Україна повернула 107 полонених, МАГАТЕ не виявила жодних ознак ядерної діяльності, бюджет. 253 день війни. Онлайн

Україна повернула 107 полонених, МАГАТЕ не виявила жодних ознак ядерної діяльності, бюджет. 253 день війни. Онлайн

Оновлено
Україна повернула 107 полонених, МАГАТЕ не виявила жодних ознак ядерної діяльності, бюджет. 253 день війни. Онлайн
На цьому фото дівчина, "евакуйована" з Херсона, тримає собаку, на залізничній станції в Джанкої, тимчасово окупований Крим. Росія продовжує примусове вивезення людей з Херсона, зокрема в окупований Крим. 2 листопада 2022 року. Фото: АР

3 листопада — 253-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Україна повернула з полону 107 військових. Шестеро з них — офіцери, інші — рядові та сержанти.
  • Рада прийняла державний бюджет на 2023 рік у другому читанні та в цілому. За — 295 депутатів.
  • Федеральна рада Швейцарії ухвалила план дій щодо допомоги Україні у відновленні енергетичної інфраструктури. З цією метою Берн надасть Києву допомогу у розмірі 100 млн швейцарських франків (101,4 млн євро).
  • На 3 листопада "Укренерго" запровадило аварійні відключення у Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях.
  • Радбез ООН не ухвалив резолюцію Росії щодо створення комісії для розслідування "військово-біологічної діяльності" України та США. За резолюцію проголосували лише РФ та Китай.
  • У Кривому Розі влучили дроном-камікадзе в об'єкт енергетичної інфраструктури, є значні руйнування.

Для підготовки ударних угрупувань у Білорусі необхідно 2-3 місяці — Генштаб

Як заявив заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов, своїми діями у Білорусі РФ намагається відвернути увагу України та змусити відтягнути українські війська зі сходу та півдня на північ.

За словами Громова, до Білорусі Росія перекидає в основному мобілізованих.

"Для цього ударного угруповання необхідно провести підготовку військовослужбовців. Протягом найближчих тижнів це не очікується. Ми вважаємо, це може бути не раніше ніж через 2-3 місяці", — зазначив спікер Генштабу.

Він додав, що РФ перекидає здебільшого підрозділи першої танкової армії та другої мотострілецької дивізії, що розміщуються на основних військових полігонах Білорусі. Продовж жовтня переміщено близько 1,5 тисячі залізничних платформ з озброєнням і військовою технікою. До 200 пасажирських вагонів, понад 100 вантажних вагонів з військовим майном.

Суспільне завершує текстовий онлайн подій 3 листопада. Хроніку 254 дня війни — читайте тут.

Україна повернула 107 полонених, МАГАТЕ не виявила жодних ознак ядерної діяльності, бюджет. 253 день війни. Онлайн
Одне з київських кафе, що працює попри відключення світла. 3 листопада 2022 року. Фото: АР

Якщо хтось без світла по 10 годин — це несправедливо. Зеленський звернувся до енергокомпаній

"Якщо хтось без світла по вісім чи десять годин, а через дорогу підключене все разом із вуличним освітленням, то це однозначно несправедливо. Треба робити все, щоб відключення були передбачуваними й цілком зрозумілими для споживачів", — сказав президент Зеленський у зверненні.

Він звернувся до енергокомпаній і закликав активніше роз’яснювати людям, коли й чому відключають ту чи іншу вулицю, той чи інший район.

"Зараз час саме таких мікрокомунікацій. Люди мають право знати. І якщо споживачі звертаються й повідомляють про ту чи іншу несправедливість в енергозабезпеченні, будь ласка, реагуйте на це негайно. Працюйте разом із місцевою владою", — зазначив Зеленський.

Президент розповів, що лише станом на цей вечір від споживання тимчасово відключені за аварійними та стабілізаційними графіками близько 4,5 млн споживачів.

Зокрема в Києві та десяти областях: Київщина, Дніпропетровщина, Житомирщина, Запорізька область, Сумщина, Кіровоградська область, Харківщина, Чернігівщина, Хмельниччина, Черкащина. Також можливі відключення в інших регіонах.

"Витерпіти російський енерготерор, пройти й таке випробування – це наше національне завдання, одне з основних зараз. Сам факт, що Росія вдалася до терору проти енергетики, свідчить про слабкість ворога. Вони не можуть перемогти Україну на полі бою і тому намагаються ось так зламати наших людей – принизити українців, ударити по духу нашого народу, по спротиву наших людей. Вірю, що це Росії не вдасться", — додав він.

Зеленський очікує від нового уряду Ізраїлю нової сторінки у співпраці

Президент Володимир Зеленський привітав Беньяміна Нетаньягу з перемогою на парламентських виборах в Ізраїлі та висловив сподівання на нову сторінку в українсько-ізраїльських взаєминах.

"Вітаю Беньяміна Нетаньягу з перемогою на виборах. Завжди важливо бачити справжню демократію в дії. Україна та Ізраїль мають спільні цінності та виклики, які нині потребують дієвої співпраці. Очікуємо, що з новим ізраїльським урядом ми відкриємо нову сторінку у співпраці на благо наших дружніх народів!", — підкреслив Зеленський.

Блок експрем'єра Нетаньягу отримав парламентську більшість у 64 голоси.

На Дніпропетровщині працює ППО

На Дніпропетровщині працює ППО, повідомив голова облради Микола Лукашук.

"Дістали росіяни та їхні «мопеди». Триває бойова робота сил ППО. Наші захисники ловлять гадів. Будь ласка, залишайтеся в безпечних місцях до кінця повітряної тривоги і не викладайте ніякі фото/відео в соціальні мережі. Бережіть себе", — зазначив він.

В Укренерго розповіли про нові відключення електроенергії

У п’ятницю, 4 листопада, "Укренерго" надав операторам розподільчих мереж (обленерго) обсяги для обмеження електропостачання. З 00:00 до 24:00 графіки погодинних відключень (ГПВ) діють в:

  • Дніпропетровській, Кіровоградській та Запорізькій областях
  • Сумській, Харківській та Полтавській областях

З 07:00 до 22:00 графіки погодинних відключень (ГПВ) діють в:

  • Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях.

Графіки погодинних відключень (ГПВ) передбачають, що певні групи споживачів будуть обмежувати щодня, але за певним розкладом.

"Обмеження споживання необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, яке збільшилось через пошкодження від ворожих обстрілів та сезонне зниження температури", — зазначили в Укренерго.

Графіки можна знайти тут і тут.

Залужний обговорив з Верховним головнокомандувачем сил НАТО ситуацію на фронті

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів телефонну розмову з Верховним головнокомандувачем Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі, під час якої обговорили ситуацію на фронті.

"Поспілкувався телефоном із Верховним головнокомандувачем Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі. Обговорили ситуацію на фронті. Вона напружена, проте контрольована. Противник утричі збільшив інтенсивність бойових дій на окремих ділянках фронту - до 80 атак щодня. Завдяки мужності та майстерності наших воїнів ми тримаємо оборону", — написав Залужний у фейсбук.

Під час розмови сторони відзначили проблему ракетних атак Росії та застосування ударних безпілотних літальних апаратів. За словами Залужного, партнери розуміють необхідність постачання Україні систем протиракетної та протиповітряної оборони й докладають до цього значних зусиль.

У столиці вимикають понад 30 тисяч рекламоносіїв та вивісок

Понад 30 тисяч рекламоносіїв та вивісок вимикають представники бізнесу в часи пікового навантаження електромереж. Про це повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

"Унаслідок масованих ракетних ударів по критичній інфраструктурі країни ситуація з електропостачанням залишається складною, і країна живе в режимі економії. У Києві ситуацію вдається стабілізувати, розвантаживши мережі. Це відбувається, в тому числі, і завдяки відповідальному бізнесу, який добровільно вимикає рекламні носії: екрани, наземні рекламні конструкції та вивіски. Таких відповідальних підприємців у столиці тисячі", – заявив Мондриївський.

Він також додав, що роз’яснювальна робота з бізнесом не припиняється, і підприємці майже одностайно позитивно реагують на потреби міста, розуміючи, що на сьогодні це єдиний вихід підтримати всю систему в робочому стані.

"У той же час у місті оперативно демонтовано понад 400 незаконних конструкцій, які, до того ж, ще й не дотримувались режиму економії", — зазначив він.

Війська РФ завдали удару по Покровську

Російські окупанти завдавали масованого ракетного удару по Покровську, пошкоджено школу та приватний сектор, пише Суспільне Донбас.

Росіяни знову обстріляли прикордоння Сумщини

"Прикордоння Сумщини знову під ворожим вогнем. Опівдні росіяни із мінометів гатили по Білопільській громаді. Прильоти були якраз по будинкам мирних мешканців. Загалом 30 мін розірвалося на прикордонні. Є руйнування в 6 приватних оселях. У будинку культури наскрізь пробитий дах, вибиті всі вікна", — повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Також осколками від розривів мін пошкодило трактор в місцевому фермерському господарстві, додав він.

