Зеленський в Херсоні, Укрзалізниця відновлює сполучення з Миколаєвом. 264 день війни. Онлайн

Зеленський в Херсоні, Укрзалізниця відновлює сполучення з Миколаєвом. 264 день війни. Онлайн

Зеленський в Херсоні, Укрзалізниця відновлює сполучення з Миколаєвом. 264 день війни. Онлайн
. Президент Зеленський у Херсоні, 14 листопада 2022 р. Фото з телеграму Zelenskiy / Officia

14 листопада — 264-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо компенсації Україні збитків від війни. Серед тих, хто голосував "проти": Росія, Білорусь, Сирія, Іран, Зімбабве, Куба, Еритрея, Китай. Ця процедура передбачає призначення РФ репарацій Репарації — форма матеріальної відповідальності за заподіяну державою-агресором шкоду.на користь України.
  • Президент Зеленський приїхав до деокупованого Херсона. Там офіційно підняли український прапор.
  • Євросоюз запустив тренувальну місію для 15 тисяч українських військових.
  • Депортовані росіянами українці матимуть додатковий шанс на повернення додому. В Україні знайшли спосіб, як оформити документи.
  • США запроваджують санкції проти транснаціональної мережі осіб і компаній, які допомагають Росії закуповувати військові технології для війни проти України. Під санкції потрапили 14 фізичних та 28 юридичних осіб.
  • Лідери США і Китаю Джо Байден і Сі Цзіньпін провели зустріч в Індонезії на полях саміту лідерів G20: обговорили зокрема напруженість між США і Китаєм, кризу навколо Тайваню, дотримання прав людини китайським урядом, а також війну в Україні. Перемовини тривали близько трьох годин — це перша розмова лідерів відтоді, як Байден став президентом США.
  • Мешканців Києва та Київщини попереджають про проведення навчань ЗСУ. Протягом 15-17 листопада в межах міста Києва та області будуть проведені навчання за участі підрозділів угруповання сил та засобів оборони Києва.
  • Укрзалізниця вперше з початку повномасштабного вторгнення відновлює пасажирське залізничне сполучення з Миколаєвом.

На цьому Суспільне завершує онлайн 264 дня війни. Нову текстову хроніку — читайте тут.

Зеленський вручив у Херсоні 36 орденів Богдана Хмельницького та "За мужність"

Про це президент розповів під час вечірнього відеозвернення. Він зазначив, що провів важливий день на Херсонщині, на Миколаївщині.

"Мав честь особисто відзначити державними нагородами наших воїнів. Вручив у Херсоні 36 орденів Богдана Хмельницького та "За мужність", іще три ордени передав пораненим бійцям. Зокрема, орденом Богдана Хмельницького І ступеня відзначено бригадного генерала Олександра Тарнавського. У вересні він став командувачем оперативно-стратегічної групи військ "Херсон", і ми бачимо результат", — наголосив Володимир Зеленський.

Також звання Героя України було присвоєно розвіднику, сержанту Андрію Орлову.

"Ще у вересні він проявив надзвичайну хоробрість та результативність у боях на Херсонщині. Був поранений, одужав. Повернувся на передову. І вже 10 листопада у складі розвідувального загону брав участь у звільненні Снігурівки. Саме він підняв український прапор над будівлею районної адміністрації. Звичайно, будуть іще нагороди, будуть іще подяки. Усі наші воїни, які повертають свободу українцям і українській землі, заслуговують на максимальну вдячність. Це є. Це буде", — додав президент.

Російський прапор означає повне спустошення — Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час вечірнього звернення.

"Коли є український прапор, є цивілізованість. Є свобода. Є соціальне забезпечення. Є інфраструктура. Є безпека. Є кому дбати про людей. Є все те, що зникає і що руйнують, коли приходить окупант. Ось що значить російський прапор – повне спустошення. Немає ні електрики, ні звʼязку, ні інтернету, ні телебачення. Окупанти все знищили самі – спеціально. Оце їхня спецоперація. Напередодні зими російські окупанти зруйнували людям абсолютно всю критичну інфраструктуру. Абсолютно всі важливі обʼєкти в місті та області заміновані", — наголосив президент.

Він зазначив, що є "щастям для всіх, коли Росію вдається вигнати": "Щастя, яке буде й у тих наших містах і громадах, які Росія позбавила нормального життя і після 24 лютого, і у 2014 році".

Залізничне сполучення з Херсоном планують відновити за 10 днів

Залізничники разом з ДСНС завершують обстеження колій і вже почали ремонт пошкодженої інфраструктури, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Розраховуємо, що відновити залізничне пасажирське сполучення з обласним центром ми зможемо протягом 10 днів", – зазначив Кубраков.

Під час втечі військові РФ підірвали основні мости на державних дорогах. Загалом на звільненій території Херсонщини знищили 14 мостів. Це суттєво ускладнює відновлення транспортного сполучення на Херсонщині.

534 школи Київщини працюють очно та за змішаною формою

"У закладах освіти Київської області триває навчальний процес. На Київщині працюють 649 закладів загальної середньої та 689 дошкільної освіти за різними формами навчання", — йдеться у повідомленні Київської ОВА.

534 школи працюють очно та за змішаною формою, із них 20 – приватної форми власності. Дистанційно освіту надають 115 закладів. Зокрема за змішаною формою працюють 11 закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей. 487 дитячих садків усіх форм власності працюють очно та у змішаному форматах, дистанційно – 202 заклади.

В Офісі президента опублікували відео прапора в Херсоні

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Пам‘ятаєте у 2021 у нас стався не дуже гарний випадок, коли впав флагшток у Херсоні під час його встановлення? Звісно відразу замовили новий. І якраз планували його встановити на…. весну 2022. Зробили спеціальний фундамент на найвищій точці Херсону. Щоб було видно навіть з лівого берега. Лютий 2022, війна, окупація міста. Так от. Хлопці сховали флагшток на виробництві. І він пережив усю окупацію", — написав Тимошенко.

Поет Юрій Андрухович читав твори у Харкові

Поет і письменник Юрій Андрухович провів читання недописаної збірки творів у Харкові. У місто він приїхав вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ.

"Мені здається, що Харків завжди був містом українським, але на сьогодні це стало, так би мовити, його визначальною рисою. Це місто, де всі відчувають, що Україна, власне кажучи, звідси починається", — говорить Андрухович.

Зеленський в Херсоні, Укрзалізниця відновлює сполучення з Миколаєвом. 264 день війни. Онлайн
Юрій Андрухович читає твори у Харкові 12 листопада 2022 року. Фото: Микита Ольховський / Суспільне Харків

Раніше такі читання Андрухович проводив у Києві й Полтаві. Каже, з початку повномасштабного вторгнення мріяв відвідати Харків і Маріуполь.

"Харків працює, Харків живе, у Харкові відбуваються літературні вечори. Я дуже радий, що одну зі своїх мрій я зміг здійснити", — говорить Андрухович.

У п'яти областях України оголошено повітряну тривогу.

Шольц: використання ядерної зброї є червоною лінією, яку не можна перетинати

Про це федеральний канцлер Олаф Шольц заявив журналістам після прибуття на Балі, де розпочинається саміт G20.

Він привітав те, що Сі Цзіньпін і Джо Байден під час тригодинних переговорів у понеділок засудили погрози Росії застосувати ядерну зброю в Україні. Обидві сторони також погодилися, що "ядерна війна ніколи не повинна бути розв'язана".

"Дуже добре, "що вони також ще раз виробили цю ясність, що використання ядерної зброї має бути виключено і є червоною лінією, яку не можна перетинати", — сказав Шольц.

"Укренерго" опублікувало режим відключень електрики на 15 листопада

"15 листопада, з 00:00 до 01:00 та з 05:00 до 24:00 діятимуть планові відключення у м. Київ, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській та Донецькій областях", — повідомили в пресслужбі "Укренерго".

В інших областях України відключення не прогнозуються.

Російські військові 14 листопада обстріляли сім громад Сумщини

Про це повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Вранці вдарили по критичній інфраструктурі області із САУ. Пошкоджені виробничі приміщення. Троє працівників поранені, нині — в лікарні.

Краснопільська громада: близько 10:00 одне з сіл російські військові обстріляли з артилерії. Було 17 вибухів. Об 11:00 продовжили бити по іншому селу з мінометів та РСЗВ: разом — 10 вибухів. Після 12.00 скинули вибухівку типу ВОГ із безпілотника. І майже одразу почали бити по прикордонню із САУ: 10 влучань. У всіх випадках обійшлося без руйнувань.

По Середино-Будській громаді російська армія вела обстріл із реактивних систем залпового вогню — 8 вибухів. Згодом скерував з гелікоптера 6 ракет типу НУРС на будинки місцевих. Пошкоджені дві оселі місцевих мешканців, магазин і газогін. Без жертв.

Юнаківську громаду за день двічі обстріляли із САУ. Загалом будо 37 вибухів у прикордонних селах. Частково зруйновані 9 будинків місцевих мешканців та постраждало авто.

