Антологія українського альбому. Океан Ельзи і "Янанебібув"

Антологія українського альбому. Океан Ельзи і "Янанебібув"

Антологія українського альбому. Океан Ельзи і "Янанебібув"
.

Чи орієнтуєтеся ви в українських музичних трендах? Чи знаєте, хто їх започаткував? Суспільне та Радіо Промінь запустили спільний проєкт "Антологія. Український альбом", у рамках якого ми знайомимо або нагадуємо вам про історію становлення вітчизняного шоу-бізнесу. У сьомому матеріалі проєкту розповідаємо про альбом, напевно, головного рок-гурту країни Океану Ельзи – "Янанебібув", який вийшов 21 лютого 2000 року. Як усе починалося та розвивалося, можна послухати в ефірі Радіо Промінь за посиланням.

2000 рік. Президент України Леонід Кучма заявив, що незабаром Чорнобильську АЕС буде закрито. Зникає журналіст Георгій Гонгадзе. Скасовано положення про смертну кару в Україні. Мадонна презентувала альбом "Music". Компанія Sony випустила PlayStation 2, ігрову консоль шостого покоління, яка стала найпопулярнішою в історії та популяризувала ігри серед дорослих.

Цей рік багато хто вважав переломним. По-перше, всі святкували настання другого тисячоліття. По-друге, з цікавістю чекали на наближення чогось нового і незвіданого. Усе це – на тлі пліток щодо можливого кінця світу та "проблему 2000". Але наші герої весь ажіотаж з Міленіумом не помітили, тому що їхні думки, надії та плани були пов'язані виключно з музикою.

Антологія українського альбому. Гурт Океан Ельзи
Обкладинка альбому "Янанебібув".

У 1998 році гурт Океан Ельзи випустив доволі успішний альбом "Там, де нам нема". Їхні пісні посідали топові місця в чартах, гурт виступав у Парижі в "золотому" складі: Юрій Хусточка (бас-гитара), Денис Глінін (ударні), Павло Гудімов (гітара) і, власне, Святослав Вакарчук як фронтмен і вокаліст. Потім склад зміниться. Тільки 14 грудня 2013 року вони разом зіграють ще один концерт на Євромайдані, щоби підтримати протестувальників.

Але у 2000 році альбом "Янанебібув" писатимуть саме ці четверо музикантів. Також група вже 3 роки співпрацювала з Віталієм Клімовим, першим продюсером Океану Ельзи, який зайнявся справами львівських молодих музикантів ще у 1997 році, не припиняючи продюсування групи "Табула Раса".

Ми були голодні та хотіли довести собі, що на щось здатні. Весь час, коли не їли і не спали, ми жили музикою
Святослав Вакарчукфронтмен гурту Океан Ельзи

Альбом писали на двох студіях. Перша – "Нова-рекордз" – була розташована на Оболоні у колишньому Будинку побуту і була відома як одна з найкращих в Україні. Там записувалися Табула Раса, Скрябін та інші топові артисти вітчизняної поп-музики. Друга студія була у повному розпорядженні "океанівців" – Клімову вдалося орендувати її на тій же Оболоні. Але найбільшим надбанням гурту стала навіть не власна студія, а саунд-продюсер.

Пісня "Там, де нас нема" зробила Океан Ельзи відомими, але саунд на альбомі вийшов дуже прилизаний. Музиканти хотіли чогось сучаснішого, гаражного, нового, щоб було схоже на концертні записи. Клімов прийшов і сказав, що є один хлопець, який навчався у Берклі та може допомогти з новим звучанням.

Цим саунд-продюсером був Євген Ступка, а дебютною піснею, яку вони створили разом з Океанами – "Сосни". Писати барабани поїхали всією командою до Вінниці на мікроавтобусі, записували 2-3 дні. Можливо, ці зусилля стали приводом для виникнення міфу, що Океан Ельзи записується у 100 разів краще, ніж інші українські та російські групи.

Євген Ступка дійсно багато зробив для саунду альбому "Янанебібув". У "океанівців" інакше зазвучали гітари, а музиканти одними з перших у країні почали використовувати струнні інструменти в рок-музиці. Проте головним досягненням Ступки став голос вокаліста.

Мені не вистачало голосу красиво взяти верхні ноти. Ступка сказав, аби я не старався співати інакше, бо пропадає енергія. Спочатку сперечалися, але, почувши запис, я зрозумів, що голос почав мені подобатися
Святослав Вакарчукфронтмен гурту Океан Ельзи

Святослав не одразу погодився з такою манерою виконання. Фронтмен, який виховувався на "бітлах", хотів співати, як манчестерська четвірка. Але тепер упевнено можна сказати, що сплутати вокал Вакарчука з чиїмось іншим практично неможливо.

Наступну пісню також спродюсував Ступка, він же подарував їй аранжування. Ба більше, саме завдяки Євгену пісня увійшла до альбому і стала одним із найбільших хітів не лише цієї платівки, а й творчості Океану взагалі. Славко написав її років у 17, проте тривалий час вона лежала десь у шухляді.

Сам Ступка зіграв на клавішних, а Ігор Мельничук з "Братів Гадюкіних" підіграв на акустичній бас-гітарі. На записі чутно скрипку та віолончель – за струнні відповідав квартет "Наполеон". Красива музика з новим голосом Вакарчука створили новий хіт на всі часи.