Командир екіпажу SpaceX пожертвував $100 тисяч на "швидку" для України — Федоров

Командир екіпажу SpaceX Inspiration4 Джаред Айзекман пожертвував 100 тисяч доларів на машину швидкої допомоги для українських лікарів. Про це повідомив віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Командир екіпажу SpaceX Inspiration4 Джаред Айзекман пожертвував $100 000 через UNITED24 Фандрейзингова платформа United24 є так званим єдиним вікном для пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян з метою підтримки України, зокрема, за такими напрямами: допомога Збройним силам, гуманітарна, медична допомога і допомога дітям, відновлення інфраструктури, цифрова та інформаційна протидія збройній агресії.на машину швидкої медичної допомоги для українських лікарів. Американський пілот військових реактивних літаків підтримав збір свого друга — амбасадора UNITED24 астронавта Скотта Келлі", — зазначив Федоров.

Він зауважив, що нещодавно SpaceX запустила в космос найпотужнішу ракету у світі — Falcon Heavy. Урядовець привітав компанію з історичною подією і подякував їхній команді за підтримку.

У березні командир екіпажу SpaceX Inspiration4, американський бізнесмен і астронавт Джаред Айзекман особисто привіз зі США допомогу для українських військових.

Росія за тиждень випустила по об’єктах на території України 68 ракет та 30 дронів

Росія за тиждень випустила по об’єктах на території України 68 ракет та 30 дронів типу "Шахед-136". Дві третини ракет та 40% дронів вдалось збити, повідомляє заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

Загалом українські військові уже знищили удвічі більше літаків, аніж Радянський союз втратив за 10 років війни в Афганістані: 278 проти 118 літаків.

Він додав, що Росія намагається проводити повітряну розвідку дронами у Чернігівській, Харківській та Київській областях. 31 жовтня у Харківській області ЗСУ збили дрон типу "Орлан-10".

Українці за півтори доби закрили "мегазбір" на придбання 60 БТР Spartan

Про це повідомили у фонді Сергія Притули. Ідеться про 236 мільйонів гривень на 60 гусеничних БТР Spartan.

Спочатку планували закупити 50 одиниць гусеничної техніки, однак українці задонатили на 36 мільйонів більше.

Леттерман записав інтерв`ю з Зеленським для Netflix

Зеленський стане гостем спецвипуску шоу "Мій наступний гість не потребує представлення" на Netflix. Ведучий Девід Леттерман спеціально приїхав до Києва, щоб відняти епізод з президентом України. Прем'єра шоу відбудеться в цьому році.

Зеленський обговорив із Санду енергетику і падіння російської ракети у Молдові

Президент Володимир Зеленський обговорив з президенткою Молдови Маєю Санду енергетичні та безпекові питання, у тому числі падіння російської ракети на молдовській території.

"Під час розмови з Президентом Молдови Маєю Санду обговорили поточні енергетичні та безпекові виклики для наших країн, а також російський повітряний терор, який нині зачепив і Молдову. Обмінялися оцінками падіння ракети на її території", — зазначив Зеленський.

Уранці 31 жовтня у розташованому на кордоні з Україною населеному пункті Наславча Окницького району на півночі Молдови впала російська ракета.

З портів Одещини знову вийшли судна з українським зерном

Після відновлення участі Росії в "зерновій угоді" з портів Одеської області вийшли сім суден з агропродукцією, повідомили в Міністерстві інфраструктури України. Судна з 290 тисячами тонн агропродукції вирушили до країн Азії та Європи. Вони рухатимуться "зерновими коридорами".

МЕА попереджає, що Європа зіткнеться з нестачею природного газу у 2023 році

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попереджає, що Європа зіткнеться з нестачею природного газу у 2023 році, пише Bloomberg. Зазначається, що можуть бути труднощі, щоб отримати хоча б половину необхідного для поповнення сховищ об'єму палива.

Зазначається, що наступна зима буде складнішою, ніж ця. Дефіцит пропозиції наступного року може становити до 30 млрд куб. м газу, якщо потоки газу з Росії припиняться, а попит з боку Китаю відновиться, йдеться у звіті.

Агентство повторило свій заклик до заходів щодо зниження попиту на газ, щоб полегшити енергетичну кризу.

З березня з полону РФ звільнили 1138 людей

З 16 березня в рамках роботи Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими вдалося визволити з полону 1138 цивільних та військових.

Переговорний процес для повернення всіх військовополонених українських захисників та захисниць додому триває, повідомили в штабі.

Поліція викрила російських військових, які на Київщині розстріляли авто цивільних

Правоохоронці встановили особи двох військовослужбовців Російської Федерації, які під час тимчасової окупації селища Іванків Вишгородського району розстріляли авто цивільних та погрожували стратою. Про це повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов.

23 березня під час окупації Іванкова росіяни зупинили цивільне авто та побили прикладом автомата 41-річного водія, а потім допитували.

"Далі наставляли автомат і лякали розстрілом, намагаючись вибити дані, про які цивільні люди і гадки не мали. Називали цивільних "нациками" та "бандерами", — зазначив Нєбитов.

Поліцейським Київщини вдалося встановити двох військовослужбовців, причетних до скоєння цих воєнних злочинів. Один з них — 36-річний єфрейтор з міста Чита, Забайкальського краю.

Старшому механіку окремої мотострілецької бригади з Бурятії збройних сил РФ Белику Базаржапову заочно повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Серед мобілізованих росіян спостерігаються випадки дезертирства і самогубства — Генштаб

Громадяни Росії, відправлені до російських військових підрозділів в межах "часткової мобілізації", мають поганий низький рівень морально-психологічного стану, що зумовлює випадки дезертирства та самогубств. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у вечірньому зведенні.

"Раніше відмобілізований особовий склад має низький рівень морально-психологічного стану, що призводить до надзвичайних подій у місцях дислокації. Так, в підрозділах 57 мотострілецької дивізії так званих територіальних військ, на етапі злагодження в Казані, самовільно залишило частину понад 15 осіб солдат і сержантів, а під час передислокації в Україну ще двоє мобілізованих вчинили самогубства", — йдеться у повідомленні.

При цьому Росія продовжує мобілізацію попри офіційне оголошення щодо припинення мобілізаційної кампанії, зауважили в ГШ.

Зеленський заявив, що не братиме участі в саміті G20 у разі присутності Путіна

Володимир Зеленський заявив, що не братиме участі в саміті "Великої двадцятки", якщо на захід приїде президент Росії Володимир Путін. Про це він заявив на брифінгу 3 листопада за результатами зустрічі із президенткою Греції Катериною Сакелларопулу.

"Позиція моя особисто і позиція України була в тому, що якщо лідер РФ братиме участь у саміті, Україна не буде", — сказав він.

МЗС закликає Китай докласти зусиль для припинення війни в Україні

Міністерство закордонних справ звернулось до Китаю із закликом вплинути на Росію задля припинення війни в Україні з огляду на російські атаки на об’єкти інфраструктури, що перебувають у китайській власності. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"РФ здійснила ракетний обстріл по орендованому китайською корпорацією терміналу в Миколаївському морському порту, внаслідок якого було знищено 17 тисяч тонн соняшникової олії на суму 26 мільйонів доларів США", — зазначив він.

При цьому інший термінал, яким володіє Китай, перебуває під загрозою обстрілів, зазначив Ніколенко.

"Ми постійно привертаємо увагу міжнародної спільноти до цілеспрямованого знищення Росією сільськогосподарських терміналів в Україні як частини стратегії Кремля із підриву глобальної продовольчої безпеки", — підкреслив посадовець.

За його словами, російські обстріли китайського термінала в порту Миколаєва вкотре підтверджують важливість активізації зусиль з боку Пекіна задля припинення війни Росії проти України.

"Закликаємо китайську сторону вимагати від Москви негайного припинення атак по українській критичній інфраструктурі, аби захистити в тому числі майно китайських підприємств", — підсумував Олег Ніколенко.

У парламенті Чехії комітет у закордонних справах визнав режим РФ терористичним

У Чехії парламентський комітет у закордонних справах ухвалив резолюцію, у якій визнав нинішній російський режим терористичним. Про це пишуть "Чеські новини".

Документ, зокрема, засуджує широкомасштабні атаки на мирне українське населення та ключову інфраструктуру. Резолюція також не визнає результатів так званих "референдумів" щодо приєднання окупованих територій чотирьох областей України до Росії. "За" проголосували 12 із 14 депутатів.

"Комітет у закордонних справах "відповідно до резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи визнає чинний російський режим терористичним", — йдеться у четвертому пункті резолюції.

Депутати заявили, що основною ціллю останньої хвилі атак РФ стали урядова та енергетична інфраструктура значної частини України, а жертвами стали десятки мирних жителів. За словами законодавців, атаки викликають обмеження або припинення постачання енергії, води чи тепла в кількох регіонах і загрожують цивільному населенню.

Обстріли та дислокація військових частин у районі Запорізької АЕС є загрозою для мирного населення не лише на території України, також зазначається у резолюції.

Комітет також зауважує, що Росія відмовляє українському народу в праві на власну ідентичність і незалежне існування. За словами депутатів, дії російських військ та інших збройних формувань, створених за підтримки російської влади, мають ознаки воєнних злочинів і злочинів проти людяності, а винні в них мають бути покарані.

Експосадовця з Херсонщини підозрюють в колабораційній діяльності

Херсонська обласна прокуратура заочно оголосила підозру колишньому начальнику одного з відділів Новокаховської міської ради за фактом колабораційної діяльності. Про це йдеться на сторінці відомства у Facebook.

Слідчі встановили, що підозрюваний підтримав окупаційний режим. У червні чоловік обійняв посаду так званого заступника голови адміністрації Каховського району.

