Меркель закликала серйозно сприймати ядерні погрози Путіна

Меркель закликала серйозно сприймати ядерні погрози Путіна

Меркель закликала серйозно сприймати ядерні погрози Путіна
. Ангела Меркель. Фото: АР

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель закликала міжнародну спільноту серйозно поставитися до недавніх заяв президента РФ Володимира Путіна і не сприймати їх як "блеф". За її словами, йдеться не про вияв слабкості з боку Заходу, а можливість створити "простір для маневру".

Про це Меркель сказала на відкритті Фонду федерального канцлера Гельмута Коля, пише Süddeutsche Zeitung.

"Сприймати слова серйозно, не ігнорувати їх, думаючи, що це блеф, але розглядати їх серйозно. Це в жодному разі не ознака слабкості або згоди, це ознака політичної мудрості", — сказала Меркель.

За її словами, йдеться про заяви російського президента щодо ядерної зброї.

Раніше очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель в інтерв’ю BBC сказав, що світ не повинен недооцінювати погрози президента Росії Володимира Путіна про готовність до застосування ядерної зброї, які той озвучив під час свого відеозвернення, присвяченого проведенню мобілізації у РФ.

Відповідаючи на ядерний шантаж Росії, Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росії відомо про "тяжкі наслідки", які настануть у разі застосування нею ядерної зброї в Україні.

Крім того, Японія вирішила заборонити експорт товарів, пов'язаних з хімічною зброєю в Росію в рамках додаткових санкцій проти Москви у зв'язку з вторгненням Росії в Україну. В країні "глибоко стурбовані" можливим застосуванням ядерної зброї Росією. Про це заявив головний секретар Кабінету Міністрів Японії Хірокадзу Мацуно.

За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), у 2021-му у РФ було загалом 6255 боєголовок, у США — 5500. Військова доктрина РФ каже, що застосування тактичної ядерної зброї прийняте, якщо існування Російської Федерації — під загрозою.

Що відомо

  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії. У зверненні до росіян він зазначив, що лінія зіткнення в зоні "спеціальної військової операції" перевищує тисячу кілометрів, при цьому союзні сили протистоять "не тільки неонацистським формуванням, а фактично всій військовій машині колективного Заходу", що загрожує існуванню РФ.
  • Ще раніше, 21 лютого глава країни-агресорки наголошував: Україна буцімто цілком спроможна незабаром відновити ядерну зброю, від якої відмовилась у 1994-му. Тому “ми (Росія) не можемо на це не реагувати”.
  • Про ядерні погрози Путіна згадав і президент США Джозеф Байден під час свого виступу в Генасамблеї ООН заявивши, що "ядерні погрози на адресу Європи і безрозсудна зневага до обов'язків режиму нерозповсюдження ядерної зброї — це надзвичайно суттєве порушення Статуту ООН". НАТО має дати РФ зрозуміти, що використання ядерної зброї викличе зустрічну відповідь, заявив міністр закордонних справ Литви Габріель Ландсбергіс.

Читайте також

"Референдуми" як кінець переговорів з Москвою, інструкція на випадок ядерного удару. 217-й день війни. Онлайн

"Тривожна ескалація". Як у світі реагують на останні заяви Путіна про війну в Україні

РНБО опублікує інструкцію на випадок застосування РФ ядерної зброї — Данілов

На початок