У МЗС закликали Белград не дозволяти мовлення Russia Today у Сербії

Міністерство закордонних справ України закликало Сербію не ухвалювати рішення щодо дозволу на мовлення в країні російського телеканалу Russia Today, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

"RT не має нічого спільного зі свободою слова та журналістикою. Пропаганда та дезінформація, які поширює цей канал, не підуть на користь сербському суспільству. Закликаємо Белград не ухвалювати таке рішення", — написав Ніколенко.

Німеччина націоналізувала колишню дочірню компанію "Газпрому" — DW

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначається, що рішення націоналізувати SEFE було ухвалено після того, як Європейська комісія погодилася надати ФРН 225,6 млн євро для придбання акцій "дочки" Газпрому.

Станом на зараз російська монополія фактично втратила свої акції в компанії. У Німеччині запевняють, що націоналізація допоможе сприяти енергетичній безпеці країни на тлі вторгнення Росії в Україну, зокрема знизить залежність ФРН від російських енергоресурсів.

Як пише Deutsche Welle, подібне рішення ухвалили у Польщі. Варшава оголосила, що захопить 48% акцій Росії в компанії EuRoPol Gaz, якій належить польська ділянка газопроводу "Ямал-Європа".

МАГАТЕ направить місії з ядерної безпеки на атомні електростанції в Україні

Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

"Між Урядом та МАГАТЕ було досягнуто домовленості про направлення груп експертів Агентства з ядерної та фізичної ядерної безпеки на Южноукраїнську, Хмельницьку та Рівненську атомні електростанції. Згідно з угодою, МАГАТЕ також направить третю експертну місію до Чорнобиля під час нинішнього конфлікту в Україні", — йдеться у повідомленні.

Кожна місія триватиме близько тижня, сказав генеральний директор Гроссі.

"З початку війни в Україні МАГАТЕ робить все можливе, щоб запобігти ядерній аварії з потенційно серйозними наслідками для здоров'я населення та довкілля. Ми надавали обладнання для ядерної та фізичної ядерної безпеки, проводили неупереджені оцінки ситуації, надавали технічну експертизу та консультації. Ми виконуємо цю важливу роботу у тісній співпраці з українською владою та на її прохання", — наголосив Гроссі.

Зеленський прокоментував рішення Генасамблеї щодо механізму репарацій Україні

"Від визвольної перемоги в Херсоні до дипломатичної перемоги у Нью-Йорку – Генасамблея щойно дала зелене світло створенню компенсаційного механізму за російські злочини в Україні. Агресор заплатить за скоєне", — написав Володимир Зеленський у Twitter.

Дозвіл на роботу журналіста в зоні активних бойових дій визначають військові

Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ Ганна Маляр.

"Спочатку відпрацьовують стабілізаційні заходи СБУ, поліція і проводиться розмінування. В ці перші дні в‘їзд/виїзд заборонені для цивільних осіб. З міркувань безпеки та необхідності для проведення певних оперативних заходів. Потім, коли безпека стабілізована, офіційно підіймають прапор і дозволяють цивільному населенню вільно в‘їжджати/виїжджати. Так було в Балаклії, так було в Ізюмі, так було в Лимані та інших звільнених населених пунктах", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Журналістів позбавили акредитації за репортажі з Херсона. Медійники вимагають її повернути

Маляр додала що у період первинного проведення стабілізаційних заходів заборонено в‘їзд всім цивільним і навіть журналістам: "Враховуючи специфіку окупації, є певні оперативні заходи, які правоохоронцям доцільно проводити по "гарячих слідах" саме в умовах обмеженого в‘їзду у населений пункт. В Херсоні та у передмісті ворог залишив заміновані об‘єкти. І буквально днями були підриви людей на мінах. Тому, заборона та обмеження в‘їзду/виїзду обумовлені заходами безпеки".

Маляр також нагадала, що дозвіл на фактичне перебування і роботу журналіста в зоні активних бойових дій визначають військові з врахуванням ступеня небезпеки та військових задач.

Військові РФ на Донбасі прикриваються дітьми — Гайдай

Про це заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Рашисти змушують школярів на окупованих територіях ходити до школи. Усі 12 деокупованих населених пунктів області — системно обстрілюються росіянами, всі села майже повністю зруйновані. Закликаю місцевих мешканців покинути цю небезпечну територію! Лінія фронту має посунутися — тільки тоді можна буде повернутися", — наголосив очільник Луганської ОВА.

Оплачувані суспільно корисні роботи: скільки безробітних долучились на Київщині

Роботодавці Київщини уклали з центрами зайнятості 18 договорів про організацію суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. До них вже долучились 139 безробітних, повідомили у КОВА.

Безробітних можуть залучати до суспільно корисних робіт відповідно до ініціативи Мінекономіки. При цьому вони отримують виплати від держави в розмірі не менше, ніж мінімальна заробітна плата. Жителі регіону можуть долучатися до виконання таких робіт:

  • ремонтно-відновлювальні роботи, насамперед роботи, що виконуються на об’єктах забезпечення життєдіяльності;
  • розбір завалів, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг;
  • ремонт і будівництво житлових приміщень;
  • роботи з підтримання в готовності захисних споруд цивільного захисту до використання за призначенням та їх експлуатації, пристосування наявних наземних або підземних приміщень під найпростіші укриття;
  • роботи, пов’язані з підтриманням громадського порядку;
  • упорядкування, відновлення та благоустрій прибережних смуг, природних джерел та водоймищ, русел річок, укріплення дамб, мостових споруд;
  • ліквідація стихійних сміттєзвалищ та облаштування полігонів твердих побутових відходів;
  • заготівля дров для опалювального сезону;
  • виготовлення маскувальних сіток.

У Торецькій громаді окупанти зруйнували школу

В Торецькій громаді на Донеччині під обстріл армії РФ 13 листопада потрапила школа №7. Будівля зазнала значних руйнувань, постраждалих не було. Як розповів Суспільному директор закладу Олексій Головатий, це вже не перший обстріл. Школа стояла порожньою, чому росіяни цілеспрямовано обстрілювали будівлю — директор не розуміє.

Зеленський в Херсоні, Укрзалізниця відновлює сполучення з Миколаєвом. 264 день війни. Онлайн
Фото: Олексій Головатий

Це вже вчетверте після 24 лютого російські солдати обстрілювали навчальний заклад у селищі Дружба Торецької громади, розповідає директор школи Олексій Головатий.

"Перше влучання було у господарський двір. Обстрілом тоді росіяни зруйнували теплицю, заділи одне крило школи, сильно постраждала майстерня. Другим —повибивали вікна, снаряд прилетів у футбольне поле поряд. Втретє снаряд влучив у вікно їдальні. Кожного разу вікна забивали, все ремонтували з думками про те, що все зможемо відновити, але цього разу руйнації дуже великі", — перераховує руйнування директор школи.

Педагоги та керівництво громади нині рятують шкільне майно.

Онук Бандери, Джим Керрі і українці в Канаді: РФ ввела санкції проти 100 громадян

Відповідний список оприлюднено на сайті МЗС РФ.

"У відповідь на триваючу практику запровадження режимом прем'єр-міністра Трюдо санкцій проти керівництва Росії, політиків і парламентарів, представників ділових кіл, експертів і журналістів, діячів культури, а також усіх, кого канадська русофобська влада вважає неугодними, на засадах взаємності закриваємо в'їзд для 100 громадян Канади. Серед них — високопоставлені чиновники, бізнесмени, активісти численних пробандерівських організацій, медіа- та фінансових структур, які безпосередньо залучені до формування агресивного антиросійського курсу”, — заявили у відомстві.

Серед посадовців і політиків до списку потрапили начальник Управління безпеки зв’язку Канади Каролін Ксав’є, член уряду і Палати громад Канади, колишній генпрокурор Пітер Маккей, колишній прем’єр провінції Квебек Жан Шаре.

Під санкції також підпали спонсори Конгресу українців Канади Орест Джулинський і Орест Проців, а також засновники фонду Zaraska Юджин Цараска і Люба Цараска, засновник і члени ради директорів "Фонду сім'ї Мигаль", представники Української кредитної спілки та "Канадсько-українського фонду".

Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо компенсації Україні збитків від війни

За резолюцію проголосували 94 країни, проти — 14, 73 — утримались. Проєкт резолюції підготувала Україна за співавторства майже півсотні країн. "За" проголосували 94 країни. Проти — 14 та 73 — утримались.

Серед тих, хто голосував "проти": Росія, Білорусь, Сирія, Іран, Зімбабве, Куба, Еритрея, Китай.

Ця процедура передбачає призначення РФ репарацій Репарації — форма матеріальної відповідальності за заподіяну державою-агресором шкоду.на користь України.

