Збити дрон-камікадзе: як протистоять військові та чому цивільним не варто втручатися

Збити дрон-камікадзе: як протистоять військові та чому цивільним не варто втручатися

Збити дрон-камікадзе: як протистоять військові та чому цивільним не варто втручатися
. Залишки іранського дрону-камікадзе, 17 жовтня 2022 року, Київ. Фото: з телеграм-каналу Віталія Кличка

11 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе. Ці безпілотники атакують енергетичну інфраструктуру та цивільні об'єкти України.

Дрони-камікадзе — це нові технології, з якими ми зіткнулися. Зараз триває інтегральна війна, коли різні види військ взаємодіють між собою. У нас відпрацьовані системи ППО, також з’явилась та розвинулась протиракетна оборона, розповів Українському радіо експерт Фонду інноваційних оборонних технологій Юрій Зозуля, — але протидронні системи — "це новітній виклик, який стоїть перед нами".

"Шахеди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з'явилися на озброєнні Росії

"Аби з ними боротися, треба залучати не лише українських військових та науковців, але й науковців зі всього світу. Тому зараз є кілька команд, які відпрацьовують нові виклики в Україні. Всі новітні дронні технології з’являються в нас просто на фронті, ми бачимо, як вони б’ють по наших містах і лише після цього — починаємо аналізувати і шукати способи протидії", — розповів Зозуля.

Експерт додав, що вже є прийнята концепція "купола", який би захищав столицю України від нападу дронів: “Наші та іноземні команди працюють над тим, щоб можна було виявляти дрони за багатосот кілометрів від Києва, супроводжувати і впливати на нього всіма наявними засобами. Ми бачимо всі фізичні принципи, як можна виявити дрон: локаційні, радіолокаційні, звукові, оптичні, теплові. Крім того, система передає інформацію і ми бачимо, що перші, хто їх помічає за звуком, передає інформацію про це в телеграм-каналах. Є спеціальні додатки, які супроводжують цей дрон, тому що до столиці він летить 1,5 години, на захід — 2 години. Він більш повільний, ніж ракета, але в цьому й його перевага, бо винищувачі збивають їх погано. Та всі ці моменти дуже швидко відпрацьовуються".

Читайте також: Україна найближчими днями отримає системи захисту від безпілотників — Столтенберг

"ЗСУ та ППО вдається збивати до 70 % дронів, які залітають в Україну. Адже сьогодні до Києва долетіло лише 5 дронів, що є дуже гарним показником і, думаю, він буде покращуватися. Можливо, настане день, коли буде як в Ізраїлі: збиватимуть 99 % ракет", — підсумував Зозуля.

Цивільним не варто стріляти по дронах з власної зброї

"Думаю, не варто займатися такою роботою. У містах-мільйонниках в багатьох є мисливська чи автоматична зброя, карабіни, пояснює Українському радіо речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Якщо всі почнуть з вікон стріляти по дронах, виникне велика небезпека, адже кулі як мінімум падають вниз. Люди гуляють з дітьми, просто гуляють, не всі дотримуються сигналів повітряної тривоги. Це небезпечно, тому дайте військовим робити свою справу", — додає він.

"Противник хоче оминути нашу ППО, він прокладає певні шляхи, вивчає слабкі місця нашої протиповітряної оборони. Ми ж намагаємося протидіяти цьому і ввести ворога в оману: переміщуємо вогневі засоби. Зрозуміло, що наших вогневих засобів не вистачає, аби перекрити всю територію України, тому доводиться маневрувати", — додав Ігнат.

Читайте також

"Вийду на балкон і буду дулі тикати тим безпілотникам". Як Київ оговтується від атаки дронів-камікадзе

Іран вирішив відправити в Росію ракети та додаткові дрони — Reuters

Гучний звук та низька висота польоту. Як розпізнати і врятуватися від дронів-камікадзе

На початок