На пісню було знято проникливе відео, яке лише додало їй популярності. Знімали, до речі, в Росії – режисер Андрій Некрасов хотів взяти її до свого фільму, а заразом зняти кліп. Не довелося б навіть грошей за це платити, тому "океанівці" погодились. А 5 березня 2008 року на концерті у київському Палаці спорту її заспівала Земфіра. Ефект був приголомшливий, публіка стогнала від задоволення, а Вакарчук вийшов на сцену подякувати співачці. Згодом вона ще неодноразово співала "Відпусти" українською на концертах по всьому світу.

Найпомітнішим кінохітом того часу на пострадянському просторі стала друга частина фільму "Брат". Знову сила у так званій правді, знову творців фільму звинувачують у ксенофобії та націоналізмі. Проте режисера, як і виконавця головної ролі Сергія Бодрова, вже немає серед живих. А от створенням звукової музичної доріжки займався Михайло Козирєв, відомий продюсер і друг Вакарчука. Саме завдяки йому фільм супроводжується музикою Спліна, Бі-2, Крематорію, Земфіри, Аукціону – й одразу двома піснями Океану Ельзи.

Ще один кліп знімали в Лондоні. У 2000 році похвалитися таким міг далеко не кожен гурт, але Віталій Клімов організував у Великій Британії для "океанів" сольний концерт. Концерт вийшов епічний, його масово висвітлювала українська преса, і саме на ньому зняли концертне відео на пісню "Той день", яке потім вдало змонтували з лондонськими краєвидами.

Клімов, як продюсер гурту, хотів в якомусь сенсі зекономити. Там же не було нічого складного: двоповерховий автобус, телефонна будка, Пікаділі та гурт Океан Ельзи
Святослав Вакарчукфронтмен гурту Океан Ельзи

Того ж літа гурт взяв участь у декількох помітних музичних фестивалях. В Україні фестивалем №1 того часу були "Таврійські ігри". У 2000 році його гаслом стає фраза "Таврійські ігри online". Вперше з Каховки відбувалась інтернет-трансляція, до якої можна було приєднатись на офіційному сайті фестивалю. Основні події транслювалися в містах України на великих екранах. Головною запрошеною зіркою стала Алла Пугачова, а Океан Ельзи відзначили як найкращий поп-колектив країни.

Ми були заявлені у трьох номінаціях: “Краща альтернативна”, “Краща рок-група” і “Краща поп-група”. Як можна ставити поруч альтернативу та поп-музику? Ось це мене веселило
Святослав Вакарчукфронтмен гурту Океан Ельзи

Альбом став суперпопулярним одразу ж після виходу. Майже кожна пісня і досі залишається українським хітом. Проте, коли ми сказали Славі Вакарчуку, що вирішили включити "Янанебібув" у десятку найкращих українських альбомів сучасності, він здивувався. На його думку, найкращим альбомом ОЕ є наступний – "Модель". Однак музикант не сперечається з тим, що саме "Янанебібув" дав колективу потужний поштовх і вивів їх на перші позиції шоу-бізнесу відразу декількох країн.

Отже, на небосхилі українського року в 2000 році з'явилася нова і дуже яскрава зірка групи Океан Ельзи. Усе тільки починається, і хлопці навіть не підозрюють, що незабаром їх життєві шляхи розійдуться. Проте історія гурту продовжиться, і з кожним наступним роком ставатиме більш впевненою та захопливою. Попереду нові альбоми, несподівані музичні експерименти і світові тури. Але це вже буде зовсім інша історія.

Олексій Бондаренко, головний редактор блогу про нову українську музику LiRoom i автор проєкту #100українськихальбомів

"Випуск платівки "Янанебібув" поділив історію української музики на "до" і "після". До того більш-менш мейнстримовим успіхом могли похвалитися хіба що ВВ, але загалом радіоротації та телебачення були окуповані естрадними зірками. Океан Ельзи зумів привнести хвилю пост-бритпопу, який масово захоплював зарубіжні ефіри, в Україну.

Кілька треків одразу стали хітами і досі залишаються одними з найвідоміших пісень гурту, який після того випустив з десяток альбомів. "Там, де нас нема", "Сосни" і, звісно, "Той день" й досі можна ввімкнути на будь-якій тусовці і їх сприйматимуть "на ура", навіть попри те, що ставлення до Святослава Івановича за цей час кілька разів змінювалося.

З точки зору музики "Янанебібув" став ідеальною сумішшю рок та поп-музики. ОЕ були схожими і на тогочасних Muse та Coldplay, які тільки підіймались, і на улюблених Вакарчукових Led Zeppelin та The Beatles. В альбомі є стадіонні хіти – "Янанебібув", "Фіалки", "Той День", вічні балади – "Відпусти" і "Поясни" та навіть своєрідний арт-рок – "Африка" й "Етюд". Цей альбом започаткував нову епоху в українській поп-музиці, куди проник гітарний бенд. Саме він різко змінив статус ОЕ з "молодих і перспективних" на майбутній головний гурт країни."

Попередні випуски антології:

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

На початок