У Львові розробили додаток, який допомагає вивчати діалектизми та збирати гроші на ЗСУ

Команда розробників "CHI Software" створила мобільний додаток "BE WITH UA", який водночас знайомить користувача з українськими діалектами та фінансово допомагає українській армії. Кожен охочий може дізнатись більше про українську говірку та одночасно допомогти Збройним Силам України. При цьому, не витрачаючи власних грошей. Про те, як це працює, дізнавалось Суспільне.

У мобільному додатку можна вчити діалектизми, які притаманні Заходу України, а також слова й вирази польською та німецькою мовами, які часто використовують львів’яни. Під час гри в застосунку транслюється реклама. За одну тисячу переглядів 14 доларів відправляють на допомогу ЗСУ. Донат може бути більшим, якщо гравці подивляться рекламне оголошення до кінця.

"Якщо вдень ви декілька разів будете грати у цей додаток, то за ці гроші ми зможемо купити броніки, автомобілі для ЗСУ. Тобто немає жодних обмежень, лише треба час", — каже менеджерка відділу розробки мобільних додатків Наталія Мірошник.

Створили додаток розробники української IT-компанії. З початком повномасштабної війни вони перемістили свій офіс з Харкова до Львова.

У Куп'янському районі ексгумували тіла чотирьох цивільних: на тілі одного — сліди катувань

У Куп'янському районі на Харківщині правоохоронці ексгумували тіла чотирьох цивільних. В одного з загиблих — дві колоті-різані рани на спині.

Тіло 45-річного чоловіка ексгумували 14 листопада у селищі Куп’янськ-Вузловий, повідомили в обласній прокуратурі.

За попередньою версією слідства, його закатували російські військові під час окупації. На тілі загиблого виявили дві колото-різані рани на спині.

Також у населеному пункті ексгумували тіло 37-річного чоловіка, який загинув внаслідок російського обстрілу.

На станції "Академік Вернадський" встановили вказівники на деокуповані Херсон і Бучу

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

"Відтепер же в Антарктиці є вказівник на Херсон — на честь повернення міста додому. Разом із ним учасники 27-ї УАЕ встановили також вказівник "Буча" - ще одного міста-героя України", — йдеться в повідомленні.

Вказівники показують відстань до звільнених міст. Таблички пофарбували в жовто-блакитні кольори, а біля напису "Херсон" намалювали кавун.

ЗСУ знищили пункт управління російської армії в окупованій Горлівці

Українська армія завдала удару по пункту управління російських військових у тимчасово окупованій Горлівці Донецької області. Знищені чи пошкоджені вантажівки, гармати та інша техніка. Також поранені щонайменше п'ятнадцять російських військових.

"Підтверджено ураження пункту управління одного з підрозділів окупаційних військ в місті Горлівка Донецької області", — прозвітували у Генеральному штабі.

В результаті удару знищені сім вантажних автомобілів та дві гармати МТ-12 “Рапіра”. Ще три багатоцільових броньованих транспортери пошкоджені. Також відомо, що 15 російських військових поранені, інформація щодо загиблих окупантів уточнюється.

Водогін "Дніпро-Миколаїв" розпочали ремонтувати

Про це повідомили на підприємстві.

"На місце робіт були доставлені матеріали та необхідна спеціальна техніка. Кілька бригад фахівців вже встигли демонтувати зруйновані ділянки. Прочищали частину вцілілого водогону та проводили зварювальні роботи", — йдеться в повідомленні.

Зеленський в Херсоні, Укрзалізниця відновлює сполучення з Миколаєвом. 264 день війни. Онлайн
Фото: МКП "Миколаївводоканал"

Фахівці "Миколаївводоканалу" працюють одразу за саперами. Ті розміновують територію, а далі комунальники виконують свою частину роботи: демонтують зруйновані ділянки водогону, прочищають частини, які вціліли, і зварюють труби.

Цьогоріч новорічну ялинку у Дніпрі встановлювати не будуть

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив міський голова Борис Філатов.

Такими стали результати голосування, яке провів очільник міста на своїй сторінці у соцмережі напередодні. Щодо інших міст області, то новорічна ялинка з'явиться у Павлограді. Про це сказано у Telegram-каналі міської ради.

Також голосування щодо встановлення ялинки проводять у Новомосковську, повідомив мер міста Сергій Рєзнік.

Країни ЄС Є надали щонайменше 8 мільярдів євро Україні у військовому обладнанні — Боррель

Євросоюз загалом витратив понад 8 млрд євро на постачання озброєння Україні, заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

"Євросоюз і країни ЄС надали озброєнь на мінімум 8 млрд євро", — сказав Боррель.

За його словами, витрачена сума становить приблизно "45% від зусиль США".

На G20 Україну представлятиме посол Василь Гамянін

На саміті G20 українську делегацію представлятиме посол України в Індонезії Василь Гамянін. Про це повідомив Суспільному повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Укрзалізниця відновлює пасажирське залізничне сполучення з Миколаєвом

Укрзалізниця вперше з початку повномасштабного вторгнення відновлює пасажирське залізничне сполучення з Миколаєвом. Відповідний дозвіл перевізник отримав від Миколаївської обласної військової адміністрації та військових. Перший поїзд до Миколаєва вирушить сьогодні з Києва. Востаннє пасажирський поїзд далекого сполучення приїздив до Миколаєва 24 лютого.

  • Поїзд №121/122 Київ — Миколаїв курсуватиме по парних числах зі столиці і по непарних — з Миколаєва.

Зі столиці він вирушатиме о 22:14 та прибуватиме до Миколаєва о 07:15. У зворотному напрямку поїзд вирушатиме о 22:09 та прибуватиме до Києва о 06:55. Квитки вже можна придбати в касах, у застосунку або чат-ботах Укрзалізниці.

Російські військові скинули з гелікоптера вибухівку на одну з громад Сумщини

Російські військові скинули з гелікоптера вибухівку на одну з громад Сумщини, а також спрямували туди 8 ракет. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

"Ракетного обстрілу зазнала Середино-Будська громада. Російські війська спрямували 8 ракет на мирне населення. Скинули вибухівку зі своєї території з гелікоптера".

Пошкоджені два приватні будинки та один господарчий магазин.

Генштаб: У Білорусі оголосили тендер на друк 50 тисяч бланків приписів мобілізованих

Військовий комісаріат Брестської області Білорусі оголосив тендер на друк бланків приписів мобілізованих у кількості 50 тисяч примірників до 31 грудня. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зверненні.

"За наявною інформацією, військовий комісаріат Брестської області оголосив тендер на друк бланків приписів мобілізованих у кількості 50 000 примірників з терміном виконання замовлення до 31 грудня поточного року", — повідомили в ГШ.

Там додали, що зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів, "не ігноруйте сигналів повітряної тривоги", — наголосили в Генштабі.

Кислиця представив в ООН проєкт резолюції щодо репарацій Україні за агресію РФ

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН 14 листопада представив проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, спричинених розв'язаною Росією війною.

"Пропозиція, яка сьогодні перед вами, є проголошенням того, що Росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні. Це підтвердження необхідності створення конкретного механізму відшкодування збитків, який вдихне життя в цю декларацію", — заявив Кислиця під час засідання.

За його словами, документ містить заклик до держав-членів об'єднатися і створити легітимну міжнародну інфраструктуру для подолання наслідків російської агресії проти України, фіксації доказів звірств і "збереження надії на справедливість для мільйонів тих, чиє життя назавжди змінилося через імперські амбіції маленького правителя великої країни".

На початку виступу постпред процитував Книгу Еклезіаста: "Що було, воно й буде, і що робилося, буде робитись воно, і немає нічого нового під сонцем!"

Кислиця нагадав, що реагуючи на наслідки іракського вторгнення в Кувейт, Рада Безпеки ООН у 1991 році ухвалила низку резолюцій, відповідно до яких було створено комісію та фонд для відшкодування збитків, спричинених війною.

Проте РФ не дала б змоги ухвалити таке рішення в Радбезі щодо своєї війни в Україні, користуючись правом вето, констатував дипломат.

"Росія віддає перевагу безкарності перед відповідальністю, і коли справа доходить до процесу в Раді Безпеки, вона знає лише дві речі — брехня і право вето", — заявив він.

Росія зруйнувала майже половину українських електромереж та інженерних комунікацій, залишивши мільйони українців без світла, води та опалення напередодні зими.

"Звірства, скоєні росіянами на окупованих територіях: убивства, зґвалтування, катування, примусова депортація, мародерство, — промовляють самі за себе", — зазначив він, додавши, що мільйони українців були змушені покинути свої домівки й шукати притулку.

Закликаючи підтримати резолюцію, Кислиця наголосив, що не просить "ставати на чийсь бік".

"Ми впевнені, що ви всі на боці Статуту ООН, його цілей і принципів, на боці міжнародного права", — сказав він.

Зеленський в Херсоні, ЗСУ просуваються на Донбасі. 264 день війни. Онлайн
Сергій Кислиця. Фото: AP

У понеділок на одинадцятій надзвичайній спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН розглядається проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих російською війною.

Документ під назвою "Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України" підготовлений Україною за співавторства майже пів сотні країн. Він містить визнання країнами ООН необхідності створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні РФ, та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. Ідеться про документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяні фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.

