Росія визнала втрати у Макіївці, Зеленський попередив про тривалу атаку "шахедами". 314 день війни. Онлайн

Росія визнала втрати у Макіївці, Зеленський попередив про тривалу атаку "шахедами". 314 день війни. Онлайн

Оновлюється
Росія визнала втрати у Макіївці, Зеленський попередив про тривалу атаку "шахедами". 314 день війни. Онлайн
. 73-річний Анатолій Кагарлицький у своєму будинку, пошкодженому після російської атаки в Києві, 2 січня 2023 р. Кагарлицький був поранений, його невістка Ірина загинула під час атаки 31 грудня, 2022 р. Фото: АР

3 січня — 314 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують 700 млрд доларів, потреби на відновлення зросли через атаки Росії на інфраструктуру.
  • Зеленський заявив, що Росія планує тривалу атаку дронами-камікадзе "шахед", щоб виснажити українську ППО та енергетику.
  • Саміт Україна-ЄС, який запланований на 3 лютого, відбудеться у Києві. Про це повідомили в Офісі президента після перемовин Зеленського з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.
  • Міноборони РФ заявило, що Україна вночі 1 січня з HIMARS вдарила по "пункту тимчасової дислокації одного з російських підрозділів" в окупованій Макіївці на Донеччині, через що загинули 63 військових. Генштаб ЗСУ підтвердив, що в районі зосередження російських військових у Макіївці 31 грудня знищили та пошкодили до десяти одиниць військової техніки, втрати особового складу росіян уточнюють.

Зеленський: Російська ракета проти "Альтаїра" в Дружківці — чергове зізнання держави-терориста

Президент Володимир Зеленський під час відеозвернення заявив, що Україна має зробити все, щоб викинути триколор із Донбасу та інших земель. Він додав, що "російська ракета проти "Альтаїра" в Дружківці – це чергове зізнання держави-терориста".

"Ця льодова арена – "Альтаїр" – почала працювати ще до війни, коли до приходу Росії Донбас мав нормальне життя. Там тренувалися діти. Працювала дитяча спортивна школа. Відбувалися хокейні змагання. Там люди займалися спортом, святкували й просто раділи життю. Краматорськ, Словʼянськ, Костянтинівка, Бахмут, Покровськ, Донецьк, Торецьк та інші міста й села Донбасу – всі знали, що це за арена, і багато хто там бував. Минулого року її використовували для збору та розподілу гуманітарної допомоги", — зазначив президент.

Кабмін спростив систему ввезення в Україну цивільних безпілотників

Кабінет міністрів дозволив ввозити в Україну безпілотники через кордон без оформлення гарантійних листів. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Відповідне рішення стосується цивільних дронів та безпілотників подвійного призначення, які передають міжнародні донори. Воно діятиме протягом воєнного стану.

За рішенням Кабміну пропуск через митний кордон України безпілотників та запчастин до них здійснюється за місцем перетину кордону. Особа, яка перевозить літальні апарати має подати у паперовій чи електронній формі заповнену декларацію.

На період війни під час ввезення митники не будуть вимагати гарантійні листи та не застосовуватимуть нетарифне регулювання — ліцензування і квотування.

"Мобілізуємо цивілізований світ". Зеленський провів одразу чотири міжнародні розмови

Президент Володимир Зеленський поговорив із прем’єр-міністром Канади, прем’єр-міністром Нідерландів, прем’єр-міністром Великої Британії та прем’єр-міністром Норвегії.

"Ми почали цей рік одразу з того, що найбільш необхідне Україні саме зараз – напередодні тих нових мобілізаційних процесів, які готуються державою-терористом. Саме зараз – той момент, коли разом із партнерами маємо посилити нашу оборону", — зазначив Зеленський.

Щойно говорив із Прем’єр-міністром Канади – і це четверта міжнародна розмова за сьогодні. Прем’єр-міністр Нідерландів, Прем’єр-міністр Британії, Прем’єр-міністр Норвегії – і ось Джастін Трюдо.

Ердоган проведе переговори з Зеленським і Путіним

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 4 січня проведе окремі телефонні розмови з президентом України Володимиром Зеленським і президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це повідомляє видання Hurriyet з посиланням на речника президента Ібрагіма Калина.

Жодних деталей майбутніх переговорів Калин не повідомив.

У Кремлі підтверили інформацію про заплановану розмову 4 січня.

Львівського водія, який нагрубіянив вдові військового, звільнили

Львівського водія, який нагрубіянив вдові військового, звільнили. Про це у вівторок, 3 січня, повідомили у Telegram-каналі Офісу підтримки родин військових. Цю інформацію у коментарі Суспільному також підтвердив представник перевізника.

Як розповіли у Офісі підтримки родин військових, вдова загиблого військовослужбовця звернулася до них після інциденту у маршрутці.

"Що це за посвідчення? Воно підробне, тут терміну дії нема. А… вдова? Я твого чоловіка туди не посилав!". Це слова водія, у львівській маршрутці, до вдови військовослужбовця ЗСУ. Вона довго вагалась, чи звертатись в Офіс підтримки родин військових. Ми вдячні, що звернулась. І тепер, завдяки роботі адвоката Ярослава Жукровського, маємо справедливе рішення перевізника – водія звільнено!", — повідомили у Офісі підтримки родин військових.

Цю інформацію у коментарі Суспільному також підтвердив начальник служби перевезень компанії "Міра і К" Віктор Чайко. Водночас, за його словами, водія до цього випадку характеризували позитивно.

"Водій визнав той факт, ми його звільнили. З водієм проведена робота, на даний час він звільнений, він визнав, що не мав рації. Зі слів водія, він довіз жінку до місця призначення, грошей не брав. У зв'язку з браком водіїв, у нас фактично на кожному автобусі працює по одному водію, тому не виключено, що ми його можемо повернути", — розповів начальник служби перевезень компанії "Міра і К" Віктор Чайко.

Віктор Чайко працює у концерні, до якого належать три транспортні підприємства Львова, каже, за останні 5 років такий випадок трапляється вдруге.

"Ми возимо безплатно 5 категорій пасажирів, які пов'язані з бойовими діями в Україні. Це учасники бойових дій, ветерани бойових дій, сім'ї загиблого чи загиблої, зокрема", — каже Віктор Чайко.

У Офісі підтримки родин військових закликають повідомляти їм про схожі випадки. Офіс розташований у Львові, на вул. Коперника, 17, Палац мистецтв, 2-ий поверх. Офіс працює у робочі дні тижня з 10.00 до 18.00 год. Контактний телефон +38 068 260 68 15.

