автівку. Решту обладнання планувалося перевезти пізніше. Однак «пізніше» не настало, хоча всі необхідні документи були підписані на папері та обговорені в усній формі".

Порт у Маріуполі окупанти перетворюють на військову базу — Андрющенко

Морський порт у Маріуполі російські окупанти перетворюють у військову базу. Вони звільнили майже всіх місцевих працівників, на їх місці працюють росіяни. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Суспільне Донбас.

"Розпочато роботи з розділення причалів на умовно цивільні та умовно військові. Через замулювання каналу поки в акваторію порту можуть заходити судна з невеликою оснащенням, як класу річка-море РМ3. Однак, це не є перешкодою щодо налагодження постачання військового обладнання у весняний період судноплавства", — написав Андрющенко.

Зараз у порт заходять російські судна з будівельними матеріалами та контейнери з невідомим вантажем.

Також за його інформацією, звільнених працівників порту окупанти "відрядили" до Криму начебто на будівництво.

Кулеба анонсував тісну співпрацю України і Латинської Америки

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував ухвалення цього року Латиноамериканської стратегії і потужне "повернення" України на простір Південної Америки. Про це він сказав під час брифінгу 4 січня.

"Цього року Латинська Америка буде у нас у пріоритеті. Це останній регіон світу, який ми ще грунтовно не "переорали". У нас уже є Африканська стратегія, ми її реалізуємо, є Азійська стратегія, ми її реалізуємо. Наступний документ стратегічного характеру, який ухвалить МЗС цього року, буде Латиноамериканська стратегія, і ви цього року побачите потужне повернення України на простір Південної Америки", — зазначив міністр.

Він додав, що важливою подією в регіоні став вступ на посаду 1 січня президента Бразилії Луїса Інасіо Лула да Сілви. У цьому контексті очільник МЗС поінформував, що українська делегація на чолі з першим віцепрем’єр-міністром економіки Юлією Свириденко взяла участь в урочистій церемонії інавгурації і провела змістовні зустрічі не лише з президентом Бразилії, а й з главами інших іноземних делегацій.

"Цей візит високого рівня засвідчив зацікавленість нашої держави у перезавантаженні українсько-бразильського діалогу, наданні додаткового імпульсу торговельно-економічним взаєминам. Ми почули сигнали від бразильської сторони, будемо з ними активно працювати, як і з іншими країнами цього регіону", — запевнив очільник МЗС.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють наші кореспонденти.

Підготовка до передачі Patriot Україні почалась — Кулеба

"Очікуємо на розгортання Патріотів у максимально стислі терміни. Підготовка передачі цих систем уже розпочалась", — повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу. Він додав, що у 2023 Україна отримає те, що не могла отримати з різних причин у 2022-му.

"Я можу підтвердити, що так і буде, чекайте на новини. Незабаром відбудеться наступне засідання у форматі Рамштайн. Я отримав запрошення від Жозепа Борреля взяти участь в Раді міністрів ЄС у січні. Важливою темою буде підготовка до саміту ЄС 3 лютого. Важлива тема саміту — передвступні переговори вступу України до ЄС. На саміті буде йтися про імплементацію формули миру президента Зеленського та посилення санкцій проти Росії", — зазначив Кулеба.

Двоє людей загинули внаслідок обстрілів Херсонщини 3 січня

Російські військові 73 рази обстріляли Херсонську область протягом доби 3 січня, повідомляє голова обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

"Минулої доби через росіян загинули дві людини, п’ятеро жителів Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості", – написав він у своїх соцмережах.

Зокрема, за даними голови області, російська армія обстріляла Херсон 11 разів: "Гатили по житлових кварталах міста. Ворожі снаряди влучили в суднобудівний завод, газопровід, приватні та багатоквартирні будинки".

Київ і вся Україна — повітряна тривога.

Моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомляє про підняття в повітря винищувачів МіГ-31К

Притула про «Спартани», збір на помсту зі Стерненком та роботу супутника — інтерв’ю Суспільне

Фонд Сергія Притули торік закуповував «народні Байрактари», супутник для розвідки та оголосив великий збір на «Спартани». Окрім цього, збирав донати зі Стерненком на помсту. Притула в інтерв’ю Суспільне Новини сказав, що потреби військових у 2023 році не зміняться і більшість грошей з донатів Благодійного фонду Притули піде на щоденні потреби військових — зв’язок, тактична медицина, дрони. Сергій Притула в інтерв’ю каже, що цьогоріч оголосить результати збору на бронетехніку «Спартани», а також, за можливості, розповість про те, що купили за «збір на помсту із Стерненком. «Люди, які донатили, будуть задоволені, коли побачать», — каже волонтер. Чому на результати деяких зборів треба чекати по пів року? Та як Збройні сили підтримують українські діти? Про це в інтерв’ю засновника Благодійного Фонду Сергія Притули Суспільному.

Ізюмчанину, який під час окупації очолив відділ дільничих та пограбував колегу, повідомили про підозру — ДБР

Заочно про підозру у держзраді повідомили жителю Ізюма, який під час окупації міста обійняв посаду "начальника відділу дільничих інспекторів".