У 9 разів зросли видатки на оборону за 9 місяців 2022 року — Опендатабот

За 9 місяців 2022 року витрати бюджету перевищили торішні показники за більшістю статей — окрім освіти, економічної діяльності та обслуговування зовнішнього боргу. Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними, посилаючись на власне дослідження даних Мінфіну.

Витрати бюджету України склали 1944,4 млрд грн за 9 місяців поточного року. Це на 65% більше, ніж за відповідний період минулого року. Для порівняння, у бюджеті на цей рік, який ухвалили у грудні 2021-го, видатки становили 1,5 трлн грн.

Якщо у 2021 році найбільша доля витрат — 22% — припадала на соціальний захист, то наразі очікувано найбільше "з'їдає" оборона — 36% від загального обсягу витрат.

У порівнянні з відповідним періодом торік оборонна стаття витрат зросла майже у 9 разів: з 79,8 млрд грн торік до 700,6 млрд грн у поточному році. Лише за місяць — у вересні до серпня — видатки на оборону зросли майже вдвічі.

Зросли й витрати на громадський порядок, безпеку та судову владу — 281 млрд грн. Це у 2,5 рази більше, аніж торік — 115,5 млрд грн.

Майже на третину — до 331,3 млрд грн — збільшилися витрати на соціальний захист та соціальне забезпечення. Це близько 17% від усіх бюджетних коштів.

Невеликий приріст припав на охорону здоров'я — +13%.

Під чи не найбільше скорочення підпали видатки на економічну діяльність: з 147,2 млрд грн до 69,5 млрд грн. Також на 7% зменшилось фінансування освіти: з 214,2 млрд грн до 199,9 млрд грн.

Миколаїв залишається під загрозою обстрілів "Градами" та "Смерчами"

Миколаїв залишається під загрозою обстрілів "Градами" та "Смерчами". Бойова робота на південному напрямку триває, та російські війська ще недостатньо далеко, повідомила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

«Вдалося поспілкуватися з дітьми, я прямо не можу стримати сліз!» — ділиться жителька Херсона Неля. Херсонці прийшли в центр міста, щоб подзвонити близьким. Сюди завезли Starlink та генератори, а мобільні оператори вже розгорнули перші станції у звільненому Херсоні.

Відділення Пенсійного фонду України можуть повернутись у Херсон вже цього тижня — Жолнович

Відділення Пенсійного фонду України можуть повернутись у Херсон вже цього тижня, за умови якщо розмінування відбудеться швидко та оперативно. Про це розповіла в ефірі загальнонаціонального марафону міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

У Херсоні СБУ затримала військовослужбовця РФ в цивільному одязі

У Херсоні співробітники СБУ затримали військовослужбовця РФ, він був перевдягнений в цивільне і намагався прикинутися місцевим жителем. Його завданням у місті був збір інформації, коригування вогню по ЗСУ та проведення диверсій.

ПриватБанк відновлює роботу в Херсоні

Державний ПриватБанк відновлює роботу відділень, мережі банкоматів та терміналів у звільненому Херсоні. Про це повідомляє пресслужба фінустанови в телеграмі.

"Паралельно із проведенням відповідними державними органами стабілізаційних заходів у місті, фахівці ПриватБанку перевіряють стан приміщень, банківської техніки та формують пакети постачання необхідного для відновлення роботи обладнання", — йдеться у повідомленні. Там додали, що відновлення роботи відділень відбуватиметься "з огляду на безпечні умови для працівників та клієнтів та після вирішення всіх безпекових питань".

Комітет Ради підтримав продовження мобілізації і воєнного стану до 19 лютого

"Комітет ВРУ з питань оборони підтримав продовження строку дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів до 19 лютого 2023 року. Відповідні постанови #8189 та #8190 рекомендовані до схвалення на пленарному засіданні, яке відбудеться в найближчі дні", — повідомив депутат "Голосу" Ярослав Железняк.

Раніше президент Володимир Зеленський вніс на розгляд у Верховну раду проєкт закону про продовження воєнного стану та мобілізації в Україні.

Військові попереджають про проведення навчань у Києві та області 15-17 листопада

Протягом 15-17 листопада в межах міста Києва та області буде проведено навчання за участю підрозділів угруповання сил та засобів оборони Києва. Про це йдеться у повідомленні Сухопутних військ.

Під час тренування відбудуться практичні дії із залученням особового складу, штатної військової техніки та озброєння. Метою заходу є нарощування бойових (оперативних) спроможностей під час підготовки і ведення оборонної операції.

У зв'язку з проведенням навчань буде здійснюватися переміщення особового складу та рух важкої техніки, попередили у штабі.

Війна завдала збитків Україні на третину ВВП — Марченко

За оцінками Міністерства фінансів, втрати економіки від війни очікуються на рівні 33-35% валового продукту України. Про це під час брифінгу повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Наші оцінки збігаються з оцінками наших міжнародних партнерів, орієнтовно втрати ВВП будуть 33-35%", — сказав Марченко.

Він додав, що втрати ВВП у номінальній вартості на 2022 рік складуть понад трильйон гривень. За підсумками трьох кварталів 2022 року падіння ВВП в Україні оцінюється на рівні 30%.

Херсонці продовжують святкувати звільнення

Місто Херсон вісім з половиною місяців був в окупації російських військ. 11 листопада в нього зайшли спецпідрозділи Сил оборони. Кореспондентка Суспільного Валентина Гурова зібрала реакції херсонців на звільнення рідного міста з окупації.

Україна отримає військову допомогу від Канади на 500 млн канадських доларів

Кошти підуть на військове обладнання, обладнання для спостереження та зв’язку, паливо та медичне обладнання. Про це повідомив прем’єр-міністр Трюдо, йдеться у пресрелізі.

Крім цього, Канада вводить додаткові санкції проти росіян. Обмеження стосуються 23 співробітників російського сектору юстиції та безпеки, причетних до грубих і систематичних порушень прав людини.

Лубінець просить Резнікова повернути акредитацію журналістам, які працювали у Херсоні

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до міністра оборони Олексія Резнікова з вимогою повернути акредитацію українським та закордонним медійникам, які висвітлювали події в Херсоні одразу після звільнення.

"Жителі Херсону з прапорами на плечах співають гімн України в сюжеті CNN. Хіба це не прекрасно? Люди з інших країн побачили правду – що херсонцям не потрібен ніякий "руський мір", а вони є українцями і чекали на ЗСУ. Контроль доступу медіа в умовах війни потрібен. Це міжнародний стандарт. І саме для цього в Генштабі створено Центральне управління цивільно-військового співробітництва ГШ ЗСУ (J9). Однак недостатньою є комунікація з міжнародними медіа, задача яких давати оперативну інформацію з місця подій для того, щоб громадяни країн-партнерів на власні очі побачили задля чого працює зброя та гуманітарні програми, які фінансуються з податків. Неприйнятним в таких умовах є скасування дозвілу на роботу", — написав Лубінець в телеграмі.

За його словами, є потреба переглянути це рішення та підходи до роботи цивільно-військового співробітництва з медіа.

"Саме про це я звернувся до Міністра оборони України Олексія Резнікова. Світ повинен знати правду про злочини Російської Федерації! А журналісти повинні мати можливість цю правду розповсюджувати!", — додав він.

"Щодня розмовляю з фотографією": харків’янка шукає зниклих безвісти рідних

Третій місяць жодної звістки від чоловіка та сина не отримувала харків’янка Лариса Павленко, яка перебуває в евакуації у Польщі. У квітні під час окупації дачного селища на Харківщині її рідних та ще трьох чоловіків російські військові захопили у полон — сюжет Маргарити Дежкіної.

Більше читайте тут.

Залужний подякував Силам оборони за звільнення Херсона

"Дякую підрозділам Сил оборони за надзусилля зі звільнення Херсону! Операція тривала від початку вересня і закінчилася нашим успіхом. Однак він має свою ціну. Вічна пам’ять полеглим побратимам і посестрам! Ми знаємо, за кого і за що воюємо", — зазначив Залужний.

До складу сил оборони належать Збройні сили України, Державна спеціальна служба транспорту, Головне управління розвідки Міністерства оборони України та Національна гвардія України.

У Херсоні та селищі Білозерка відкрили перші аптеки

У Херсоні та селищі Білозерка відкрили перші аптеки. Три заклади працюють у Херсоні на вул. Лавреньова, 4, вул.Перекопська, 177/2 та вул.І.Кулика, 133. Одна аптека у Білозерці за адресою вул.Свободи, 192, повідомляє Херсонська ОВА.

Генсек ООН говорив з РФ і планує зустрітись з українською делегацією на G20

"У п’ятницю у нас була дуже важлива зустріч між нашою делегацією та делегацією РФ. Також ми контактували з українською стороною на цих вихідних. Я скоро особисто поспілкуюсь з Києвом. Зустрінусь з делегацією на цьому саміті", — повідомив генсек ООН Антоніу Гутерреш на саміті G20, який проходить на Балі, Індонезія.

