Антологія українського альбому. Руслана і "Мить весни"

Антологія українського альбому. Руслана і "Мить весни"

Антологія українського альбому. Руслана і "Мить весни"
.

Чи орієнтуєтеся ви в українських музичних трендах? Чи знаєте, хто їх започаткував? Суспільне та Радіо Промінь запустили спільний проєкт "Антологія. Український альбом", у рамках якого ми знайомимо або нагадуємо вам про історію становлення вітчизняного шоу-бізнесу.

У цей день, 24 травня 1973 року, народилася українська співачка, уродженка Львова, переможниця пісенного конкурсу "Євробачення" Руслана Лижичко. Розповідаємо про її дебютний альбом 1998 року – "Мить весни. Дзвінкий вітер". Сама співачка називає його музичним віддзеркаленням її стосунків з коханим чоловіком. Тож він як жоден інший підходить до прослуховування на День Валентина.

1998 рік. Білла Клінтона відправили у відставку через неправдиві свідчення під присягою і протидію правосуддю. У Парижі відбулась прем’єра мюзиклу "Нотр-Дам де Парі", створеного за мотивами однойменного роману Віктора Гюго, а режисер Майкл Бей відзняв апокаліптичний бойовик "Армагеддон" з Брюсом Віллісом у головній ролі.

Тим часом після попереднього стабільного і спокійного року в Україні настає криза. Економіка перебуває в занепаді, але у Києві відкриваються нові кінотеатри, на вулиці Прорізній з’являється пам’ятник Паніковському (до речі, це перший літературний персонаж, який був увіковічений в столиці), а на радіостанціях з російськими поп-піснями починає конкурувати композиція молодої львів’янки Руслани.

Антологія українського альбому. Руслана
Співачка Руслана.

Будучи ще студенткою музичної академії, у 1993 році Руслана подає заявку на фестиваль "Тарас Бульба", потім стає лауреаткою славнозвісної “Червоної Рути-93”. Тоді перше місце посіли ”Брати Гадюкіни”, друге — Кузьма, а невідома дівчинка зі Львова здобула “Гран-прі”.

Але всі ці перемоги затьмарила одна-єдина подія – знайомство з майбутнім чоловіком Олександром Ксенофонтовим з гурту “Клуб шанувальників чаю”. Кохання, яке спалахнуло між двома творчими людьми, звісно ж, не могло не вилитись у пісню.

“Ти”

Дебютний альбом співачки складався з двох окремих частин: із концертного альбому “Дзвінкий вітер” та студійної частини “Мить весни”. “Дзвінкий вітер” – це єдиний в Україні проєкт, присвячений 500-річчю Епохи Відродження. Присвятити його саме цій даті Руслані запропонував друг, відомий мистецький діяч, Герой України Борис Возницький.

Метою проєкту був збір коштів на реставрування старих замків, а також популяризація живого звуку на концертах. Великий виступ з рок-гуртом, симфонічним оркестром і хором відбувся у стінах стародавнього замку і на сцені Львівського оперного театру. На українській сцені таких експериментів ще не було: рокерам не вистачало на це грошей, а поп-виконавців таке не дуже цікавило.

“Ой, летіли дикі гуси”

У 1996 році Руслана взяла участь у Міжнародному фестивалі мистецтв “Слов’янський базар”. Перемогу їй принесла пісня Юрія Рибчинського та Ігоря Поклада “Ой, летіли дикі гуси”. Вона вже була відома в Україні, її співала на своїх концертах Ніна Матвієнко, але те, що з композицією зробили Руслана з Сашком, здивувало навіть авторів.

"Наше покоління вже інакше чуло автентику і дуже швидко хотіло відокремитися від "совка". Ми повністю змінили гармонію цієї пісні, почали туди заводити стандарти світових балад", – згадує Руслана.

Пісню кардинально змінили, майже нічого не залишивши від першоджерела. Утім, запис дався музикантам важко. За словами Ксенофонтова, не обійшлося без сліз. Та навіть коли Руслана плакала, все одно ставала до мікрофона і співала. Якщо прислухатися, можна почути фрагменти, де вона давала волю емоціям.