Чоловік разом з окупантами вишукував активістів, забирав зброю у колег, повідомила пресслужба ДБР.

"Під час однієї з таких облав він разом із російськими військовими вдерлися до будинку одного з місцевих правоохоронців, відібрали службовий автомобіль, цінності та особисті речі", — сказано у повідомленні.

Про підозру чоловіку оголосили заочно: після деокупації Ізюма він втік разом з окупантами. З лав поліції регіону підозрюваного звільнили. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Понад 5 тисяч людей скористалися столичним метро як укриттям у новорічну ніч — КМДА

У новорічну ніч під час повітряної тривоги київським метрополітеном як укриттям скористалися близько 5200 людей. Із них майже 400 — це діти. Про це повідомляє пресслужба КМДА.

"Інфраструктура метрополітену у цілодобовому режимі працює як укриття та забезпечує найнеобхіднішими умовами: питною водою, санітарними вузлами та можливістю підзарядки гаджетів", — йдеться у повідомленні.

У КМДА також поінформували, що протягом 2022 року столичний метрополітен перевіз понад 160 мільйонів пасажирів. Це майже в два рази менше, ніж у 2021 році.

Пораненого у Краматорську електрика доправили до лікарні — ДТЕК Донецькі електромережі

У Краматорську 3 січня під час ракетного удару поранення отримав електрик. Його доправили до лікарні. Про це повідомила пресслужба ДТЕК Донецькі електромережі.

"Окупанти завдали по Краматорську ракетного удару, через що під час виконання ремонтних робіт постраждав працівник ДТЕК Донецькі електромережі", — повідомили у пресслужбі.

Про обстріл ремонтної бригади енергетиків 3 січня повідомили очільник міської військової адміністрації Краматорська Олександр Гончаренко та заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Краматорську під час ракетного удару поранення отримав енергетик

У Краматорську 3 січня під час ракетного удару поранення отримав енергетик. Його доправили до лікарні. Про це повідомила пресслужба ДТЕК Донецькі електромережі.

"Окупанти завдали по Краматорську ракетного удару, через що під час виконання ремонтних робіт постраждав працівник ДТЕК Донецькі електромережі", — повідомили у пресслужбі.

Росіяни 3 січня обстріляли Новгород-Сіверську й Семенівську громади

Росіяни 3 січня обстріляли прикордонні громади Чернігівщини: Новгород-Сіверську й Семенівську. Цю інформацію Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

О 09:00 Семенівська громада зазнала восьми приходів з міномета калібру 120 міліметрів. О 13:40 прикордонники зафіксували шість прильотів, також з міномета, але калібру 82 міліметри. Росіяни стріляли з боку села Случевськ.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Нагадаємо, цього ж дня, з 08:10 до 09:15, росіяни обстріляли Семенівську громаду ще й зі ствольної артилерії. Спостерігачі нарахували 19 приходів.

Помилки командування збільшують втрати серед російських військових — британська розвідка

Російське військове командування через свою непрофесійність припускається помилок, які збільшують втрати серед особового складу військовослужбовців РФ. Про це у своєму Twitter заявило Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначають в Міноборони королівства, 31 грудня 2022 року Україна завдала удару по будівлі ПТУ в підконтрольному Росії містечку Макіївка поблизу Донецька, яке Росія, найімовірніше, захопила для використання у військових цілях. В результаті удару будівля була повністю зруйнована, а російське Міноборони підтвердило загибель 89 російських військовослужбовців.

"Враховуючи масштаби пошкоджень, існує реальна ймовірність того, що боєприпаси зберігалися поблизу місця проживання військових та здетонували під час удару, спричинивши вторинні вибухи", — йдеться у повідомленні.

В міністерстві зауважили, що будівля була розташована лише за 12,5 км від Авдіївки, одного з найбільш запеклих місць конфлікту. З урахуванням цього британська розвідка вважає, що непрофесійність командування збільшує втрати російської сторони.

"Російські військові мають досвід небезпечного зберігання боєприпасів задовго до нинішньої війни, але цей інцидент підкреслює, як непрофесійна практика сприяє високому рівню втрат у Росії", — наголосили в МО Великої Британії.

Двоє жителів Куп'янщини поранені внаслідок обстрілів

Внаслідок обстрілів протягом доби 3-4 січня зазнали поранень двоє жителів Куп'янського району Харківської області. Про це йдеться у зведенні голови обладміністрації Олега Синєгубова 4 січня.

"У Куп'янському районі протягом доби поранення зазнали двоє чоловіків 42-х та 72-х років. Вони госпіталізовані у стані середньої тяжкості", — сказано у повідомленні.

У Генштабі 4 січня повідомили, що окупанти обстріляли щонайменше п'ять населених пунктів на куп'янському напрямку.