Він додав, що ООН не залучена до перемовин США та Росії.

"Я позитивно оцінюю те, що США та Росія ведуть зараз діалог. Та ми не залучені", — додав Гутерреш.

Затишшя в обстрілах — результат дефіциту ракет у Росії — Ігнат

“У жовтні застосували не так багато, буквально до 15 "Калібрів" було застосовано протягом місяця. Очевидно, що має противник дефіцит із цими ракетами. А саме, що не можна швидко їх виготовити і поставити на носії", — повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат. Наразі, у Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться 12 ворожих кораблів, з яких 0 носіїв крилатих ракет "калібр", загальний залп – 0 ракет.

Британія виділяє перші 5,8 мільйонів доларів для Фонду енергетичної підтримки України

"Фінансування надасть спеціалізоване енергетичне обладнання для підтримки та функціонування критично важливої ​​національної інфраструктури – пріоритетного запиту уряду України", — ідеться у повідомленні британського уряду.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі анонсував перший транш у рамках фінансування для Фонду енергетичної підтримки України.

Раніше Велика Британія надала 7 мільйонів фунтів стерлінгів на понад 850 генераторів, щоб життєво важливі об’єкти, такі як лікарні, мали електроенергію. Ще 5 мільйонів фунтів стерлінгів надали на обладнання для безпеки цивільного ядерного сектора. Крім того, Британія надала гарантію в розмірі 50 мільйонів доларів для фінансування державного енергопостачальника України "Укренерго" через Європейський банк реконструкції та розвитку.

Піротехники ДСНС знешкодили 542 вибухонебезпечні предмети за добу

Як повідомляє Кабмін, за добу обстежили територію площею 39 гектарів.

З початку широкомасштабного військового вторгнення РФ на території України знешкоджено 278 333 вибухонебезпечні предмети та 2 845 кг вибухової речовини, зокрема 2 145 авіаційних бомб. Обстежено територію площею близько 74 406 гектарів.

Найчастіше піротехнічні підрозділи працювали:

  • в Харківській області – 11 729 разів,
  • на Київщині – 6 825 разів,
  • на Чернігівщині – 4 157 разів,
  • на Донеччині – 2 566 разів,
  • на Миколаївщині – 1 864 рази,
  • на Сумщині – 1 474 рази,
  • на Черкащині – 1 068 разів.

У разі виявлення підозрілого предмета або вибухівки одразу повідомте за номером телефону – 101.

Столтенберг запевнив, що НАТО продовжить протидію РФ

Агресивні дії російського режиму ставлять під загрозу весь міжнародний порядок, відтак у перемозі Україні зацікавлений увесь світ. Про це під час брифінгу 14 листопада заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Україна заявляла, що не проти перемовин. Але перемовини напряму залежать від військових позицій. Тому що успіхи у бою тісно пов’язані з тим, з чим кожна сторона прийде за стіл перемовин. З чим ми й будемо продовжувати допомагати Україні", — зазначив посадовець.

Він нагадав, що, зокрема Нідерланди виділили безпрецедентну військову, економічну та гуманітарну допомогу Україні, підкресливши, що у поразці Кремля зацікавлений не лише український народ.

"Перемога України потрібна не лише самій Україні. НАТО також має інтерес не допустити перемоги Путіна. Якщо Путін виграє, це зробить світ більш небезпечним та вразливим. Це дасть можливість іншим авторитарним лідерам порушувати норми міжнародного права. Тому у нас є свій безпековий інтерес не допустити перемоги Путіна. Так, ми платимо за це свою ціну. Наприклад, ті ж підвищення цін на газ. Та якщо ми не зупинимо Путіна, ми поплатимось за це ще більше", — підкреслив генсек НАТО.

Столтенберг наголосив, що Україна має сама вирішити, яким має бути прийнятне вирішення військового конфлікту з РФ.

"Україна захищає себе. НАТО не є частиною цього конфлікту, але ми підтримуємо Україну у захисті своїх територій", — зазначив посадовець.

У Молдові засудили найманця "ДНР"

У Молдові засудили до трьох із половиною років в'язниці громадянина Молдови, який з 2016 до 2021 року був найманцем сепаратистів у Донецьку, пише NewsMaker з посиланням на прокуратуру Молдови.

34-річного чоловіка затримали у Молдові, коли він повернувся з України. Він визнав свою провину. За його словами, спочатку він вступив до “Першої слов'янської бригади” самопроголошеної “Донецької народної республіки” і брав участь у воєнних діях як солдат. Пізніше його підвищили до командира батальйону, а потім до командира взводу зв'язку.

Обвинувачений розповів, що за рік він отримував 150 тисяч російських рублів або приблизно 2400 доларів.

Обвинуваченого, який визнав свою провину, засудили до 3 років та 6 місяців в'язниці. Це пом’якшене покарання, пише видання.

Раніше ще кількох громадян Молдови засудили за подібні злочини, зазначає NewsMaker. Наприклад, 2018 року засудили до 3 років в'язниці 45-річного громадянина, який воював у складі незаконного військового формування “Перша слов'янська бригада” в Донецькій області України.

Як жила Снігурівка під окупацією. Історії місцевих

Російські війська зайшли у Снігурівку Миколаївської області 19 березня. Понад сім місяців місто перебувало під окупацією майже без електропостачання та води. 10 листопада українські військові звільнили місто. Подружжя зі Снігурівки розповіло Суспільному про окупацію РФ, колаборантів, пограбування магазинів росіянами та про "смердючі" консерви з російської гуманітарки.

Читайте детальніше: "Магазини пограбували. Заможна Російська імперія" — як жила Снігурівка під окупацією. Історії місцевих

Енергетики відновлюють об'єкти на Херсонщині, ЗСУ просуваються на Донбасі. 264 день війни. Онлайн
Мешканка Снігурівки Тамара Миколаївна, фото: Суспільне

Українські прикордонники повернулися в Херсон

"Херсонський прикордонний загін повернувся до Херсона, на своє постійне місце дислокації", — йдеться у повідомленні ДПСУ.

На Херсонщині СБУ затримала бойовика "ДНР", який стріляв у мирне населення

Служба безпеки та спецпризначенці ЗСУ провели масштабну спецоперацію на тимчасово окупованій частині півдня України, встановили місцеперебування і затримали бойовика терористичної організації "ДНР", який воював проти України у складі армії РФ.

Про це на сторінці у Facebook повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, чоловік є жителем міста Жданівка Донецької області. У 2014 році він добровільно приєднався до незаконних збройних формувань, підконтрольних Росії. А на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну його "відрядили" до 3 стрілецького взводу 1 роти 5 батальйону 109 полку "народної міліції "ДНР".

Бойовик брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони на Херсонському напрямку. Він знущався, погрожував вбивством та стріляв у місцевих жителів, повідомляє СБУ.

Наразі йому вже повідомлено про підозру за порушення законів та звичаїв війни та обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Розвідка: командування російських ПВК — це колишні бійці спеціального призначення

"Скелет" та командування приватних військових компаній Росії – це колишні бійці російських частин спеціального призначення. Попри їх професіоналізм, вони не можуть планувати ефективні операції, оскільки в їх командуванні перебувають мобілізовані чоловіки без досвіду та мотивації.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк.

"Вони професійні в сенсі планування операцій. Але ті мобілізовані "зеки", які перебувають під їх командуванням, зважаючи на відсутність належної підготовки та мотивації, не можуть ефективно здійснювати ні наступальних, ні оборонних дій", — сказав він.

У Херсоні підняли прапор України

Відео з офіційним підняттям державного прапора в деокупованому Херсоні оприлюднив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко

Україна отримала від Литви ще 12 бронетранспортерів М113, 10 з яких оснащені мінометами.

Україна отримала від Литви 12 бронетранспортерів М113, повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

"Додаткова військова підтримка від Литви досягла місця призначення в Україні. 12 одиниць М113 (10 одиниць зі 120-мм самохідними мінометами та 2 одиниці з радіолокатором управління вогнем) та боєприпаси", — написав він.

СБУ обіцяє розслідувати проросійські співи в Лаврі

Голова Служби безпеки Василь Малюк пообіцяв, що відомство розслідує співи із вихвалянням Росії, які пролунали у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада.

Про співи у Лаврі повідомив священник Православної церкви України Михайло Омелян. Він повідомив, що отримав відеозапис служіння від випускника Київської православної богословської академії, який разом із друзями зайшов в храм Всіх святих печерських у Лаврі.

"На території Києво-Печерської Лаври у 262-й день повномасштабного російського вторгнення моляться за Росію. Який жах! Мене також дивують люди, які проходять мимо, чують це все, і — мовчать. Невже не тьохкає серце і не болить душа від того, що зробили російські окупанти в Бучі, Бородянці, Андріївці, в Маріуполі, на Харківщині та на інших тимчасово окупованих територіях?", — зауважив Омелян.

