РФ запускає іранські дрони, щоб виявити розташування західної ППО — Брест

РФ запускає іранські дрони, щоб виявити розташування західної ППО — Брест

РФ запускає іранські дрони, щоб виявити розташування західної ППО — Брест
. Пускова установка IRIS-T. Фото: Вікіпедія

Росія використовує іранські безпілотники-камікадзе для виявлення позицій комплексів протиповітряної оборони, які отримує Україна від західних партнерів.

Про це під час брифінгу в Media Center Ukraine розповів менеджер проєктів "Укрборонпрому" Мартін Брест.

"Тому це така зброя, яка ззовні виглядає дуже просто. Застосування "шахедів" проти нашої країни має визначальний характер з точки зору бойового застосування. Наприклад, частина летить для виявлення наших зон покриття ППО. Частина летить різними маршрутами, щоб точно вирахувати, де наше ППО не дістає, або дістає слабо. Зараз частина їх летить для того, щоб визначити, де точно знаходиться західне ППО, передане нам на початку осені. Це не просто "літалка", яка запущена і десь бахне. Це комплекс, який складається з технічної частини і тактики. Такий комплекс застосовується вперше в історії світу в такому обсязі і для ураження таких цілей", — зазначив Брест.

За його словами, поки противник створює тактику застосування зброї, українська армія розробляє тактику протидії.

Посадовець також додав, що існує кілька міфів про іранські безпілотники, які використовує Росія для атак по Україні. Один із них полягає у нібито поганому виконанні цих БПЛА

"Це не вірно. Іранський "шахед" у тому вигляді, в якому він є зараз, будувався шість років. Другий міф — це дешева зброя. Це не дешева зброя. Це не так дорого, як балістична ракета, але точно не дешево. Третє — будь-яка людина в гаражі може зробити такий безпілотник, який пролетить 400 км і вдарить по ТЕЦ-6. М'яко кажучи, якби це було можливо, то, по-перше, Росія би застосувала їх з першого дня, а не через сім місяців. І вони будували б їх самі, а не купували в Ірану чи в будь-якої іншої держави", — зауважив Брест.

Він також додав, що Іран не виготовляє чіпи для дронів, а десь їх купує.

Що відомо

  • 13 вересня повідомлялось, що військові українських Збройних сил вперше знищили ударний БПЛА іранського виробництва.
  • З огляду на особливості конструкції апарату, експерти дійшли висновку, що, найімовірніше, йдеться про іранський БПЛА Shahed-136. При цьому на його уламках наявне маркування кирилицею – "М214 Герань-2".
  • Після цього Україна вирішила позбавити іранського посла акредитації та знизити кількість персоналу в посольстві Ірану в Києві на тлі інформації про постачання безпілотників Росії. Іран заявив, що шкодує через рішення України. Водночас Українське МЗС підкреслило, що відповідальність за погіршення дипвідносин між країнами несе лише іранська сторона.
  • Протиповітряна оборона Повітряних Сил та інших складових Сил оборони України станом на 19 жовтня знищила 223 дрони-камікадзе іранського виробництва Shahed-136.

Читайте також

Нацгвардійці розповіли, як збити дрон-камікадзе з кулемета

Що робити, коли чуєш дрон: у військовій адміністрації дали поради

Збити дрон-камікадзе: як протистоять військові та чому цивільним не варто втручатися

Чому не можна фотографувати уламки дронів — пояснили в Міноборони

На початок