На тимчасово окупованій Херсонщині волонтери-партизани прикрасили ялинку у синьо-жовті стрічки

Волонтери Благодійного фонду "Support Kherson" чинять спротив в окупації. У Новій Каховці волонтери-партизани прикрасили ялинку та кущі у синьо-жовті стрічки.

Про це Суспільному розповіли представники фонду.

За словами одного з волонтерів, лівобережжя Херсонщини чекає на ЗСУ та щодня показує окупантам свою непохитну позицію.

"Якщо росіяни вирішили, що ми так просто відступимо, то вони сильно помиляються. Українці дістануть їх будь-де", — каже волонтер "Support Kherson".

Молодь, яка допомагає чинити спротив каже, що таким чином вони не лише деморалізують військових РФ, а й підтримують місцевих жителів.

На Херсонщині звели тимчасову переправу між Архангельським та Зарічним через Інгулець

На Херсонщині звели тимчасову переправу між Архангельським та Зарічним через Інгулець, повідомив голова ОВА Янушевич у Telegram.

Раніше люди там користувались містом, його зруйнували російські військові РФ.

Дорожники облаштували тимчасову переправу довжиною 60 метрів та шириною 8 метрів. Повідомляється, що переправа має тверде покриття із залізобетонних плит, щебеневу основу.

На місці виконали роботи з влаштування водопропускних труб, а для безпеки руху встановили обмежувальне огородження та дорожні знаки, облаштували й підходи до переправи.

"Понад 40 куль в машині". Як російські військові обстріляли родину з Сумщини, яка возила хліб в окупації

40 куль – стільки знайшли у машині родини Анатолія та Олени Верещал після обстрілу російськими військовими. Чоловік з дружиною під час окупації розвозили хліб по селах Боромлянської громади. Чоловік помер, а жінка два місяці провела в лікарні. Про ті події вона розповіла кореспондентам Суспільного.

Олена Верещал
Фото: Суспільне Суми

З 24 лютого пані Олена з чоловіком возили хліб із Сум для свого села Гребениківка та сусідніх. У перші дні окупації магазин, який родина Верещал взяла в оренду із січня, розграбували.

"Вони купляли за гроші, за наші, за українські. Де вони їх узяли — я не знаю, але у них пачкам були гроші. І їхній командир зайшов і каже: "Торгуйте до темна, вас супроводять додому". Нас супроводили додому, ми на машині були і танк за нами їхав. "Але, що залишиться в магазині, напишіть, що продуктів немає, і почепіть на двері та закривайте магазин". Ми так і зробили. Вранці, коли ми їхали на Суми по хліб, в магазині булі зірвані замки, двері настіж розчинені і коли ми зайшли тут був бардак", — розповідає Олена Верещал.

Кожного дня, аби привезти продукти, родина долала російські блокпости.

"Перший раз ми їхали по селу, вони їхали на БТРі позаду в нас. Це перший раз, як вони зайшли. Може, дивилися, де ми, що ми тут. А вже тоді вони розрішили їздити нам. Ми приїжджали із Сум, ми казали, що їдемо сьогодні по Гребениківці, щоб не було нічого", — пригадує жінка.

Так само, розповідає вона, попередили і 15 березня, що везтимуть хліб до Градського. При них цю інформацію по рації передали туди військовим РФ. Втім на під’їзді до села по подружжю відкрили вогонь. Пізніше з машини дістали 40 куль.

"Вони стріляли в лоб і по моїй правій стороні. Чоловіку попало в голову. Я бачила, що в нього тільки красна піна пішла і на щоці велика дірка була", — каже пані Олена.

Анатолій помер. Олену російські військові дозволили транспортувати до Сумської лікарні.

"Вона поступила з множинними ураженнями правої кінцівки, лівої кінцівки. З множинними вогнепальними ураженнями і з важким травматичним шоком", — говорить Сергій Бережний, завідуючий відділенням анестезіології.

Два місяці пані Олена пробула в лікарні. Весною їй доведеться ще перенести операцію — одна з чотирьох куль та уламки досі залишаються в її тілі.

"Я голову закрила руками і згорнулася. Коли я це зробила, я болі не відчувала тоді, в мене зламалося ще чотири ребра. Якби я цього не зробила, мене вже б не було", — каже вона.

Машину жінка віддала військовим, бо говорить, не змогла б більше нею користуватися. Анатолія поховали син та односельчани, поки вона була в лікарні.

"Він сказав: "А як не ми, то хто? Чого сидіти вдома?" І ми поїхали", — додає Олена.

До магазину вона повернулася одразу після лікарні, говорить, робота допомагає пережити те, що сталося. На питання чи поїхали б знову, пані Олена відповідає не замислюючись: "Так, поїхали. Тому що щось треба робити, як чоловік сказав. Жалію, що немає чоловіка, але що зробиш. Так треба".

Збитки України від війни перевищують $700 млрд — Шмигаль

Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують 700 млрд доларів, потреби на відновлення зросли через атаки Росії на інфраструктуру. Про це на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він нагадав, що на початок червня сума завданих збитків становила 350 млрд доларів.

"Спільно зі Світовим банком плануємо провести чергову верифікацію потреб України на швидке відновлення. Враховуючи останні атаки на нашу інфраструктуру, сьогодні ця сума сягає понад 700 млрд доларів", – сказав прем'єр.

Залужний провів розмову з генералом США

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів першу у новому році телефонну розмову з генералом Марком Міллі, Головою об’єднаного комітету начальників штабів США.

Він повідомив, що важкі бої ведуться на рубежі Сватове-Кремінна, а також у напрямку Лисичанська. Найбільш складною ситуація залишається на ділянці Соледар-Бахмут-Майорськ.

"Там ворог фактично по трупах своїх намагається просуватися вперед, але підрозділи Сил оборони ціною надзусиль стримують ворожий наступ. На Донецькому напрямку нам вдалося утримати позиції навколо Авдіївки та продовжити контрнаступальні дії. Ми надійно тримаємо оборонні рубежі на Запорізькому напрямку і докладаємо зусиль для захисту від ворожих обстрілів Херсону, передусім мирних мешканців та обʼєктів критичної інфраструктури міста. Ситуація на кордоні з республікою Білорусь повністю контрольована", — розповів він.

З 31 грудня по ранок 3 січня противник завдав 14 ударів крилатими ракетами і застосував 94 дрони-камікадзе типу “Shahed-136”.

"Ми також обговорили потреби Сил оборони для продовження боротьби з агресором. Я високо ціную лідерство генерала Міллі у наданні Україні військової допомоги. Взаємна довіра та спільне бачення допомагають підвищувати спроможності українського війська обороняти мирні міста і села нашої держави, що є гарантією безпеки в усій Європі", — додав Залужний.