“Світанок”

Після переможного виступу журі “Слов’янського базару” аплодувало Руслані стоячи. Їй здавалося, ось він – найголовніший тріумф її життя. Але вже за кілька місяців Руслана напише пісню, яка стане не лише українським хітом десятиліття, а й справжньою візитівкою співачки.

Мало хто знає, але до створення одного з найвідоміших хітів Руслани долучилась Юлія Міщенко, лідерка гурту “Таліта Кум”. Разом із Ксенофонтовим вона написала текст до “Світанку”, а от із записом таки довелося трохи помудрувати.

“Ми не хотіли записувати звичайні рокові барабани, тому врешті-решт я сіла і настукала той біт. Отже, грув “Світанку” створений просто тілом, – ділиться Руслана. – Найцікавіше, що пісню помітили, почали розкручувати, а згодом і спродюсували хлопці – режисери, продюсери – з Донецька. Тому ніколи не говоріть мені, що Донецьк це не наше місто. Я точно знаю, що Донецьк – це Україна!”

Саме донецька компанія проспонсорувала і відео на пісню “Світанок”. Це 4-хвилинний художній фільм, до якого увійшли і нічні вулиці Львова, і найскладніші режимні зйомки в Карпатах, коли треба було “зловити” світанок і сонце на висоті півтори тисячі метрів в одній із наймальовничіших місцевостей Карпат у Закарпатській області над Раховом.

“Вам і не снилося”

Руслана та Олександр Ксенофонтов стверджують, що альбом “Мить весни” – це музичне віддзеркалення початку їх стосунків. Тому не дивно, він містить так багато пісень про кохання. Але одна з них – особлива, бо це кавер на відому композицію з кінострічки “Вам і не снилося”.

Трек виконували дуже багато співаків. Ірина Отієва, ансамбль ЯЛЛА, Лєна Пєрова, Hi-Fi, та навіть рок-гурт Мультфільми. Українською цю пісню заспівала тільки Руслана. І на наш погляд, її виконання набагато цікавіше та чуттєвіше.

“Балада про принцесу”

Є в альбомі ще одна пісня, музику до якої написала Руслана, а от слова пісні подарувала подруга співачки – відома поетеса й композиторка Анна Кривута, пісні якої виконують артисти української естради.

“Я спитав: про що повинна бути пісня? – згадує Ксенофонтов. – Руслана відповіла: про принцесу, яка закохалася. Класичний середньовічний сюжет. Коли ми почали писати музику, Руслана захотіла, щоб пісня була про весну. Потім – щоб в ній були і весна, і кохання, і принцеса”.

Кривута прислухалася до всіх побажань, і в результаті вийшла красива та ніжна пісня, на яку згодом зняли унікальний відеокліп.

Історія “Миті весни” добігає кінця. Це альбом, який у формі казки прославляє кохання. Руслана і зараз популярна й затребувана співачка, але крім творчості вона займається соціальними проєктами. Наприклад, популяризує ідеї переходу на екологічні джерела енергії. Попереду в неї багато нових ідей, нових пісень та нових концертних шоу. Але то вже буде зовсім інша історія.

Антологія українського альбому. Руслана
Обкладинка альбому Руслани "Мить весни".

Олексій Бондаренко, головний редактор блогу про нову українську музику LiRoom:

Наприкінці 90-х українська естрада ще переживала важкий перехідний етап, у якому боролася із радянським минулим. Умовній "Пісні року" тоді протистояли кілька артистів та артисток, які вперто проотягували українську мову та мелос в масову культуру. Багато хто з них, врешті, цю битву програли. Але не Руслана.

Її альбом "Мить весни" має входити в золотий фонд української музики. Він містить широке жанрове розмаїття: від фольлорних балад до олдскульного техно. Пісню "Світанок" і досі знають та навіть виконують на кастингах реаліті-шоу. А сама Руслана тоді ще не вдягалася в шкіру та не була знана своєю дикістю. Руслана була еталонною поп-зіркою, яка тягнула українську мову в маси та формувала нову українську поп-музику, не забуваючи про традиції. Вона реставрувала замки, однією із перших уклала партнерство із великим брендом та й досі викликає теплі почуття у всіх, хто застав період найбільшої популярності цієї платівки.

Інші випуски антології:

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

На початок