Опитування: більшість німців не вірять, що війна в Україні завершиться у 2023 році

Опитування: більшість німців не вірять, що війна в Україні завершиться у 2023 році

Протест проти війни РФ в Україні в Німеччині
. Протест проти російської агресії в Україні перед будівлею, де проходить зустріч міністрів закордонних справ країн G7, Німеччина, 4 листопада 2022 року, фото: AP

Близько 57 відсотків опитаних соціологами громадян Німеччини вважають, що війна РФ в Україні не завершиться у 2023 році. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічним інститутом YouGov на замовлення агентства dpa. Вони були опубліковані у понеділок, 26 грудня, пише DW.

Водночас 27 відсотків німців розраховують, що бойові дії припиняться протягом року.

Відповідаючи на питання, чи потрібно Україні на даному етапі розпочинати переговори з Росією, 55 відсотків учасників опитування дали ствердну відповідь. Ще 27 відсотків вважають, що час для діалогу ще не настав.

Серед тих, хто найменше підтримує ідею такого діалогу виявилися прихильники партії "Союз-90"/"зелені" (46 відсотків), Соціал-демократичної партії Німеччини (52 відсотки) та Вільної демократичної партії (53 відсотки). Найбільша підтримка перемовин з РФ — 80 відсотків — серед прихильників правопопулістської "Альтернативи для Німеччини".

Також соціологи поцікавилися, чи вважають респонденти, що Україна має повернути собі всю свою територію, включаючи Крим. Чи Росія повинна зберегти контроль над частиною областей, якщо це покладе край війні. Половина опитаних виступила за повернення Україною усіх територій. Ще 29 відсотків учасників опитування вважають, що РФ має зберегти контроль над окупованим Кримом, якщо це призведе до завершення бойових дій. Ще 9 відсотків вважають, що, крім Криму, Росія має зберегти й інші території, щодо яких була спроба анексії після повномасштабного вторгнення в лютому.

Опитування YouGov проводилося з 16 по 21 грудня в режимі онлайн, у ньому брали участь 2075 лбдей. Результати репрезентативні для населення Німеччини у віці 18 років і старше.

Раніше стало відомо, що на думку мешканців Німеччини, головними подіями, які відбулись у 2022 році, стали російська агресія проти України та енергетична криза.

Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Forsa для телеканалів RTL та n-tv.

Що відомо про війну в Україні

21 лютого президент Росії Володимир Путін визнав правосуб'єктність "ЛНР" і "ДНР" і заявив, що їх визнають у межах Донецької та Луганської областей. Він також підтвердив, що це означає крах Мінських домовленостей.

За три дні, 24 лютого 2022 року, Путін заявив, що Росія вводить війська на територію України з метою проведення “військової операції з денацифікації та демілітаризації”. Одразу після цього звернення близько 5 ранку війська РФ почали обстрілювати об’єкти інфраструктури по всій Україні, а також житлові квартали.

За даними ООН, станом на кінець листопада у зв’язку з російським вторгненням в Україну загалом загинули чи дістали поранення близько 16,7 тисячі цивільних українців.

Війна. Усі останні новини

На початок