На Одещині знищили морську міну

У Чорному морі на Одещині виявили протикорабельну міну, зірвану з кріплення під час шторму. Фахівці підірвали її у воді. Про це 3 січня повідомили у пресслужбі Військово-морських сил ЗСУ.

Військові нагадують, що море і уріз води містять в собі багато подібних небезпечних предметів.

Німеччина розпочала виробництво САУ для України

Німеччина почала виготовляти самохідні артилерійські установки (САУ) RCH-155 для України. Про це повідомив радник компанії Krauss-Maffei Wegmann Ніколас Драммонд.

"Іноді об'єднання двох перевірених рішень у нову концепцію може бути революційним без значного ризику. Розпочалося виробництво Boxer RCH-155 для України. Ви можете стріляти максимальним зарядом під кутом 90 градусів. Ви навіть можете це зробити на схилі до 10 градусів", — написав Драммонд на своїй сторінці у Twitter.

Українські військові зафільмували підрив складу окупантів під Сватовим

Сили оборони України показали, як знищили склад з боєприпасами окупантів під Сватовим. Відео опублікували Сухопутні війська ЗСУ. 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка під Сватовим влучним пострілом підірвали склад російських окупантів. військові зафільмували підрив складу окупантів під Сватовим

Понад 60 військових зникли безвісти на Харківщині — Нацполіція

61 військовий зникнув безвісти від початку повномасштабного вторгнення РФ на Харківщині. Про це повідомив начальник відділу головного слідчого управління Нацполіції Ігор Калантай у відповіді на запит журналістів Суспільне Харків 2 січня.

Також правоохоронці розслідують зникнення 287 цивільних жителів Харківщини. З них:

  • 222 чоловіків;
  • 21 жінка;
  • 44 дитини.

Судна місяць стоять у черзі: Росія гальмує роботу "зернового коридору"

Росія гальмує проведення інспекцій суден, які рухаються "зерновим коридором". Через що їм доводиться чекати на свою чергу в середньому місяць. Про це повідомили в Адміністрації морських портів України.

Наразі у Босфорі 94 судна очікують на інспекцію: 69 — порожні під завантаження, а 25 — вже завантажені агропродукцією. У портах Одеської області на 19 суден вантажать 630 тисяч тонн агропродукції. Нових суден на захід під завантаження не очікується.

"Російська сторона в JCC системно гальмує проведення інспекцій. Судна очікують в середньому понад місяць. Утім, балкер T-Med з пшеницею на борту очікує на інспекцію ще з початку листопада минулого року", — йдеться у повідомленні АМПУ.

За святковий період "зерновим коридором" з портів Одеської області вийшли дев'ять суден з 432 тисячами тонн продукції для країн Африки, Азії та Європи. Зокрема, балкер HONORINE з 27,5 тисячами тонн зерна вирушив до Тунісу, а балкер VELVET з 57 тисячами тонн пшениці — до Бангладешу.

З 1 серпня з портів області вийшли 620 суден, які експортували 16,5 млн тонн продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

У Херсоні в будівлі обласної поліції виявили катівню, яку облаштували військові РФ

У Херсоні в підвальному приміщенні будівлі головного управління поліції Херсонської області спеціалізована слідчо-оперативна група виявила катівню, яку облаштували російські окупанти. Про це йдеться на сторінці поліції у Facebook.

Тут в нелюдських умовах утримували пенсіонерів правоохоронних органів, патріотів і пересічних херсонців, які відмовлялися співпрацювати з російськими окупантами, йдеться в повідомленні.

В катівні правоохоронці знайшли докази, які вказують, що до херсонців військові РФ застосовували тортури.

Наразі поліція проводить розслідування, встановлює свідків, кількість потерпілих та особи катів.

Історія військового 80 бригади, який читав книгу Тімоті Снайдера в окопі

Учора, 2 січня, історик Тімоті Снайдер опублікував допис у Twitter з фото українського військового, який читає його книгу "The Road to Unfreedom". Твіт письменник доповнив цитатою "Найвища честь для автора — читач". Як виявилось невдовзі, на фото — військовий 80 бригади та випускник УКУ Олександр Ширшин. Зараз захисник воює на східному напрямку. Про це повідомили у пресслужбі Українського католицького університету та розповіли історію військовослужбовця.

Олександру Ширшину — 28 років. Він народився у Миколаєві у мультикультурній родині. Коли Сашку було 5 років, сім’я повернулася на батьківщину тата в селище Чорноморське у Криму. По завершенню школи юнак поїхав навчатися у Севастопольський національний університет ядерної енергетики та промисловості. Там пішов на військову кафедру, а також готувався отримати кандидата в майстри спорту з боксу.

Олександр Ширшин
Twitter/Timothy Snyder

У 2014 році, щоб не давати присягу Росії, чоловік перевівся і закінчив військову кафедру в Одесі. Навчання продовжив у Харкові. Згодом перевівся в університет у Польщі. Там захистив диплом магістра.

"Живучи в Польщі, Сашко багато допомагав цивільним і військовим українцям. Цього для нього було мало і він вирішив поїхати волонтером у прифронтове місто Світлодарськ. Там Олександр об’єднав місцеву молодь навколо себе. Разом з іншими волонтерами відремонтували старий спортивний зал в Новолуганському і заснували секцію боксу. Крім спорту, він організовував поїздки для підлітків за межі міста, області і регіону. Також організовував для них літературні гуртки, тренінги, майстер-класи і дозвілля", — йдеться у повідомленні.

З 2017 року чоловік навчався та отримав диплом магістра в Українському католицькому університеті. У той період заснував молодіжний центр. А також два роки був координатором руху "Сильні громади" в Світлодарську. Після народження другої дитини Олександр з сім’єю переїхав зі Сходу.

За кілька днів до повномасштабного вторгнення чоловік підписав контракт у резерв 80 окремої десантно-штурмової бригади. Невдовзі йому зателефонували та викликали в частину. З 24 лютого Олександр захищає Україну на передовій.

У липні військовий отримав поранення. Втім, після лікування знову повернувся на фронт. Восени Олександра Ширшина нагородили орденом "За мужність" третього ступеня. Зараз юнак бере участь в контрнаступальній операції ЗСУ. Попри це йому вдається знаходити час на читання.

РФ вдарила по Краматорську на Донеччині

Внаслідок російської атаки на Краматорськ на Донеччині є поранений, уточнив міський голова Олександр Гончаренко.

У Харкові створять Алею Героїв — Терехов

Алею Героїв планують створити у центрі Харкова. На ній увіковічуватимуть імена загиблих бійців, які боролися за свободу України.

Про створення Алеї Героїв 3 січня повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

"Ми вже почали проєктні роботи зі створення Алеї Героїв. Вона не буде аналогом Меморіалу Слави у Лісопарку, але нагадуватиме кожному, чого вартує наша свобода", — написав Терехов.