"До його обов’язків входить загальне керівництво закладами освіти культури, охорони здоров’я, організація діяльності суб’єктів господарювання та інше. Реалізуючи свої "повноваження", він закликав колишніх колег підпорядкуватися окупаційній владі, призначав однодумців на керівні посади в незаконно створені заклади та організував платну видачу перепусток, за якими можна було перетнути Дніпро через Каховську ГЕС", — повідомляє пресслужба прокуратури.

Також відомо, що колаборант в інтерв’ю російському ЗМІ заявив про нібито завершення будівництва у Новій Каховці центру з інтеграційних процесів з РФ.

Підозрюваному загрожує від 5 до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна або без такої.

Швейцарія відмовилась надати згоду на передачу Україні боєприпасів до установок Gepard

Швейцарія відхилила апеляцію Німеччини щодо дозволу на реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва в Україну, заявивши, що такий крок порушить швейцарський нейтралітет, повідомляє Reuters.

Як зазначає видання, міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт минулого місяця звернулася до уряду в Берні з проханням дозволити поставити 12 400 боєприпасів швейцарського виробництва для зенітних установок Gepard, які Берлін уже поставив Україні для допомоги у війні з Росією. Однак міністр економіки Швейцарії Гі Пармелін дав ту саму відповідь, що й швейцарський уряд у червні, коли він відхилив більш ранній запит.

"Згідно з принципом рівного звернення у праві на нейтралітет, Швейцарія не може погодитися на запит про передачу військової техніки швейцарського походження Україні, поки остання бере участь у міжнародному збройному конфлікті", — заявили в уряді.

Відтак Швейцарія наголосила, що не змінюватиме позицію щодо реекспорту своїх боєприпасів, техніки чи зброї.

"Оскільки правова ситуація залишається незмінною, узгодження передачі Німеччиною швейцарської військової техніки Україні, як і раніше, неможливе", — додали у відомстві.

Зняття російського прапора в Херсоні – інформаційний вкид — Гуменюк

Російські військові створюють враження, що залишають населені пункти і до них можна безпечно заходити. Це може бути інформаційним вкидом для заманювання ЗСУ, розповіла у коментарі Суспільному керівниця об’єднаного територіального пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, російські військові створюють рубежі навколо міста і готуються до вуличних боїв.

"Тому те, що вони розташовують свої підрозділи у вигляді цивільного населення в домівках херсонців, — це може бути такою запланованою тактикою дій і не варто поспішати з висновками. Треба зрозуміти, що ми зараз перебуваємо в особливому періоді, коли ворог вишукує сам тактику, як йому зберегти своє обличчя, хоча воно вже втрачене", — прокоментувала Наталія Гуменюк.

На Харківщині за допомогою антидронової рушниці перехопили безпілотник РФ

У Харківській області українські військові за допомогою антидронової рушниці перехопили та посадили російський безпілотник.

Подія сталася 31 жовтня, сказав на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

Військові перехопили безпілотник "Орлан-10". За словами Громова, російські військові намагаються активно проводити повітряну розвідку за допомогою БПЛА різних типів на Харківщині та в інших областях України.

Ознак незареєстрованої активності на ядерних об’єктах України немає — МАГАТЕ

Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) заявило, що за результатами перевірки не знайшло жодних вказівок на незареєстровану ядерну активність на об'єктах в Україні. В організації повідомили, що за останні кілька днів інспектори МАГАТЕ змогли провести всі заплановані заходи, отримавши безперешкодний доступ до ядерних об'єктів.

"На запит уряду України я негайно направив інспекторів у три місця для виконання їх незамінної технічної та незалежної ролі у перевірці фактів на місцях. Протягом кількох днів вони прибули туди та провели свою діяльність із забезпечення безпеки у складних умовах під час нинішнього конфлікту в Україні", — сказав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

На основі оцінки наявних результатів та інформації, наданої Україною, Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у місцях, де проводилась перевірка.

Інспектори також відібрали проби довкілля для аналізу у лабораторіях МАГАТЕ. Відбір проб дозволяє отримати інформацію про минулу та поточну діяльність, пов'язану з поводженням з ядерними матеріалами.

Генеральний директор Гроссі наголосив, що МАГАТЕ, як і раніше, готове продовжувати роботу з перевірки в Україні, щоб перевірити відсутність незаявленої діяльності та матеріалів і тим самим запобігти будь-якому неправомірному використанню таких матеріалів.

Двом росіянам повідомили про підозру через грабіж та зґвалтування на Київщині

Правоохоронці ідентифікували двох російських військових, причетних до воєнних злочинів під час тимчасової окупації Київської області. Їм повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Йдеться про військовослужбовців 6-го танкового полку (в/ч 93992, Чебаркуль) 90 танкової дивізії Центрального військового округу збройних сил РФ.

За даними слідства, з 8 по 31 березня 2022 року, перебуваючи на території одного з окупованих районів Київщини, росіяни жорстоко поводились з цивільними, брали їх в заручники, грабували.

"Також розслідування встановило, що один з підозрюваних разом з іншим російським військовослужбовцем, особа якого встановлюється, зґвалтували вагітну місцеву мешканку. Внаслідок злочинних дій російських військовослужбовців вона втратила дитину", — йдеться у повідомленні ОГПУ.

Зараз правоохоронці встановлюють особи інших російських військових, причетних до цих злочинів.

З російського полону повернули 107 воїнів — Єрмак

У четвер, З листопада, відбувся черговий обмін полоненими з РФ. Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

З російського полону звільнили 107 воїнів — 6 офіцерів, 101 рядового та сержанта.

“Це наші хлопці зі ЗСУ, ВМС, ТрО, ДПСУ, НПУ, ДССТ, нацгвардійці, серед яких троє “азовців”. 74 бійця захищали “Азовсталь”. Деякі добровольцями летіли вертольотом у Маріуполь, щоб рятувати життя і воювати за місто”, — написав Єрмак у Telegram.

Єрмак додав, що повернули додому багатьох поранених у боях.

“Зокрема, нам вдалося обміняти тяжкопоранених та лежачих з Маріуполя, із “Азовсталі”, хлопців з осколковими пораненнями рук та ніг, вогнепальними пораненнями різних частин тіла. Є люди з ампутованими кінцівками та опіками, які не відчувають частину обличчя, з інфікованими ранами. Також є поранений боєць внаслідок вибуху в Оленівській колонії”, — розповів посадовець.

Російські окупанти розповсюджують дезінформацію про "здачу Херсона" — ЦПД

Центр протидії дезінформації при РНБО виявив дезінформаційну кампанію Кремля щодо відступу окупаційних військ із правобережжя тимчасово окупованої Херсонщини. Про це йдеться в повідомленні на Telegram-каналі ЦПД.

Співробітники Центру відзначили, що наразі більшість російських пропагандистів здійняли "інформаційний шум" навколо питання зникнення триколору, піднятого над будівлею Херсонської облдержадміністрації. Цей факт, у поєднанні із заявою колаборанта Стремоусова про вихід військ РФ з Херсона, подають як перегрупування російських військ на лівий берег Дніпра.

У відповідь ЦПД просить звернути увагу на зведення Генштабу ЗСУ за 28 жовтня у якому йшлося, що росіяни посилюють угруповання на правобережній частині Херсонської області.

За чотири дні до цього 24 жовтня ГУР Міноборони України повідомляло, що окупанти лише створюють ілюзію відступу з Херсона, а насправді завозять туди нові підрозділи.

Тому, у Центрі протидії дезінформації зробили висновок, що загалом наполегливе відпрацювання роспропагандою теми "здачі Херсона" виглядає як інформаційна диверсія та спроба введення в оману військового керівництва України.

На Донеччині прикордонники знищили командно-спостережний пункт окупантів

На Донеччині прикордонники за допомогою БПЛА, який подарували волонтери з Чернівців, знищили командно-спостережний пункт російських окупантів. Про це повідомила пресслужба Державної прикордонної служби України.

Командно-спостережний пункт окупанти облаштували в одному з будинків у захопленому селищі Донецької області. Виявили його за допомогою безпілотника.

"Новий безпілотник наші мінометники отримали нещодавно від чернівецьких волонтерів. Щоб віддячити небайдужим громадянам, бійці підписали артилерійські міни й влучно відправили "іменні" боєприпаси на голови окупантам", — повідомили у Держприкордонслужбі.

Фінляндія придбає у США 400 ракет для ракетних установок — ЗМІ

Державний департамент Сполучених Штатів схвалив можливий продаж зброї до Фінляндії на суму 535 мільйонів доларів, що включає 400 снарядів для реактивних систем залпового вогню M270 MLRS, повідомляє фінська щоденна газета Helsingin Sanomat.

"Фінляндія прагне закупити загалом 400 боєприпасів для важкої реактивної системи залпового вогню", — йдеться у повідомленні.

Серед цих боєприпасів — реактивні снаряди GMLRS-AW з ефектом ураження по площі, а також GMLRS Unitary з осколково-фугасною бойовою частиною.

Зазначається, що причиною купівлі є зусилля Фінляндії щодо збільшення запасів оборонної техніки, що має зміцнити потенціал її сухопутних військ та ППО.

"Збільшення запасів має вирішальне значення для оборони та стримування Фінляндії у зв'язку з погіршенням ситуації з безпекою в Європі", — йдеться у повідомленні.

