Чи загрожує перевірка армії Білорусі нападом на Україну оцінили в ISW

Чи загрожує перевірка армії Білорусі нападом на Україну оцінили в ISW

Білорусь, кордон з Україною
. Фото: Суспільне Рівне

Напад білоруських військ на України все ще залишається малоймовірним, попри позачергову перевірку готовності білоруських військових. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Білоруські війська навряд чи атакуватимуть Україну, незважаючи на позачергову перевірку готовності білоруських військ 13 грудня”, — йдеться в аналітичному звіті.

В ISW нагадали, що 13 грудня Олександр Лукашенко наказав провести позачергову комплексну перевірку готовності білоруських військ. Навчання не є прикриттям для зосередження білоруських та/або російських військ поблизу позицій для вторгнення в Україну, зазначили аналітики.

Передбачається розгортання білоруських підрозділів на полігонах по всій Білорусі, виконання інженерних завдань і відпрацювання форсування річок Німан і Березина, що віддалені від білорусько-українського кордону відповідно понад 170 км і 70 км.

На кадрах, опублікованих у соціальних мережах 13 грудня, видно колону білоруських БМП і вантажівок, які, як повідомлялося, рухалися з Колодища на схід від Мінська у напрямку Гатави за 6 км на південь від Мінська.

“Повідомляється, що 13 грудня білоруські сили перекинули 25 БТР-80 і 30 вантажівок з особовим складом у бік Маларити, Бреста (приблизно 15 км від України). Повідомляється, що російські танки Т-80 перекинули з Обуз-Лєсновського полігону в Бресті, Білорусь, на Брестський полігон також у Бресті (приблизно 30 км від білорусько-українського кордону) приблизно 12 грудня”, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними аналітиків, 13 грудня Росія перекинула три перехоплювачі МіГ-31К на білоруський аеродром у Мачуліщах. Це розгортання, ймовірно, є частиною російських інформаційних операцій про приєднання білоруських сухопутних сил до російського вторгнення в Україну. ISW наголошує, що Білорусь надзвичайно малоймовірно вторгнеться в Україну в осяжному майбутньому.

Участь Білорусі у війні Росії проти України

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого на території Білорусі були зосереджені десятки тисяч російських військових, частина з яких брала участь у війні на українській території, а також здійснювала ракетні та авіаційні удари.

На початку травня 2022-го у Білорусі розпочалася раптова перевірка сил реагування. Колони білоруських військ рухалися в бік кордонів Литви і України. 26 травня не визнаний низкою держав світу президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у Збройних Силах Білорусі планують утворити Південне оперативне командування поблизу кордонів з Україною. У серпні Білорусь знову продовжила військові навчання.

За даними Інституту вивчення війни, Лукашенко, з великою ймовірністю, й далі даватиме Росії доступ до повітряного простору своєї країни, аби висловити підтримку президенту Росії Володимиру Путіну.

30 жовтня Генштаб повідомив, що РФ перекидає війська в Білорусь. 1 грудня у Генштабі повідомили, що у Білорусі готують підрозділи танкової армії РФ. У Міноборони України запевнили, що ЗСУ готові до будь-яких викликів з боку Білорусі.

24 листопада Лукашенко заявив, що білоруська армія не зможе допомогти Росії у війні з Україною, не тому, що це політичне рішення, а тому, що "35-40 тисяч не вирішать проблеми". Наступного дня до Білорусі прибули російські генерали, щоб контролювати підготовку військових.

27 жовтня повідомлялось, що Білорусь, ймовірно, готується приймати військові ешелони з РФ. 30 жовтня Генштаб повідомив, що РФ перекидає війська в Білорусь.

3 грудня міністр оборони Росії Шойгу приїхав у Білорусь до Лукашенка. Вони обговорили підготовку та забезпечення білоруської армії, Лукашенко заявив, що російські білоруські військові готуються, як "єдине угруповання, єдина армія".

Читайте також

"Вони вводили нас в оману": військові про підготовку росіян до лютневого нападу на кордоні з Чернігівщиною

"Будемо усі йти на захист у ліси": як живуть волиняни у селах на кордоні із Білоруссю

У Прикордонній службі відреагували на "раптову перевірку" армії Білорусі

У Білорусі проводять "раптову перевірку" армії

В ISW оцінили шанси вторгнення Білорусі в Україну

На початок