Міський голова назвав імена полеглих бійців, які першими з'являться на Алеї Героїв — це Олег Адамовський та Георгій Тарасенко.

"Ніщо не завадить закласти нам Алею Героїв вже навесні цього року!" — написав Терехов.

"Заборона окупантами гривні на лівобережжі Херсонщини — це політичний, а не економічний крок" — експерт

Заборона української гривні у магазинах та громадських місцях з 1 січня на окупованій території Херсонщини має виключно політичний характер, і не має жодного відношення до економіки чи соціального захисту. Про це Суспільному розповів директор Причорноморського центру соціальних та політичних досліджень Олександр Мошнягул.

Експерт говорить, що в окупаційної влади немає важелів, зокрема, адміністративних та організаційних для того, щоб суттєво обмежити рух гривні.

"Сподіваюсь, що якийсь певний час гривня буде неофіційна ходити. Бо люди зараз без засобів для існування, великий відсоток тих, хто не працює. Ті "соціальні виплати", які вони роблять — незначні, вони не дозволяють людям виживати в цих умовах. Тому питання збереження гривні є питанням виживання. Лишається сподіватися виключно на звільнення лівого берега", — розповів Олександр Мошнягул.

Директор Причорноморського центру соціальних та політичних досліджень, каже, що окупаційна влада здійснює певні виплати для тих, у кого немає засобів для існування. В цьому випадку, є проблеми з виплатами через постійні перерахунки. Відсутність гривні погіршить стан людей, вважає Олександр Мошнягул.

"Тут же не питання економічне. Коли був так званий референдум,ми не аналізували його з точки зору законності та прозорості. Ми розуміли, що це фарс, так і тут. Це виключно політичний крок. Ситуація навіть, якщо вони вважають Херсонщину своєю територією, то економічна соціальна ситуація тут як небо і земля відрізняється від того, що відбувається в регіонах Росії, тобто, виплати та їх стабільність. Тому це виключно такий політичний крок аби посилити свій окупаційний режим. Він не має жодного відношення до економічного розвитку, до питань соціального захисту", — розповів експерт.

У Київській області діють нові графіки стабілізаційних відключень — ДТЕК

Із 3 січня у Київській області діють нові графіки стабілізаційних відключень. Про це інформує ДТЕК.

Для рівномірності та почерговості відключень світла споживачі були поділені на чотири групи, замість двох, як було раніше.

Нові графіки складаються з трьох категорій:

  • Білий колір на графіку: в цей час планується включення світла.
  • Сірий колір на графіку: в ці години світла не буде.
  • Світло-сірий колір на графіку: можливі відключення, якщо дисбаланс в енергосистемі буде збільшуватись.

Насильно тримали та допитували місцевих жителів. У звільненому селі на Миколаївщині виявили російську катівню

У деокупованому селищі Олександрівка Горохівської громади співробітники Служби безпеки України виявили катівню. Для допиту місцевих жителів російські військові облаштували приватний будинок.

Про це повідомили в пресслужбі Служби безпеки України.

За даними СБУ, у захопленому будинку в Олександрівці військовослужбовці РФ насильно тримали та катували місцевих жителів, які відмовились співпрацювати з окупантами.

Людей душили поліетиленовими пакетами, били важкими предметами й застосовували електрошокер, зазначили в СБУ.

"З людей намагались "вибити" адреси перебування українських патріотів, зокрема учасників руху опору", — йдеться у повідомленні Служби безпеки.

Під час огляду катівні правоохоронці виявили "знаряддя" тортур.

За викритими фактами розпочато кримінальне провадження за статтею — "Порушення законів та звичаїв війни". Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Уряд оприлюднив правила військового обліку для жінок-медиків

Уряд оприлюднив правила військового обліку для жінок-медиків, які входять до ухваленого 30 грудня Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Згідно з документом, у жінок буде 7 днів після отримання тимчасового посвідчення військовозобов’язаного на прибуття до військкомату.

“Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за 2 місяці до завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою подають список щодо таких жінок (додаток 14) до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані”, — йдеться у постанові уряду.

Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Видача тимчасових посвідчень військовозобов’язаного зазначеним у списках жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, здійснюється районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень — 30 діб.

“Жінки, яким видано тимчасові посвідчення військовозобов’язаного (із строком дії 30 діб), повинні в семиденний строк з дня отримання таких посвідчень прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання, для взяття на військовий облік”, — йдеться у документі.

Взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа.

Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

“Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки”, — зазначається у документі.

В уряді також вирішили, що непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

“Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міноборони, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням на загальних засадах, визначених цим Порядком”, — йдеться у постанові.

У Бериславському районі на Херсонщині загинули двоє людей, підірвавшись на вибухівці

На Херсонщині на виїзді з Малої Олександрівки Бериславського району автомобіль з цивільними наїхав на російську вибухівку, повідомляє керівник Херсонської ОВА Янушевич у Telegram.

Від поранень загинули двоє чоловіків.

"Прибираємо наслідки руського миру". У Києві волонтери розбирають завали у Протасовому Яру від ракети РФ

Зранку 3 січня у київському Протасовому Яру зібрались активісти, волонтери та місцеві жителі. Разом вони прибирають сміття та розбирають завали, які утворились через ракетну атаку на столицю 31 грудня.

Як передає кореспондентка Суспільного, зібрались близько 100 людей, які прийшли на допомогу. Вони разом з комунальниками хочуть дотемна вивезти габаритне сміття. Згодом планують завершити прибирання та разом з місцевою владою ремонтувати пошкоджені будинки.

Протасів Яр, Київ, 3 січня 2023, прибирання наслідків падіння Ракети РФ
Фото: Суспільне

Протасів Яр, Київ, 3 січня, прибирання наслідків російського удару
Фото: Суспільне

Курахове зранку обстріляли з артилерії: один загиблий, двоє поранених

Російські військові 3 січня обстріляли Курахове Донецької області. Обстріл стався вранці. За попередніми даними, загинула одна людина, двоє жителів були поранені.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Зранку росіяни обстріляли Курахове з артилерії — поцілили у житловий квартал. За попередньою інформацією, одна людина загинула, ще дві дістали поранення", розповів Кириленко.

Один зі снарядів, за його даними, влучив безпосередньо у багатоповерхівку.

Крім того, пошкоджено об'єкт інфраструктури (системи водопостачання). У будівлях неподалік місця влучання вибиті шибки.

Зеленський провів чергове засідання Ставки

Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.

"Валерій Залужний доповів про обстановку на основних напрямках фронту. Про ймовірні кроки агресора в найближчий період ішлося в доповіді Кирила Буданова. Ще і ще раз опрацювали питання забезпечення нашої армії технікою та боєприпасами. Окремо обговорили грошове забезпечення й преміювання військовослужбовців", — зазначив глава держави.