Антонівський міст і Чорнобаївка: ЗСУ руйнують логістику і знищують техніку російських військ на Херсонщині

Вночі на 3 листопада, Сили оборони півдня продовжили виснажувати сили військ РФ. Цілі незмінні – Антонівський міст та Чорнобаївка на Херсонщині, повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

"Українські підрозділи ракетно-артилерійських військ протягом ночі виконали понад пів сотні вогневих завдань. Зокрема, завдавали удару по альтернативній переправі в районі Антонівського мосту, що критично ускладнює логістику росіян. У районі Чорнобаївки, уражено скупчення техніки, яку армія РФ намагалась вивести в інші місця дислокації", — сказав Владислав Назаров.

Втрати російських військ уточнюються. Командування "Південь" підтверджує загибель 60 військових РФ у Першотравневому Баштанського району Миколаївщини.

Деокупація: на Донеччині, Харківщині і Херсонщині виявили тіла 868 цивільних, серед яких є діти — поліція

На деокупованих територіях Донецької, Харківської та Херсонської областей поліцейські виявили тіла 868 цивільних, серед яких 24 — діти. Про це на брифінгу у Military Media Center повідомив начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Нацполіції Олексій Сергєєв. Зокрема, 2 листопада у цих регіонах виявили тіла 14 людей.

За словами Сергєєва, це є черговим підтвердженням того, що Росія здійснює фактично геноцид українського народу. Загалом, на деокупованих територіях цих областей слідчі поліції задокументували 2670 воєнних злочинів, розповів він.

“Всього впродовж дії воєнного стану розпочато понад 41 тисячу кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України військовослужбовцями РФ та їх пособниками воєнних злочинів”, — розповів Сергєєв.

Так, за статтями про порушення законів та звичаїв війни розпочали понад 30 тисяч кримінальних проваджень, про посягання на територіальну цілісність та недоторканність України — майже 9 тисяч, про колабораційну діяльність — майже 2 тисячі.

Крім того, на території деокупованих районів поліцією виявлено 34 катівні та місць утримання громадян, розповів Сергєєв. З них понад дві третини — 24 — на Харківщині. По 3 у Херсонській та Київській областях. 2 у Сумській, по 1 в Донецькій та Чернігівській.

“28 жовтня проведено огляд будівлі Петрівської гімназії Шевченківської селищної ради у Харківській області, де утримувалися цивільні особи, яких нелюди піддавали фізичному та психологічному насиллю. За вказаними фактами слідчими розпочато 16 кримінальних проваджень, з яких 11 наразі передано за підслідністю до СБУ”, — розповів Сергєєв.

За його словами, також виявили і задокументували 34 місця несвободи, катівні, фільтраційні табори, створені на зараз тимчасово окупованих територіях України (27) та безпосередньо в Росії (7 таких місць).

Сергєєв також повідомив, що на тимчасово непідконтрольних територіях Донеччини задокументовано діяльність 4 терористичних організацій. Це так зване “Міністерство держбезпеки “ДНР”, Калінінська виправна колонія 27, колишнє приміщення Горлівського міського управління УМВС України в Донецькій області та виправна колонія номер 120 в Оленівці. Вже заочно повідомили про підозру 23 особам.

Що робити, якщо втратили зв’язок з близькими через війну: пояснює Мінреінтеграції

У разі зникнення контакту із близькою людиною під час війни необхідно зібрати про неї максимально детальну інформацію, а також звернутися до поліції, Служби безпеки й Національного інформаційного бюро.

Про це повідомляється на Telegram-каналі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Зокрема, у міністерстві рекомендують:

  • бити на сполох, якщо близька людина три доби та більше не виходить на зв’язок;
  • написати заяву до Національної поліції про зникнення людини;
  • зібрати максимально детальну інформацію про зниклу людину — зокрема, особливі прикмети, останнє відоме місце перебування.

"Знадобляться будь-які дрібниці: від медичної довідки, яку вона отримала напередодні зникнення до контактів чи адрес людей, з якими спілкувалася. Важливо пригадати, коли востаннє близька людина виходила на зв’язок і в який спосіб вона це робила", — пояснили в установі.

Окрім того, у Мінреінтеграції радять звернутися до Національного інформаційного бюро (НІБ). Бюро приймає звернення про полон, зникнення, депортацію/примусове переміщення дорослих та дітей, примусову мобілізацію на тимчасово окупованих територіях, а також загибель.

На додачу міністерство рекомендує звернутись до СБУ й Міжнародного Комітету Червоного Хреста, а також здати генетичний матеріал, який може стати у нагоді при проведенні експертизи.

Рада попередньо підтрмала надання дозволу військовослужбовцям під час військового стану йти у відпустку

Рада прийняла за основу законопроєкт №8081 щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану.

Військовослужбовцям можуть надаватися відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України, повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

Раніше можна було брати відпустку тільки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

Microsoft продовжила безкоштовну техпідтримку України

Корпорація Microsoft продовжила безкоштовну технологічну підтримку України на 2023 рік, повідомив президент корпорації Бред Сміт.

За його словами, компанія надасть додаткову допомогу у розмірі майже 100 млн доларів. Разом з цією сумою загальна підтримка України з початку війни у лютому становитиме понад 400 млн доларів.

Підтримка компанії гарантує, що державні установи, критична інфраструктура та інші сектори в Україні зможуть продовжувати керувати своєю цифровою інфраструктурою та обслуговувати громадян через Microsoft Cloud.

За словами Сміта, подальший захист України частково залежить від критичного цифрового альянсу країн, компаній та некомерційних організацій. І відтоді, як у лютому почалася війна, Microsoft та інші технологічні компанії надали безпрецедентну технологічну допомогу уряду та народу України.

Він наголосив, що розміщуючи цифрову інфраструктуру у загальнодоступній хмарі, Microsoft та інші компанії підтримують критично важливі українські служби через центри обробки даних по всій Європі.

"Як підкреслюється в червневому звіті Microsoft, це відіграло вирішальну роль у захисті стійкості та безпеки українських даних та цифрових сервісів навіть перед російськими крилатими ракетами та іншими атаками на центр обробки даних уряду України та інші фізичні активи", — зазначив Сміт.

Рада ухвалила бюджет на 2023 рік

Верховна Рада прийняла державний бюджет на 2023 рік у другому читанні та в цілому. "За" — 295 депутатів.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Польщі працевлаштувались близько 650 тисяч українських біженців

Про це заявила міністерка сім’ї і соціальної політики Польщі Марлена Мальонг.

"У Польщі на спрощених умовах працює близько 650 тисяч українців. Це дуже добра інформація", — повідомила Мальонг.

Вона позитивно оцінила те, що в Польщі продовжує знижуватися рівень безробіття, який, станом на вересень, становив 5,1%. Найнижчим він є у Великопольському воєводстві (Познань), а найвищим – у Підкарпатському (Жешув).

На деокупованих територіях Харківщини, Донеччини, Херсонщини виявлено тіла 868 цивільних

Пор це повідомив начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції Олексій Сергєєв

"З початку деокупаційних заходів поліцією у Донецькій, Харківській та Херсонських областях виявлено тіла 868 цивільних осіб, з них 24 діти. Лише за вчорашній день у зазначених регіонах виявлено тіла 14 осіб, що є черговим підтвердженням того, що Росія здійснює фактично геноцид українського народу", — заявив Сергєєв.

За тиждень РФ випустила по Україні 68 ракет та 30 "шахедів" — Громов

Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України, бригадний генерал Олексій Громов.

"З 27-го жовтня противник випустив 68 ракет, застосував 30 літальних апаратів камікадзе типу Шахед-136 по об’єктах на території України. З яких 2/3 ракет та 40% безпілотних літальних апаратів були збиті нашою протиповітряною обороною", — наголосив Громов.

Він додав, що Росія намагається втримати захоплені території у Херсонській, Миколаївській, Луганській і Запорізькій областях, нейтралізувати наступальні дії сил оборони України, а також повністю окупувати Донецьку область.

"Окупанти зараз поспіхом вивозять усе, що встигли вкрасти, подалі від лінії зіткнення до так званих безпечних районів або ж до території Росії. Крім того, збільшилася кількість випадків зниклих безвісти місцевих мешканців, а також проведення обвал і полювань на чоловіків призовного віку, яких в насильницький спосіб доставляють до військкоматів для забезпечення виконання плану мобілізації на тимчасово окупованих територіях", — зазначив Громов.

Росія перейшла до прихованої мобілізації — Генштаб

Про це під час брифінгу в Military Media Center заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України, бригадний генерал Олексій Громов.

Зокрема, військовий розповів, що у Росії зупинена публічність і показовість мобілізаційних заходів. Водночас за його словами, російські військкомати отримали вказівку продовжувати пошук та набір охочих укласти контракт та долучитись до війни проти України.

Окрім того, російське керівництво намагається повернути на службу військових, які були звільнені.

Для підготовки ударних угрупувань у Білорусі необхідно 2-3 місяці — Генштаб

Як заявив заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов, своїми діями у Білорусі РФ намагається відвернути увагу України та змусити відтягнути українські війська зі сходу та півдня на північ.

За словами Громова, до Білорусі Росія перекидає в основному мобілізованих.

"Для цього ударного угруповання необхідно провести підготовку військовослужбовців. Протягом найближчих тижнів це не очікується. Ми вважаємо, це може бути не раніше ніж через 2-3 місяці", — зазначив спікер Генштабу.