Він звернув увагу на те, що спів містить рядки "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка – Русь".

У пресслужбі СБУ запевнили, що розслідують цей інцидент.

"В СБУ вже вивчають усі деталі інциденту, що стався в одному з храмів Києво-Печерської Лаври — де співали пісень, що вихваляють "рускій мір", — йдеться у повідомленні.

Служба безпеки підкреслили, що ця ситуація не залишиться без відповідної реакції.

"Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала Росія проти України, чекає на "пробудження матушкі-русі", мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів", — заявив керівник СБУ Василь Малюк.

Президент опублікував фотографії з Херсона

Президент Володимир Зеленський підписав їх лаконічно: "Херсон — Україна".

У Херсоні розміновують адміністративні будівлі — начальниця МВА

У Херсоні почали розміновувати адміністративні будівлі, повідомила начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

ЇЇ відеозвернення до херсонців виставила Херсонська міська рада в телеграмі.

За її словами, у місті проходять стабілізаційні заходи, тому людей просять буди обережними і дотримуватись комендантської години.

Також Галина Лігова повідомила, що в місті починають працювати комунальні підприємства.

"Найближчим часом будемо намагатися відновити саме водопостачання, забезпечити місто світлом. Старлінки теж у нас працюють. Люди ловлять Інтернет, але нам сьогодні обіцяють запустити постійний. Він почне з‘являтися після обіду і завтра в усіх мікрорайонах міста, а не тільки в центрі", — сказала Галина Лугова.

Нова Зеландія посилить військову підтримку України. Про що йдеться

Уряд Нової Зеландії оголосив, що посилить військову підтримку України. Зокрема, продовжаться навчання піхотних сил оборони Нової Зеландії для українських військовослужбовців у Великій Британії, пише Defense Brief. Також йдеться про більше фінансування на обладнання та припаси для української оборони, а також підтримку глобальної продовольчої безпеки в умовах війни.

“Розширена підтримка базується на пакеті військової, дипломатичної, юридичної та гуманітарної допомоги, яку надає Aotearoa New Zealand з початку агресивної війни Росії в лютому”, — сказала прем’єр-міністерка Нової Зеландії Джасінда Ардерн.

Вона також наголосила, що продовження цієї війни президентом РФ Володимиром Путіним є фундаментально неправильним.

“Ми закликаємо Росію змінити курс і вийти з України. Українці, як у формі, так і цивільні, гинуть щодня, оскільки тривають безглузді атаки Росії”, — сказала Ардерн.

За її словами, підтримка Нової Зеландії операції з підготовки українського персоналу під керівництвом Збройних сил Сполученого Королівства буде продовжена. Планують розгорнути одну навчальну піхотну групу чисельністю до 66 військовослужбовців Нової Зеландії із 30 листопада по 31 липня.

Зараз Нова Зеландія має дві піхотні навчальні групи загальною кількістю 120 людей, які навчають українських військових у Великій Британії, пише видання. Вони розділені на дві навчальні групи: Kiwi Team 1, що складається з особового складу 1 батальйону Королівського новозеландського піхотного полку, що базується в Лінтоні, і Kiwi Team 2, що складається з персоналу 2/1 RNZIR, що базується в Бернгемі. Вони проводять п’ятитижневий базовий бойовий курс для піхоти.

Навчання складається з базового вступу до солдатської служби, тактичних навчань і стрільб. Він, зокрема, охоплює поводження зі зброєю, першу бойову допомогу, наступальні та оборонні операції та влучну стрільбу.

Нова Зеландія також внесе додаткові 1,85 мільйона новозеландських доларів до Трастового фонду НАТО для нелетального військового обладнання та матеріалів для самооборони України протягом зими.

Ще 1,85 мільйона доларів буде спрямовано до Всесвітньої продовольчої програми, щоб допомогти вирішити проблему глобальної продовольчої безпеки, яка загострилася через війну в Україні.

“Ми обіцяємо подальшу підтримку Трастового фонду НАТО. Це забезпечить військову підтримку, як-от зимовий одяг, продовольчі пайки, мобільні генератори, машини швидкої допомоги, медичні комплекти та аптечки першої допомоги, притулки та інші життєво важливі припаси протягом майбутньої зими”, — сказала міністерка закордонних справ Нової Зеландії Наная Махута.

Зеленський відвідав Херсон — Reuters

14 листопада президент України Володимир Зеленський відвідав Херсон, пише видання з посиланням на очевидця.

"Ми рухаємося вперед. Ми готові до миру, миру для всієї нашої країни", — сказав Зеленський українським військовим, а також подякував НАТО та іншим союзникам за підтримку у війні проти Росії.

На Київщині можливі звуки вибухів через військові навчання — КОВА

У Київській області відбуваються навчання військовослужбовців, інформує Київська обласна військова адміністрація.

Як йдеться у повідомленні, сьогодні, 14 листопада, з 10:00 до 15:00 у Бучанському районі будуть проводитися заняття для військових. У цьому зв'язку у деяких громадах області можливі звуки вибухів.

США анонсували нові санкції проти Росії

Сполучені Штати планують запровадити санкції проти транснаціональної мережі осіб і компаній, які допомагають РФ закуповувати військові технології для війни проти України.

Про це заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен у кулуарах саміту G20 на індонезійському острові Балі, інформує Reuters. За її словами, загалом санкції будуть запроваджені проти 14 фізичних осіб і 28 організацій.

Єллен не надала надати подробиць про осіб чи мережу, але сказала, що докладніше оголошення про санкції буде зроблено пізніше у понеділок, 14 листопада.

"Це — частина наших більш масштабних зусиль, спрямованих на те, щоб зірвати воєнні дії Росії та позбавити її необхідного обладнання за допомогою санкцій та експортного контролю", — сказала Єллен журналістам.

Вона відмовилася надати детальну інформацію про те, на які технології стануть об’єктом санкцій у спробі припинити російські закупівлі.

Раніше Казначейство США запровадило санкції проти великих військово-промислових компаній у Росії, а Міністерство торгівлі припинило експорт компонентів американського виробництва та технологій США, які використовувалися у деяких військових виробах Росії. Єллен сказала, що ці дії вже впливають на поле бою в Україні.

На Харківщині двоє людей підірвалися на мінах

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що 13 листопада на Харківщині двоє людей підірвалися на невідомих вибухових пристроях. Обидва цивільні дістали поранення.

"Вчора в Дергачах на невідомому вибуховому пристрої вибухнув і був госпіталізований із пораненнями 45-річний чоловік. Крім того, у с. Волохів Яр Чугуївського району отримав поранення через підрив на вибуховому пристрої 54-річний чоловік", — розповів Синєгубов і додав, що мінна небезпека у регіоні залишається дуже високою.

Після відступу з Херсона РФ посилить наступ на Донеччині — ISW

У Донецькій області найближчими тижнями посиляться наступальні операції РФ, оскільки разом із силами, виведеними із Херсона, туди прибудуть додаткові мобілізовані військовослужбовці. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Українські сили в цьому районі опиняться у важких умовах, зазначають аналітики. Києву, ймовірно, доведеться відволікти війська, щоб протистояти цим новим наступам Росії, йдеться в аналітичному звіті.

“Росіяни навряд чи досягнуть значних операційних здобутків, незважаючи на свої поновлені зусилля, хоча вони, ймовірно, з часом зможуть взяти Бахмут за величезну ціну”, — наголошують аналітики.

Російські мобілізовані військовослужбовці показали, що вони недостатньо навчені, погано оснащені та дуже неохоче воюють. Вони не прибувають згуртованими підрозділами, а скоріше надсилаються як окремі або невеликі підрозділи на заміну підрозділам, які воюють без відпочинку протягом дев’яти місяців, зазнали руйнівних втрат у людях і техніці та самі значною мірою деморалізовані.

У Донецькій області, за даними ISW, діють звичайні підрозділи регулярних збройних сил РФ, мобілізовані військовослужбовці, війська приватної військової компанії “Вагнера”, формування БАРС (російського добровольчого резерву), так звані підрозділи ополчення “Л/ДНР”, військовослужбовці чеченських підрозділів Рамзана Кадирова та добровольчі батальйони.

“Це химерне згрупування бойових сил матиме значно меншу ефективну бойову міць, ніж угруповання регулярних підрозділів подібного розміру”, — йдеться у звіті.

Надзвичайно малоймовірно, що Суровікін зможе сформувати його в силу, здатну вести широкомасштабну наступальну механізовану маневрову війну. Особливо з огляду на те, що він навіть не витрачає (або йому дозволено) часу, щоб створити цілісну ударну силу перед тим, як кинути війська в атаку.

“Це дивне поєднання сил, ймовірно, дасть певні переваги через саму вагу чисельності, але українські захисники, ймовірно, посилені, швидше за все, змусять його зупинитися протягом наступних кількох місяців неподалік від вихідних точок”, — зазначили аналітики.