Київ повертається до стабілізаційних графіків – ДТЕК

З 14:00 3 січня Київ повертається до стабілізаційних графіків відключення електроенергії. Про це повідомляє ДТЕК Київські електромережі.

У компанії зазначили, що тепла погода та зменшення споживання промисловістю дозволили мінімально обмежувати електроенергію для киян.

"Проте вже поступово збільшується навантаження на енергосистему через зростаюче споживання, зокрема промисловими підприємствами. Тому сьогодні з 14:00 для жителів столиці починають діяти графіки стабілізаційних відключень", — йдеться в повідомленні.

Росія не планує завершувати війну проти України — ГУР

Росія не планує завершувати війну проти України. Окупанти будуть намагатися проводити нові наступи на фронті. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк.

"За оцінками воєнної розвідки України, росіяни наступного року будуть намагатися продовжувати ведення наступальних дій. На жодному з напрямків їм не вдалося досягнути своєї мети. Вони розуміють, що програють, але завершення війни не планують. Ми розглядаємо можливість того, що вони можуть одночасно піти з півночі або сходу. Такі дії ворога передбачаються і наші війська до цього готові", — зазначив Черняк.

УЗ запускає додаткові рейси на 6-8 січня

  • 180/179 Київ — Дніпро

6 та 8 січня о 09:53 з Києва, о 18:25 у Дніпрі. Зворотно того ж дня о 08:51, прибуття о 17:05.

  • 191/192 Київ — Львів

8 січня о 07:44 з Києва і о 15:28 у Львові.

Зворотно 8 січня о 08:06, прибуває о 15:38.

  • 176/175 Київ — Кривий Ріг

8 січня о 06:19 з Києва через Миронівку, ст. ім. Т. Шевченка, Олександрію із прибуттям о 15:07. Зворотно в той же день о 08:09 із прибуттям до столиці о 16:26.

  • 104/103 Київ — Харків

8 січня о 09:40 з Києва, прибуття о 17:15. Зворотно того ж дня о 10:48, прибуття о 18:41.

  • 168 Львів — Одеса

8 січня о 08:50 зі Львова, прибуття о 19:49. Зворотно того ж дня о 10:16, прибуття о 21:38.

До 8 січня включно курсуватиме прямий рейс Інтерсіті+ до Славська "Лижний експрес" №745.

Внаслідок обстрілу Краматорська 2 січня поранена людина

Внаслідок обстрілу Краматорська 2 січня поранена одна людина, повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття навантаження — Укренерго

​​Станом на 11:00 3 січня завдяки теплій погоді споживання в Україні знижене, електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття навантаження, повідомили в НЕК Укренерго.

Там також зазначили, що через ясну погоду у ранкові та денні години підвищене виробництво електроенергії сонячними електростанціями. Тому обмеження споживання до 14:00 не застосовуються.

Водночас на вечір прогнозується поступове зростання споживання.

"Тому диспетчерський центр Укренерго довів ліміти споживання до областей на другу половину доби з метою забезпечення балансу в енергосистемі", — додали в Укренерго.

Війська Росії знову завдали ударів по енергооб'єктах на сході та півдні країни — є пошкодження в розподільчих мережах. Ремонтні роботи та відновлення живлення будуть проведені відразу після отримання відповідних дозволів військових.

"Будь ласка, розумно споживайте електроенергію, користуйтеся енергоємними приладами почергово. Ми не забуваємо про цілі ворога позбавити українців світла і готові протидіяти цьому та за будь-яких умов відновлювати пошкоджене", — додали в НЕК.

Росія знову обстріляла Чернігівщину

Окупанти продовжують обстрілювати прикордоння Чернігівської області з артилерії. Про це повідомляє Оперативне командування "Північ".

"З 08:10 до 09:15 повідомили про 19 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в район н.п. Карповичі. Втрат серед о/с та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила", — йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генерального штабу ЗСУ, 2 січня російські війська здійснили 6 ракетних і 52 авіаційних удари, а також 77 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Усі 6 ракетних, а також 30 авіаційних ударів ворог завдав по цивільній інфраструктурі.

Із вересня знищено близько 500 іранських дронів, які атакували Україну — Повітряні Сили

Під час останньої масованої атаки дронів на новорічні свята Протиповітряна оборона знищила 84 дрони, тобто 100% запущених Росією. Загалом же з вересня 2022 року Сили оборони знищили майже пів тисячі дронів окупантів. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Якщо будуть бомбити такими темпами, як взяли ті дві ночі, то судячи з озвученої вже нашими певними спецслужбами, розвідкою інформацією про нову партію у 250 (безпілотників з Ірану — ред.), половину вже, як мінімум, використали, то десь можна собі умовно рахувати”, — сказав Ігнат, відповідаючи на питання про кількість “Шахедів”, яка може залишатися у росіян.

За його словами, такі цифри не повинні вводити в оману, оскільки РФ може підвезти наступну партію дронів з Ірану. Україна готується до нових масованих атак РФ, додав Ігнат.

“Готуватися будемо. Дрони збиваємо. Як бачите, за дві доби — це новорічна ніч і після новорічної ночі — збито 84 дрони. 100% було збито Протиповітряною обороною. Таких результатів не досягали ще ніколи. Дрони вже близяться до цифри пів тисячі з 11 вересня. Це пів тисячі тільки збитих дронів. Трошки менше і крилатих ракет”, — сказав Ігнат, додавши, що йдеться про атаки по критичній інфраструктурі України з 11 вересня.

За словами Ігната, окупанти навмисно збільшують застосування дешевих іранських дронів, аби виснажувати протиповітряну оборону та чинити психологічний тиск на громадян.

Так званого "ректора Херсонської морської академії" судитимуть заочно — прокуратура

Прокуратура завершила розслідування та скерувала до суду обвинувальний акт стосовно так званого "ректора Херсонської державної морської академії". Про це йдеться в Telegram відомства.

Чоловіка обвинувачують в колабораційній діяльності та пособництві державі агресору. Наразі він знаходиться в розшуку, тож судитимуть його заочно, йдеться в повідомленні.

За даними прокуратури, до повномасштабного вторгнення Росії обвинувачений був професором однієї з кафедр академії, а у червні 2022 року погодився на співпрацю з російськими окупантами.

Військові РФ відкривали вогонь по трьох громадах Сумщини

Вночі 2 січня, в ніч на 3 січня та зранку військові Росії обстрілювали три громади Сумської області. Про це повідомили у військовій адміністрації.