На Донеччині від обстрілів загинула людина, п'ятеро поранені

Протягом 3 січня на Донеччині від обстрілів загинув житель Курахового, ще п'ятеро жителів області отримали поранення. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Через обстріли поранення отримали мирні жителі Курахового, Авдіївки, Гірника та Краматорська.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1287 людей, поранення отримали 2810 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру на Миколаївщині

Російські військові третього січня обстріляли Куцурубську громаду Миколаївського району. Внаслідок удару руйнувань зазнала цивільна інфраструктура. Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

Війська РФ орієнтовно о 15:00 завдали ударів по одному з населених пунктів Куцурубської громади. Пошкоджено житлові будинки та господарські споруди.

За інформацією ОВА, внаслідок обстрілу загиблих та поранених немає.

У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах доба минула відносно спокійно.

РФ втратила 720 військових за добу — Генштаб

Протягом доби 3 січня російська сторона втратила близько 720 військових, при цьому загальні втрати РФ від початку війни сягнули майже 109 тисяч людей. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 04.01.23 орієнтовно склали: особового складу — близько/ about 108 910 (+720) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, РФ втратила:

  • танків — 3038 (+2) од,
  • бойових броньованих машин — 6106 (+6) од,
  • артилерійських систем — 2039 (+6) од,
  • РСЗВ — 424 (+0) од,
  • засобів ППО — 215 (+1) од,
  • літаків — 283 (+0) од,
  • гелікоптерів — 270 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1842 (+3),
  • крилатих ракет — 723 (+0),
  • кораблів/катерів — 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4745 (+10) од,
  • спеціальної техніки — 181 (+0).

Дані щодо втрат російської сторони уточнюються, зазначили в Генштабі.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 04.01.23 орієнтовно склали: особового складу — близько/ about 108 910 (+720) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, РФ втратила:

  • танків — 3038 (+2) од,
  • бойових броньованих машин — 6106 (+6) од,
  • артилерійських систем — 2039 (+6) од,
  • РСЗВ — 424 (+0) од,
  • засобів ППО — 215 (+1) од,
  • літаків — 283 (+0) од,
  • гелікоптерів — 270 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1842 (+3),
  • крилатих ракет — 723 (+0),
  • кораблів/катерів — 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4745 (+10) од,
  • спеціальної техніки — 181 (+0).

Дані щодо втрат російської сторони уточнюються, зазначили в Генштабі.

Армія РФ обстріляла Нікополь

У ніч на 4 січня російська армія вдарила по Нікополю, що на Дніпропетровщині. Про це повідомив очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко на своєму Telegram-каналі.

За його словами, на житлові квартали міста випустили з десяток снарядів. Поранених немає.

Внаслідок обстрілу пошкоджені кілька житлових будинків та господарчих споруд, автівка, газопровід та лінія електропередач.

В інших районах Дніпропетровщини ніч минула без атак, написав посадовець.

Черкаська, Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Харківська області — повітряна тривога.

РФ завдала десятки ударів на сході та півдні — Генштаб

Російські війська за добу 3 січня завдали десятки ракетних, авіаційних та артилерійських ударів по території України, внаслідок атак постраждали цивільні. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"Противник протягом минулої доби завдав 7 ракетних, 18 авіаційних ударів та здійснив понад 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі міст Краматорськ Донецької області, Запоріжжя та Херсона", — йдеться у повідомленні.

За даними ГШ, через атаки є постраждалі серед мирного населення. Відтак військові нагадали, що загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

Генштаб підтвердив ураження російських складів на півдні України

Українським військовим вдалося підтвердити втрати серед російських військових в результаті ударів, які завдали Сили оборони по російських позиціях у попередні дні. Зокрема, на Запоріжжі знищено 2 склади ЗС РФ, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у ранковому зведенні.

"Ворог продовжує зазнавати втрат. Зокрема, підтверджено ураження противника 2 січня в районах населених пунктів Токмак, Мелітополь, Бердянськ, Пологи та Василівка Запорізької області: знищено 2 склади боєприпасів, до 10 одиниць військової техніки різного типу, уражено 2 пункти дислокації окупантів, ліквідовано та поранено до 260 військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації", — зазначається в дописі.

Повітряна тривога у Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській та Херсонській областях.

У Міноборони РФ заявили про 89 загиблих військових під час удару ЗСУ по Макіївці

Серед загиблих внаслідок українського удару по Макіївці – заступник командира полку підполковник Бачурін, повідомляє "РИА Новости" на МО РФ.

У Міноборони заявили, що удар по пункту тимчасової дислокації однієї з російських військових частин в районі населеного пункту Макіївка 1 січня о 00:01 було завдано артилерією ЗСУ з РСЗВ Himars. Дві ракети нібито були перехоплені, у будівлю влучили чотири фугасні боєголовки. Внаслідок вибухів обвалився дах будівлі.

У МО РФ винуватцями вважають російських військових, які попри заборону масово використовують мобільні телефони і ще дозволило ЗСУ визначити їхнє розташування і завдати удару.

Російська армія 3 січня атакувала ракетами околиці Запоріжжя: попередньо, одна людина отримала поранення. Після удару на об’єкті цивільної інфраструктури виникла пожежа, повідомив керівник ОВА Олександр Старух.

На початок