Україна також, ймовірно, відновить бойову потужність із західного Херсонщини та передислокує її в інші райони як для оборонних, так і для контрнаступальних операцій, зазначили в ISW. Можливо, ЗСУ могли би спробувати переслідувати росіян через річку Дніпро в різних точках, але навряд чи зроблять це, оскільки матеріально-технічне забезпечення підтримки українського розміщення на східному березі є дуже складним. Таким чином, ЗСУ, швидше за все, консолідують свій контроль над західним берегом, залишать достатньо сил, щоб стримати будь-які спроби Росії знову перетнути річку, і перерозподіляють сили в інші райони.

Зима призведе до меншої кількості наступів та більш статичних ліній оборони — британська розвідка

Прийдешня зима змінить умови війни в Україні як для російських, так і українських військ, а зміни світлового дня, температури і погоди створять нові проблеми для солдатів, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначають у відомстві, загалом будь-які рішення, які ухвалюватиме російський Генеральний штаб, будуть частково продиктовані настанням зими.

"Світловий день скоротиться до менше ніж 9 годин на день порівняно із 15-16 годинами в розпал літа. Це призводитиме до меншої кількості наступів та більш статичних ліній оборони", — йдеться у повідомленні.

Велике значення матиме й наявність обладнання, що дозволятиме спостерігати за ворожими позиціями у темний час доби. Окрему проблему становитиме зниження температури повітря.

"Середня висока температура знизиться із 13 градусів Цельсія у період із вересня по листопад до нуля період із грудня до лютого. Війська, які не мають зимового одягу та житла, з великою ймовірністю можуть постраждати від незамерзаючих холодних ран", — зазначають в британському Міноборони.

Окрім того, приблизно наполовину знизиться тривалість "золотої години", протягом якої можна врятувати тяжко пораненого солдата, що значно збільшує ризик контакту з ворогом.

Ймовірно, також змінюватимуться погодні явища — збільшуватиметься кількість опадів, швидкості вітру та снігопадів. Це створить додаткові проблеми для й без того низького морального духу російських військ, а також ускладнить технічне обслуговування зброї і техніки.

"Основні вправи, такі як чищення зброї, мають бути пристосовані до нових умов, через що зростає ризик несправності зброї", — зауважують в Міноборони Великої Британії.

РФ втратила на війні з Україною 81 370 військових — Генштаб ЗСУ

Росія втратила на війні з Україною 510 військових за добу. Загалом станом на ранок 14 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 81 370 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2848 (+8) од,
  • бойових броньованих машин — 5748 (+6) од,
  • артилерійських систем — 1839 (+2) од,
  • РСЗВ — 393 (+0) од,
  • засоби ППО — 206 (+0) од,
  • літаків — 278 (+0) од,
  • гелікоптерів — 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1509 (+2),
  • крилаті ракети — 399 (+0),
  • кораблі /катери — 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4316 (+21) од,
  • спеціальна техніка — 160 (+0).

Сили оборони звільнили на Луганщині 12 населених пунктів

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдей повідомив, що включно з Макіївкою, на Луганщині вже звільнено 12 населених пунктів. Він також додав, що російські військові продовжують щоденно атакувати зруйновану Білогорівку.

"На території області щоденно точаться важкі бої. Росіяни відкривають щільний вогонь по нещодавно звільненим від них селам, тому намагаємося проводити евакуацію звідти. На шляху ЗСУ на Луганщині дуже багато "вагнерівців" та частково мобілізованих росіян", – розповів Гайдай.

РФ втратила на війні з Україною 81 370 військових — Генштаб ЗСУ

Росія втратила на війні з Україною 510 військових за добу. Загалом станом на ранок 14 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 81 370 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2848 (+8) од,
  • бойових броньованих машин — 5748 (+6) од,
  • артилерійських систем — 1839 (+2) од,
  • РСЗВ — 393 (+0) од,
  • засоби ППО — 206 (+0) од,
  • літаків — 278 (+0) од,
  • гелікоптерів — 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1509 (+2),
  • крилаті ракети — 399 (+0),
  • кораблі /катери — 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 4316 (+21) од,
  • спеціальна техніка — 160 (+0).

Дані уточнюються.

Вибухи у Харкові 13 листопада: стало відомо, чим стріляли російські окупанти

Російські окупанти 13 листопада обстріляли Харків ракетами С-300. Такі попередні дані вранці 14 листопада оприлюднив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Вчора близько 22:40 ворог завдав по Харкову удару трьома ракетами, попередньо, ЗРК С-300. В Індустріальному районі пошкоджено промисловий об'єкт. Попередньо, без постраждалих", — повідомив Синєгубов.

За його даними, крім Харкова, окупанти обстрілювали міста Куп'янськ, Вовчанськ та інші населені пункти Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів, розташовані поруч з лінією зіткнення та кордоном з Росією.

На Донеччині від обстрілів з боку армії РФ поранення отримали четверо людей

Протягом 13 листопада на Донеччині від обстрілів з боку армії РФ поранення отримали четверо людей. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 13 листопада росіяни поранили чотирьох цивільних на Донеччині: у Кураховому, Бахмуті, Андріївці та Іванівському", — повідомив він.

Від початку повномасштабного вторгнення на Донеччині загинули 1204 людей, ще 2592 отримали поранення. Точну кількість поранених та загиблих у Маріуполі та Волновасі зараз встановити неможливо.

Понад 100 бойових зіткнень та вісім авіаударів: як минула доба на Донеччині та Луганщині

Протягом 13 листопада армія РФ завдала вісім авіаударів по позиціях українських військових на Донеччині та Луганщині. На окремих ділянках фронту у Донецькій області відбулось понад 100 бойових зіткнень. Про це повідомив пресцентр угрупування Об'єднаних сил у ранковому зведенні.

На Луганщині російські війська завдали шість авіаційних ударів поблизу Стельмахівки, Новоєгорівки, Новоселівського та Площанки. Шість разів обстрілювали позиції українських військових з РСЗВ, 17 разів гатили зі ствольної артилерії, сім разів з танків та мінометів.

На Донецькому напрямку армія РФ завдала два авіаудари парою Су-25 в районі Вугледара та парою гелікоптерів Ка-52 в районі Верхньокам’янського, десять разів обстріляли позиції українських військових з реактивних систем залпового вогню. Також близько 40 разів вони відкривали вогонь з танків, 47 разів застосовували ствольну артилерію різних калібрів та 97 разів вели вогонь з мінометів.

"На окремих ділянках відбулося понад 100 бойових зіткнень", — йдеться у ранковому зведенні.

Всього в операційній зоні Східного угруповання військ (Донецька та Луганська області, а також Запорізька та Харківська) російська армія обстріляла 25 об'єктів цивільної інфраструктури у 14 населених пунктах, четверо людей отримали поранення.

За добу на східному напрямку російські війська втратили 197 солдатів, сім танків, п'ять ББМ, один БПЛА та 12 одиниць автомобільної техніки. Українські військові знищили склад з боєприпасами російських окупантів.

Російські війська скерували на Нікопольщину понад 60 снарядів: 45 тисяч родин залишилися без води

У ніч на 14 листопада війська РФ вдарили по Марганецькій та Червоногригорівській громадах Нікопольщини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, туди скерували понад 60 снарядів з "Градів" та важкої артилерії.

Попередньо, загиблих і поранених немає. У Марганці та навколишніх селах внаслідок пошкодження лінії електропередач 45 тисяч родин лишилися без води.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала по окупантах 16 ударів — Генштаб

Авіація Сил оборони протягом доби завдала по окупантах 16 ударів. Під ураження потрапили 10 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 6 позицій зенітно-ракетних комплексів окупантів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 14 листопада.

За добу Сили оборони збили БпЛА типу “Орлан-10”. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 11 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, а також 2 інших важливих цілі РФ.

Генштаб уточнив втрати окупантів на Херсонщині

Окупанти продовжують зазнавати втрат. За уточненою інформацією, в ніч на 13 листопада, Сили оборони в районі населеного пункту Каїри Херсонської області знищили склад боєприпасів, близько 40 російських окупантів, 2 одиниці броньованої техніки та 10 вантажних автомобілів РФ. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 14 листопада.

На Запоріжжі окупанти виселяють людей, щоб розквартирувати своїх військових — Генштаб

В окремих тимчасово зайнятих населених пунктах Запорізької області триває виселення місцевих мешканців з їхніх осель для розквартирування військовослужбовців окупаційних військ. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 14 листопада.

З 10 листопада спостерігається так звана “евакуація” майна Донецького управління залізничних доріг до міста Іловайськ.

На звільнених територіях Херсонщини є високою мінна небезпека — Генштаб

У звільнених населених пунктах Херсонської області зберігається високий рівень мінної небезпеки. Відзначається посилення окупантами повітряної розвідки, що може свідчити про планування ними вогневого ураження як військових, так і цивільних об’єктів. Підрозділи Сил оборони продовжують здійснювати стабілізаційні заходи. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 14 листопада.