Близько 23 години 2 січня, російські військові з САУ обстріляли Краснопільську громаду. там нараховується п'ять влучань, в районі залізничного вокзалу.

В️же 3 січня, після 2 години ночі, солдати РФ здійснили два обстріли з артилерії по Середино-Будській громаді. Разом було 38 влучань. Наслідки наразі уточнюються.

Зранку, після 8 години російські військові відкривали вогонь по Шалигинській громаді із зенітних установок. Було 3 черги.

На Донеччині через обстріли загинув один мирний житель, ще один поранений

Протягом 2 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинула одна людина — у Бахмуті, поранення отримав один мирний житель Дружківки.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1286 людей, поранення отримали 2805 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

СБУ оголосила росіянам перші підозри за обстріли цивільних об’єктів України

СБУ оголосила перші підозри за обстріли цивільних об’єктів України: зібрано докази на російського генерала та адмірала флоту РФ. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

На Київщині тренуються сапери — можливо, буде чутно звуки вибухів

На Київщині у Вишгородському районі тренуються сапери — можливо, буде чутно звуки вибухів. Про це повідомили в Київській обласній військовій адміністрації.

У полоні Росії — 3,4 тисячі українських військових та цивільних

У полоні Росії перебуває 3,4 тисячі українських військових та цивільних, щонайменше 15 тисяч вважаються зниклими безвісти під час повномасштабної війни.

Про це Суспільному повідомила уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька.

"15 тисяч — громадян України зниклих безвісти (військові і цивільні), 3,4 тисячі — підтверджених Росією в полоні (військові і цивільні)", — повідомила вона.

Раніше Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що ідеться про 3,4 тисячі саме військовослужбовців, ця інформація не відповідає дійсності.

Нагадаємо, 31 грудня 2022 року Україна звільнила з російського полону 140 людей, повідомив керівник ОП Єрмак. Серед них є поранені, захисники Маріуполя та острова Зміїний, добровольці Тероборони зі Славутича та військові з Бахмутського напрямку. Також в Україну вдалося повернути пітбуля, який перебував з українськими військовими на "Азовсталі" в Маріуполі. Після того, як у травні з заводу евакуювали військових, собаку вивезли до Росії.

З 24 лютого 2022 року з російського полону вдалося повернути 1 596 українців, повідомив. Серед них 187 українських жінок.

РФ планує нову хвилю мобілізацію, яка торкнеться мешканців захоплених територій — ЦНС

Російська Федерація планує нову хвилю мобілізацію, яка торкнеться мешканців захоплених територій. Про це інформує Центр національного спротиву.

“Попри заяви вищого керівництва ворог не припиняє “часткову мобілізацію”, яка насправді є масштабною й не має винятків. На початку 2023 року ворог планує нову хвилю, й вона буде стосуватись мешканців тимчасово окупованої півдня”, — йдеться у повідомленні.

За даними ЦНС, наразі пропагандисти готують фундамент для закриття кордонів РФ й ізоляції країни. Водночас будуть посилені мобілізаційні заходи. На ТОТ призивати планують власників російського паспорта, адже ніяких виключень для “нових регіонів РФ” в Кремлі не буде, зазначили в ЦНС.

“Центр національного спротиву закликає мешканців ТОТ ігнорувати паспортизацію ворога й негайно залишити регіон та виїхати за межі РФ. Не ставайте для ворога ресурсом”, — додали у ЦНС.

Війська РФ знову обстріляли Херсонщину, загинули дві людини

Протягом доби 2 січня російська армія 79 разів обстріляла Херсонщину з важкої артилерії. Загинули дві людини, дев'ять поранених, повідомляє голова ОВА Янушевич.

Армія РФ атакувала Херсон 32 рази. Російські снаряди влучили в авторинок, комунальне підприємство, приватні та багатоквартирні будинки.

В Україні поранено кореспондента німецького видання Bild — ЗМІ

В Україні поранено кореспондента німецького видання Bild Бьорна Штритцеля. Про це пише DW. Журналіст отримав легке поранення.

"Він у безпеці (наскільки це можливо), і травма не дуже серйозна. Проте це нагадування про ті труднощі, через які проходять репортери в Україні, щоб розповісти правду", — написав головний редактор Bild Йоханнес Бойє у Twitter.

РФ навряд чи вдасться досягнути значного прориву під Бахмутом у найближчі тижні — британська розвідка

Російським силам навряд чи вдасться досягнути значного прориву під Бахмутом у найближчі тижні. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

У середині грудня російські військові та проксі-сили ПВК "Вагнера" брали участь у піхотних атаках навколо міста Бахмут у Донецькій області. Однак багато з цих операцій мали слабку підтримку, йдеться у повідомленні британської розвідки.

За даними британських розвідників, за останні десять днів Україна виділила значні підкріплення для захисту сектору. Частота російських атак знизилася порівняно з піком у середині грудня. Обидві сторони зазнали великих втрат.

Російські наступальні операції в цьому районі зараз, ймовірно, проводяться тільки на рівні взводу або відділення, відзначили британські розвідники.

“Малоймовірно, що Росія досягне значного прориву під Бахмутом найближчими тижнями”, — йдеться у звіті британської розвідки.

"Це сигнал для ворога про незворотність процесів" — Гуменюк про встановлення прапора на Великому Потьомкінському острові

Встановлення прапору українськими військовими на Великому Потьомкінському острові поблизу Херсона керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк назвала сигналом для російської армії, що на лівобережжі відбуваються незворотні процеси.

Про це вона заявила в ефірі загальнонаціонального марафону.

"Встановлення прапора — це сигнал для ворога, що ми працюємо, що земля — наша, що це Україна, і нагадування йому про незворотність процесів, які ми запланували", — сказала Гуменюк.

Втім, за її словами, говорити про звільнення ще зарано. А заяви про це можуть суттєво вплинути на подальший розвиток військової операції.

"Зауважте — військовий на відео говорить про те, що встановлений прапор, не говорить про звільнення абсолютно. Треба довіряти тим, хто це робить", — сказала Гуменюк.

2 січня у соцмережах з'явилось відео, де український військовий підіймає прапор над Великим Потьомкінським островом. Його в телеграм-каналі оприлюднив нардеп Гончаренко.

750 окупантів за добу ліквідували Сили оборони — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 3 січня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 108 190 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 750 солдатів.

Армія РФ тричі за день обстріляла Очаківську громаду на Миколаївщині

Збройні сили Російської Федерації протягом дня 2 січня тричі гатили по території Очаківської територіальної громади, що в Миколаївському районі області.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

За інформацією ОВА, вибухи в громаді звучали о 10:34, 11:18 та 18:10. Усі удари армія РФ завдала по акваторії та береговій зоні. Загиблих та травмованих внаслідок обстрілів немає.

