Антологія українського альбому. Віктор Павлік, "Шикидим"

Антологія українського альбому. Віктор Павлік, "Шикидим"

Антологія українського альбому. Віктор Павлік, "Шикидим"
.

Чи орієнтуєтеся ви в українських музичних трендах? Чи знаєте, хто їх започаткував? Суспільне та Радіо Промінь запустили спільний проєкт "Антологія. Український альбом", у рамках якого ми продовжуємо знайомити або нагадувати вам про історію становлення вітчизняного шоу-бізнесу. У другому матеріалі проєкту розповідаємо про турецько-український альбом Віктора Павліка "Шикидим". Як усе починалося та розвивалося, можна послухати в ефірі Радіо Промінь за посиланням.

1998 рік. Білл Клінтон дає свідчення про стосунки з Монікою Левінскі, у Парижі відбулась прем’єра мюзиклу "Нотр-Дам де Парі", а в Україні починає зростати армія заробітчан, серед яких опинився й Віктор Павлік, який повернувся і наповнив вітчизняний шоу-біз колоритом турецьких мелодій. Фінансова криза в рідній країні змусила людей шукати кращу долю на чужині. Втім, були випадки, коли тимчасова робота за кордоном давала потужний поштовх для подальшої кар’єри вже в Україні.

Від хлопця з Теребовлі до Іво Бобула

Коли Віктору Павліку було 4, тато – Франко Іванович – записав перші співи сина на магнітофон, а сусід сфотографував хлопчика з гітарою в руках. Батьки помітили в сина прояви зацікавленості та подарували Віктору першу власну гітару. Вже у 16 років він почав заробляти на життя музикою – граючи у ресторанах та на весіллях з вокально-інструментальним ансамблем "Еверест".

Перспективних хлопців з Теребовлі помітили у сусідніх Микулинцях та запросили їх грати у місцевому будинку культури. Хлопці почали щомісяця отримувати зарплатню, проте позбулися творчої свободи. Кожен концерт минав так: натхненна промова, грала якась сурова музика, і "Еверест" виконували якусь патріотичну пісню. "Виступали в дусі справжніх ленінців", – згадує Павлік.

У 18 років Віктора забрали до армії, але те, що трапилось після служби, він називає однією з найбільших удач. Популярний співак Іво Бобул запросив його працювати у Тернопільській обласній філармонії. 4 роки поспіль вони мали по 2-3 концерти на день, але у групі "Віватон" Віктор був звичайним гітаристом. Уся увага й оплески належали керівнику, солісту та метру Бобулу.

Тому коли співак перейшов до Чернівецької консерваторії, Павлік влився у колектив "Анна-Марія", в репертуарі якого були пісні метра тернопільської естради Сергія Лазо. Там Віктор, окрім гри на гітарі, почав сольно виконувати пісні.

Червона Рута

Антологія українського альбому. Віктор Павлік

Влітку 1993 року "Анна-Марія" виборола третє місце серед поп-виконавців на "Червоній руті" в Донецьку. Їхній рок-н-рол "Чорні окуляри" підкорив дискотеки України, а "Ти подобаєшся мені" стала найкращою ліричною піснею року. Одного разу хлопців навіть покликали виступати на розігріві у справжніх рок-легенд.

"Сьогодні закордонні гурти приїжджають часто, а у 1995 це була мегаподія. Нам запропонували виступити на розігріві Smokie, але довелося відмовитись, бо я їхав до Туреччини! Хлопці на мене образилися, але тоді на розігріві грав гурт "Табула Раса", – згадує Павлік.

З України співак з дружиною поїхали через нестачу грошей. У Тернопільській філармонії він заробляв $50 на місяць, а в Туреччині запропонували $20 щодня. Гурт "Анна-Марія" тієї розлуки не витримав, проте залишилися чудові пісні, які Павлік згодом включив до свого першого сольного альбома "Шикидим".

"Ой, мама, Шикидим Шикидим"

Антологія українського альбому. Віктор Павлік

Коли Віктор почав планували своє повернення до України, зателефонував Сергій Лазо і сказав: "Якщо ти хочеш співати на батьківщині, час повертатися!" За ці два роки українці пережили крах фінансових пірамід, банківську кризу. Проте з’явилися гривня, конституція, перші вітчизняні олімпійські чемпіони, телевізійні канали та суперпопулярний хіт-парад "Територія А".

І саме завдяки хіт-параду, де постійно крутився кліп співака, його ім’я почало ставати відомим. Андрій Миколайчук казав: "Відкриваєш холодильник – грає "Шикидим", вмикаєш праску – грає "Шикидим". Після такого шаленого успіху Віктор Павлік зрозумів, що на турецькій темі можна протриматись якийсь час. Тому на однойменному альбомі майже половина пісень була від турецьких авторів.

"Два роки я жив у Туреччині, тому східна культура не могла пройти повз мене. Повернувшись, я почав шукати під турецькі пісні українські тексти. Мені допомогла Вікторія Сєрова, Степан Галябарда написав текст до "Шикидим" і пішло-поїхало", – згадує появу першої пісні Павлік.

Другим абсолютним хітом альбому стала "Яна" – пісня на вірші Бригинця, музику до якої написав турецький співак і композитор Челік. А текст пісні "Це не сон" Павлік довірив скласти своїй подрузі Наталі Самсоновій. Коли треків назбиралося на повноцінний альбом, Віктор удостоївся честі записувати його у столичному Будинку звукозапису, де писатися дозволяли далеко не всім.

Цьогоріч альбому "Шикидим" виповнилося 30 років! Але популярності він не втратив. Немає, певно, жодного українця, який хоча б раз у житті не чув "Шикидим", "Яну" або "Ти подобаєшся мені". Сам Віктор Павлік згодом напише ще понад триста пісень на 14 сольних альбомів і збере велику колекцію – 37 екземплярів – гітар. Але то вже буде зовсім інша історія.

Олексій Бондаренко, головний редактор блогу про нову українську музику LiRoom:

Вражає, яким чином людина із суто українським ім'ям та зовнішністю змогла привнести східні мотиви в українську музику. Наприкінці 90-х, коли українська естрада все ще ледве могла конкурувати з російською, пан Павлік прийняв доленосне рішення запустити сольную кар'єру та зробив ставку на турецький хіт. Ставка спрацювала, "Шикидим" і досі напрочуд популярна пісня.

Окрім того друге життя отримала й шансонно-ресторанна "Ні обіцянок, ні пробачень" на хвилі ностальгії за пост-радянським минулим. Хоча на альбомі ще є вельми пікантна і неоднозначна пісня "Яна", текст до якої написав нинішній депутат Олександр Бригинець, легендарна "Ти подобаєшся мені" та ще кілька не завжди вдалих загравань із турецькою музикою. Віктор Павлік продемонстрував, що фольк в українській поп-музиці може бути не тільки українським. І відлуння цього ми чуємо досі, не дарма ж пісня "Плакала" стала головним хітом 2018 року.

Читайте також: ""Антологія. Український альбом". Перші українські хіп-хопери"
На початок