Він додав, що РФ перекидає здебільшого підрозділи першої танкової армії та другої мотострілецької дивізії, що розміщуються на основних військових полігонах Білорусі. Продовж жовтня переміщено близько 1,5 тисячі залізничних платформ з озброєнням і військовою технікою. До 200 пасажирських вагонів, понад 100 вантажних вагонів з військовим майном.

Міноборони отримало понад 54 тисячі комплектів зимової форми

"У період з 27 жовтня по 2 листопада Міністерством оборони України прийнято на облік 54,1 тис. одиниць зимової форми", — повідомили у Міноборони.

Крім цього, за тиждень передано:

  • 45,2 тис. штанів зимових,
  • 134,9 тис. шапок зимових,
  • 41,9 тис. курток костюма утеплювача (фліска),
  • 98,3 тис. комплектів білизни натільної демісезонної та зимової,
  • 35,2 тис. пар зимового взуття.

Через мінування росіянами території навколо ЗАЕС підриваються дикі тварини — Енергоатом

"Окупанти завдають шкоди не лише інфраструктурі захопленої Запорізької атомної електростанції, а й довкіллю і тваринам. Через мінування периметра навколо АЕС, протягом останніх трьох місяців було зафіксовано не менше 30 підривів собак, лисиць та диких кабанів на закладених мінах", — йдеться у повідомленні "Енергоатому".

Від початку війни оформлено понад 2,1 млн закордонних паспортів — ДМС

Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко розповіла, що від початку війни Державна міграційна служба оформила понад 2,1 млн закордонних паспортів, продовжила строк дії 172 тис. таких документів.

"Вклеєні майже 150 тис. фото дітей у закордонні паспорти їхніх батьків. Також оформлено понад 780 тис. ID-карток", — зазначила Науменко.

Зеленський обговорив з президентом Індонезії продовження "зернової" ініціативи

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у Telegram.

"Обговорили з президентом Індонезії Джоко Відодо важливість продовження дії зернової ініціативи. Україна готова й надалі бути гарантом глобальної продовольчої безпеки. Окремою темою нашої розмови стала підготовка до саміту G20", — зазначив Зеленський.

Мінцифри оголосило збір коштів на машину для розмінування Armtrac 400

"Разом з найвідомішим сапером Патроном збираємо на другу машину для розмінування Armtrac 400. Долучайтеся", — йдеться у повідомленні Мінцифри.

Українська IT армія отримала доступ до мереж Центрального банку Росії

Про це повідомив віцепрем'єр міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Завдяки департаменту інформаційних технологій та департаменту операцій на фінансових ринках недобанку ми маємо багато цікавого про персонал, спеціалізовані автоматизовані банківські системи, їх вихідні файли, принципи їх взаємодії, системи КЗІ та інші матеріали, що циркулюють в мережах ЦБ РФ та вже аналізуються нашими фахівцями. Якщо ЦБ не може забезпечити власний кіберзахист, то як він зможе захистити стабільність рубля? Наразі ми публікуємо для громадськості перші 27 тис. файлів, з якими ви можете ознайомитись, проаналізувати, зробити відповідні висновки та вчинити певні дії", — наголосив Федоров.

Із будівлі Херсонської міськради зник російський триколор

Про це повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"Херсонська обласна державна адміністрація. Фото зроблене сьогодні. Таємниче зникнення самі розумієте чого… Херсон був, є і буде тільки українським. І якщо не ми, так самі знімете свої ганчірки", – йдеться у повідомленні.

G7 на засіданні в Німеччині обговорить підтримку України

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" зустрінуться в західнонімецькому місті Мюнстер, щоб обговорити вторгнення Росії в Україну, зростаючий політичний вплив Китаю та енергетичну кризу.

Очікується, що дводенна зустріч також зосередиться на шляхах досягнення більшої незалежності від Пекіна і Москви.

До групи країн "Великої сімки" (G7) входять Франція, Італія, Японія, Канада, США, Великобританія та Німеччина.

Зустріч приймає Німеччина, яка головує в групі на ротаційній основі до кінця року. Місце проведення переговорів — ратуша міста Мюнстер — має історичне значення, оскільки саме тут понад 370 років тому було укладено Вестфальський мир, який став важливою віхою у встановленні європейського мирного порядку.

Від початку війни ЗСУ знищили 278 російських літаків

Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"За час повномасштабної агресії захисниками України знищено в два рази більше літаків РФ, ніж втрачено радянським союзом за 10 років війни в Афганістані - 278 літаків РФ в Україні проти 118 радянських літаків в Афганістані", — зазначив Залужний.

Понад 80% українських біженців у Нідерландах знайшли роботу

Про це пише видання NL Times з посиланням на дані агентства з надання допомоги UWV.

"Українці в основному працюють в індустрії гостинності та через агентства з працевлаштування, переважно в районі Амстердама та Гааги. Наразі в Нідерландах перебуває близько 55 000 дорослих українських біженців. СКУ отримав 46 000 повідомлень від роботодавців, які найняли на роботу біженців з України. Це 83% українських біженців, зареєстрованих у Нідерландах", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що реальний відсоток працюючих може бути дещо нижчим, оскільки може бути, що біженець має більше одного місця роботи.

Інтеграція українців у ринок праці відбувається набагато швидше, ніж в інших шукачів притулку. На думку експертів, це пов'язано з особливим статусом біженців. На відміну від вихідців, наприклад, з Афганістану чи Сирії, їм не потрібно проходити процедуру надання притулку і чекати дозволу на роботу.

"Дискусія про усунення перешкод для початку трудової діяльності вже деякий час є проблемою в голландській політиці, — зазначив дослідник Офісу соціального і культурного планування (SCP) Яко Дагевос. — Тепер ми бачимо на практиці, що це дійсно ефективно працює".

Два заклади McDonald’s відновили роботу у Вінниці

Про це повідомив заступник мера міста Андрій Очеретний.

"Сьогодні свої двері відчинили два заклади McDonald's - в середмісті Вінниці та на вулиці Юності", — написав він у Facebook.

"Укрпошта" випустить нову марку "Кримський міст на біс!"

Про це повідомив генеральний директор поштового оператора Ігор Смілянський.

"4 листопада буде 8 років, 8 місяців та 8 днів українського спротиву російській навалі. А ще 4 листопада державне свято на Росії – День Народного Единства. Ми, в Укрпошті, настільки доброзичливі, що робимо подарунки навіть нашим ворогам. А тому у п’ятницю, 4 листопада, Укрпошта випускає нову марку — Кримський міст на біс!", — розповів СЕО "Укрпошти".

Він додав, що тираж марки складає 300 тис. маркових аркушів або 2,1 млн марок. Більше ніж 70 тисяч листів вже продано по передзамовленню і вони вже скоро будуть у своїх власників.

У Держдепі подякували союзникам за допомогу у відновленні "зернової" ініціативи

"Ми вдячні за активну роль ООН і наших турецьких союзників у сприянні поверненню Росії до Чорноморської зернової ініціативи. Ми закликаємо всі сторони відновити ініціативу. Якщо цього не зробити, це завдасть шкоди найуразливішим верствам світу", — наголосив державний секретар США Ентоні Блінкен.

У МЗС України розповіли подробиці повернення Росії до виконання "зернової" угоди

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

"Путін заявив, що Росія вирішила розблокувати зернову угоду після надання Україною "ґарантій" про невикористання зернового коридору в військових цілях. 1. Україна не використовувала і не планувала використовувати зерновий коридор у військових цілях. 2. Українська сторона чітко дотримується положень зернової угоди", — повідомив Ніколенко.

Дипломат додав, що Україна ніколи не наражала зерновий маршрут на небезпеку.

"Ніяких нових зобов‘язань, які виходили б за межі вже існуючих в зерновій угоді, наша держава не брала. Москва повернулася до зернової угоди завдяки активній дипломатії Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. У координації з Україною вони знайшли слова, які зрозумів Путін. Це була позиція сили, а не поступок. Повернення Росії до виконання своїх зобов‘язань в рамках зернової ініціативи яскраво ілюструє дієву формулу: сильна позиція + рішучі дії = результат", — зазначив речник МЗС.

На Київщині відновили міст у Стоянці, який підірвали під час наступу РФ

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Відсьогодні проїзд відкрито в обидві сторони на трасі М-06 Київ – Чоп. Цей міст по Житомирській трасі став перешкодою для окупантів під час наступу на Київ у лютому. Після деокупації менш ніж за два місяці на залишках старих конструкцій відновили лівий проїзд мосту. Вже у травні відновили рух трасою М-06 для вантажного автотранспорту та розпочали капітальну відбудову правої частини зруйнованого мосту", — йдеться у повідомленні.

Тепер міст повноцінно запрацював.

Логістичний гігант Maersk ліквідує філіал в РФ

Як повідомляє російський "Інтерфакс", мова йде про закриття представництва компанії у Санкт-Петербурзі — ТОВ "Маерск". Вимоги кредиторів цієї компанії можуть бути заявлені протягом двох місяців з моменту публікації оголошення.

Станом на 2 листопада, 100% статутного капіталу ТОВ "Маерск" належало засновнику — данській Maersk Line Agency Holding A/S (підрозділ Maersk з морських контейнерних перевезень).

Данська транспортно-логістична компанія A.P. Moeller-Maersk A/S на тлі розв'язаної РФ повномасштабної війни проти України, заявила в березні про припинення роботи в Росії та повідомила російських клієнтів про старт згортання бізнес-активності в Росії.