На решті території Миколаївщини обстрілів не зафіксовано, повідомили в обладміністрації.

Удар по базі окупантів у Макіївці: Міноборони РФ хоче перекласти провину на "ДНР" — ISW

Удар українських HIMARS по російській базі в окупованій Макіївці Донецької області 31 грудня призвів до критики російського військового керівництва в інформаційному просторі РФ. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

У Генштабі України повідомили, що українським високоточним ударом по пункту зосередження російської живої сили та військової техніки в Макіївці було знищено до 10 одиниць техніки, але офіційних втрат станом на 2 січня не повідомляють, зазначили в ISW. Управління стратегічних комунікацій ЗСУ 1 січня повідомило, що внаслідок удару загинули 400 мобілізованих, 300 отримали поранення. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 січня, також показали наслідки удару в професійно-технічному училищі № 19, менш ніж за 13 км на схід від лінії фронту. Міністерство оборони Росії визнало удар, стверджуючи, що чотири з шести ракет убили 63 російських військовослужбовців. Губернатор Самарської області Дмитро Азаров підтвердив, що серед загиблих військовослужбовців є жителі області, а деякі російські джерела стверджували, що на момент удару в будівлі школи перебували 600 військовослужбовців мобілізаційного полку. Деякі російські провоєнні блогери стверджували, що кількість загиблих становить близько 110 і понад 100 поранено.

Міноборони Росії, ймовірно, намагається перекласти провину за погану оперативну безпеку на так званих “офіційних осіб” самопроголошеної “ДНР” і мобілізовані сили, відзначили аналітики. Представники правоохоронних органів так званої “ДНР” повідомили російським державним телеканалам, що удар стався, коли російські військовослужбовці порушили оперативну безпеку, використовуючи особисті мобільні телефони. Це дозволило українським силам завдати високоточного удару по базі. Прихильні до Кремля ЗМІ та деякі блогери закликали Кремль запровадити суворіші правила використання мобільних телефонів серед військовослужбовців. З’явилася інформація, що військові командири вимагають відставки так званого голови “ДНР” Дениса Пушиліна. Деякі представники “ДНР” також закликали покарати чиновника, який вирішив використати школу.

“Міністерство оборони Росії, можливо, навмисно покладалося на чиновників “ДНР”, щоб звинуватити у порушеннях правил безпеки мобілізованих військовослужбовців у нападі, намагаючись зробити “ДНР” відповідальною стороною”, — йдеться в аналітичному звіті.

Однак, за даними ISW, розпливчасте визнання російським Міноборони удару викликало критику російського військового командування. Провоєнні блогери, пов’язані з ПВК “Вагнера”, заявили, що російське військове командування полегшило українським силам удари по кількох сотнях військовослужбовців в одному місці, назвавши “брехнею” пояснення “ДНР” про використання мобільного телефону. Колишній російський офіцер також заявив, що російські війська зберігали боєприпаси в підвалі школи, що дозволило здійснити нищівний удар. Інші критики заявили, що російське командування було свідком подібних ударів протягом останніх 11 місяців, але виявило “злочинну недбалість” і не змогло розосередити російські війська, що стояли в Макіївці, на менші групи в тилу.

“Такі глибокі військові невдачі й надалі ускладнюватимуть зусилля Путіна заспокоїти російську провоєнну спільноту та зберегти домінуючий наратив у внутрішньому інформаційному просторі”, — відзначили аналітики.

За даними ISW, російські джерела стверджують, що президент РФ Володимир Путін доручив військовим і Слідчому комітету до 6 січня провести розслідування інциденту в Макіївці.

“Нездатність Путіна відповісти на критику та виправити недоліки російської військової кампанії може підірвати його авторитет як практичного військового лідера”, — йдеться в аналітичному звіті.

Російська армія з "Ураганів" та важкої артилерії двічі обстріляла Нікопольщину

У ніч на 3 січня Нікопольщина двічі зазнала атак російських "Ураганів" та важкої артилерії. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, понад 20 снарядів прилетіли у Нікополь та Покровську громаду. Загиблих і поранених немає.

Представники ДСНС обстежують уражені територій, з’ясовують наслідки атак.

В інших районах ніч минула без надзвичайних ситуацій, додав посадовець.

Авіація Сил оборони завдала 18 ударів — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів, а також 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 3 січня.

Протягом доби українські захисники збили російський гелікоптер Ка-52 та 3 розвідувальних БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили вогнем район зосередження живої сили та військової техніки РФ, а також радіолокаційної станції окупантів.

Генштаб ЗСУ уточнив втрати окупантів на Херсонщині

Окупанти продовжують зазнавати втрат, інформує Генштаб ЗСУ. Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони України 31 грудня живої сили та військової техніки російського війська в районі населеного пункту Чулаківка Херсонської області. Втрати росіян склали близько 500 військовослужбовців пораненими та загиблими.

1 січня 2023 року підрозділами Сил оборони України здійснено вогневе ураження особового складу російських окупантів в районі населеного пункту Федорівка Херсонської області, кількість втрат війська РФ — уточнюється.

Генштаб ЗСУ повідомив про ситуацію на фронті станом на ранок

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, окупанти зберігають військову присутність у прикордонних районах, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.Про це повідомив Генштаб ЗСУ зранку 3 січня.

На інших напрямках військові РФ обороняють раніше зайняті рубежі, зосереджують зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, водночас здійснюють обстріли позицій українських військ та цивільних об’єктів вздовж усієї лінії зіткнення.

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Липівка, Єліне Чернігівської області; Волфине, Павлівка, Покровка, Майське Сумської області; а також Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Охрімівка, Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському напрямку військо РФ здійснило обстріли з усього спектру артилерії районів населених пунктів Новомлинськ, Тавільжанка, Дворічна, Лиман Перший, Вільшана, Куп’янськ, Кучерівка, Орлянка, Курилівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Першотравневе Харківської області; Новоселівське, Андріївка та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку окупанти здійснили обстріли з танків, мінометів, ствольної артилерії в районах населених пунктів Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Діброва Луганської області, а також Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснили обстріли з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Спірне, Берестове, Білогорівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Костянтинівка, Ступочки, Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка, Диліївка, Майорськ, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку військо РФ здійснило обстріли з танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Веселе, Бердичі, Авдіївка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Водяне Донецької області.

На Новопавлівському напрямку окупанти здійснили обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка, Времівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку військо РФ здійснило обстріли з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Новопіль Донецької області; Ольгівське, Зелений Гай, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське та Плавні Запорізької області; Мусіївка, Червоногригорівка Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку росіяни не припиняють обстрілювати населені пункти вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, від артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Херсон, Зеленівка, Інженерне, Молодіжне, Антонівка та Берислав Херсонської області, є постраждалі серед мирного населення.