За наявною інформацією, 12 листопада, російські окупанти здійснили мінометний обстріл приватного сектору населеного пункту Горностаївка Херсонської області, мешканці якого відмовилися від так званої евакуації. Внаслідок обстрілу загинули двоє та отримали поранення троє місцевих жителів.

На фронті тривають обстріли — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 14 листопада.

На інших напрямках військо РФ здійснювало обстріли.

На Сіверському напрямку — з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Миколаївка, Залізний Міст, Леонівка Чернігівської області, а також Вовківка, Заруцьке, Соснівка, Ходине, Фотовиж, Уланове, Сваркове, Волфине, Павлівка і Кіндратівка на Сумщині.

На Слобожанському напрямку — з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Відродженівське, Уди, Стрілеча, Огірцеве, Аниськине, Амбарне, Колодязне та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках — з танків та усього спектру артилерії, по районах населених пунктів Кислівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка та Невське.

На Бахмутському напрямку — з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Білогорівка, Григорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут та Кліщіївка.

На Авдіївському напрямку — з танків та різнокаліберної артилерії, по районах Первомайського, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки.

На Новопавлівському напрямку — з танків та усього спектру артилерії, по районах населених пунктів Вугледар, Павлівка, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка та Времівка.

На Запорізькому напрямку — з танків та артилерії, по районах населених пунктів Новопіль, Темирівка, Ольгівське та Залізничне.

На Таврійському напрямку вогневого ураження з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Безпосередньо артилерійські обстріли військо РФ здійснило по Вищетарасівці, Добрій Надії та Іллінці Дніпропетровської області.

Росіяни наступають на Донбасі і укріплюють оборону на лівому березі Дніпра — Генштаб

Армія РФ наступає на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. А також намагається утримати тимчасово захоплені території, стримувати Сили оборони на окремих напрямках, обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 14 листопада.

Щоб поповнити втрати особового складу та сформувати підрозділи, окупанти продовжують переміщення мобілізованого особового складу до районів ведення бойових дій на території України. У місті Ростов-на-Дону проводяться тренування населення з цивільної оборони.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Білогорівка, Курдюмівка, Водяне і Мар’їнка на Донеччині.

Військо РФ не припиняє обстрілів населених пунктів та позицій українських підрозділів вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Від ударів російських окупантів постраждало місто Харків та населені пункти Харківської області.

Загалом, протягом доби росіяни завдали 4 ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснили близько 60 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

HIMARS допомогли звільнити Херсон — ISW

Успіх України на Херсонщині значною мірою став результатом інноваційного використання Збройними Силами України наданої США високоточної реактивної системи HIMARS для переривання російських ліній постачання. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Боєприпаси HIMARS, які США надали Україні, не підходять для руйнування мостів — їхні боєголовки замалі й не оптимізовані для таких ударів, відзначили аналітики. ЗСУ розробили тактику, щоб обійти це обмеження, наносячи численні високоточні удари по ключовому Антонівському мосту та дорозі, що пролягала над Каховською дамбою, йдеться у звіті. Таким чином, вдалося пошкодити проїжджу частину, зробивши їх непридатними для використання без фактичного руйнування інфраструктура мостів або серйозне пошкодження дамби. “ЗСУ продовжували завдавати ударів по мостах, коли росіяни намагалися їх відремонтувати, націлюючись на ремонтне обладнання, а також на дороги, поки росіяни нарешті не здалися”, — йдеться у звіті аналітиків.

Росіяни намагалися побудувати понтонний міст під Антонівським мостом, але ЗСУ також атакували цю спробу, змусивши росіян від неї відмовитися. Наприкінці росіяни залишилися з баржами, які перевозили припаси, обладнання та підкріплення зі сходу на західний берег. ЗСУ також атакували баржі та райони висадки, але переправної системи в будь-якому разі було недостатньо для забезпечення 20-тисячних російських механізованих військ, які намагалися утримати свою дислокацію на західному березі річки. Було зрозуміло, що росіяни не зможуть захистити цю позицію, відзначили аналітики.

В Ізюмі відкрили пункт базування бригад екстреної медичної допомоги

13 листопада в деокупованому Ізюмі відкрили пункт базування бригад екстреної медичної допомоги. Про це повідомили в Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

"Віднедавна працівники Ізюмського відділення ЕМД розміщуються у сучасному мобільному будинку, обладнаному усім необхідним для безпечної та комфортної праці. Встановлення такого будинку стало можливим завдяки проекту "Польська допомога", — йдеться у дописі.

У Чорному морі немає ракетоносія на чергуванні — ОК "Півдеь"

У Чорному морі корабельне угруповання РФ налічує 1️2️ бойових кораблів, серед яких немає ракетоносія на чергуванні. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

“Але це не привід розслаблюватися. Протягом кількох годин ситуація може зазнати суттєвих змін і ракетоносій буде приведений в підвищену бойову готовність”, — йдеться у повідомленні.

Як зазначили у командуванні, незважаючи на відсутність морського ракетоносія на бойовому чергуванні, загроза з моря реальна, атака дронів — імовірна, артилерійські та інші обстріли у відповідних ділянках цілком можливі і все це разом, небезпечно.

“Не наражайте себе на небезпеку, дотримуйтесь алгоритму дій, переходьте в укриття. Із підозрілими предметами і необстеженими місцевостями, зокрема на деокупованих територіях слід бути обачними, не ризикувати даремно, довіряти небезпечну справу фахівцям”, — йдеться у повідомленні.

Обстріл Харкова ввечері 13 листопада: під удари потрапив Індустріальний район міста

Ввечері 13 листопада російські окупанти обстріляли Індустріальний район Харкова. За попередньою інформацією, під ракетний обстріл потрапив промисловий об'єкт.

Інформація про поранених чи загиблих нині уточнюється, повідомив міський голова Ігор Терехов.

Близько 22:40 харків'яни почули три вибухи під час повітряної тривоги.

З 20:52 до опівночі в місті та області чотири рази оголошували повітряну небезпеку.

Гуменюк: На Кінбурнській косі триває військова операція, що потребує тиші

Про це розповіла керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Кінбурнська коса (Миколаївщина - ред.) має певне стратегічне значення, і ми продовжуємо там військову операцію, яка наразі потребує тиші. Як буде результат, ми про нього повідомимо", — сказала Гуменюк.

В Херсонській області авто з людьми підірвалося на міні

Як повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, в селі Новорайськ Херсонської області легковий автомобіль підірвався на міні.

"Всередині була родина. Четверо постраждалих, серед яких дитина 11 років. Російські терористи залишили після себе багато мін та розтяжок, невтомно просимо бути обережними і утриматися від поїздок тими шляхами, які ще не перевірені спеціалістами", — зазначив Тимошенко.

Попри звільнення Херсона, військові РФ продовжують обстрілювати місто

"Ми можемо спостерігати цю “методичну” роботу на прикладі Нікопольщини, там де на протилежному березі водосховища розташовані ворожі підрозділи, і буквально щодоби вражають вогнем Нікопольщину. Так само зараз ворог веде вогонь по тих територіях, які були деокуповані на правому березі Дніпра, у т.ч., використовує і ракетні удари, які сьогодні відбулися з використанням систем С-300. Також цілком можливі обстріли і самого обласного центру (Херсона - ред.). Треба обов’язково знати, де укриття, і перебувати в них під час повітряних тривог", — заявила керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Вона додала, що військові РФ цілком ймовірно, могли залишити "цілком контрольовані, керовані ДРГ для проведення диверсій".

Багато приватних приміщень та квартир у Херсоні можуть бути заміновані — Гуменюк

Про це повідомила керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Дуже велика площа була деокупована, дуже багато населених пунктів на цій території розташовано. Треба усвідомлювати, що в багатьох з них перебували окупанти, квартирувалися, розташовували там свої боєкомплекти, склади боєприпасів, базували техніку і, відступаючи. використовували підступні методи мінування. Мінування дуже великих площ. Не тільки проїзних доріг, не тільки територій, які використовують для пішої прогулянки, а дуже багато таких територій, які використовуються в соціальному напрямку. Це і лікарні, і інші соціальні заклади, навчальні заклади, де вони, базувалися, зокрема. Дуже багато приватних приміщень, в т.ч. квартир, в Херсоні можуть бути заміновані. Багато комунікацій, об’єктів критичної інфраструктури також ворог створив на них додаткову небезпеку", — розповіла Гуменюк.

Діджей Тапольський зібрав близько 200 тис. гривень на дрон, зігравши сет на даху Держпрому

13 листопада діджей Анатолій Тапольський виконав годинний музичний сет на даху Держпрому. За цей час він зібрав близько 200 тисяч гривень на ударний дрон Punisher для армії.

Держпром діджей обрав, бо йому сподобалась споруда і краєвид, пояснив він Суспільному.

"На тому тижні ми збирали гроші в Києві. Сьогодні — у Харкові. Загалом це близько 2 млн гривень. Я зараз в ЗСУ, у мене відпустка, була можливість з'їздити", — розказав Тапольський.

На початок