Війська РФ деморалізовані та зазнали шалених втрат — Арестович про оборону Києва та українських міст

Війська РФ деморалізовані та зазнали шалених втрат — Арестович про оборону Києва та українських міст

Війська РФ деморалізовані та зазнали шалених втрат — Арестович про оборону Києва та українських міст
. Скрін: Офіс президента України

Зранку 27 лютого російські війська зробили дві спроби наступальних дій в напрямку Києва, але вони були успішно відбиті. Зараз противник деморалізований.

Про це на брифінгу 27 лютого повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

Про ситуацію в Києві та інших містах

За його словами, протягом доби воєнна ситуація в Україні змінилася не суттєво.

"Противник деморалізований. Вони не роблять активних наступальних дій. Зранку було лише дві спроби. Невелике скупчення противника. Приблизно 8-12 автомобілів намагалися пройти в глибину Харкова. Їх оточили і зараз половину вже знищили. Не вірте закидам, що Харків пав. Харків'яни тримають оборону і вправно знищують ворога", — розповів Арестович.

Щодо ситуації в Києві, то, за його даними, то війська РФ намагалися просунутися через Бучу, Гостомель та Ірпінь, але потрапив під потужний артилерійський, ракетний та авіаційні удари.

"Противник дезорганізований і зараз лише невеличкі його сили вдаються до спроб провести розвідку в напрямку міста Ірпінь. ЗСУ контролюють ситуацію", — запевнив радник голови ОП.

Він також розповів, що до оборони долучилися жителі Бучі, які спалили частину російських сил "коктейлями Молотова".

Щодо ситуації на південному фронті, то, за даними Арестовича, російські війська не просунувся далі. Це стосується й просування в напрямку Енергодару, Запоріжжя, Маріуполя.

Про перемовини з РФ

Арестович вважає, що прибуття російської делегації до Білорусі на перемови риз Україною свідчить про те, що "вони (Росія – ред.) втратили ініціативу і зараз ми здатні до активних бойових дій".

"Я думаю, як воєнний оглядач, що в них залишилося одна або дві спроби наступати, бо за моєю оцінкою, та оцінкою інших військових фахівців, вони зазнали шалених втрат. Спротив українського народу та ЗСУ і зірвані плани перших трьох днів кампанії, показують, що подальша перспектива наступальних дій в Україні марна. І фактично що вони самі вперше пішли на перемовини, означає, що "вірьовочка" в них трохи розв'язалася", — каже він.

Радник голови ОП також віддав належне теробороні Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської області, які допомагали теробороні Києва, медикам. Він закликав українців зберігати спокій та не звертати увагу на ворожу пропаганду, а довіряти лише офіційним українським джерелам.

Окремо від імені ЗСУ він закликав українців самостійно не затримувати осіб, які залишають світлові знаки на стовпах і дорогах, а повідомляти про їх місцеперебування в поліцію та військовим.

"Сучасна техніка, авіація не наводиться через світлові знаки на стовпах і дорогах. Вони наводяться через інші сучасні засоби — ця практика може бути спрямована на те, аби породити в нас шпигуноманію. Спецслужби та українські воєнні звертаються до вас з проханням припинити полювання на людей самостійно та не намагатися силоміць затримувати їх. А повідомляти поліцію та військових щодо місця знаходження осіб, яких ви підозрюєте", — сказав Арестович.

Що відомо

  • Вранці 27 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що згоден на перемовини з керівництвом Росії в будь-якій країні, звідки не летять ракети, але не в Мінську.
  • ТАСС повідомляє, що 27 лютого до Білорусі прибула російська делегація для переговорів з Україною. А невизнаний лідер Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у Гомелі все підготовлено для "мирних переговорів" між Україною та Росією.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що Збройні сили збили крилату ракету, яку було випущено з території Білорусі по Києву.
  • Близько 01:00 27 лютого у місті Васильків Київської області через влучання військ окупантів зайнялася нафтобаза компані "БРСМ-Нафта". Станом на ранок 27 лютого на базі триває пожежа, однак за даними ДСНС, загрози розповсюдженню вогню немає.
  • Уранці 24 лютого президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі. Президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні. Верховна рада проголосувала за запровадження воєнного стану.
  • За майже три доби наступу російських військ на Україну загинули понад 210 людей, зокрема п’ятеро дітей. Понад 1100 людей, зокрема більш як 100 дітей, зазнали поранень або постраждали. Про це Суспільному повідомили в Офісі президента, поділившись зафіксованими випадками порушення Росією гуманітарного права.

Читайте також

Обстріли й спроба прориву на Київ. Вторгнення РФ, день третій. Онлайн

Росію відключають від SWIFT: чому це важливо і наскільки серйозно для її економіки

Туреччина закриває Чорне море для російських кораблів. Чим це загрожує РФ

Увесь світ проти Путіна Vol.2. Кім Кардаш’ян, Гаррі Каспаров, Елайджа Вуд та інші підтримують Україну

Підписуйтесь на розсилку Суспільного головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок