Нацгвардійці розповіли, як збити дрон-камікадзе з кулемета

Нацгвардійці розповіли, як збити дрон-камікадзе з кулемета

Ексклюзивно
Нацгвардійці розповіли, як збити дрон-камікадзе з кулемета
Тепловізор, який використовують у Нацгвардії під час збивання дронів-камікадзе вночі. Фото: Суспільне Одеса

Військовослужбовці бригади Національної гвардії збили дрон-камікадзе зі стрілецької зброї. "Шахід" на рахунку загону був перший, але військові впевнені, що не останній. Більше про те, який лайфхак для знищення безпілотників вигадали військові та як ним користуються дізнавався кореспондент Суспільного.

Військовослужбовці бригади Національної гвардії несуть свою службу на Миколаївському напрямку. Саме там їм в ніч з 19 на 20 жовтня вдалося збити один з дронів-камікадзе.

"Я на визначеному місці є коригувальником великокаліберних кулеметів та стрільців. Є в мене тепловізор, який я застосовую у нічний час. Я вмикаю тепловізор, бачу напрямок літального апарату, даю вказівку військовослужбовцям, що ціль бачу, даю випередження на 4-5 фігур "шахіда" і даю команду кулеметнику про відкриття вогню", — розповів командир зведеного загону Нацгвардії з позивним "Сокіл".

Нацгвардійці розповіли, як збити дрон-камікадзе з кулемета
Командир зведеного загону Нацгвардії з позивним "Сокіл". Фото: Суспільне Одеса

Після цього за справу беруться кулеметники. Один з тих, хто збив перший для цієї бригади дрон зі стрілецької зброї — боєць за позивним "Привид".

"Була група людей, яка робила масовий обстріл, причому не в визначену точку, ще й вночі, і треба брати на упередження, вище, нижче, тому що він змінює свою висоту, тому вогонь вели таким ось колом. Ми спочатку не зрозуміли, що ми його збили, а от коли він впав не там, де мав, бо його ціль, можливо, була в місті, а не в передмісті, то і спочатку не повірили, що збили", — поділився військовослужбовець Нацгвардії з позивним "Привид".

Нацгвардійці розповіли, як збити дрон-камікадзе з кулемета
Військовослужбовець Нацгвардії з позивним "Привид". Фото: Суспільне Одеса

Для того, аби вдало полювати на безпілотники вночі, військові знайшли власний спосіб помічати їх, розповів нацгвардієць "Привид":

"В нас є коригувальник, який знаходить "шахід" в тепловізор і дає нам орієнтування висоти приблизної, тому що не видно, до чого можна прив'язатися. І я вмикаю лазер, ось так покрутив — і все. Тримаю у напрямку, він тягне десь по висоті на два кілометри, на тій відстані, на якій приблизно летить безпілотник. Думали, як зробити так, щоб трималося, кулемет сам по собі тяжкий, і доводиться тримати його двома руками, а третьої якось не дано, щоб тримати кнопочку. Встановили його на планку "пікатіні". Стягнули його стяжками, але так, щоб було вільніше і при цьому міцно, і прокручуємо його на пів оберту, і за допомогою цього кнопка лазерного ліхтарика впирається в стінку".

Читайте також

  • "Наша бригада визволяла Ізюм": інтерв'ю з пораненим десантником з Одещини
  • Військовий з одеської бригади збив російський гелікоптер з кулемета
  • Військові Одеської зенітної ракетної бригади збили літак РФ на Херсонщині

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок