Дуда розповів про переспективи використання Польщею ядерної зброї

Дуда розповів про переспективи використання Польщею ядерної зброї

Дуда розповів про переспективи використання Польщею ядерної зброї
. Президент Польщі Анджей Дуда. Фото: Getty Images

Президент Польщі Анджей Дуда розповів про перспективу використання ядерної зброї Польщею в рамках програми ядерного обміну Nuclear Sharing. За його словами, цю тему польська сторона підіймала під час переговорів з американськими лідерами. Наразі питання на стадії обговорення.

Про це лідер Польщі заявив в інтерв'ю виданню Gazeta Polska.

"Проблема перш за все в тому, що у нас немає ядерної зброї. Немає жодних ознак того, що найближчим часом ми, як польська сторона, повинні мати її у своїй компетенції. Завжди є потенційна можливість брати участь у програмі Nuclear SharingNuclear sharing — концепція політики ядерного стримування НАТО, яка дозволяє країнам-членам, які не мають власної ядерної зброї, брати участь у плануванні застосування ядерної зброї НАТО. Зокрема, програма передбачає участь Збройних сил цих країн у доставці ядерної зброї у разі її застосування. . Ми поговорили з американськими лідерами про те, чи розглядають Сполучені Штати таку можливість. Тема відкрита, — заявив президент Дуда.

Наприкінці вересня у Польщі повідомили, що готують базову одноденну військову підготовку для всіх охочих у віці до 65 років. Польща давно планувала збільшити чисельність своїх збройних сил, і російське вторгнення в Україну посилило цю мету. Нещодавно в Польщі була введена добровільна військова служба, і, наприклад, співробітникам поштових відділень пропонується пройти навчання володінню зброєю під керівництвом польської міліції.

Польська армія зараз налічує 110 тисяч військовослужбовців, і ще 30 тисяч — чоловіки та жінки, що проходять службу у Військах тероборони (Wojska Obrony Terytorialnej). Уряд хоче збільшити ці цифри до 250 тисяч фахівців і 50 тисяч офіцерів.

Що відомо

  • 21 вересня 2022 року під час свого звернення, президент РФ Володимир Путін заявив, що країни Заходу влаштували "ядерний шантаж" Росії, відтак при загрозі територіальній цілісності вона готова "використати всі наявні в себе засоби". Це не перша погроза ядерною зброєю. На четвертий день повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у лютому 2022-го, Путін, чиї війська уже зазнали в Україні великих втрат, доручив перевести сили стримування у російській армії в особливий бойовий режим. Один з аспектів цих сил — застосування ядерної зброї.
  • Ще раніше, 21 лютого Путін наголошував: Україна буцімто цілком спроможна незабаром відновити ядерну зброю, від якої відмовилась у 1994-му. Тому "ми (Росія) не можемо на це не реагувати".
  • За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), у 2021-му у РФ було загалом 6255 боєголовок, у США — 5500. Військова доктрина РФ каже, що застосування тактичної ядерної зброї прийняте, якщо існування Російської Федерації — під загрозою.

Читайте також

"Ядерна зброя — це не чарівна паличка". Що кажуть західні аналітики про можливість ядерної атаки з боку РФ

Ядерні держави мають представити спільну позицію — Чалий про Радбез ООН та зміни на користь України

Як рятуватися від "брудної бомби", ядерної зброї чи аварії на АЕС. Інструкція

На початок