На Донеччині запроваджують екстрені відключення електроенергії

Про це Суспільному повідомили у відділі з комунікацій ДТЕК Донецькі електромережі.

"Екстрені відключення відрізняються тим, що певного графіка немає, це буде просто список адрес. Відключатися вони будуть там, де цього потребує енергосистема. Екстрені відключення мають виконуватись за командою регулятора НЕК Укренерго протягом 15 хвилин", — повідомили у відділі комунікацій енергетичної компанії.

Також у ДТЕК нагадали про необхідність помірного споживання електроенергії, особливо у ранкові години з 06:00 до 11:00 та ввечері з 17:00 до 23:00.

Росія у жовтні втрачала по батальйону танків на день — британська розвідка

Російські війська у жовтні втрачали 40 одиниць бронетехніки на день, а це приблизно дорівнює кількості техніки батальйону, повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

Зазначається, що російські солдати, які служать в Україні розчаровані тим, що вони змушені служити в старих бойових машинах піхоти, які вони описують як "алюмінієві банки".

"У середині жовтня під час наступу українських військ втрати російської бронетехніки зросли до понад 40 одиниць техніки на день: це приблизно дорівнює кількості техніки батальйону", — йдеться у звіті.

У розвідці зазначили, що останніми тижнями Росія, ймовірно, отримала не менше 100 додаткових танків і бойових машин піхоти зі складів Білорусі.

"Бронетанкові підрозділи та артилерія займають центральне місце у російському шляху ведення війни. Російські сили в Україні зараз мають проблеми частково через труднощі з постачанням як артилерійських боєприпасів, так і достатньої кількості справних броньованих машин", — зазначили в Міноборони Британії.

У Харкові показали, як виглядає пункт обігріву

Харківський міський голова Ігор Терехов показав, який вигляд має пункт обігріву, що облаштували в одній зі шкіл міста. Він забезпечений дров'яною піччю, генератором та кухнею, де харків'яни зможуть поїсти гарячого.

Відео з пункту обігріву мер виклав на своїй сторінці 3 листопада.

"Пункти обігріву будуть створені на станціях метрополітену, у підвалах та притулках, у школах. У всіх районах міста буде розгорнуто намети, обладнані тепловими гарматами. Пункти обігріву будуть обладнані і на наших безпечних зупинках та інших місцях", — сказав Терехов.

Шість суден вийшли з українських портів після відновлення "зернової" угоди

Про це повідомив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

"У нашого президента були інтенсивні зустрічі зі своїми співрозмовниками. Ми були в тісному контакті з міністром оборони Росії Шойгу, міністром оборони України Резніковим і міністром інфраструктури України Кубраковим. На зустрічах ми констатували, що зернова ініціатива вигідна всім сторонам, а її зрив спричинить проблеми для всіх сторін. Ми отримали позитивні результати роботи та інтенсивні контакти. Наш шановний президент поділився з громадськістю інформацією про те, що зерновий коридор відновлено. Після відновлення зернової ініціативи з українських портів вийшло 6 суден. Таким чином, кількість суден, які вийшли з портів, перевищила 426, а обсяг перевезеного зерна перевищив 9,7 млн тонн", — заявив міністр оборони Туреччини.

У Євросоюзі подякували Туреччині й ООН за повернення Росії до "зернової" угоди

"Їжа ніколи не повинна використовуватися як зброя війни. Експорт зерна має вирішальне значення для подолання глобальної продовольчої кризи, загостреної Росією. Закликаю всі сторони відновити ініціативу", — написав у Twitter високий представник ЄС із питань закордонних справ Жозеп Боррель.

До Києва прибули президент і міністр оборони Греції

Про це повідомляє телеканал Skai.

"Президент Катерина Сакелларопулу перебуває у Києві, де проведе переговори з президентом України Володимиром Зеленським. Катерину Сакелларопулу супроводжує Міністр оборони Греції Нікос Панагіотопулос, який зустрінеться зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим", — йдеться у повідомленні.

На Київщині заживили усіх абонентів які постраждали від обстрілів

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

За його словами, в регіоні наразі застосовуються стабілізаційні відключення електроенергії.

"З 5:00 на Київщині розпочалися стабілізаційні відключення електроенергії. Це необхідно, щоб зменшити навантаження на мережі та уникнути аварійних ситуацій",— каже Кулеба.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

"Відносно спокійно, без обстрілів ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Вінницькїй, Кіровоградськїй, Хмельницькій, Чернівецькїй, Тернопільській областях, на Полтавщині, Черкащині, Житомирщині та Київщині", — йдеться у ранковому зведенні від обласних військових адміністрацій

Запорізька область: по передмістю Запоріжжя росіяни завдали два удари, обійшлось без постраждалих та значних наслідків. Інформація уточнюється.

Сумщина: сьогодні зранку росіяни обстріляли з мінометів Краснопільськ територіальну громаду (7 "приходів"), без наслідків. Детальна інформація уточнюється. Вчора війська РФ 7 разів обстріляли прикордоння, випустили на громади області понад 140 різних снарядів та мін. Під вогнем були Шалигинська, Есманська, Миропільська, Великописарівська, Юнаківська та Середино-Будська громади.

Дніпропетровщина: вночі у Кривому Розі росіяни поцілили по об’єктах енергетичної та водної інфраструктури, є руйнування. Тривають відновлювальні роботи. У Павлограді — приліт на промислове підприємство; руйнування, пошкоджені дачні будинки поряд. У Нікопольському районі росіяни обстріляли Марганецьку та Нікопольську громади. У Нікополі понівечені кілька житлових будинків коледж, автозаправка, кілька приватних підприємств. У Марганецькій громаді внаслідок ударів без світла понад 1000 родин. Над Нікопольським районом уночі наші захисники збили 4 дрони-камікадзе РФ.

Харківщина: вчора ввечері росіяни завдали удару 3 ракетами, попередньо ЗРК С-300, по місту Харків. У Київському районі одна ракета пошкодила господарську будівлю та тролейбус, решта ракет влучили в землю, без постраждалих. Протягом минулої доби російські окупанти обстрілювали мирне населення прилеглих до лінії зіткнення та кордону з РФ територій. Обстрілювалися міста Куп'янськ, Вовчанськ, смт Дворічна та інші населені пункти Куп'янського, Харківського та Чугуївського районів. Пошкоджені житлові будинки, громадські споруди, сталися пожежі.

Минулої доби в м. Куп'янськ під обстрілом загинула 82-річна жінка. В Куп'янській області одна людина госпіталізована з пораненнями. У Чугуївському районі зазнали поранень 5 мирних мешканців. Вчора біля села Олександрівка Богодухівського району в полі на міну наїхав комбайн. 37-річний комбайнер госпіталізований з пораненнями. Біля села Гракове Чугуївського району на міні підірвався трактор. На жаль, 45-річний тракторист загинув.

Луганщина: росіяни не полишають спроб контратакувати ті ділянки фронту, звідки наші військові їх відсунули. Так, минулої доби ворог намагався наступати поблизу Макіївки, Невського і Білогорівки. Ударів з боку росіян зазнало село Невське. Крім того, вчора окупанти обстріляли територію в районах Греківки, Надії, Площанки і Суходолу. Вони очікують наступу ЗСУ на Сватове, тому останнім часом використовують там так званий "живий щит", прикриваючись цивільним населенням. Підрозділи росіян розміщуються на підприємствах та у навчальних закладах.

Авіація Сил оборони України минулої доби завдала по ворогу 21 удар. Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони уразили 5 районів зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів та 3 інших важливих об'єкти противника.

Донеччина: вночі — обстріли Мар'їнської, Очеретинської, Торецької громад. Не припиняються обстріли Торського та Зарічного Лиманської громади. Також вночі — обстріли поблизу сіл Яковлівка, Бахмутське, Парасковіївка Соледарської ВА.

На деокупованих територіях продовжується розмінування, відновлюють електропостачання, роздають буржуйки. За минулу добу на Донеччині: 4 загиблих, 5 поранених. Евакуація населення триває.

Миколаївщина: зранку обстрілів зазнали околиці Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає. Вчора ввечері зафіксовано обстріли Широківської громади, внаслідок яких зруйновано один житловий будинок, без постраждалих. Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади.

Херсонщина: тривають бойові дії. За інформацією ОК "Південь", противник веде оборону та намагається утримувати зайняті рубежі, проводить повітряну розвідку безпілотниками в Бериславському та Херсонському районах.

Російська армія продовжує завдавати ракетних та артилерійських ударів по мирних населених пунктах Бериславського району. По нещодавно звільненій Трифонівці протягом дня окупанти випустили 20 реактивних снарядів систем залпового вогню "Град". Триває так звана "евакуація" місцевих мешканців з тимчасово окупованих територій Херсонської області.

З 6 по 7 листопада у Каховському районі тимчасово окупованої Херсонської області розпочнеться примусова евакуація населення, – заявляє так звана "влада" регіону. Вона закликає людей негайно залишити населені пункти через високий рівень військової загрози. Окупаційна влада тимчасово заборонила рух цивільних транспортних засобів через Дніпро. Заборону пов’язали із завершенням евакуації з правого берега Дніпра, а також із "посиленням військової небезпеки та підвищенням загроз мирному населенню".