Окупанти хочуть вийти на адміністративний кордон Донецької області, залишається загроза ракетних ударів по Україні — Генштаб ЗСУ

Російські окупанти не відмовляються від планів вийти на адміністративний кордон Донецької області. Основні зусилля зосереджують на підтриманні наступального потенціалу та поповненні втрат, зокрема за рахунок мобілізованих. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 3 січня.

Для тиску на керівництво та населення України військо РФ завдає авіаційні та ракетні удари, а також здійснює артилерійські обстріли по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, наголошують у Генштабі ЗСУ. Тим самим порушуються норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби окупанти завдали 6 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснили 77 обстрілів із реактивних систем залпового вогню. Всі 6 ракетних, а також 30 авіаційних ударів військові РФ завдали по цивільній інфраструктурі. Крім того, всі 27 БпЛА “Шахед-136”, які застосували окупанти, збиті Силами оборони України.

Загроза завдання військом РФ авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Окупанти, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, наступають на Бахмутському напрямку. Роблять спроби покращити тактичне положення на Лиманському та Авдіївському напрямках, підсилюють угруповання на Новопавлівському напрямку за рахунок підрозділів, перекинутих із Херсонського напрямку.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Білогорівка Луганської області; Роздолівка, Соледар, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Авдіївка, Мар’їнка Донецької області.

Краматорськ під ударом: російська армія обстріляла місто

Ввечері 2 січня російська армія обстріляла Краматорськ. Про це повідомив очільник Краматорської міської військової адміністрації Олександр Гончаренко.

"Краматорськ під ударом. Сидіть в укриттях, ніч неспокійна", — написав він.

Армія РФ завдала ракетного удару по Дружківці, двоє людей поранені

Ввечері 2 січня російська армія завдала ракетних ударів по Дружківці. Один з ударів був по середмістю, а інший — по селищу Яковлівка. Наразі є інформація про двох поранених. Після обстрілу зайнялась пожежа на льодовій арені "Альтаїр".

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко у Telegram.

"Одна ракета вдарила в самому місті, відомо про 2 поранених. Іншою ракетою завдано удару по селу Яковлівка", — повідомив він.

У результаті ракетного удару зайнялась пожежа на льодовій арені "Альтаїр". Про це повідомив генеральний директор хокейного клубу "Донбас" Федір Іллєнко.

Повітряна тривога в низці областей — Дніпропетровська, Харківська, Миколаївська, Кропивницький, Запоріжжя, Донецька, Луганська, Херсонська.

Пошкоджена пам'ятка: як в будинку, де жив Сковорода на Харківщині, живуть люди

Пошкоджений будинок, стіни та стеля — такий вигляд нині має історична пам'ятка в селищі Бабаї, де колись жив філософ Григорій Сковорода. У 2022 на консервацію будинку грошей не надали — в обласній раді пояснили це витратами на оборону. Попри все, в будинку, де жив Сковорода, продовжують жити люди — читайте їхню історію тут.

Лубінець планує обговорити із російським омбудсманом питання повернення із полону цивільних

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що планує обговорити із російським омбудсманом Тетяною Москальковою питання повернення із російського полону цивільних.

"Не проблема в українській владі. Вся команда Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими працює над тим, щоб повернулися всі", — заявив Лубінець в ефірі єдиного телемарафону.

Він наголосив, що з РФ завжди непрості перемовини. "І сьогодні у нас відбувалися перемовини і ми дуже сподіваємося, що цього тижня теж будуть радісні для України новини", — підкреслив Лубінець.

"Окрему увагу ми зараз приділяємо звільненню цивільних. Я хочу на цьому наголосити – українська держава не залишає спроб повернути в тому числі і цивільних. Не проблема у нас, проблема – в російській федерації тому, що рф зараз хоче окремий майданчик по цивільним. Ми про це будемо домовлятися у цьому місяці. Я не хотів би забігати наперед, бо розумію, що суспільству нецікавий процес, суспільство хоче отримати результат", — зазначив Лубінець.

Він повідомив, що цього місяця планується зустріч із Москальковою, де окремо обговорять питання звільнення цивільних.

"З нашого боку є безліч пропрацьованих варіантів. Але ми не знаємо, чи погодиться на них РФ. Зауважу, що нині з російського полону вдалося звільнити 1 596 наших громадян!", — наголосив Лубінець.

"Записи під вишнею" — фільм-розслідування про викрадення письменника Вакуленка

Батьки вбитого росіянами дитячого письменника Володимира Вакуленка, який жив поблизу Ізюма на Харківщині, переконані, що саме місцеві «здали» сина окупантам через проукраїнську позицію. Російські військові прийшли до Володимира додому і викрали його. «А він упертий. Ще й казав: "Слава Україні". А їх це бісить», — розповідає про письменника його батько.

Вакуленко зник наприкінці березня, відтоді його шукали батьки, а журналісти Суспільного проводили власне розслідування. Після деокупації Ізюма та довколишніх сіл, його тіло виявили в одному з масових поховань.

Дивіться фільм-розслідування про зникнення і пошуки дитячого письменника Володимира Вакуленка.

У Херсоні повторні вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Зеленський доручив розробити проєкти рішень РНБО щодо внутрішньої трансформації України

Президент України Володимир Зеленський провів спеціальну підготовчу нараду з членами РНБО та представниками уряду, Верховної Ради й Офісу президента, де доручив розробити проєкти рішень РНБО щодо внутрішньої трансформації України.

"Сьогодні провів спеціальну підготовчу нараду з членами РНБО та представниками Кабміну, Верховної Ради й Офісу щодо глобальних тенденцій для України цього року і на перспективу. Доручив напрацювати проєкти рішень РНБО, щоб внутрішня трансформація нашої держави тривала і щоб за будь-яких зовнішніх умов ми забезпечували Україні безпеку та лідерство", — наголосив президент.

24 грудня президент України Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 23 грудня "Про проведення огляду громадської безпеки та цивільного захисту", а також рішення щодо розвитку та використання систем супутникової навігації в інтересах безпеки й оборони.

Боєць полку Азов "Хорус" про майбутнє цієї війни та результати оборони Маріуполя

Боєць полку Азов Лев "Хорус" Пашко – Герой України у 23 роки. "Хорус" обороняв "Азовсталь" і був серед тих, хто вийшов із заводу у російський полон. Там він пробув 4 місяці. У боях за Маріуполь отримав важке поранення — досі змушений пересуватися на милицях. Як вистояли оборонці Маріуполя? Та як полон і велика війна змінили "Азов"? Про це в інтерв’ю бійця полку Азов Лева "Хоруса" Пашка для Суспільного.

На початок