Антологія українського альбому. LAMA

Антологія українського альбому. LAMA

Антологія українського альбому. LAMA
.

Чи орієнтуєтеся ви в українських музичних трендах? Чи знаєте, хто їх започаткував? Суспільне та Радіо Промінь продовжують спільний проєкт "Антологія. Український альбом", у рамках якого ми знайомимо або нагадуємо вам про історію становлення вітчизняного шоу-бізнесу. У шістнадцятому матеріалі розповідаємо про альбом ”Мені так треба" гурту LAMA. Як усе починалося та розвивалося, можна послухати в ефірі Радіо Промінь за посиланням.

2006 рік. Сенат США затвердив Кондолізу Райс на посаді Державного секретаря – це найвища посада, яку коли-небудь обіймала афроамериканка в уряді США. Компанія Apple через iTunes Store продала мільйонну пісню. У Берліні відбувся фінальний матч Чемпіонату світу з футболу — збірна Італії перемогла французів у серії післяматчевих пенальті і вчетверте стала чемпіоном світу. Найпопулярнішою піснею в Україні називають чергову романтичну баладу Олександра Пономарьова, але одним з найголовніших мейнстримових альбомів нульових є "Мені так треба" співачки Лами.

Lama з Берліну

Справжнє ім'я Лами – Наталя Ігорівна Дзеньків. Народилася майбутня співачка в Івано-Франківську, у сім'ї артистів Гуцульського ансамблю пісні й танцю. Проте, спочатку Лама не прагнула досягти не творчого, а спортивного успіху.

Довго не знала, ким хочу бути. Спочатку хотіла, як мама з татом, співати в ансамблі. Але потім дивилася по телевізору фігурне катання, і думала – о, це моє, я хочу!
Наталя Дзеньківспівачка Лама

Батько купив донечці ковзани, привів її на місцевий каток, але зі спортом не склалося.В тому, що їй судилося стати співачкою, Наталя переконалася в іншій країні. У 1990 році вона потрапляє на концерт Бон Джові в Берліні – і розуміє – ось чого потрібно прагнути у цьому житті. До цього доленосного концерту Наталя й гадки не мала, хто такий Джон Бон Джові, проте музика його гурту, енергетика концертного майданчика настільки вразила дівчину, що додому, в Івано-Франківськ, вона приїхала вже з купою нових платівок та з синтезатором.

Світло і тінь

Наталя 4 роки провчилася в музичному училищі. Хотіла бути піаністкою, але вчасно зрозуміла, що виконувати чиїсь твори – не надто амбітна ідея. Тому одразу після закінчення, Лама починає писати власні пісні – і йде працювати до академічного хору, де знайомиться з дівчиною, яка допомогла створити перший власний гурт. Так вони зарядилися цим, що основна робота потроху відійшла на другий план.

Дівчинку звали Світлана Римар, а свій новостворений гурт, чи точніше буде сказати "дует", дівчата назвали "Магія". Після запису першої пісні вони познайомилися з Віталієм Телезіним, техніком і діджеєм Івано-Франківського радіо, якому так сподобалась пісня "Магії", що він просто поставив її в ефір. Але дует не довго протримався – Світлана вирішила вийти заміж, а в групи почалися складності.

На згадку про перший колектив залишилася пісня "Світло і тінь. Спочатку вона входила до репертуару гурту "Магія", а потім з’явилася у другому альбомі Лами. Нова версія помітно відрізняється від танцювальної версії 1998 року більш попроковим звучанням.

Мені так треба

На початку двотисячних Віталія Телезіна запрошують працювати до Києва. Лама, у якої на той час почалися романтичні стосунки з Телезіним, переїжджає разом з ним. Пара орендує квартиру на Шулявці та звикає до стрімкого ритму мегаполісу.

Наша однокімнатна квартира перетворилася на студію, все було в шнурах, в комп’ютерах. Але очі в нас горіли, ми писали те, що вважали за потрібним, ми ще не зіткнулися тоді з правилами шоу-бізнесу.
Наталя Дзеньківспівачка Лама

Дивно, але маючи музичну освіту, Лама самостійно писала для пісень тільки тексти – автором музики для усього альбому став Віталій Телезін.

Віталік працював, Наталка навчалася. Слухала багато нової музики, мріяла про сольну кар’єру. Назва майбутнього музичного проєкту дівчинці просто наснилася. Яскравою деталлю сценічного образу солістки стало бінді — це знак правди в індуїзмі, так зване "третє око", яке малюють на лобі. Взагалі, образ прийшов пізніше, а на початку це були речі, які просто доповнювали та формували світогляд Лами. І на початку 2006 року виходить перший сингл під назвою "Мені так треба".

Проте на радіо пісня натрапила на труднощі. Редактори не знали, яким жанром це вважати, і чекали, хто з програмних директорів перший її поставить. На платні ротації грошей не вистачало, проте на дебютному відео Віталій з Наталкою вирішили не економити – та поїхали знімати кліп до Німеччини.

Другим синглом стала композиція "Літак". На цю пісню також відзняли відео, режисером відео також виступив Ян Хоффман, у якості локації знов обрали Берлін.

Наступний сингл, який увірвався в українські чарти 2006 року – це "Моє серце". Цікаво, що спочатку у цієї композиції був зовсім інший текст. Відео знімали вже в Києві – з братами Стеколенко. Вони завжди знали, як естетично подати пісню з гарною картинкою.

Писали дебютний альбом у культовому місці – київському будинку звукозапису. Свого часу перші записи тут зробили Софія Ротару, Василь Зінкевич, Назарій Яремчук та багато інших відомих виконавців. У наші часи будинок звукозапису слугує репетиційною базою та основним концертним майданчиком для багатьох творчих колективів.

У запису кожної пісні з альбому брав участь справжній оркестр – та й ще який! Симфонічний оркестр академічного театру опери та балету. А от диригував тим оркестром зовсім ще молодий фахівець, який згодом перетворився на знаного музиканта та саундпродюсера – Мілош Єліч.

Презентація альбому

Обкладинка альбому "Мені так треба" співачки Лами

Публічна презентація альбому "Мені так треба" відбулася 7 листопада 2006 року в київському клубі "Квартира Бабуїн". Тоді прийшли усі музичні медіа, прийшов гурт Океан Ельзи у повному складі та Світлана Лобода – альбом тоді викликав дуже велику зацікавленість. І не лише в колег по музичному цеху! Через тиждень після релізу, було продано близько 20 тисяч екземплярів дисків.

Сьогодні Лама у прекрасній творчій формі. Працює над новим альбомом, мріє про тури та великі концертні шоу та зізнається, що є бажання випустити альбом, поїхати в тур, але щоб все це було правильно та красиво. Але це вже буде зовсім інша історія.

Антологія українського альбому

На початок