Кількість поранених дітей від агресії РФ зросла до 826

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, станом на ранок 3 листопада 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося — 430. Зросла кількість поранених — понад 826. Загалом, більше ніж 1255 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 420, Харківській — 263, Київській — 116, Миколаївській — 77, Запорізькій — 70, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 58, Дніпропетровській — 31.

1 листопада внаслідок обстрілу ворогом Ізюма у Харківської області поранено 14-річного хлопця.

За добу ЗСУ знищили понад 700 окупантів — Геншаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 3 листопада орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 74000 (+730) осіб,
  • танків ‒ 2734 (+20) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5552 (+27) од,
  • артилерійських систем – 1755 (+22) од,
  • РСЗВ – 390 (+3) од,
  • засоби ППО ‒ 198 од,
  • літаків – 277 од,
  • гелікоптерів – 258 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1442 (+4),
  • крилаті ракети ‒ 397,
  • кораблі /катери ‒ 16 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4162 (+9) од,
  • спеціальна техніка ‒ 155 (+1).

Швейцарія виділила 100 млн франків на відновлення енергетичної інфраструктури України

Про це повідомляється на сайті швейцарського уряду.

Федеральна рада ухвалила план дій щодо допомоги Україні у невідкладному відновленні енергетичної інфраструктури. З цією метою Швейцарія надасть допомогу у розмірі 100 млн швейцарських франків (101,4 млн євро).

"Близько 18 мільйонів людей в Україні (близько 40 % населення) залежать від допомоги через війну. З настанням зими ця цифра може зрости до 24 мільйонів. Понад 30% енергетичної інфраструктури України було пошкоджено. Цілеспрямовані атаки залишили багато населених пунктів без доступу до питної води, а також призвели до перебоїв в електропостачанні та телекомунікаціях. Україна потребує додаткової допомоги від міжнародної спільноти для подолання цієї надзвичайної ситуації", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Рівень пошкоджених Росією енергетичних об'єктів в Україні сягнув 40%

Швейцарія підтримуватиме проєкти, спрямовані на підтримку невідкладного відновлення енергетичної інфраструктури та полегшення складної гуманітарної ситуації. Наприклад, Швейцарія допомагає компаніям "Укренерго" закуповувати енергоносії та запасні частини, сприяє ремонту систем залізничних кріплень (для перевезення важких вантажів, таких як зерно) та надає гуманітарну підтримку, щоб допомогти тим, хто найбільше постраждав від війни в Україні, підготуватися до зими (заміна вікон, утеплення, забезпечення продуктами харчування тощо).

Федеральна рада також звернеться до парламенту країни з проханням надати додатковий кредит у розмірі 76 млн швейцарських франків для фінансування цих напрямків діяльності.

"Укренерго" оновило графіки відключень світла

Диспетчерський центр НЕК "Укренерго" 3 листопада надав обленерго обсяги для обмеження електропостачання. Про це йдеться у повідомленні компанії.

У Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях продовжують діяти графіки аварійних відключень (ГАВ). Обмеження електропостачання застосовано до всіх категорій споживачів.

Для споживачів у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській та Полтавській областях діють графіки погодинних відключень (ГПВ).

"В цьому форматі надати інформацію стосовно термінів відключень саме вашої вулиці або району – обов’язок місцевого оператора розподільчих мереж (обленерго)", — йдеться у повідомленні.

В "Укренерго" нагадали, що обмеження споживання необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, забезпечити стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були ушкоджені ракетними обстрілами та атаками дронів росіян.

"Такі заходи дають можливість енергетикам якомога швидше відновити ушкоджені енергооб’єкти, балансувати систему та забезпечувати енергоживленням всіх споживачів", — зазначили у компанії.

На Донеччині від обстрілів армії РФ загинули четверо людей

Протягом 2 листопада від обстрілів російських окупантів на Донеччині загинули четверо людей, ще п'ятеро отримали поранення. Також правоохоронці виявили тіла чотирьох людей, загиблих під час окупації у Рубцях та Лозовій.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

У Бахмуті від обстрілів окупантів загинули троє людей, в Авдіївці загинула одна людина.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1151 людина, поранення отримали 2518 людей. Встановити точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі неможливо.

На Харківщині протягом доби внаслідок збройної агресії РФ загинули двоє людей, ще семеро поранені

Російські війська обстрілювали Куп'янськ, Вовчанськ, Дворічну та інші населені пункти Куп'янського, Харківського та Чугуївського районів протягом 2 листопада. Внаслідок обстрілів є загиблі та поранені, на місцях виникли пожежі, пошкоджень зазнали житлові будинки.

Протягом доби внаслідок збройної агресії РФ на Харківщині загинули дві людини, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Йдеться про жінку, яка загинула внаслідок обстрілу Куп'янська, та тракториста, який підірвався на міні у Чугуївському районі.

"В м. Куп'янськ під обстрілом загинула 82-річна жінка. Біля с. Гракове Чугуївського району на міні підірвався трактор. На жаль, 45-річний тракторист загинув", — повідомляє Синєгубов.

Протягом доби внаслідок обстрілів поранень зазнали шестеро людей.

"В Куп'янському районі одна людина госпіталізована з пораненнями. У Чугуївському районі зазнали поранень п'ятеро мирних мешканців", — написав голова ОВА.

Крім цього, до лікарні ушпиталили 37-річного комбайнера, який наїхав на міну у Богодухівському районі.

На деокупованих територіях області триває розмінування. За добу піротехніки знешкодили 754 вибухонебезпечних предметів.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській, Запорізькій, Кіровоградській, Дніпропетровській, Полтавській, Черкаській та Харківській областях

Ракетний удар по Харкову ввечері 2 листопада: російські війська влучили в тролейбус

Російські війська обстріляли одноповерхову будівлю та тролейбус у Київському районі Харкова ввечері 2 листопада. На місці обстрілу спалахнула пожежа, яку загасили менш ніж за годину.

Поранених внаслідок російського обстрілу немає, повідомляє пресслужба Головного управління ДСНС у Харківській області.

"Внаслідок влучання однієї з ракет зайнялась одноповерхова будівля господарського призначення та тролейбус. Площа горіння склала 13 кв.м", — йдеться у повідомленні.

Вогонь загасили о 23:54. Попередньо, окупанти вдарили по місту ракетами типу "С-300", повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Ще дві ракети, за його інформацією, влучили в землю.

Війська РФ завдали ударів по інфраструктурі Дніпропетровщини

У ніч на 3 листопада війська РФ завдали ударів по об’єктах енергетичної та водної інфраструктури у Кривому Розі. Поцілили також по промисловому підприємству у Павлограді. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

На Нікопольщині росіяни накрили "Градами" та важкою артилерією дві громади - Нікопольську та Марганецьку.

У Нікополі зайнялася автозаправка. Вогонь уже приборкали. Снаряди пошкодили житло, коледж, меблеве виробництво й промислове підприємство.

У Марганецькій громаді ворожі снаряди залишили без світла понад 1 000 родин. Енергетики уже лагодять лінії.

Обійшлося без загиблих та поранених.

Над Нікопольським районом ЗСУ збили чотири дрони-камікадзе

У ніч на 3 листопада на Дніпропетровщині військові з повітряного командування "Схід" знищили чотири дрони-камікадзе "Shahed-136". Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

За його словами, дрони збили над Нікопольським районом.

Війська РФ ведуть наступи на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Збройні сили України відбили атаки поблизу 12 населених пунктів.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках", — йдеться у повідомленні.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки військ РФ в районах Макіївки, Невського і Білогорівки Луганської області; Верхньокамʼянського, Спірного, Бахмута, Майорська, Первомайського, Новомихайлівки, Водяного, Павлівки та Пречистівки на Донеччині.

За даними Генштабу, російські війська обстрілюють підрозділи Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснюють фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та ведуть повітряну розвідку.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію РФ проти України.

На інших напрямках росіяни здійснювали обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Орликівка і Мурав’ї Чернігівської області та Вільна Слобода, Запсілля і Харківка на Сумщині;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Алісівка, Амбарне, Анискине, Гатище, Глибоке, Зелене, Козача Лопань, Красне, Мала Вовча, Мороховець, Огірцеве, Охрімівка, Соснівка, Стариця, Стрілеча та Хрипуни Харківської області;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Дворічна, Кам’янка, Крохмальне і Фиголівка Харківської області, Греківка, Невське, Площанка і Суходіл на Луганщині та Терни і Ямполівка Донецької області;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Зеленопілля, Майорськ, Нью-Йорк, Опитне, Роздолівка, Сіверськ, Соледар і Спірне Донецької області;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та усього спектру артилерійського озброєння, в районах населених пунктів Кам’янка, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка та Первомайське Донецької області;
  • на Новопавлівському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Новопіль та Павлівка Донецької області;
  • на Запорізькому напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Дорожнянка, Мала Токмачка, Малинівка, Новоандріївка, Павлівка, Степове та Щербаки Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

Російські війська продовжують примусову "евакуацію" населення на тимчасово зайнятих територіях Запорізької та Херсонської областей. Росіяни вивозять мешканців населених пунктів уздовж лівого берега Дніпра від населеного пункту Велика Знам’янка Запорізької області до Нової Каховки на Херсонщині.

"Окупанти продовжують викрадення та вивезення автомобілів швидкої допомоги і обладнання з лікарень з населеного пункту Гола Пристань до міста Скадовськ", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Генштабу, на тимчасово зайнятій території Луганської області підрозділи російських військ продовжують використовувати цивільне населення у якості “живого щита”. Так, в місті Сватове, росіяни продовжують розміщувати свої підрозділи у школах та на підприємствах, а місцеве населення примушують продовжувати працювати та приводити дітей на заняття, попри обстріли.

"За уточненою інформацією, підтверджено ураження противника за попередні дні. Так, у населеному пункті Першотравневе Миколаївської області знищено до 60 військовослужбовців, а у населеному пункті Василівка Запорізької області поранено до 50 російських солдатів",— йдеться у повідомленні..

Авіація Сил оборони минулої доби завдала 21 удар по позиціях військ РФ. Під ураження потрапили райони зосередження озброєння та військової техніки, а також позиція засобів протиповітряної оборони. Сили протиповітряної оборони збили 10 ударних дронів “Shahed-136” та БпЛА “Орлан”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони, за добу, уразили 5 районів зосередження військових, озброєння і техніки, 2 склади боєприпасів та 3 інших важливих військових об’єкти військ РФ.

Повітряна тривога в Херсонській, Запорізькій, Кіровоградській, Дніпропетровській, Полтавській, Черкаській та Харківській областях

Запорізька АЕС повністю знеструмлена через обстріли військ РФ

В результаті російських обстрілів 2 листопада пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв'язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом".

О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Увімкнулися всі 20 дизель-генераторів.

"Наразі схема живлення власних потреб ЗАЕС оптимізована, залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Енергоблоки 5 та 6, які були в гарячому стані, переводяться в холодний стан. Пального для роботи дизель-генераторів в режимі повного знеструмлення ЗАЕС залишається на 15 діб. Розпочався зворотний відлік часу", — зазначили в НАЕК.

В "Енергоатомі" заявили, що через окупацію станції і втручання представників "Росатому" в її роботу, можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС в безпековому режимі значно обмежені.

Війська РФ завдали 27 ракетних та авіаударів по Україні

Росія продовжує завдавати ударів по обʼєктах критичної інфраструктури та помешканнях цивільного населення, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Протягом минулої доби війська РФ завдали 3 ракетних та 24 авіаційних удари, здійснили понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів зазнали райони більш як 20 населених пунктів. Серед них — Куп’янськ Харківської області, Кременчук на Полтавщині, Невське Луганської області, Водяне, Вугледар, Красногорівка і Невельське Донецької області, Сміла на Черкащині, Нова Кам’янка Херсонської області та Тернові Поди на Миколаївщині.

Зберігається загроза завдання нових ударів та задіяння ударних БпЛА, зокрема й з території Білорусі.

"Енергоатом" працевлаштував майже 180 працівників ЗАЕС на інших електростанціях

НАЕК "Енергоатом" працевлаштував 179 працівників Запорізької атомної електростанції, які евакуювалися з Енергодара, на інших АЕС. Про це повідомляє пресслужба компанії.

Зокрема, 37 працівників перевели на Рівненську АЕС, 26 – на Південноукраїнську АЕС, 24 – на Хмельницьку АЕС. Ще 92 працівники працевлаштовані у дирекції та інших відокремлених підрозділах "Енергоатому".

НАЕК повідомляє, що зараз на розгляді перебувають ще близько 300 резюме працівників ЗАЕС, котрі виявили бажання працювати у компанії.

В ISW оцінили імовірність участі Білорусі у війні проти України

Попри заяви білоруського російського та керівництва про спільний військовий потенціал, участь Білорусі у війні проти України малоймовірна. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

В Інституті нагадали, що міністр оборони Білорусі Віктор Хренін 2 листопада повідомив, що Росія та Білорусь провели щорічне засідання Об'єднаної колегії Міноборони з метою зміцнення "спільного військового потенціалу" Союзної держави Росії та Білорусії для протидії "викликам та загрозам військового характеру" з боку НАТО.

"Заява Хреніна, ймовірно, покликана продемонструвати лояльність Білорусі до Росії і представити Заходу образ білорусько-російської військової єдності. Як раніше оцінювала ISW, вступ Білорусі у війну залишається малоймовірним через безліч внутрішніх наслідків, які такі дії матимуть для режиму президента Олександра Лукашенка, а також через обмежені військові можливості Білорусі".

Укренерго ввело додаткові обмеження енергопостачання ще у трьох областях

НЕК "Укренерго" ввело обмеження електропостачання всіх категорій споживачів у Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях.

"Для підтримки стабільності роботи енергосистеми Диспетчерський центр НЕК "Укренерго" ввечері, 2 листопада, вимушений надати операторам розподільчих мереж (обленерго) обсяги для обмеження електропостачання всіх категорій споживачів у Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях", — йдеться у повідомленні.

У компанії зазначили, що тимчасові контрольовані обмеження всіх категорій споживачів необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, підтримати стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були пошкоджені ракетними обстрілами та атаками дронів росіян.

ЗСУ на півдні знищили чотири російські склади з боєприпасами

Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони України на півдні упродовж 2 листопада виконали близько 150 вогневих завдань та завдали один авіаудар по скупченню живої сили противника та техніці. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

За інформацією військових, за добу було знищено: 8 військовослужбовців, 2 танки, реактивну систему залпового вогню "Град", інженерну машину розгородження ІМР-1, 9 одиниць автобронетехніки, 4 склади з боєприпасами (в Баштанському, і Бериславському районах), 6 залізничних цистерн з пально-мастильними запасами армії РФ.

Уся військова допомога Україні може бути менше 50% оборонного бюджету РФ

Як пише Newsweek, уся військова допомога Україні становить менше 50% оборонного бюджету РФ. Раніше постійний представник України в ООН Сергій Кислиця заявив, що загальна оборонна та безпекова допомога, надана Україні для її опору російському вторгненню, становить 86% оборонного бюджету Росії на 2022 рік.

Однак, як повідомляють журналісти, які провели фактчекінг, наразі Україна отримала 41,3 млрд євро (40,77 млрд доларів) військової допомоги. Ця сума може складати менш як 50% оборонного бюджету Російської Федерації.

У 2021 році Росія збільшила свої військові витрати на 2,9%, до 65,9 мільярда доларів, і якби оборонний бюджет Росії залишився незмінним цього року, військова допомога України складала б 61,87% від цього показника.

Однак, як зазначають у Фонді Джеймстауна (аналітичний центр з питань оборонної політики США), малоймовірно, що військові витрати Росії скоротилися цього року на тлі війни в Україні, і справжня сума російських витрат на оборону у 2022 році цілком може досягти 5,5 трильйонів рублів ($90,9 млрд) до кінця року.

Згодом Сергій Кислиця у Twitter опублікував допис, у якому подякував Newsweek за публікацію, і за фактичне підтвердження, що Україні потрібна зброя.

"Якщо... цифра навіть нижча за 86%, то ситуація навіть жахливіша", — написав дипломат і закликав світ надати зброю Україні.

"Я – електрик, тому в бліндажі й розетки є": як військові утеплюються до зими

У бліндажах на першій лінії фронту на Харківщині бійці готуються до зими. Нацгвардієць Олег рубає дрова для обігріву бліндажа. В окопі на першій лінії Харківського фронту чоловік живе третій місяць. На позиціях є електрика. Процес підключення контролював Ігор – до повномасштабного вторгнення чоловік працював електриком.

"Павербанки, ліхтарі можна зарядити. Знаємо, як робити свічки, але поки не потрібно", — говорить Ігор. Як утеплюють свої позиції військові ЗСУ – у репортажі Суспільне Харків.

Примусова "евакуація" до РФ — що робити у випадку незаконного вивезення росіянами

РФ продовжує так звану евакуацію українців із Херсона. Якщо уникнути так званої "евакуації" не вдається, юрист Дмитро Діяментович радить зберегти свій український паспорт та якомога швидше покинути кінцеве місце дислокації, куди вас привезуть групою. Скоріш за все це буде територія РФ.

"На підставі документів, які посвідчують українське громадянство, намагатися покинути територію РФ, виїхати, наприклад до Прибалтики, до Грузії, до Фінляндії", — розказує юрист.

Ще одна порада юриста — перебуваючи на території РФ, усіма можливими способами уникати отримання російського паспорта. Якщо вас до цього змусили, терміново телефонуйте тим, кого знаєте в Україні.

"Треба повідомити своїх близьких, друзів, тих, хто знаходиться на території України, що з вами таке трапилось, вас змусили отримати російський паспорт, щоб останні могли звернутись з відповідними заявами до правоохоронних органів", — каже Дмитро Діяментович.

На Донеччині тривають важкі бої

Останні дні особливо важкі на східній ділянці фронту: на Донбасі йдуть найжорстокіші бої, заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українців. Він сказав, що обговорював Донецький фронт сьогодні на Ставці Головнокомандувача.

"Там цими днями особливо важко, десятки російських атак щодня. Наші хлопці стоять міцно і не здають жодного сантиметру", — наголосив Зеленський.

Президент відзначив бійців 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади та 79-ї окремої десантно-штурмової бригади за стійкість при відбитті атак ворога на Донеччині.

За інформацією Генштабу ЗСУ на вечір 2 листопада, росіяни намагаються наступати на Бахмутському та Авдіївському напрямках фронту. Веде обстріли з мінометів і танків, ствольної та реактивної артилерії в районі Бахмута, Білогорівки, Соледара, Авдіївки, Мар’їнки, Невельского та інших.

На початок